Dermatologija

Posle duzeg vremena zelim da se javim i da Vas obavestim da lekar iz Nisa koji je tokom 2005 godine uspeo da "potpuno izleci" prvig 30 pacijenata ,sprema se da izda monografiju o svojim rezultatima, sada se nalazi u fazi standardizovanja svog metoda koji ce moci da koristi svako ko ima takve zdravstvene probleme. O datumu publikovanja monografije bicete obavesteni blagovremeno. Vrlo smo srecni sto se sve to desava u nasoj blizini.

Ja sam kao dete imala vitiligo,bila sam u osnovnoj skoli kad se pojavio.Fleke su bile na licu i oko lopatice.Secam se da su mi dali neku kremu i uputstvo da je mazem pa izlazim na sunce...Ne secam se tacno.Medjutim moja majka je rekla da je to previse komplikovano i stresno i da cemo sacekati da vidimo da li ce proci samo.Hvala Bogu posle nekih 6 meseci do godinu dana je sve nestalo,boja se izjednacila i od tada nemam nikakvih problema.Ja sam tada bila mala i nije mi smetalo,nisam nesto ni razmisljala o tome tako da podrzavam pricu da je psihicko stanje veoma bitno...

Rasha1:
Posle duzeg vremena zelim da se javim i da Vas obavestim da lekar iz Nisa koji je tokom 2005 godine uspeo da "potpuno izleci" prvig 30 pacijenata ,sprema se da izda monografiju o svojim rezultatima, sada se nalazi u fazi standardizovanja svog metoda koji ce moci da koristi svako ko ima takve zdravstvene probleme. O datumu publikovanja monografije bicete obavesteni blagovremeno. Vrlo smo srecni sto se sve to desava u nasoj blizini.
Da li neko zna br od tog coveka?

Ja sam dobio vitiligo iznad obrva sa 12 godina, davali su mi nekakvu americku kremu koja se vise i ne proizvodi (zaboravio sam kako se zvala), AD kapi, slali me na kvarcanje. Uzas! Nakon par godina mama je nekako dosla do nacelnice dermatoloskog odjeljenja u bolnici i ona mi je propisala Decoderm creme, Selsun shampoo i jos neki prasak koji bi se mjesao sa vodom i nanosio na kozu, ali taj prasak nisam uspio naci (u Austriji i Svajcarskoj) pa sam poceo samo sa kremom i samponom. Sjecam se da je bilo ljeto i da su fleke nestale nakon 2-3 mjeseca. Zbog crvenog lica nisam ni skontao da se boja izjednacila, pa je tek na jesen postalo jasno da su fleke nestale. I to je to, sve je lako kad si mlad...

Nakon 15-ak godina, fasujem neku bakteriju kod zubara, i to jedva izlijecim Bevacin-om. ali mi se pojavise male flekice na mjestu gdje je koza bila mjesecima iziritirana (na uglovima usta). Odem ja kod najboljeg dermatologa u gradu i ispricam cijelu pricu.

Kaze mi zena (a stvarno je najbolja), Decoderm nema veze sa Vitiligom, a Selsun sampon jos manje. Znaci... proslo je samo od sebe!

Rekla mi je da to autoimuno oboljenje (nesto kao neobjasnjiv bug u kompjuterskom programu) i da moj imuni sistem napada i sprecava u radu celije koje proizvode pigment. Slicna oboljenja nastaju kod velikog stresa (meni je u 12. godini umro tata) i niko nema pojma o uzroku i mogucem izljecenju. Poznato je da se repigmentacija moze inicirati suncanjem, ali nema bas nekih naucnih objasnjenja za to, kao ni zasto ta varijanta nekad ne funkcionise.

Doktorica mi je preporucila da se opustim i jednostavno ignorisem tu pojavu, i da ocekujem da ce se samo srediti. Posto sam ja insistirao na nekom tretmanu, rekla mi je da je Vitix "zadnji modni krik", ali da neki kvalitetni rezultati nisu ozvaniceni. Ja sam to kupio (50 evra) i mazao par dana, ali mi se koza pocela ponovo crveniti i ljustiti, pa sam odustao.

Onda sam malo google-ao i nasao na masu ljudi na raznim forumima koji "stoje ispred visokog zida" i pitaju sta da rade. Ucinilo mi se da to "obracanje svima" na forumima ima i duboku psiholosku pozadinu, izgleda kao da Bogu pises pismo. Tako sam naletio i na ljude koji trose Vitix i saznao da nema nekih velikih rezultata.

Jos uvijek mi je to na licu i ne tretiram ga uopste. Uglavnom se i ne primjeti. Kad ustanem nervozan i ne naspavan, razlika je vidljivija. Onda se ljudi kad pricaju sa mnom nesvjesno brisu oko usta, sto mene prilicno zasmijava.

Ako neko pronadje lijek za Vitiligo (ono nesto sto uradi posao bez psiho fazona), svi cemo to saznati u roku od 7 dana.

Samo kulirajte i sve ce biti OK.

Pozdrav svima!
Letimicno sam pogledao sadrzaj ovog posta. Buduci da moj kolega ima problem sa vitiligom trazio je od mene da mu pronadjem broj telefona coveka iz Dimitrovgrada koji pravi meleme. Buduci da zivim u Pirotu, nije mi bilo tesko da to uradim. Ne zelim nikoga ovde da reklamiram ali ako neko misli da moze da mu pomogne, mogu da dam broj telefona ako me kontaktira.
P.S. Nije reklama, samo zelim da pomognem koliko mogu, te molim administratore da ne brisu ovu poruku.

MegiS,
Javite se lekaru iz Nisa i on ce Vam odgovoriti na pitanja koja zelite da postavite.
U medjuvremenu lekar je na nekoliko skupova lekara prezentirao svoj rad i pozitivna iskustva koja je imao u izlecenju psorijaze. Takve informacije se sada samo tamo i mogu prezentirati jer se lekovi i zdravstvene usluge nesmeju javno reklamirati kao druga roba.

Da li Vam je jasno da ne mogu reklamirati medicinske usluge na javnom mediju kao
sto je ovaj forum. Ali ako zelite da budete u kontaktu sa lekarom o kome sam govorio
javite se meni licno na moj e-mail i ja cu vam odgovoriti. Svima koji su se meni javili ja sam odgovorio. Neki se vec lece po uputstvima tog lekara i na ovaj nacin ih pozivam da na ovom forumu iznesu svoje iskustvo (pozitivn ili negativno). Ja verujem pozitivno, jer je ovaj lekar maksimalno pozitivan i ima rezultate koje svako moze proveriti.

Na ovaj nacin zaista zelim samo da Vam pomognem , koliko mogu i nista osim toga i nemam nameru da se igram sa ljudima koji imaju neki zdravstveni problem, jer i sam imam ozbiljan zdravstveni problem koji uspesno resavam u komunikaciji sa ljudima koje sam upoznao preko interneta.

WithdrawnWater:
Naravno da je necemo brisati - nista nisi reklamirao. Brisemo samo kada se imenom nudi neki produkt, reklamira brojem telefona, cenom, ponudom. Ko hoce da zna vise neka ti se javi na PP. Pozdrav
Moze li neko da mi kaze gde mogu da se kupe UV lampe za kucnu varijantu, jer u nemogućnosti suncanja, mogu da posluze. Meni je rekao licno travar iz Dimitrovgrada. Hvala unapred.

:) Cao svima!
Jedno pitanje: da li je ko imao kakva iskustva sa PUVA/B terapijom? Ili kakva su vam iskustva iz solarijuma?
Razmisljam se da porucim iz inostranstva PUVA rucnu lampu, pa me zato zanima njeno dejstvo...
Inace i ja sam jedan od onih koje mrzi da se mackaju raznim kremama... Imam psorijazu na kolenima i laktovima i pomalo na nadlanicama. Do sada sam koristio dovonex, bentovate, dermovate, u pocetku vipsogal... ali sve to po malo, jer nisam primetio nikakva specijalna poboljsanja... Najbolji lek koji sam ja "provalio" je da se lepo "raskiselite" u kadi jedno sat vremena i onda sperete ljuspice i istrljate se peskirom. Nakon toga samo neka hidrantna krema, jer sam primetio da se mesta na kojima je psorijaza brze isusuju od zdravih delova koze i ostane samo blago i umereno crvenilo.
Hajde nek neko podeli samnom / nama iskustva sa lampama i solarijumom.
Pozdrav svima!
PS: ne nasedajte ne kojekakve navlake vezane za COVEK LECI !!!
Niko ne leci, nego samo na relativno krace vreme suzbije ljuspanje koze i to se opet vratil.
Znam licno par ljudi koji su isli kod ovih ili onih "koji lece" pa su gutali litre i litre kojekakvih cajeva... i opet im se posle max 2 meseca povratila psorijaza (ustvari nije ni nestajala).
Ajd da ne davim vise.

A sad jedno mozda glupo pitanje od nekog ko se ama bas ne razume...
Da li se psorijaza povlaci u toku godine ....npr...zimi...pa se onda opet pojavi u letnjem periodu...?
...ili je ona naprosto stalno "tu"...?
Takodje me zanima da li je neko cuo za "linijski lisaj" ....i da li on ikakve veze ima sa psorijazom...ili barem moze da lici na nju ..?
Hvala!!

Hvala ,i ja sam tako mislila ali....
a sta je sa ovim "linijskum lisajem" ? jel ima on neke veze sa tom pricom ili barem da li lici na psorijazu...? Moja sestra ga ima na butini ,od malena , sve je zive doktore obisla i niko nije znao da kaze sta je....jedan je rekao "linijski lisaj".....Tako je isto crveno "tackasto" a tackice grupisane...ne ljuspa se ali je na dodir hrapavo...i siri se ,svakog leta sve vislje i vislje....putuje od butine iznad kolena ,tako linijski,prelazi na unutar butine i vec je na stomaku...Ne svrbi ,ne pece ali je ruzno....i eto sklanja skloni se negde na zimu....a opet je tu sa letom....
Pomoglo nije nista ....nikakve kreme...nista.....I kada sam procitala ovo ovde ,odma mi je to palo na pamet jer smo se mi svi bojali da ipak nije psorijaza.
Hvala !!!

Znate sta Bane ,naravno da se od nje ne umire ,ali da vidite devojku od svojih 17 god. koja zeli npr. obuci minic a da lepo izgleda....nije bas tako "opusteno"....Prirodno devojcica je na putu da zadobije komplekse kojih se tesko resiti....a lisaj ili sta vec ,napreduje.....zato kazem "bojali se da nije psorijaza"...jer dosta se tih koznih oboljenja zna izleciti,ali kako sami kazete ,psorijaza ne....
Jos jedanput...
ako je neko cuo za "Linijski lisaj".....samo malo vie o tome....
Hvala.

Na zalost nemam to sada ovde kod sebe ....bilo je davno ,mama je vodila po svim mogucim lekarima.....od Beograda do.....i svi su davali drugaciju dijagnozu ....mazali su raznima mastima ali nista nije pomoglo....samo se secam da je mama jednom rekla da joj je jedan lekar pomenuo "linijski lisaj"...
Ja zaista o tome ne znam nista, pa sam pomislila da mozda ovde neko nema kakve informacije...onako "uopsteno" ako je to uopste moguce...Ustvari najvise me interesovalo da li taj lisaj lici na psorijazu...
Hvala.

bane b:
:) Cao svima!
Jedno pitanje: da li je ko imao kakva iskustva sa PUVA/B terapijom? Ili kakva su vam iskustva iz solarijuma?
Razmisljam se da porucim iz inostranstva PUVA rucnu lampu, pa me zato zanima njeno dejstvo...
Moj momak je isao na VMA na PUVA terapiju po (nalogu tamošnjih lekara) nekih dva meseca i mogu samo da ti kazem da je u pocetku delovala, ali kasnije sve manje. Pri tom mu se pogoršalo stanje nekih enzima jetre od zračenja, tako da je morao pod hitno! (opet po nalogu istih lekara) da prestane.

ja sam koristio PUVA terapiju i iskreno uvek kada odem tamo skine mi se nekoliko meseci ali posle toga ponovo...znaci terapija je odlicna, kao solarijum...ali sve sto zraci nije zdravo...tako da... :(
a bane ti bi mogao malo optimisticki da gledas na sve ovo a ne tako da pricas,jer ljudi se ipak nadaju da postoji nesto sto ce barem da ih malo dovede u red...a sto se tice izlecenja to dolazi samo po sebi jer kako je dosla-tako ce i da ode!!!
pozzz

Ma ja sam optimista i nadam se da ce biti pronadjen lek, jer ga za sada nema. Dobio sam adresu i telefon od izvesnog Dr. Visnjica koji je izmislio "vipsogal". On ima privatnu ordinaciju i ima terapiju na bazi kreme, 4 vrste caja i redukovane ishrane... Drugarica mi ga je preporucila, njoj se bas lepo povukla psorijaza, ali je imala onaj tackasti oblik po celom telu, dok ja imam klasicnu Psoriasis Vulgaris, pa cu vam pisati kad odem tamo sta je i kako je.
Nacelno treba se pomiriti sa tim da imamo ovu bolest i furati sa njom... Sta sad treba da ne nosim kratke rukave po ovoj vrucini zato sto su mi ruke u crvenim flekama?!? Bas me briga, kome se ne svidja nek ne gleda. Meni je bitno da meni ne smeta. Ne svrbi, ne boli, ne pece... A na oko... Ko ga sisa.
Pozdrav ljudi !!!

Back