DEPRESIJA

Ne znam otkud tolika potreba da se ubedjujes oko uzroka.

Mnogo pametniji ljudi su utvrdili da je depresija bolest i da se, izmedju ostalog, leci i lekovima.

Ne kapiram sta pokusavas da dokazes? :dontunderstand:

Ne znam otkud tolika potreba da se ubedjujes oko uzroka.

Mnogo pametniji ljudi su utvrdili da je depresija bolest i da se, izmedju ostalog, leci i lekovima.

Ne kapiram sta pokusavas da dokazes? :dontunderstand:
Ne razumeš kad nisi razmislila i još misliš da se ubeđujem?! Ti se ubeđuješ, ja kažem da se ne uzima nešto zdravo za gotovo zato što piše negde ili ti je neko rekao. Drugo, ne znam ko su ti pametniji ljudi, ali svakako znam jedno a to je da ti ne možeš znati koliko sam ja pametan tako da bi trebalo da govoriš u svoje ime. Treće, stepen indoktrinacije u psihologiji je veliki a da pri tome niko ni ne razmišlja o posledicama koje se javljaju kao nusproizvod šabloniziranja.

@Demister
Baš i nisam pričao o samoanalizi. Pričao sam o kontekstu i okruženju.

Nivo serotonina, noradrenalina, dopamina, kao i vitamina B12, D3 .... može da se utvrdi laboratorijskom analizom. Ako ih nema dovoljno u serumu, to je dovoljan pokazatelj za dg. depresije pored simptoma koje pacijent oseća. Kao što smo već rekli, depresija ima biološku osnovu i zbog toga je kod depresije neophodna farmakoterapija. Svaki ozbiljan neuropsihijatar će prvo proveriti vrednosti gore pomenute + lab. analize štitne žlezde ....
Lično, krajnje sam skeptična kada su u pitanju SSRI nove generacije. Kažu da manje opterećuju jetru, ali im je učinak kao kod ćorave koke, prema mojim saznanjima :confused:

Nivo serotonina, noradrenalina, dopamina, kao i vitamina B12, D3 .... može da se utvrdi laboratorijskom analizom. Ako ih nema dovoljno u serumu, to je dovoljan pokazatelj za dg. depresije pored simptoma koje pacijent oseća. Kao što smo već rekli, depresija ima biološku osnovu i zbog toga je kod depresije neophodna farmakoterapija. Svaki ozbiljan neuropsihijatar će prvo proveriti vrednosti gore pomenute + lab. analize štitne žlezde ....
Lično, krajnje sam skeptična kada su u pitanju SSRI nove generacije. Kažu da manje opterećuju jetru, ali im je učinak kao kod ćorave koke, prema mojim saznanjima :confused:

Ne bih da generalizujem, ali dobar deo njih to ne radi :neutral:

Nisam sigurna, ali mislim da te analize i ne pokriva RZZO, tj. zdravstvena knjižica. Možda je to razlog što lekari ne opterećuju dodatnim pretragama pacijente :neutral:, ali nedostatak vitamina B12 zaista provocira osećanje krivice koji je jedan od dominantnih simptoma kod depresije.
Ne omalovažavam psihoterapiju, ali je biološka osnova jako važna. Poznato je da nedostatak joda dovodi do iznenadnih napada plača, nedostatak folne kiseline do jake napetosti, nedostatak inositola do poremećene neurotransmisije ..... Postoje i kod nas neuropsihijatri koji se bave biološkim uzrocima depresije (a i autizma). Znam da su osporavani od klasične psihoanalitičke škole, kao i psihoterapije, ali ti ljudi bar ne "hrane" farmakoindustriju napamet, već po empirijskim saznanjima.

KB terapija i antidepresivi su dobitna kombinacija, i naravno dobra socijalna podrska u vidu porodice, prijatelja itd. Ovo je naravno, okvirno...sve zavisi od tezine depresivnog poremecaja.

Zanima me sta mislite koji je najbolji pristup i kako pomoci nekome ko pati od depresije?

meni se čini da ovde ima dosta tema o depresiji...samo ga ne ostavljati samog i uvek biti u pozitivi što je više moguće...ako postoji mogućnost neka se bavi nekim kreativnim radom...e sad pitanje je i u kom je stadijumu depresija nekad ne može bez lekova ali i pomoć okoline je vrlo bitna.

tesko ce neko bez prijatelja izleciti depresiju :(

Sta si se bre uhvatila za te prijatelje.....Kakvi tvoji prijatelji......Prijatelji jesu mali plusic ali sta sad ispade PRIJATELJI SU ONO ANTIDEPRESIV TERAPIJA I SVE JE KUL.....

Kad pacijent ode kod psihijatra on ne koristi ni farmakoterapiju ni psihoterapiju samo kaze - Idi kuci otvori facebook nalog izklikci 1000 prijatelja i depresija je izlecena hahahah:hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf:...Al pazi ako na fejsu imas manje od 900 prijatelja depresija ce ostati......A za sizofreniju potrebno je isklikcati 1500 prijatelja :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf:

Ovo mi lici na nauku Milana Tarota,nadam se besmrtna da ne primenjujes njegove metode i savete :hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf:

Ma u pravu si ti kad bolje razmislim doktori psihijatri nemaju pojma....Pogledaj kako Milan Tarot leci :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf:

Sta si se bre uhvatila za te prijatelje.....Kakvi tvoji prijatelji......Prijatelji jesu mali plusic ali sta sad ispade PRIJATELJI SU ONO ANTIDEPRESIV TERAPIJA I SVE JE KUL.....

Kad pacijent ode kod psihijatra on ne koristi ni farmakoterapiju ni psihoterapiju samo kaze - Idi kuci otvori facebook nalog izklikci 1000 prijatelja i depresija je izlecena hahahah:hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf:...Al pazi ako na fejsu imas manje od 900 prijatelja depresija ce ostati......A za sizofreniju potrebno je isklikcati 1500 prijatelja :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf:

Ovo mi lici na nauku Milana Tarota,nadam se besmrtna da ne primenjujes njegove metode i savete :hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf:

Ma u pravu si ti kad bolje razmislim doktori psihijatri nemaju pojma....Pogledaj kako Milan Tarot leci :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf:

kakvi bre fb prijatelji ...:roll:

Ja se ne shalim, nego kakav si ti psiholog kada ne znas kako se leci depresija... :aha:

Uzeti antidepresive je isto sto i izeti bilo koju drogu...

i navuci se i pasti jos dublje u depresije...

Zna se kako se leci depresija i uopste nije tesko...

Druzenje je bitno...
Takodje raditi nesto kreativno sto coveka ispunjava neki hobi nesto cime bi osoba stekla samopostovanje... ili samopouzdanje...

Takodje zdrav zivot.... itd...

Poslednja izmena:

Back