bezuslovna ljubav
Aktivan član
- Poruka
- 1.281
Znam da ce glupo zvucati, ali pokusajte da mu se ne suprotstavljate. Koliko god je to moguce. Prvih godina sam bila zatecena, uplasena, besna, nervozna... samo sam pogorsavala celu situaciju. Pre svega gledajte da dobije neku terapiju. To ce ga u nekoj meri smirivati. Nemojte odmah spominjati dom, jer ce to unositi jos veci razdor medju vama. Mojoj majci sam rekla da mora na lecenje, tako je prihvatila Dom kao leciliste. Doduse, ona se celog zivota bojala problema sa srcem i krvnim sudovima, pa je iz straha pristala. Stvari ce se odvijati svojim tokom, mozete da usporite i ublazite.Pozrav forumu,
Nazalost i ja se pridruzujem klubu negovatelja dementnih osoba. U pitanju je moj otac koj je usao u 87. godinu. Inace je jako tezak covek bio narcisoidnog sklopa licnosti, neprihvatanja realnosti i dosta iskljuciv i agresivan ako mu se suprotstavite ili se ne slazete sa njim. Povrh svega toga i provodjenja vremena sa njim kao takvim kao slag na tortu dosla je staracka demencija.
U poslednje vreme videli smo da se nesto novo dogadja sem klasicne staracke izlapelosti i on je isao kod neuropsihijatra ali koliko vidim iz nekih izvestaja se on vise lecio od depresije uz zolofte i neurocalm nego sto je bilo ko napisao da ima demenciju st je sigurno i tad bilo uocljivo za lekara... Ja to nemam ni na jednom papiru a sad kad je otislo sve u haos, ne znam ni kako bih ga odvela kad ne saradjuje. Nece u dom.
Nemam kola i nemam nikog ko bi mi pomogao da sa njim idem po lekarima.
Izuzetno tesko je biti sa njim jer nece da saradjuje i prihvati savet, prica sve vreme, uzasno je negativan, nocu ima halucinacije, tumara, prica sam sa sobom ima paranoidne momente kad misli da su svi prtiv njega, da su ga opljackali itd.
Bila sam u centru za socijalni rad i rekli su da idem u Medicinu rada gde mi treba pregled neurologa i kardiologa sto tamo vr se ide kao na traci ni 5 min. Socijalna radnica mi je rekla da za sad treba njegov pristanak. Pokusavam nekako da skupim dokumentaciju za dom na Bezanijskoj kosi.
Da li neko ima iskustva sa osobama koje ne saradjuju, ne procenjuju svoje domete itd? On zivi sam ali kad je losije dodje kod mene i sestre na 4-5 dana ali onda pomisli da ga drzimo protiv njegove volje pa ode natrag u svoj stan gde se malo sabere i tako u krug. Radim od kuce i jako mi je tesko da zivim sa njim jer mu treba profesionalna nega imam osecaj da ludim i da necu izdrzati.
Svaki savet je dobrodosao!
Pokusajte da mu dajete dve tri opcije za bilo koju radnju u svakodnevnom zivotu, pa da on odabere. Tako cete mu davati na znacaju u donosenju odluka za neke sitnice. Ako mu budete nametali, izazivacete bes. A krupnije stvari cete resavati postupno. Pre svega mora da ima terapiju i da je pije. Mozda neka gerontodomacica za prvo vreme da mu pomaze. Dementni ne mogu da savladavaju redosled svakodnevnih zadataka, to ih cini nervoznim a nece da priznaju ili ne mogu da priznaju iz straha od sebe i okoline... najbolje je kada imaju neku podrsku koja nije nametljiva. Sve ovo zvuci lepo kada pisem, a znam da je uzasno tesko da se sprovede. Na zalost.
Moja mam nije htela kod mene, ni kod svoje sestre, tvrdila je da moze sama, a bilo je sve gore. Gerontodomacica je godinu dana dolazila. U pocetku nije htela ni nju. Ali se vremenom navikla. Dementni ne prepoznaju vremenom ni svoju decu, pa ih sve to jos vise cini agresivnim. Jer ja sam bila "neka luda zena" koju nije mogla nocas da savlada...tako se zalila gerontodomacici u mom prisustvu, ali u tom trenutku nisam ta "luda zena".
Zapravo sam vremenom shvatila da bi i meni, koja sam svesna, bilo strasno da me neko iznenada odvede na nepoznato mesto i medju nepoznate ljude koji nesto zahtevaju od mene. To nepoznato mesto u demenciji moze biti i moj stan, a nepoznati ljudi moji najblizi. Kada je mama krenula van svog stana u sred noci, da bi isla "svojoj kuci" , bila je crvena lampica da mora da bude pod nadzorom 24h. Njena kuca je bila iz njenog detinjstva, imenovala je mesto gde se nalazi.
Koliko je sada u stanju da obavlja svakodnevne aktivnosti? Da li redovno jede i spava? Mozda mu terapija koju pije sada pravi jos vecu konfuziju? Da li ste proveravali krvnu sliku i urin? Pad secera i gvozdja, urinarna infekcija... mogu pogorsati stanje dementnog.
Ne vredi se oslanjati na tvrdnje demetnih da je sve funkcionalno. Iznenadicete se u nekom trenutku koliko je konfuzno i da se pati.