Nadia 21
Početnik
- Poruka
- 12
mene nervira taj epitet ‚‚najbolja‚‚ i to konstantno pominju uz njeno ime a ona je uspostavila dijagnozu i dala terapiju i čak nema ni kontrole sad kako je korona, nego smo morali privatno da je vodimo pa je samo pojačala Nemendin...naravno da ne očekujem čudo, jer leka nema, al onda nisi ‚‚najbolji‚‚Organizuju neki Centri za socijalni rad, imaju obuke pre pocinjanja sa radom. Neki dobijaju donacije iz inostranstva pa je jeftinije. Ali sve je to na par sati. Uglavnom presvlacenje, hranjenje, obavljanje kupovine, kupanje... Moze i to da bude od koristi. Ali dementni tesko prihvataju jos jedno lice u stanu. Nema obuke za rad sa dementnima. Ne znam koliko se geronto domacice snalaze u takvoj situaciji, da recimo moze tvoj tata na 2-3 sata da odmori ili proseta...ali sve je to mala pomoc ukoliko je dementan teze pokretan ili je nemiran, jer dementni vremenom zahtevaju sve vecu paznju. To je nemoguce da podnese jedna osoba, pa i dve. Psihicki i fizicki je iscrpljujuce. Niko nije za Dom, dok ga muka ne natera.
Sto se tice najbolje doktorice, ne mozes da ocekujes cudo, jer za demenciju nema leka. Treba biti zahvalan da je bolest usporenog toka, da nema vecih naglih pogorsanja ili da se brzo umiruju, kao i da je doktor posvecen pacijentu. To znaci da kad god ima nekih promena, doktor reaguje sa promenom terapije ili savetima. Doktorica moje mame je najbolja doktorica, jer je mama zivela 11 godina nakon dijagnoze. Bilo je i teskih trenutaka, ali je najbolja doktorica uvek bila tu da leci i savetuje.
mama je za sad ok, moze sama u wc, oko kupanja, oblacenja i jela joj treba pomoc kao sa malim detetom
tako da razmisljam da li bi tati znacila ta mala pomoc da odmori bar na par sati jer ne stigne on svaki dan da je okupa, proseta...