Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Idi u Centar za socijalan rad, tamo ce ti sve objasniti sta i kako, adresu nadji na netu.Pokusali, ne ide
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Idi u Centar za socijalan rad, tamo ce ti sve objasniti sta i kako, adresu nadji na netu.Pokusali, ne ide
BilaIdi u Centar za socijalan rad, tamo ce ti sve objasniti sta i kako, adresu nadji na netu.
Svaka ti cast sto nisi poludelaNije na kraju ni tako teško prikupiti sve te papire. Dokument o nekažnjavanju može se naručiti preko e-uprave i to stiže na kućnu adresu, uz prethodno uplaćenu taksu. Potvrde o izmirenim dugovanjima za porez na imovinu dobija se u bilo kojoj opštini, a ako su službenici predusretljivi, i to stiže na kućnu adresu besplatno. Ali centar za socijalni rad mora da bude na tvojoj opštini i tamo se dobijaju dva dokumenta, takođe bez takse. Sud koji je nadležan za tvoju opštinu izdaje još dva papira uz neku simboličnu taksu. Banka ne šalje takve papire poštom, ali dovoljno je odštampati poslednje izveštaje koji svakako stižu na mejl. Naravno, i potvrda da sam zaposlena ne košta ništa.
Ali kod lekara nisu hteli da me prime (valjda zbog epidemije), tako da sam morala privatno i kod psihijatra i po uverenje o zdravstvenom stanju (medicina rada).
Na kraju se ispostavilo da sve to nije dovoljno, jer moja majka nije imala biometrijsku ličnu kartu. Ona se razbolela dok su papirne važile trajno. E to mi je oduzelo još nekih mesec dana, pošto se u toj opštini ne zakazuje, a redovi su ogromni. Predala sam zahtev, lekarske izveštaje i fotografije koje sam prethodno dobila na mejl iz doma, a koje su mi uradili u obližnjoj fotokopirnici. I onda sam čekala da mi jave kad će MUP poslati patrolu da provere da li je moja stvarno u domu na toj opštini. Kad sam podigla ličnu kartu moje majke, odnela sam sve to u centar za socijalni rad. Prethodno su im iz doma poslali zvaničan predlog da mene imenuju za privremenog staratelja. Onda sam morala da čekam dve nedelje da istekne rok za žalbu i tad je rešenje postalo pravosnažno.
Na osnovu toga banka je konačno odblokirala račun moje majke.
Ja bih barem to za telefon drugacije resila jer to nije banka, ili sud, socijalno, penzijsko.Bila
treba dosta dokumentacije da se prikupi i ceka se oko dva meseca
zanimalo me samo da li neko ima iskustva
klasično iživljavanje državeNije na kraju ni tako teško prikupiti sve te papire. Dokument o nekažnjavanju može se naručiti preko e-uprave i to stiže na kućnu adresu, uz prethodno uplaćenu taksu. Potvrde o izmirenim dugovanjima za porez na imovinu dobija se u bilo kojoj opštini, a ako su službenici predusretljivi, i to stiže na kućnu adresu besplatno. Ali centar za socijalni rad mora da bude na tvojoj opštini i tamo se dobijaju dva dokumenta, takođe bez takse. Sud koji je nadležan za tvoju opštinu izdaje još dva papira uz neku simboličnu taksu. Banka ne šalje takve papire poštom, ali dovoljno je odštampati poslednje izveštaje koji svakako stižu na mejl. Naravno, i potvrda da sam zaposlena ne košta ništa.
Ali kod lekara nisu hteli da me prime (valjda zbog epidemije), tako da sam morala privatno i kod psihijatra i po uverenje o zdravstvenom stanju (medicina rada).
Na kraju se ispostavilo da sve to nije dovoljno, jer moja majka nije imala biometrijsku ličnu kartu. Ona se razbolela dok su papirne važile trajno. E to mi je oduzelo još nekih mesec dana, pošto se u toj opštini ne zakazuje, a redovi su ogromni. Predala sam zahtev, lekarske izveštaje i fotografije koje sam prethodno dobila na mejl iz doma, a koje su mi uradili u obližnjoj fotokopirnici. I onda sam čekala da mi jave kad će MUP poslati patrolu da provere da li je moja stvarno u domu na toj opštini. Kad sam podigla ličnu kartu moje majke, odnela sam sve to u centar za socijalni rad. Prethodno su im iz doma poslali zvaničan predlog da mene imenuju za privremenog staratelja. Onda sam morala da čekam dve nedelje da istekne rok za žalbu i tad je rešenje postalo pravosnažno.
Na osnovu toga banka je konačno odblokirala račun moje majke.
za telefon ću videti preko advokata da rešimJa bih barem to za telefon drugacije resila jer to nije banka, ili sud, socijalno, penzijsko.
Hocu reci, bas njih briga da uporedjuju potpise.
A koliko to sa sudom traje znate li?Sa tom istom dokumentacijom može preko suda da se traži oduzimanje poslovne sposobnosti i onda imaš trajno ovlašćenje za sve.
Trebalo je to da uradim još pre nekoliko godina. Ali nisam očekivala da će ovoliko dugo da vegetira...![]()
Uzimala sam privremeno starateljstvo za zastupanje mame u ostavinskoj raspravi. Prvo su u socijalnom nudili da postave svog pravnika za privremenog staratelja. Nisam to prihvatila, jer je delikarna stvar. Konsultovala sam Ministarstvo za radi i socijalna pitnja , imas telefone na njihovom sajtu za konsultacije sa njihovim pravnicima.. E sad ne znam kada je u pitanju banka da li mogu pravnici iz socijalnog da odrade. Nekada se sami nude ili insistiraju a nekada izbegavaju... Dali su mi privremeno starateljstvo, ali je bilo potrebno samo da idem na procenu kod psihologa i pravnika u Centru za socijalno. Uz licnu kartu i papire iz Doma. Kada sam mamu smestala u Dom trebalo je da joj ugasim racun kod Postanske stedionice. Morala sam da je vodim na salter. Tada je bila pokretna. Posle su za sve trazili da dodje Javni beleznik u Dom i potvrdi iskaz... ali mama tada vise nije mogla da saradjuje i potpisuje se. I to je zaista problem. Oduzimanje poslovne sposobnosti izbegavala sam kao i Beket, jer sudovi razvlace postupak a placa se i vestak i moze da potraje i kosta.Privremeno starateljstvo koje se dobija preko Centra za socijalni rad može da bude samo za jednu stvar. A i za to je potrebno prikupiti neku gomilu potvrda iz nekoliko institucija (centar za socijalni rad, poreska uprava, nadležni sud, medicina rada, psihijatar, mup, ustanova koja zapošljava, banka), plus medicinska dokumentacija koja ne sme biti starijeg datuma.
hvala na odgovorimaUzimala sam privremeno starateljstvo za zastupanje mame u ostavinskoj raspravi. Prvo su u socijalnom nudili da postave svog pravnika za privremenog staratelja. Nisam to prihvatila, jer je delikarna stvar. Konsultovala sam Ministarstvo za radi i socijalna pitnja , imas telefone na njihovom sajtu za konsultacije sa njihovim pravnicima.. E sad ne znam kada je u pitanju banka da li mogu pravnici iz socijalnog da odrade. Nekada se sami nude ili insistiraju a nekada izbegavaju... Dali su mi privremeno starateljstvo, ali je bilo potrebno samo da idem na procenu kod psihologa i pravnika u Centru za socijalno. Uz licnu kartu i papire iz Doma. Kada sam mamu smestala u Dom trebalo je da joj ugasim racun kod Postanske stedionice. Morala sam da je vodim na salter. Tada je bila pokretna. Posle su za sve trazili da dodje Javni beleznik u Dom i potvrdi iskaz... ali mama tada vise nije mogla da saradjuje i potpisuje se. I to je zaista problem. Oduzimanje poslovne sposobnosti izbegavala sam kao i Beket, jer sudovi razvlace postupak a placa se i vestak i moze da potraje i kosta.
Da, treba kod svakog uraditi 1000 raznih pregleda sa sve laboratorijom, a to ne mogu sebi da dozvoleDa li je neko čitao knjigu "The End of Alzheimer's" Dr Dale Bredesen. Izdata je 2017. Pokušavam da nađem lekara koji je kod nas upoznat sa ovim programom, ali mi se čini da ih nema. Da li neko ima više informacija? Po studijama koje su rađene, ovaj program pomaže u zaustavljaju neurodegenerativnih promena u 84% slučajeva. Deluje vrlo obećavajuće, ali je potrebno uraditi veći broj testova i podrška doktora bi bila vrlo korisna.
Zanimljivo.... pogledala sam snimke pomenutog sa devojkom koja navija kao u ringu... do idolopoklonstva....ma... jel objavio neku studiju osim sto je odstampao knjigu i snimio tutorijale? Znam, kada je covek u mukama, poseze sa svacim. A kad je neizlecivo, eto prostora za cuda...Uglavnom je sada popularno otkloniti parazite i toksine i odabrati carobnu kombinaciju suplemenata. Uzimala je moja mama suplemente, ne sporim. I cudo je da je 11 godina bolovala od Demencije i da smo usporavali sve dok je organizam mogao da podnese... i kad god smo mislili "super", kad ono "medjutim"... Ali napisati knjigu i tvrditi da zaustavlja u 84%... Daj Boze! Ali to treba potkrepiti u naucnim krugovima. Pogledajte snimke na youtube, pe nego sto se date u potragu za knjigom i sledbenicima. Naravno, opet cu reci da kada je covek u bezizlaznoj situaciji proba svasta. Probala sam i kad mi je otac bolovao od kancera i kada je mama obolela od demencije. Ne osudjujem. Samo mi je zao da se u celoj situaciji namece, a sve sa pomisli "bice mi zao ako ne probam...". Pre par meseci pojavio je neki lek u SAD, ali su zaustavili zbog nuspojava. Ali ne kao lek koji ce izleciti, vec usporiti i ublaziti.Da li je neko čitao knjigu "The End of Alzheimer's" Dr Dale Bredesen. Izdata je 2017. Pokušavam da nađem lekara koji je kod nas upoznat sa ovim programom, ali mi se čini da ih nema. Da li neko ima više informacija? Po studijama koje su rađene, ovaj program pomaže u zaustavljaju neurodegenerativnih promena u 84% slučajeva. Deluje vrlo obećavajuće, ali je potrebno uraditi veći broj testova i podrška doktora bi bila vrlo korisna.
Mislim da isti autor ima nekoliko knjiga, nisam čitala, uglavnom ima na Amazonu za kupiti. Pristup je integrativan, ako ne nađete ljekara koji može to pratiti, a to je kod nas jako teško, morate biti jako angažovani oko svega, prehrane, suplemenata, znati koje pretrage raditi. I vjerujem da pomaže u početnim fazama. Ako je bolest odmakla, možda je moguće samo kontrolisati. Dok moj otac bio bolestan, čitala sam o svemu, i o raznim detoksima, čišćenju organizma. Ali na njegove različite dijagnoze i bez medicinskog znanja, nisam se usudila. Poslije je već bilo kasno...Da li je neko čitao knjigu "The End of Alzheimer's" Dr Dale Bredesen. Izdata je 2017. Pokušavam da nađem lekara koji je kod nas upoznat sa ovim programom, ali mi se čini da ih nema. Da li neko ima više informacija? Po studijama koje su rađene, ovaj program pomaže u zaustavljaju neurodegenerativnih promena u 84% slučajeva. Deluje vrlo obećavajuće, ali je potrebno uraditi veći broj testova i podrška doktora bi bila vrlo korisna.
Ja sam se malo pozabavila autorom i knjigom. Autor je neurolog koji se vec 30 godina sa velikim timomMislim da isti autor ima nekoliko knjiga, nisam čitala, uglavnom ima na Amazonu za kupiti. Pristup je integrativan, ako ne nađete ljekara koji može to pratiti, a to je kod nas jako teško, morate biti jako angažovani oko svega, prehrane, suplemenata, znati koje pretrage raditi. I vjerujem da pomaže u početnim fazama. Ako je bolest odmakla, možda je moguće samo kontrolisati. Dok moj otac bio bolestan, čitala sam o svemu, i o raznim detoksima, čišćenju organizma. Ali na njegove različite dijagnoze i bez medicinskog znanja, nisam se usudila. Poslije je već bilo kasno...
Dementne osobe gube postepeno sve funkcije, počinje gubljenjem kontrole nad bešikom što je naj primetnije,nastavlja se zagrcnjavanjem mnogo puta tokom jela,zaborave kako se drži kašika..dok se ne izbriše kompletna memorija. A kad je poodmaklo ne znaju ni da je olovka to u ruci a kamoli potpisivanje, nažalost.Verujem ti sto kazes, ali daj bre neku olovku ( ili pokusaj da das) to je neka
automatika gde svako i bez da razmislja potpise.
Verujem da je tako, zapravo sigurno jeste tako, ali zasto sin, cerka, mozda i suprug, suprugaDementne osobe gube postepeno sve funkcije, počinje gubljenjem kontrole nad bešikom što je naj primetnije,nastavlja se zagrcnjavanjem mnogo puta tokom jela,zaborave kako se drži kašika..dok se ne izbriše kompletna memorija. A kad je poodmaklo ne znaju ni da je olovka to u ruci a kamoli potpisivanje, nažalost.
Nema načina da se to odradi a bez punomoći ništa.
Eventualno sa pismenom dijagnozom kod nekog pravnika ako on može išta..
Pozdrav
Nema leka za demenciju koja god bolest da je u pitanju(Alchajmer ili nešto drugo,jer demencija je samo simptom neke bolesti),sve što se može je da se proces imalo eventualno uspori. Znam da je teško ne moći ništa preduzeti ali je to tako.Zanimljivo.... pogledala sam snimke pomenutog sa devojkom koja navija kao u ringu... do idolopoklonstva....ma... jel objavio neku studiju osim sto je odstampao knjigu i snimio tutorijale? Znam, kada je covek u mukama, poseze sa svacim. A kad je neizlecivo, eto prostora za cuda...Uglavnom je sada popularno otkloniti parazite i toksine i odabrati carobnu kombinaciju suplemenata. Uzimala je moja mama suplemente, ne sporim. I cudo je da je 11 godina bolovala od Demencije i da smo usporavali sve dok je organizam mogao da podnese... i kad god smo mislili "super", kad ono "medjutim"... Ali napisati knjigu i tvrditi da zaustavlja u 84%... Daj Boze! Ali to treba potkrepiti u naucnim krugovima. Pogledajte snimke na youtube, pe nego sto se date u potragu za knjigom i sledbenicima. Naravno, opet cu reci da kada je covek u bezizlaznoj situaciji proba svasta. Probala sam i kad mi je otac bolovao od kancera i kada je mama obolela od demencije. Ne osudjujem. Samo mi je zao da se u celoj situaciji namece, a sve sa pomisli "bice mi zao ako ne probam...". Pre par meseci pojavio je neki lek u SAD, ali su zaustavili zbog nuspojava. Ali ne kao lek koji ce izleciti, vec usporiti i ublaziti.
Sve sto si opisala nije se javilo u pocetku kod moje mame, vec tek mnogo kasnije. Obicno se primeti u razgovoru da kazu neku nelogicnost ili da vise puta pokrecu istu temu, primeti se u nesnalazenju u kuvanju i obavljanju svakodnevnih poslova...ali na zalost uvek se povezuje sa stresom ili slicno i tako se gubi na vremenu da se odmah reaguje. Deca se prvi put susrecu sa tom bolescu kod roditelja i prosto im je tesko da prihvate odmah, cak i kada je ocigledno.Dementne osobe gube postepeno sve funkcije, počinje gubljenjem kontrole nad bešikom što je naj primetnije,nastavlja se zagrcnjavanjem mnogo puta tokom jela,zaborave kako se drži kašika..dok se ne izbriše kompletna memorija. A kad je poodmaklo ne znaju ni da je olovka to u ruci a kamoli potpisivanje, nažalost.
Nema načina da se to odradi a bez punomoći ništa.
Eventualno sa pismenom dijagnozom kod nekog pravnika ako on može išta..
Pozdrav
Kod moje mame je *malo usporeno* u toku deset godina. Znaci morate naci dobrog specijalistu i boriti se, koliko je to moguce. Bilo je strasnih padova, ali i vracanja i usporavanje. Naravno, nije moguce kod svakog. Zavisi od mnogo faktora i okolnosti.Nema leka za demenciju koja god bolest da je u pitanju(Alchajmer ili nešto drugo,jer demencija je samo simptom neke bolesti),sve što se može je da se proces imalo eventualno uspori. Znam da je teško ne moći ništa preduzeti ali je to tako.