Demencija

Pa naravno, treba uputiti ljude koji se sa tim nisu sretali. Videću da se baš u ovu temu uključim više ako ljudi imaju pitanja. Nisu se svi sretali sa tim stvarima i upadnu u sve ne znajući na šta sve imaju pravo. Dobro će doći to što sam ja u struci preko dvadeset godina i upućena sam upravo u tu socijalnu zaštitu, zakon i prava tih ljudi. Često ne znaju da za nepokretnog pacijenta postoji služba i vozilo koje je obavezno sa kućne ili domske adrese odveze na zakazan specijalistički pregled, da ih sačeka i vrati kući. Ljudi pucaju pare za taksije i ostala čuda...
Svako dobro
Zdravo, mozete li reci kako se obezbeđuje besplatan prevoz za nepokretnog pacijenta u Beogradu za specijalisticki pregled? Mi smo jednom probali, zove se hitna pomoc i zakazuje prevoz, ali se placa i to unapred na racun ili na licu mesta, dakle mora da se čak i ide do njih, a cena je koliko se ecam slicno kao i privatnim taksijem za nepokretne, mozda par stotina dinara manje.
.

Zdravo, mozete li reci kako se obezbeđuje besplatan prevoz za nepokretnog pacijenta u Beogradu za specijalisticki pregled? Mi smo jednom probali, zove se hitna pomoc i zakazuje prevoz, ali se placa i to unapred na racun ili na licu mesta, dakle mora da se čak i ide do njih, a cena je koliko se ecam slicno kao i privatnim taksijem za nepokretne, mozda par stotina dinara manje.
.
transport

Услуге санитетског превоза, по налогу, фактурисаће се Републичком заводу за здравствено осигруање – Филијала ......., на терет средстава обавезног здравственог осигурања.
Da li ste obezbedili nalog lekara ili komisije?

A ja sam u poslu pravljenja zuba sa njom...jooooj, danas još otisak zagrižaja pa će i tome valjda doći kraj. Do sada smo 6 puta već išli.
Svaka tebi cast na borbenosti I istrajnosti. Moja mama vec duze vremena ne nosi vestacku vilicu. Trebalo je napraviti novu, ali je odlazak stomatologu bio prilicno konfuzan. Nikako nije mogla da saradjuje I prati instrukcije, ni uz moj veliki trud da joj pojasnim. Pokusala sam, ali nije bilo moguce. Vodila sam je I na par mesta privatno. Jos uz cinjenicu da joj je ostalo par njenih zuba, koji su dodatno komplikovali... Kupovala sam Coregu I organizovala pranje zuba od strane medicinskih tehnicara, ali to je moju mamu samo uznemiravalo do mere da je pocela da krije vestacke zube... ma, kad se samo setim... da ne pricam o nazuljanim desnima I odbijanju hrane u to vreme. Naravno, bolje je kad imaju zube, lepse jedu I bolja je probava. U svakom slucaju treba to uraditi ako je moguce.

Prošle godine smo predala očevu dokumentaciju za dodelu TPN,srčani bolesnik, mms 13, dijabetičar i usled udesa je pukla aunerizma u mozgu, obavljao je nužde gde je stigao, nije znao gde se nalazi.Od predavanja žalbe 22.03 1019, predmet je stajao skoro 6 meseci u KG-u, zvala BG, oni se čudili optužili KG za nemarnost, zvala načelnika PIO fonda i on iznenađen,,,,rekla sam im da mu se stanje pogoršalo u međuvremenu je oslepeo na desno oko,(to mogu da objasnim kardinalana greška oftamologa), ali spašavamo drugo oko, radimo novo test mms, sada je već 9, dešavaju mu se česti iznenadni padovi, pa i na pregledu kod lekara očnog se samo stropoštao, kao kod kuće.
Saznavši za zastoj ekspresno su ga odbili, uz procenu da ima blaži oblik demencije i slagali neke stvari tipa da sfinktre kontroliše normalno, što nije tačno, i u prošlogodižnjem nalazu stoji da ih ne kontroliše, što i sada mu se dešava, skida pelene i obavi nuždu na licu mesta.
Čitajući postove za dementne se TPN teško dobija, ispada i da je mms 9 visok skor, sa pelenama jedva izlazimo na kraj,ima jako teške ispade pogotovo noću ima neke čudne snove cima na vrta da negde ide, uzneveren je , tapka u mestu, i skida pelene i vrši nuždu...u principu ne reagujem jer znam da on nema pojma u tom trenutku i da je preplešen.
Imam utisak da je krajnje besmisleno da ponovo predajem dokumentaciju, jer on hoda, nestabilno ali hoda, maši ciljeve pa ga usmeravam, ali hoda, minimalistički, kada ubrza zanosi se i pada, mms 9, ne prihvataju ni sa osam, Hajde ako neko ima želju i živaca da mi objasni, zašto je to tako. On sam definitivno ne može, potreban mu je pun nadzor, jer i kada je malo sam uvek, li uvek napravi neku havarijicu, koju bi ja da sma tu odmah sprečila....Unapred hvala na iskustvim i odgovorima.
Sestrine prijateljice svekrva, je letos dobila TPN..žena ide sama uredno kod frizera, na pijac, kuva ručak sebi i suprugu žive sami...da li treba da napomenem da joj je snaha med, sestra u hitnoj pomoći

Ne odustaj, predaj opet, u principu, malo je bitno šta je napisano u zahtevu i dijagnoze. Najbitnije je stvarno stanje tog momenta kada ste na komisiji. Ako znaš u kojim momentima je loše, natempiraj da takav momenat bude baš tamo. Obavezno ga dovezi u kolicima, ako treba, nemoj mu dati da jede to jutro....iznerviraj ga, posle ćeš to "ispeglati", a on će i zaboraviti.

Ne odustaj, predaj opet, u principu, malo je bitno šta je napisano u zahtevu i dijagnoze. Najbitnije je stvarno stanje tog momenta kada ste na komisiji. Ako znaš u kojim momentima je loše, natempiraj da takav momenat bude baš tamo. Obavezno ga dovezi u kolicima, ako treba, nemoj mu dati da jede to jutro....iznerviraj ga, posle ćeš to "ispeglati", a on će i zaboraviti.

da se sve zbiva u roku pa hajde, to je dva meseca, ali pola godine u PIO KG, a pola godine zadržavana dokumentacija u Kragujevačkom PIO, koju nisu prosledili i BG i tako prođe godina zajebancije

da se sve zbiva u roku pa hajde, to je dva meseca, ali pola godine u PIO KG, a pola godine zadržavana dokumentacija u Kragujevačkom PIO, koju nisu prosledili i BG i tako prođe godina zajebancije
Da, ali ti piši žalbu, ne novu prijavu. U tom slučaju, kada ti odobre tnp, dobićeš sve retroaktivno od prvog datuma izlaska na komisiju.

jer ja sam se žalila već na odluku donetu u februaru mesecu i poslala žalbu u martu, oni predmet zagubili, ja zvala Beograd da vidim o čemu se radi krajem septemra, posle toga su ekspresno 27.10 obradili slučaj i odbili. A i ja išla kod našeg načelnika PIO Jablana Lojanice da pitam kako to, koji je zakonski rok, rekao mi je da pošaljem novu dokumentaciju, a on odbijen 02.10, a ja 14.10 poslala dokumente, sve je znao.Ko nije iz KG-a poslao predmet ili ga zdržavao, zanemario ko zna, vran vrani oči ne vadi, A rok je dva meseca od predaje dokumentacije.Izvini na opširnosti

da bre nismo išli za Beograd....nastala je frka kada sam zvala Beograd, kontrolorka se iznenadila da je predmet stiagao u direkciju fonda Dr Aleksandar kostić br 9 tek 27 septemra, a žalba preda ta 22 marta ove godine, razgovori se snimaju, jer sam rekla da se stanje pogoršalo i da je oslepeo na desno oko, potom zvala naš kragujevački PIO, dobijem načelnika Jablana Lojanicu, i on zaprepašćen.Predpostavljam da su želeli da prikriju nečiji grašku 02 okrobra je odbijen. Ja ne zanjući za to odlazim kod našeg načelnika sa novom dokumentacijom i on me savetuje da pošaljem direkciji preko njih naravno. Ušao je na kompjuter na njemu se sve odluke i promene vide. Nije mi rekao.A ja poslala dokume ntaciju 14 oktobra posle nedelju dana dobijem rešenje da je odbijen i na njemu datum odluke 02 oktobar

Ja to ne bi tako ostavila. Zakažeš kod načelnika, pitaš kako to da rešimo na obostranu korist...uz osmeh. I njima nije u interesu da ti predmet osporavaš preko advokata koji bi imao uvid u ceo slučaj po zakonu.

nemam novaca za advokata, u obaveštenju iz Bg-a imam ravo da se žalim upravnom sudu, mislim da je zapetljancja tu velika, elem sam iscrpljenja, jer po ovakovom ishodu, jako su svi povezani, i ne mogu baš svima verovati...mada razmišljam danima, sa jedne strane mi se iteruje pravda a sa druge mali sam čovek nisam ja u sistemu, a da razmišljam to da....

Imam pravo da tužim upravnom sudu, odem kod advokata, on me savetuje da taj proces može trajati 3-4 god. i da je to gubljenje vremena, bolje da obnovim, ali sam se obratila i pokretu 300 KRAGUJEVČANA, imaju advokatski tim za besplatnu pravnu pomoć, javiće termin...sutra idem kod zaštitnika građana....ne očekujem išta, ali moram da pokušam

Ja bi otišla kod načelnika i rekla mu smireno, u četiri oka, da oboje znamo šta se desilo i da to nije po zakonu. Rekla bi mu da me advokat savetuje da podignem tužbu pa ću na kraju dobiti retroaktivno sve od datuma prve komisije. Onda bi mu predložila mogućnost da se ne gnjavimo sa time, nego da ponovo podnesem papirologiju a da mi on pomogne da to ide što brže i jednostavnije i da se time, u najkraćem roku, u završi cela priča.
Tako ti njemu praktično činiš uslugu.
Ili, ako nemaš snage da to sama izguraš, pošalji predstavnika, nekoga ko će se predstaviti kao tvoj zastupnik, pravnik da to odradi umesto tebe.

Ja bi otišla kod načelnika i rekla mu smireno, u četiri oka, da oboje znamo šta se desilo i da to nije po zakonu. Rekla bi mu da me advokat savetuje da podignem tužbu pa ću na kraju dobiti retroaktivno sve od datuma prve komisije. Onda bi mu predložila mogućnost da se ne gnjavimo sa time, nego da ponovo podnesem papirologiju a da mi on pomogne da to ide što brže i jednostavnije i da se time, u najkraćem roku, u završi cela priča.
Tako ti njemu praktično činiš uslugu.
Ili, ako nemaš snage da to sama izguraš, pošalji predstavnika, nekoga ko će se predstaviti kao tvoj zastupnik, pravnik da to odradi umesto tebe.
Slazem se sa Margo. Drzi se datuma predaje papira. Mada su meni, nakon 3 godine borbe, striktno odredili datum pocetka isplate, bez obzira na zalbe prethodne. Treba Neuropsiholog da napise st vise o ponasanju pacijenta i neuropsihijatar. Nemojte viditi tatu bez kolica i nemojte pokusavati da izazovete empatiju tako sto ce se nesigurno teturati. Jednostavno ne moze da hoda niti sam da jede niti kontrolise nuzdu...imate u Kg dobrig neuropsihologa. A pre svega pritisnite nacelnika. Ako ne mozete sami, onda nekog pravnika koji nije u dosluhu sa institucijama koje stite svoje.

Neuropsiholog je ok, Gordana Zlatić....Imama svu potrebnu dokumentaciju MMSE mu je 9, imam i neuropsihologa u gerentološkom centru koja mi je objasnila da i skor 9 je jako loš rezultat i da je teška demencija u pitanju. Išla sam kod preporučenog advokata koji mi je rekao da je besmislena tužba upravnom sudu od drugostepene, već da idem od početka. Isti taj načelnik me je savetovao 14 oktobra da pošaljem novu dokumentaciju u BG, a on je već bio odbijen 2 oktobra, sumnjam da na računaru, kada je gledao predmet mog oca, to nije video posle 12 dana. Poslala sam novu dokumentaciju u Bg, sada u petak idem da uzmem povraćaj dokumentacije....Što se tiče pravnog zastupnika, i to nezavisnog, tu hvala na savetu, jedino da mi je rod najrođeniji. Postoje novi momenti da sada moram da izvadim dikumentaciju o starateljstvu, brdo papira nakanadno...od da nisam osuđivana, izvodi iz matičnih knjiga , jedno 6 dokumenata. Moja je dužnost da se stram o njemu, ali ako nemam papir o starateljstvu, svaka moja reč je potencijlna laž. Kada sam glavnoj službenici u PIO fondu objasnila da je rađeno sve protiv zakona(do načelnika nisam uspela drugi put da dođem), rekla mije da ona nema šta da razgovara sa mnom jer nisam zvanično njegov stratelj. Ipak je to jedna institucija vrlo zaguljena, ispada da krećem što u zadnje vreme govore biciklom na Rusiju. Hvala na savetima puno.

Čekaj, ko ti traži papire o starateljstvu ? Kada podnosiš zahtev, potpišeš njegovo ime. A starateljstvo se dobija jako teško, skupo i potrebno je mnogo vremena.
Kreni ti iz početka i to na njegovo ime, možda je ipak tako najjednostavnije.
Nemoj se zapetljavati u starateljstvo ako nemaš baš baš nekih velikih problema sa njim. To mora sudski, uz dva plaćena veštaka i kompletan sudski proces.

Mislom da si pomešala zakon o doživotnom izdržavanju....ovo je nešto drugo,

ZAHTEV ZA POSTUPAK O DREĐIVANJA PRIVREMENOG STARATEJA

POTREBNA DOKUMENTACIJA
Fotokopija ličnih (za potecijalnog staratelja i za lice kome će bitipostavljen lični staratelj ) ukoliko lična karta ima čip potrebno je očitati podatke
Uverenje o zdravstvenom stanju (izabrani lekar u domu zdravla) za potencijalno staratelja
Zdravstvena dokumentacija fotokopirana za lice kome će biti dodeljen privremeni staratelj

DOKUMENTACIJA KOJU PRIKUPLJA CENTAR ZA SOCIJANI RAD

Izvod iz matične knjige rođenih za potencijalnog staratelja
Uverenje MUP-a da lice nije osuđivano za potencijalnog staratelja
Uverenje Suda da lice nije lišeno roditeljskog prava-potencijalnog staratelja
Ček od penzije
Uverenje Gradske poreske uprave o zaduženju porezom na imovinu fizičkih lica za sve punoletne članove domaćinstva

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD "SOLIDARNOST"
KRAGUJEVAC

I novac i vreme i kozna šta još.
I lekarsku komoru kada sam zvala pitali su me za ovaj dokumen i zaštitnik pacijenata takođe...bez njega ne mogu da uradi ništa, a otac sam da urgira je smešno stvarno

A, pa to je za privremenog staratelja, to je sasvim druga priča, odnosi se na starateljstvo u jednom postupku. To ti može izdati centar za socijalni rad za pola sata ukoliko su dobro raspoloženi. A kroz proces određivanja starateljstva sam, na žalost prošla, i vrlo je komplikovano, ali si onda zakonski staratelj za sve procese.

Ovo je potrebna dokumentacija za privremenog staratelja, pravnica mi je rekla da će trajati do 2 meseca....menjaju se pravila na mesec dana , a kamoli za par godina unazad....otprilike znam kroz šta si ti prošla sa sa svojom majkom....ne znam tačno ali tome ima par godina ili me ispravi.....sistem donosi uredbe u trenucima kako njima odgovara, zanju oni šta rade, mi smo ovce

Back