Demencija

Tudju negu i pomoc sam uspeo da dobijem isto tako i crkvenu organizaciju oni namacu obavezu mesecnu koja se placa a koja mi ne koristi za jedan sat vremena mojoj majci takodje oticu gleznjevi od slabosti srca ali ona odbija lekove to sto se prica za domove za stare 24 casovna nega nije moguca jer ih oni kljukaju lekoviima za spavanje

To što joj otiču gležnjevi je verovatno od vode.
Nađi način da je ubediš da pije lekove.
Sat vremena itekako može da znači, posebno kad imaš obaveze koji moraju da se obave.
Iskoristi sve što ti se pruža da olakšaš.
I znam da je teško, ostani smiren i budi svestan da je to sve bolest i da to utiče na tvoju majku.
Samo hrabro napred i drži se i čuvaj i svoje zdravlje.

Hvala na podrsci sumara cuvam svoje zdravje koliko mogu jer da sam ija bolestan u ovo virusno vreme bilo bi bas nezgodno
svestan sam da to bolest govori pa cutim i podrzavam sta kaze juce mi je rekla da vidi jos jednog coveka sa nama pa da nas je troje kao sto si rekla zivim dan za danom pa je tako lakse danas je toplo pa majka spava ceo dan uzdam se u to da se organizam tokom sna makar malo obnavlja

Moracu da kontaktiram centar za socijalni rad da vidim kako da posaljem majku u dom moram imati sestrinu saglasnost valjda a majka verovatno nece hteti jer joj nije oduzeta poslovna sposobnost jutros se dobrano uneredila a jos uvek nece pelene ima li neko da mi prenese iskusva takve vrste jer sam od brata cuo da se ne placa samo smestaj nego da su staratelji duzni da obezbede lekove pelene odecu i sve ostalo sto je potebno za smestaj

Kolika joj je penzija i da li ima nekretninu na sebi ? To je presudno.
Svakako odeš prvo u CSR i izložiš problem. Vrlo brzo možeš dobiti privremeno starateljstvo u svrhu smeštaja u dom, to se rešava u CSR.

penzija sa tudjom negom moze da pokrije dom nema nista na sebi od nekretnina jedino ih ja moram pozvati da dodju u obilazak i uvere se unjeno stanje ako bih ja tamo isao trazili bi da i ona dodje mada je zaista izgubila poslovnu sposobnost

Ne moraju da dolaze,prvo odeš u CSR i izložiš slučaj. Oni je na osnovu lekarskih rezultata i tvoje izjave usmeravaju na dom u koji misle da je najbolje (državni). To je postupak koji traje minimum mesec dana, a često i duže. Ako ti predlože dom u nekom drugom mestu, prihvati, jer je često u NS popunjen . Subotica ima odlične domove i često Novosađani tu dolaze.
Mora da se uradi koprokultura i rengenski snimak pluća za prijem u dom.

ok to mi produzava agoniju ipak cu ih pitati da dodju koprokultura i snimak pluca moram sam da zakazem pa da je odvedem sto je bas neizvidljvo jer je cimam bez prevoza i to traje dugo ako bi se odlucio za suboticu morao bih da dolazim cesto tamo da donosim pelene lekove i drugo svi nalazi koje imam su stariji od sest meseci cak i ta hitnost traje predugo nazalost kod nje ionako dolaze lekari kucnog lecenja

ok to mi produzava agoniju ipak cu ih pitati da dodju koprokultura i snimak pluca moram sam da zakazem pa da je odvedem sto je bas neizvidljvo jer je cimam bez prevoza i to traje dugo ako bi se odlucio za suboticu morao bih da dolazim cesto tamo da donosim pelene lekove i drugo svi nalazi koje imam su stariji od sest meseci cak i ta hitnost traje predugo nazalost kod nje ionako dolaze lekari kucnog lecenja
U Subotičkim domovima su pelene uračunate u cenu. Koprokultura je uzorak stolice koju nosiš u laboratoriju. Lekove u Subotičkim domovima oni nabavljaju, oni brinu i o receptima i vode ih kod specijalista u državne ustanove pa ništa ne plaćaš, a imaju prioritet jer su takođe državna ustanova.

bravo Marge tacno to mi je trebalo cuo sam da su im cene povoljnije od novosadskih domova ali ovo moze da potraje mesecima sto se tice liste cekanja trebalo bi svi drzavni domovi da tako opskbljuju sticenike na taj nacin

Znam kako to funkcioniše u Ns, ali znam i ljude koji su svoje roditelje uspeli da smeste u Suboticu. Proces traje ko mesec dana. U Subotici imaš oko 30 domova, tri su državna. Konkurencija je velika, cene su niže, i mesta uglavnom ima. Za pokretne i psihički očuvane oko 27000, nepokretni i dementni oko 34000 plus džeparac koji uglavnom zalegne za lekove (oko 3700).

Danas sam razgovarao sa Novosadskim gerontoloskim centrom kazali mi da je duga lista cekanja i da postoji komisija za prijem u dom cak i ako uspem s obziron da sam potpuno sam pokupiti papire sumjam da ce je iko primiti jer osim demencije ima vodu u nogama od slabog srcan ne vidi 80% ne cuje 70% pada po kuci na moj rukohvat (nocas padala sa kreveta dva puta) nemoze da jede nema zuba samo pasirano, ne moze da pije od krivih usta jez nije izvadjen most pije samo iz bebi flasice sa cevcicom zato ja i dodjoh na ovaj forum da mi kazu oni koji su potpuno sami odgajali takve osobe kako su to uspoevali

Što je ne bi primili ? Recimo, u privatnim domovima pre primaju takve nego psihički bolesne a pokretne, oni su im veći problem. To su mi otvoreno rekli.
I mnogo više je takvih po domovima nego onih koje viđaš obično. Samo što su oni u stacionarnom delu kao neka bolnica, nisu u redovnim sobama.

razgovarao sam sa privatnim domom u kamenici traze 650 evra bez pelena i lekova to ne mogu da priustim jer njena penzija i tudja nega ne pokrivaju te troskove samo mi rekli da trzim uvecan dodatak za tudju negu u socijjalnom a za to su potrebni lekarski nalazi koji su svezi a ja ne mogu u ovakvom stanju da je vodim nikodkakvog lekara a poebno cinjenica da je i za to potrebno misljenje komisije

Danas sam razgovarao sa Novosadskim gerontoloskim centrom kazali mi da je duga lista cekanja i da postoji komisija za prijem u dom cak i ako uspem s obziron da sam potpuno sam pokupiti papire sumjam da ce je iko primiti jer osim demencije ima vodu u nogama od slabog srcan ne vidi 80% ne cuje 70% pada po kuci na moj rukohvat (nocas padala sa kreveta dva puta) nemoze da jede nema zuba samo pasirano, ne moze da pije od krivih usta jez nije izvadjen most pije samo iz bebi flasice sa cevcicom zato ja i dodjoh na ovaj forum da mi kazu oni koji su potpuno sami odgajali takve osobe kako su to uspoevali

Razumem da su okolnosti jako teske I da je uopste bolest teska... Ali ti moras prvo da rascistis sam sa sobom da li ces nastaviti da sam negujes mamu ili ces doneti odluku da je smestis u dom. Ako odlucis da je smestis u dom, a to je jaaako teska I neprijatna odluka, pokusaj u Centru za socijalno da im objasnis celu situaciju I da trazis njihovo posredjovanje u resavanju smestaja. Ako je potrebno reci ili napisi da si I sam bolestan I da nemas podrsku... u krajnjem slucaju zapreti im nekim visim instancama... ostavi sluzbenu belesku da ti overe u dva primera sa objasnjenjem cele situacije I mogucim posledicama ako se nesto ne preduzme... bori se za svoju mamu I za sebe. Ali ja imam utisak da ti jos uvek nisi spreman da je smestis u dom. I to mogu da razumem. Svi smo se lomili I tugovali. Ali ti neces moci da pruzis mami svu potrebnu negu potpuno sam. Vec kazes da je padala sa kreveta. Probaj da joj stavis fotelju pored kreveta, tako da oseti prepreku, da mozes da je cujes kada krene sa kreveta. Miksaj joj sto vise barenog povrca, ali gledaj da u to ubacujes I malo hleba ili palente ili griza u kombinaciji sa keksom I vocem. U krajnjem slucaju moze pacijent da se hrani I napaja preko velikog sprica, ako je problem sa ustima. Tako ti ubrizgavas postepeno pa ne mora ni da vuce, vec samo guta. Da li ti sestra zivi daleko od vas? Pokusaj da dobijes invalidska kollica preko centra za socijalno-na komisiji. Vidi sa patronazom da li mogu da ti organizuju prevoz ambulantnim sanitetskim vozilom da obavis specijalisticke pregled za mamu. Ili sa njenom doktoricom opste prakse. Rascisti prolaz do kupatila,probaj da joj pustas tiho muziku, pevusi I smireno se obracaj kao detetu...tu smo da te saslusamo

centar za socijalni rad mora da postupi po procedurama sestra mi je gluvonema ja zivim na cetvrtom sprati bez lifta sva moja borba za majku iziskuje visecasovna napustanja majke pokusa sam sa spricem to odbija da naprvim sluzbenu belesku ne mogu jer je to opet procedura za koju treba vremena imao bih pravo na uvecani dodatak tudje nege ali moram da organizujem prevoz abbulantnim kolima to se jako dugo ceka i zakazuje pa opet na komisiju u ovakvom stanju borim se sam ali mi je problem napustanje majke

centar za socijalni rad mora da postupi po procedurama sestra mi je gluvonema ja zivim na cetvrtom sprati bez lifta sva moja borba za majku iziskuje visecasovna napustanja majke pokusa sam sa spricem to odbija da naprvim sluzbenu belesku ne mogu jer je to opet procedura za koju treba vremena imao bih pravo na uvecani dodatak tudje nege ali moram da organizujem prevoz abbulantnim kolima to se jako dugo ceka i zakazuje pa opet na komisiju u ovakvom stanju borim se sam ali mi je problem napustanje majke

Bas ti je situacija komplikovana. Uh! Mislila sam da ostavis napismeno obavestenje u Centru za socijalno sa opisom cele situacije, da bi oni morali da preduzmu nesto. Da im das rok u kojem ce doci da procene situaciju i da krenu da resavaju. Tako mozes da se pozoves u toj belesci da ces se obratiti visim instancama, ako ne preduzmu nesto da ti pomognu. Onda se njihova aktivnost ubrza. Da im das do znanja da su upoznati sa celom situacijom I da zahtevas da ti pomognu. Ipak moras da angazujes nekoga bar na sat vremena da bi mogao da uradis bar tu papirologiju. Znam da je tesko, ali ne mozemo da ne pokusamo nista zato sto je tesko I zato sto se ceka.

Većina je u toj ceni, kreću se od 270 do 350 u proseku, mada ima i skupljih. Kada sam mamu smeštala u državni, prvi mesec je bila u Aterosu, tamo je 300. Solidno, čisto, lekarka dolazi jednom nedeljno a sestre su stalno tu. Specijalisti dolaze po pozivu i to se plaća.
Sad nisam proveravala cene, ali znam da je neki na Kelebiji (a to je 5 km od Subotice) bio 270.
Državni je 34470 za nepokretne i zavisne bolesnike, a tu su uračunate i pelene i lekari su tu svaki dan kao i medicinsko osoblje. Imaju sajt https://gerontoloski.rs/

dans sam poslao el.pismo vladi srbije kao apel za hitnu pomoc i natel sekretarici ministarsva za rad i soc politiku ostavio poruku sad samo mogu da cekam odgovor nadleznih to mi je jedini nacin ako oni nista ne preduzmu ne znam da li cu se izboriti sa svim ovim vec je majka dobila lekove za urinarnu infekciju sto mi dodatno otezava stvar

dans sam poslao el.pismo vladi srbije kao apel za hitnu pomoc i natel sekretarici ministarsva za rad i soc politiku ostavio poruku sad samo mogu da cekam odgovor nadleznih to mi je jedini nacin ako oni nista ne preduzmu ne znam da li cu se izboriti sa svim ovim vec je majka dobila lekove za urinarnu infekciju sto mi dodatno otezava stvar
Teško da će Vlada Srbije i Ministarstvo nešto srediti za tvoju mamu. Mislim da si se na pogrešnu stranu obratio.
Moraš krenuti od CSR u mestu gde živiš.
Zašto lekovi za urinarnu infekciju dodatno otežavaju stvar?

uz lekove mi je receno da pije i probiotik a ona tesko guta lekove febricet sam joj dao juce popila vodu stavio sam ga u usta a ona nije progutala sa CSR samo licno telefonski ne ide

Da li ovi iz kucne nege znaju da ne mooze da pije llekove. Neki lekovi mogu da se rastvore u vodi. Postoje i injekcije i flasteri. i cepiici... Nije tacno da nece niko iz socijalnog da prica preko telefona. Mozes poslati zahtev expres postom preporuceno, koji ce ti doci na vrata. Imas brojeve telefona Ministarstva za rad i socijjalna pitanja u Bgd, direktno razgovor sa pravnicima svakooog dana da te upute sta mpzes, Zvala sam ih kada je bila neka zavrzlama o privremmenom starteljstvu. Strpljivo sve objasne. Samo im reci u Centru za socijalno da si razgovarao sa njima i da su te uputili. Direktno obracanje Ministarstvu nema svrhe. Imaju na hijade pisama i uputice te na tvoj Cenar za socijalno. Nadjji nnacin da neko ostane pored mame na sat dva da resis sta moras.

Većina je u toj ceni, kreću se od 270 do 350 u proseku, mada ima i skupljih. Kada sam mamu smeštala u državni, prvi mesec je bila u Aterosu, tamo je 300. Solidno, čisto, lekarka dolazi jednom nedeljno a sestre su stalno tu. Specijalisti dolaze po pozivu i to se plaća.
Sad nisam proveravala cene, ali znam da je neki na Kelebiji (a to je 5 km od Subotice) bio 270.
Državni je 34470 za nepokretne i zavisne bolesnike, a tu su uračunate i pelene i lekari su tu svaki dan kao i medicinsko osoblje. Imaju sajt https://gerontoloski.rs/
Specijalisti po pozivu samo iz privatnih ordinacija?

Back