arabeska11
Zainteresovan član
- Poruka
- 164
A ja ću poludeti. Ne zbog bolesti, s tim sam se odavno pomirila, nego zbog administrativnih procedura. Sledećeg meseca neću moći da podignem maminu penziju, kartica istekla, a banka mi traži NOVO punomoćje. Nema šanse, ova ni kašiku ne može da drži u ruci, a gde sad da se potpiše... Stara papirna lična karta naravno ne važi, iako je bila "trajna". Znam, treba "oduzimanje poslovne sposobnosti", ali i to košta. Ne samo para, nego i živaca. Država u međuvremenu uvela javne beležnike, oni imaju velika ovlašćenja, ne znam ni sama da li smem da se upuštam u sve to bez advokata.
Imala sam skoro identičan problem. Ako ti treba samo pristup penziji, onda to može da reši Centar za socijalni rad na opštini u kojoj je prijavljena tvoja mama (adresa u ličnoj karti). Podnosiš zahtev za starateljstvo koje je neka vrsta ovlašćenja za ograničen broj radnji koje vršiš umesto majke, dok oduzimanje poslovne sposobnosti znači da možeš (u dogovoru sa CSR) da raspolažeš imovinom, prodaješ stan itd. Da bi dobila starateljstvo moraš da im odneseš gomilu potvrda (da si poslovno sposobna, da nisi osuđivana i sl.) i izvoda, a za mamu izveštaj lekara, izvod iz matične knjige rođenih i sl. Oni će ti dati tačan spisak i objasniti proceduru. Oduzimanje poslovne sposobnosti je tzv. upravni postupak, vodi se pred sudom, i verovatno mora da se plati sudska taksa. Ja ću se starateljstvom baviti ove zime, ali sam od CSR dobila papir sa spiskom dokumenata koja treba da pribavim. Možeš se posavetovati i sa socijalnim radnikom u domu.
Što se lične karte tiče, kada je bila ona akcija menjanja starih l.k, dom je organizovao slikanje i podnošenje dokumentacije, tako da je trebalo samo platiti takse i odneti im uplatnice. Inače bi bio nerešiv problem, najviše slikanja, mislim da je moja majka još nekako uspela da se potpiše, sada, sigurna sam, ne bi umela ni to da uradi.
Poslednja izmena: