arabeska11
Zainteresovan član
- Poruka
- 164
Pod ovim linkom se može pogledati ceo film.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pod ovim linkom se može pogledati ceo film.
Kažu da "Brami" kapi treba početi uzimati što ranije, delotvorne su za pamćenje.
I studenti tokom ispitnih rukova piju ove kapi.
Pozdrav, nova sam na forumu i na ovoj temi opcenito. Buducoj svekrvi mi je upravo dijagnosticirana Alzheimerova demencija..mozete li mi prokomentirati nalaz u smislu stadija bolesti i lijekova. Zena je 1963.g., vec duze od godinu dana se javljaju simptomi koji su se pripisivali hormonalnom dizbalansu uslijed postmenopauze i depresija. Nakon svih snimanja glave, color doplera vena, lumbalne punkcije, misljenja neurlologa i neuropsihijatara zadnji nalaza je ovo:
Mišljenje:
Dg: Alzheimerova demencija
Esencijalna arterijska hipertenzija, stadij 2, (JNC 8)
Zaključak:
Pacijentica zenskog spola, javlja se na pregled radi evakuacije poremećaja memorije. Pregledom i pretragama se postavlja dijagnoza AD te se uvidom u ekstenzivnu dokumentaciju isključi sekundarna etiologija sadašnjih promjena. U Klinici se radi MMSE test koji pokaže značajan pad (rezultat 18) koji odgovara razvijenoj slici demencije. Također se konstatuje postojanje nekontrolisane hipertenzije. Pacijentici se predlaže nastavak terapije:
-Tarka ( Trandolapril 2mg/Verapamil 180 mg) po 1x1 ujutro
-Exelon (Rivastigmin) 1,5mg po 2x1
Kontrolni pregled za 2 sedmice ili ranije po potrebi.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Pozdrav, nova sam na forumu i na ovoj temi opcenito. Buducoj svekrvi mi je upravo dijagnosticirana Alzheimerova demencija..mozete li mi prokomentirati nalaz u smislu stadija bolesti i lijekova. Zena je 1963.g., vec duze od godinu dana se javljaju simptomi koji su se pripisivali hormonalnom dizbalansu uslijed postmenopauze i depresija. Nakon svih snimanja glave, color doplera vena, lumbalne punkcije, misljenja neurlologa i neuropsihijatara zadnji nalaza je ovo:
Mišljenje:
Dg: Alzheimerova demencija
Esencijalna arterijska hipertenzija, stadij 2, (JNC 8)
Zaključak:
Pacijentica zenskog spola, javlja se na pregled radi evakuacije poremećaja memorije. Pregledom i pretragama se postavlja dijagnoza AD te se uvidom u ekstenzivnu dokumentaciju isključi sekundarna etiologija sadašnjih promjena. U Klinici se radi MMSE test koji pokaže značajan pad (rezultat 18) koji odgovara razvijenoj slici demencije. Također se konstatuje postojanje nekontrolisane hipertenzije. Pacijentici se predlaže nastavak terapije:
-Tarka ( Trandolapril 2mg/Verapamil 180 mg) po 1x1 ujutro
-Exelon (Rivastigmin) 1,5mg po 2x1
Kontrolni pregled za 2 sedmice ili ranije po potrebi.
Nije sama, ima stalno nadzor. Sto se tice nje, prvotno je problem poceo sa glavoboljom, tj zalila se na preveliku glavolju, a doktori su to pripisivali postmenopauzi kako se ovaj pocetak AD-a zaista s tim i poklopio.
Danas na pregledu se nije mogla sjetiti svog 3.djeteta., npr test da zatvori oči i digne ruku je nemoguca misija. Cesto datum rodenja ne zna, dan u tjednu ne zna.vZna se dogoditi da krene skuhati kavu, stavi salice na stol i kaze "uspite", a dzezva prazna. Sto god proba skuhati, upali sporet i zaboravi...kazes joj da ručak napravi i ona te blijedo gleda i kaze da ne zna. Ima problema sa nesanicom i jako cesto place, budi se u svaka doba noci i place i pitas je zašto "pa ne znam"...itd itd Al ima dana kad je "Bože podrži" iako bas bas rijetko. Zena je inace jako pedantna bila, kuca tip top, rucak i sve...ima vise od god da je mozda par rucaka skuhala, ne čisti ništa...
Kako komentirate dozu Exelona i razlika izmedu flastera i tableta? Malo mi je cudno sto nema nista za spavanje jer se ru javljaju veliki problemi.
Eh, kad bi sedativi tako lako delovali na dementne, ne bi bilo silnih priča o agresivnosti i insomniji... Nesanica i razdražljivost su blaži oblik, a i to je samo prolazna faza. I sve je to tipično za demenciju. Uglavnom prođe samo od sebe.
Ali glavobolja nije. To je čudno. Ili je upotrebila pogrešan izraz (to se dešavalo mojoj majci, a ja sam po njenom izrazu lica videla da je ne boli ništa, nego traži izgovor za smušenost). A ako je zaista imala jake glavobolje, to već zabrinjava. Nadam se da su snimci mozga isključili mogućnost tumora.
Iskljucena je mogucnost tumora, na magnetu i iz lumbalne punkcije. Ici ce dalje u kardiologa da vidi sta je sa tlakom i mogu li glavobolje biti od toga. Jucer u poliklinici su izmjerili 190 sa 120.
Ugl ovaj doktor joj je iskljucio svu prijasnju terapiju (koju je tocno komb pila ne znam al znam da je bilo za spavanje i smirenje, antidepresivi nisu bili u pitanju). 3 dana nakon sto exalon popije trebamo kontaktirati doktora da mu javimo reakciju na lijek...
Eh, kad bi sedativi tako lako delovali na dementne, ne bi bilo silnih priča o agresivnosti i insomniji... Nesanica i razdražljivost su blaži oblik, a i to je samo prolazna faza. I sve je to tipično za demenciju. Uglavnom prođe samo od sebe.
Ali glavobolja nije. To je čudno. Ili je upotrebila pogrešan izraz (to se dešavalo mojoj majci, a ja sam po njenom izrazu lica videla da je ne boli ništa, nego traži izgovor za smušenost). A ako je zaista imala jake glavobolje, to već zabrinjava. Nadam se da su snimci mozga isključili mogućnost tumora.
Dragi svi,
evo jedna nova stranica sa provjerenim informacijama i stručnim savjetima za oboljele od demencije i njihove obitelji.
https://demencija.net/
https://www.facebook.com/www.demencija.net/
Nadam se da će biti od pomoći![]()
Evo i mene nakon dugo,dugo vremena.
Moje drage Tetke vise nema. Umrla je pre dve nedelje. Dijagnoza-zavezana creva.
Do poslednjeg trenutka je bila vedra i vesela kao sto i jeste njena priroda.
U poslednjih godinu dana demencija je napredovala toliko da nije mogla da sastavi dve suvisle rečenice. Ali, mene je prepoznavala kad god bih došla. Stanje je bilo stabilno, oscilacije u raspoloženju su bile vezane samo za promenu vremena.
I onda odjednom... Nije joj bilo dobro, boli je stomak, hitna pomoć, hitna operacija i nije se ni probudila.
Eto...
Tužna sam, pretužna....
Tužna sam, pretužna....
Budite jaki veliki pozdrav![]()
Evo i mene nakon dugo,dugo vremena.
Moje drage Tetke vise nema. Umrla je pre dve nedelje. Dijagnoza-zavezana creva.
Do poslednjeg trenutka je bila vedra i vesela kao sto i jeste njena priroda.
U poslednjih godinu dana demencija je napredovala toliko da nije mogla da sastavi dve suvisle rečenice. Ali, mene je prepoznavala kad god bih došla. Stanje je bilo stabilno, oscilacije u raspoloženju su bile vezane samo za promenu vremena.
I onda odjednom... Nije joj bilo dobro, boli je stomak, hitna pomoć, hitna operacija i nije se ni probudila.
Eto...
Tužna sam, pretužna....
Pozdrav svima.Evo jos dvadesetak dana pa ce 4 godine od smrti moje majke.Vidim da su jos uvek tu neki ljudi sa kojima sam razmenjivao iskustva i koji su mi bili podrska u najtezem periodu mog zivota, nadam se da sam i ja njima, rekao bih da smo mi neka vrsta ratnih drugovaCitam ali veoma retko o demenciji, alchajmeru i koliko vidim nema pomaka u lecenju niti nekih novih lekova.Budite jaki veliki pozdrav
![]()
Kod moje postoje dve faze, ne znam koja mi je teža , a i njoj.
Jedna je kada ima fizičke bolove...grčevi u stomaku zbog opstipacije, kašalj, bolovi u leđima...tada je jadna i bolna i ne znam kako da joj pomognem.
Druga je ona faza kada joj je fizički dobro...e onda mene razbija jer kategorički traži da izađe iz doma i da živi sama u svom stanu. Da mi bude teže, onda je i prilično pribrana i svesna, izbacuje mi argumente, svađa se i prosto pomislim da je nekad i u pravu. Hoće advokata, pravnika, zove poznanike telefonom i pokušava da sebi pribavi pomoć da se izbavi.
Saučešće.
- - - - - - - - - -
Pozdrav i tebi. Teško je... Ova moja je još živa, barem zvanično.
@ pahuljicagm, primi saučešće i od mene.
Neznano društvo, čija su mi iskustva i saveti bili od velike pomoći, evo da se javim. Čitam vas, nemam šta da kažem a da je od pomoći, pa zato i ne pišem.
Da vas podsetim, moja mama je sada ušla u treću godinu bolesti, posle pretrpljenig šloga. Od januara prošle godine do februara ove, bila je smeštena na posebnom odeljenju državne ustanove, gde smo plaćali njenu negu i boravak.
Tata je onda rešio da ode sa njom u privatan dom. Mislio je da će je on "izlečiti" kada budu bili zajedno. Prvi meseci su bili strašni, jer je on tek tada počeo da shvata prirodu bolesti i da tu napretka nema . Još su mu u tim periodu promenjeni lekovi, pa mu je dodatno psihofizičko zdravlje bilo poljuljano. Nakon 6 meseci su dobili zajednicku sobu, mada je to bio svojevrsan rizik, jer kao sto znate dementni su uvek gladni, te se tata trudio da mama to ne bude.
Inače mama retko, tek ponekad izusti po par reči, uvek se silno obraduje poseti da bi se nakon nekoliko minuta iskljucila totalno, kao da je u nekom polusnu ( pije samo lekove za srce i pritisak, i još Lactulozu zbog teske opstipacije).
Pre neki dan joj je bio rodjendan, za razliku od prosle godine kad je bila sva vazna zbog toga, ovaj put bila potpuno odsutna. Jedina i to burna reakcija je bila , kada je moja sestra uzela tanjir sa posluzenjem da bi ponudila ostalo društvo u dnevnom boravku. Mama je tako jako viknula : " Ćerko, pa gde to nosiš, ostavi mi"!, da je nadjačala žamor i muziku. Inače je jedva čujem kad mi nešto kaže.
@ Marge čitam da i tvoja mama ima sličnih problema sa opstipacijom. Kao što napisah pije po kašiku sirupa Lactuloza ujutru i uveče, to donekle pomaže, ali ima dana kad je stomak strašno muči. Doktorka u domu vec zna za taj problem pa ga rešavaju, čepićima, klistiranjem, a nekad i mehanički .
Inače mama se mnogo se vezala za tatu, neda mu da makne od nje. E sad tu zaista ne mogu da shvatim oca, koji to prihvata zdravo- za gotovo. Pokušala sam da mu objasnim, da je ne pita da li moze da izadje iz sobe da proseta i porazgovara sa drugim ljudima, već samo da kaže da ide do doktora ili na ručak. Kad god puta, mamin odgovor je uvek:"Ne, sedi tu".
Znam da mu sve to veoma teško pada, vidi se, često je plačljiv, posećujemo ih svaki drugi dan, a on je tužan kao da se ne vidjamo mesecima. Doduše primećujem da je njegovo kratkoročno pamćenje klimavo , ali nije neočekivano za njegovih 88. Vrlo retko se rešava da izadje iz doma i ostavi mamu, makar na par sati, a o nekom boravku od par dana nema govora.
Eto tako teku dani, iako mi je teško pao mamin odlazak, cak sam htela i kuci da je dovedem, uz mnogo konsultacija sa ljudima oko sebe, a pogotovu uz vase savete i podeljena iskustva , smeštaj u dom je bio dobra odluka. Tatin odlazak je bio za mene jednako težak, bojala sam se kako ce on u sve ti da se ukopi, ali to je bio njegov izbor od koga ne odustaje.
Ovakav oglas sam danas ugledala. Cenovnik usluga... Ne verujem da su iste cene za bolesne od demencije. Ako ih uopšte uzimaju u obzir.
Pogledajte prilog 515264