Demencija

@ VSSNAB pidali se vec o tom prikrivanju da poznaje- nepoznajei . I mama je imala tu fazu, pa su retki posetioci mislili da je s ' njom ok. Sada je nemoguce da to fingira, ali nam to vise nije ni vazno.
A sada o onom pomenutom karambolu. Jos pre prelaska iz Gerontoloskog u privatni dom, primetila sam da mama ima jake grceve posle obroka.
Kako je premestaj u novi dom bio izvestan, pomenuh doktorki da bi trebalo to ispitati, znaju je i bolje da eventualni problem sprecimo, pre nego sto se ispolji u srefini gde je ona nova. Dobila sam odgovor, da sestre nisu prijavile nikakav problem, a internisticki pregled je imala 2 dana ranije.
Preselusmo mamu i nakon 3-4 dana javljaju se grcevi, koji nisu prolaznog karaktera.Dobija Buscopan, ali to ne daje rezultate i odvode je u KC.
Od hirurga do gastro, i opet nazad na hirurgiju, gde cekamo preko sat ipo da dr dodje,da bi nas poslao ponovo na gastro. Tamo naloze klistiranje, sestra izdaje zadatak da pacijentkinju skinemo i podignemo na sto?! Doktorka iz Doma i ja slusamo " k'o bele lale", necu da citiram sestru, to ce citati direktor KC. Stavljamo mamu na bok, sestra krece i kaze : Ja ovo ne mogu da klustiram. Da skratim pricu, uzela sam rukavicu i rukama vadila sadrzaj i d. creva. Onda sam joj rekla da proba opet, pustila je tecnost i izgubila se iz sobe. Ponovo sam "rucno" majku oslobadjala od okamenjenih fekalija. I to jos jednom pisle 20-ak minuta. Za drgi klistir sestra je trazila da doktorka ponovo da nalog. Majka u hladnoj,fekalnoj vodi, tresr se, nema papirnih ubrusa, a da ih ima nema gde da se bace. Dosao je direktor njihivog doma, doneo pelene,maramice..
Potom je mama prima infuziju, sve vreme se tresla kao list, cime je sve nisam pokrila...
Uglavnom, provela he 7 h u KC, u kolicima cekajuci da se sve to odradi. Javasluk nevidjeni, ali i to nece ostati zapisano samo ovde.
Sutrafan je mama bila pricljiva, a evo sada 2 dana cuti,drema, spava...cuje me,ali jednostavno joj nije do price....

Joj Bože! Žena je imala upalu creva! Pa to boli strašno i stomak bude toliko tvrd, ako je mršava može svako crevo da se opipa imaš osećaj kao da je od kamena. I temperatura se dobije I visok pritisak... Prolazile smo kroz to, plakala je ona od bolova i stida, plakala sam i ja kad sam videla sta joj rade I kako joj je. Sreća, njoj je radio neki medicinska brat... Ja sam se toliko plašila da nista ne bih mogla da uradim.
I onda su mi rekli:
Eto ti domaći, nikad, ali nikad duže od tri dana ne sme da prodje a da nema stolicu. Trećeg dana uveče obavezno neki lek za pražnjenje. Možda čaj, ako još uvek pomaže.
Neka je sada, neka odmara. Verovatno je skroz iscrpljena.

@ VSSNAB pidali se vec o tom prikrivanju da poznaje- nepoznajei . I mama je imala tu fazu, pa su retki posetioci mislili da je s ' njom ok. Sada je nemoguce da to fingira, ali nam to vise nije ni vazno.
A sada o onom pomenutom karambolu. Jos pre prelaska iz Gerontoloskog u privatni dom, primetila sam da mama ima jake grceve posle obroka.
Kako je premestaj u novi dom bio izvestan, pomenuh doktorki da bi trebalo to ispitati, znaju je i bolje da eventualni problem sprecimo, pre nego sto se ispolji u srefini gde je ona nova. Dobila sam odgovor, da sestre nisu prijavile nikakav problem, a internisticki pregled je imala 2 dana ranije.
Preselusmo mamu i nakon 3-4 dana javljaju se grcevi, koji nisu prolaznog karaktera.Dobija Buscopan, ali to ne daje rezultate i odvode je u KC.
Od hirurga do gastro, i opet nazad na hirurgiju, gde cekamo preko sat ipo da dr dodje,da bi nas poslao ponovo na gastro. Tamo naloze klistiranje, sestra izdaje zadatak da pacijentkinju skinemo i podignemo na sto?! Doktorka iz Doma i ja slusamo " k'o bele lale", necu da citiram sestru, to ce citati direktor KC. Stavljamo mamu na bok, sestra krece i kaze : Ja ovo ne mogu da klustiram. Da skratim pricu, uzela sam rukavicu i rukama vadila sadrzaj i d. creva. Onda sam joj rekla da proba opet, pustila je tecnost i izgubila se iz sobe. Ponovo sam "rucno" majku oslobadjala od okamenjenih fekalija. I to jos jednom pisle 20-ak minuta. Za drgi klistir sestra je trazila da doktorka ponovo da nalog. Majka u hladnoj,fekalnoj vodi, tresr se, nema papirnih ubrusa, a da ih ima nema gde da se bace. Dosao je direktor njihivog doma, doneo pelene,maramice..
Potom je mama prima infuziju, sve vreme se tresla kao list, cime je sve nisam pokrila...
Uglavnom, provela he 7 h u KC, u kolicima cekajuci da se sve to odradi. Javasluk nevidjeni, ali i to nece ostati zapisano samo ovde.
Sutrafan je mama bila pricljiva, a evo sada 2 dana cuti,drema, spava...cuje me,ali jednostavno joj nije do price....

Auuu, koji je to javasluk I neprofesionalizam. Draga, svaka ti cast na pozrtvovanosti. Vodi racuna u nastavku da se proprati koliko je redovna stolica. Pa to je za svaku osudu!!! Besna saaam:dash::besna::ljutka:

Uhh,prodje i ovaj dan. Toliko je sve bilo emotivno...Mama je bila nesigurna kad je shvatila da nekuda ide, kaze da nije sigurna da ce joj biti dobro. Lepo su je sestre ispratile i sanitetom je prebacise u novi smestaj. Ja sam kasnije posla zbog administrativnih obaveza.
Kad je mama stigla, vec je tamo cekap njen muzic i moja sestra.
Uglavnom smestili su se, rucali, pa sam se popodne vratila kuci.
Cula sam se sa tatom pre par sati kaze sve je dobro, bio je kod mame, dao joj veceru, pa onda i on otisao da jede.
Navodno mu je mama rekla da ce svuda da ide s' njim.
Mozebiti da je Beket u pravu, da ovo nije uopste lose resenje.
Dom ima lekara opste prakse, intrnistu, sociologa, fizioterapeuta, svoj sanitet, a moji pravo koriscenja kucne nege prenose samo u drugi reon.
Mama ne prima nikakvu terapiju za demenciju par meseci unazad, uglavnom lekove za srce i pritisak. Kako ce bolest da se razvija, vreme ce pokazati..

Cena: Prava sitnica 750e+ pelene+ participacija za lekove.
Ma , bicu srecna samo da mami ne bude gore i da tata najzad bude srecan sto su skupa, sto moze nesto da ucini za nju.
Zdravo, molim te za informaicju na koji nacin prenosis kucnu negu na drugi reon i koje usluge kucne nege ces nastaviti da koristis?
Posto su nama u gerontoloskom centru rekli da u slucaju da mamu stavimo u dom gubimo sva prava i njihovu ''pomoc'' koja je i dosada bila vise nego skromna i nepouzdana... , vec da moramo da se vratimo u Dom zdravlja po recepte?
I cena za dve osobe nije previsoka, privatni dom koji se nama svidja trazi samo za mamu isto toliko para..
Pozdrav

Nikad čula za taj aminalon. Ali sad sam malo pretražila internet, ne samo na našem jeziku. Reklamira se kao prirodni lek, a zapravo je na bazi aminokiselina, kao što i ime kaže. Upozorenje stoji i na sajtu ruske apoteke, da se nikako ne sme uzimati u kombinaciji sa lekovima za smirenje tipa bromazepan. Ima još nekih kontradikcija, a od prevelike doze može da izazove velike komplikacije.

Bezuslovna, bolje pitaj još nekog lekara. Meni ovo sumnjivo.

Mojoj mami je ukinut bromazepam uvece, a rispolept je stavljen u vecernju terapiju. Ranije je pila rispolept u podne, ali je sa lekom za sprecavanje aritmija I sa gloforminom za secer obarao pritisak. Nisam jos nista uradila po pitanju tog ruskok aminalona. Od juce je ponovo raspolozena. Danas cak previse. Pljesce rukama I odgovara na sva pitanja preko telefona, komentarise... E sad da li su bili njeni omiljeni medicinski tehnicari I negovatelji ili se oporavila od pada hemoglobina I gvozdja ili se vreme stabilizovalo ili je to nova faza nakon pogorsanja... ko bi znao. Videcu kada odem kod nje I uradim ponovo analize. Jutros je sedeci, posto ne moze da ustaje, razvrsljala posteljinu.Valjda je htela da je namesti:zper:. Ne bi bilo dobro ni da ide u drugu krajnost.

@bezuslovna
Taj preparat može da napravi haos sa nivoom šećera u krvi. Nemoj se zaletati.
A da je stvarno lek, to bi išlo na recept. To je više za zdrave ljude, neka vrsta dopinga.

@bezuslovna
Taj preparat može da napravi haos sa nivoom šećera u krvi. Nemoj se zaletati.
A da je stvarno lek, to bi išlo na recept. To je više za zdrave ljude, neka vrsta dopinga.

Hvala ti na informacijama. Svakako sam oprezna kada su takve stvari u pitanju. Nisam naisla na upozorenje za dijabeticare za ovaj preparat. Gde si to procitala? Citala sam samo ono sto pise na sajtu distributera. To mi je preporucio doctor neuropsihijatar kada sam rekla da se mama ucutala I da je klonula. Prekinuli smo sa Neurozanom, a taj kompleks vitamin I minerala I Oligoelemenata... mnogo je pomogao mami u toku prosle godine. Jedino sto je b12 ostao u organizmu I rezultat me uplasio - 4 puta vise od dozvoljenog. Mada on nema neku toksicnu sliku I retka je pojava. Dva puta smo radili analizu. Doduse u istoj laboratoriji. Sad ga ne pije, pa cemo ponoviti analizu, ali mozda u drugoj laboratoriji. Iz nekog razloga nije iskoriscavan taj b12 iz Neurozana. Zakljucak je da je uzrok dehidratacija ili los rad zeluca. Videcemo. Videla sam da ima u ponudi dosta tih preparata namenjenih studentima I slicno. Mama je I juce celog dana bila pricljiva I vesela. Posle stanja u kojem sam je zatekla pre 2-3 nedelje, ovo je potpuno druga slika.

Nekako se osetjam kao da sam nekoga strashno povredio,samo, josh ne znam koga.A moram to da ispravim pre nego odemo...
Znam da ce ova moja porodica brzo ovo zatrpati i da ce sve brzo biti zaboravljeno.

Ljubavi :
Hese je to lepo objasnio
ko trazi smisao u humoru.
Ti znash da ovim majmunisanjem samo odlazem istinu i znash shta chekam.

Pocinjem da se otkrivam kao Samson
Dalili.
Znash da si mi ti
sva moja snaga
i da me samo tvoja
suza moze ubiti.

Uradi to ...

Muzeva baka od preko 94 sad počinje već neko vreme da se gubi u vremenu i prostoru povremeno. Zivi na opštini čukarica , da li neko mozda ima da mi preporuči za gde da uzmemo uput , da joj malo olakšamo ove njene godine koje joj još predstoje , pokretna je i bez zdravstvenih problema. Super bakica, u domu je i bezbedna je ali dolazak u privatni dom u kome su neurologa košta prilično , a mi imamo njih dve u domu , tu baku i suprugovu majku ( koja ne vidi ) pa smo finansijski vec prilično iscrpljeni. (Bakina penzija je minimalna ).
Ne znam ni koji su koraci da bi baka dobila nesto sto bi joj bar malo pomoglo ? Mi joj kupujemo ginko već mesecima , ali ne vidi se nikakav efekat.

Muzeva baka od preko 94 sad počinje već neko vreme da se gubi u vremenu i prostoru povremeno. Zivi na opštini čukarica , da li neko mozda ima da mi preporuči za gde da uzmemo uput , da joj malo olakšamo ove njene godine koje joj još predstoje , pokretna je i bez zdravstvenih problema. Super bakica, u domu je i bezbedna je ali dolazak u privatni dom u kome su neurologa košta prilično , a mi imamo njih dve u domu , tu baku i suprugovu majku ( koja ne vidi ) pa smo finansijski vec prilično iscrpljeni. (Bakina penzija je minimalna ).
Ne znam ni koji su koraci da bi baka dobila nesto sto bi joj bar malo pomoglo ? Mi joj kupujemo ginko već mesecima , ali ne vidi se nikakav efekat.

Takoe srtze -
radoznalost nije ubila prase,ali ... :lol:

:zag:

Treba odmah pokrenuti postupak za tudju negu. A u Centru za socijalnu pomoc raspitajte se o svim mogucnostima. Za osobu koja ne vidi sigurno cete dobiti tudju negu. Za baku ne znam posto je pokretna. Neko je ovde pisao o medicinskoj ustanovi u Bgd za lecenje demencije. Pogledajte pistove od pre 15tak dana ili neka ponovi svoju pricu onaj ko je pisao o tome.

Od ponedeljka sam kod mame. Raspolozena je i vickasta i pevusi i oma apetit... Sedimentacija i CRP snizili se skroz. Ali je gvozdje sa 9 sada palo na 4. Nema krvarenja u stoluci kaze analiza. Ne zali se na bolove. Uradicemo analizu na heliko pa da zovem gastroenterologa da pogleda. Nisam pametna sta dalje. Nize gvozdje nakon totheme nego kad nije pila gvozdje. Cudo! Sad ce joj davati dva puta dnevno. Ali ne znamo uzrok. Hrana je losa u domu. A opet ne bi bas toliko otislo jer jede redovno. Nisam pametna.

Od ponedeljka sam kod mame. Raspolozena je i vickasta i pevusi i oma apetit... Sedimentacija i CRP snizili se skroz. Ali je gvozdje sa 9 sada palo na 4. Nema krvarenja u stoluci kaze analiza. Ne zali se na bolove. Uradicemo analizu na heliko pa da zovem gastroenterologa da pogleda. Nisam pametna sta dalje. Nize gvozdje nakon totheme nego kad nije pila gvozdje. Cudo! Sad ce joj davati dva puta dnevno. Ali ne znamo uzrok. Hrana je losa u domu. A opet ne bi bas toliko otislo jer jede redovno. Nisam pametna.

Koje su ti referentne za gvožđe, ja sam imala 2 i nešto pa su mi dizali totemom na 3 i nešto?
Kako je ona raspoložena, vreme se prolepšalo, da li je živnula malo, hoće li da ćaska? Ne mislim da iko njenih godina može da ima savršene rezultate, radi na raspoloženju, to joj je mnogo važnije.

Ma ona je sjajno raspolozena. Vesela je i satadjuje i dovitljivo odgovara...ponekad je malo euforicna i kontrira... uplasili su me da pad gvozdja moze biti posledica nekog krvarenja u digestivnom traktu. I da je to najcesce kod starijih. Samo spominjanje krvarenja mene je raspametilo. Nema krvi u stolici. Radili smo i analizu u laboratoriji. Cekamo nalaz na heliko. Imala je te bolove u januaru i februaru. Nismo utvrdili sta je. Sad se ne zali. Malo je dremljiva ujutru i popodne pre uzine. Fdremljiva je i savijena u pojasu ako je nista ne podstice. Ne smem da dozvolim da je malokrvnoist iscrpljuje, jer ce se odraziti i na demenciju. Obozava tothema ampule. Pije sa velikim zadovoljstvom. Misli da je sok ili orahovaca.

Ma ona je sjajno raspolozena. Vesela je i satadjuje i dovitljivo odgovara...ponekad je malo euforicna i kontrira... uplasili su me da pad gvozdja moze biti posledica nekog krvarenja u digestivnom traktu. I da je to najcesce kod starijih. Samo spominjanje krvarenja mene je raspametilo. Nema krvi u stolici. Radili smo i analizu u laboratoriji. Cekamo nalaz na heliko. Imala je te bolove u januaru i februaru. Nismo utvrdili sta je. Sad se ne zali. Malo je dremljiva ujutru i popodne pre uzine. Fdremljiva je i savijena u pojasu ako je nista ne podstice. Ne smem da dozvolim da je malokrvnoist iscrpljuje, jer ce se odraziti i na demenciju. Obozava tothema ampule. Pije sa velikim zadovoljstvom. Misli da je sok ili orahovaca.

Divna mamika, bravo za orahovaču ;)

Imam ceo život problema sa želucem, pa sam gutala sondu da vide šta ima tamo i tad su mi uzeli iz želuca uzorak da ispitaju da li imam heliko, pošto lekar kaže da, pazi sad, ako si jednom imao heliko svaki put će analiza krvi da prikaže da je ima, kao ostanu neka antitela, ovo-ono... Nisam sigurna da je ovo istina, ali, ako joj je sad dobro, samo forsiraj da jede zdravo i dosta.
Sekiraš me od juče sa tom lošom hranom u domu, kod nas samo hrana vredi, ne znam kako mogu da dopuste da im bude loša hrana i kako se ovi zdravi ne bune. Stvarno mi je muka od svih domova, što bi babe rekle, gde će im duša.

Jednom godisnje gutam sondu, jer mi je tata umro od kancera zeluca. Prvi put je nalaz krvi bio negativan a u uzorku iz zeluca pozitivan na heliko. I imam metaplaziju, mala promena tkiva zeluca, koha mora da se prati. Kada sam smestila mamu u dom pocele su muke sa zelucem. Odugovlacila sam sa pregledom...pila ranisan...mucila se...Posle godinu dana negatuvan nalaz iz zeluca. Povremeno i sada imam problem pa piijem gastroprazol. Hrana u domu je raznovrsna, alu cesto neki paprikas sa komadicima mes ili gulas sa ponekim parcencetom mesa...bude i ribe sredom i batak jednom nedeljno i cufta koju mozes da izbacis iz haubice...obavezno vocna salata ili jabuka koju ne mogu da zagrizu. Nekad pecena jabuka ili kolac. Ali mesa najmanje kao i zelenog povrca. Danas je toliko bila euforicna i vesela da je odmah posle mog odlaska skliznula s kreveta. Pozvali me da me obaveste. Nije se povredila. Proteklih meseci nece da mrdne sa stolice a danas...i ne seca se da je pala. Utripivala je da sam ja pala i jedva cekala da me cuje.

Mama je anemicna. Gvozdje je na poslednjoj analizi bilo 4, a pao je I hematocrit I eritrociti. Sada dva puta dnevno pije tothemu. Uziva u tom ukusu I trazi jos te orahovace, Sva sreca da je tako. E sad, ona ne mari za pad krvne slike. Cak je ustala sa stolice I otisla na krevet cimerke. Krevet je visok, ali se mama naslonila I tako pijuckala vodu... sokirala sam se kada mi je to rekla komsinica. Jedva smo mamu podizali za stolice da bi je premestili 30 cm do kreveta, a sad ustala sama.:eek: A sinoc je rasturila svu posteljinu sa kreveta u pokusaju da opegla I sredi. :ok: E sad, da li taj nedostatak gvozdja pravi konfuziju u glavi... a opet, odakle joj snaga da ustane... lepo pricamo preko telefona, bas se izrazgoaramo I nasalimo. Osim sto je u vecernjim satima uznemirena. Menjali smo terapiju pre mesec dana, kada smo rsipolept pomerili za vece, a bio je u podne I iskljucili smo bromazepam. Razlog promene je bio zbog pada pritiska nakon podnevne terapije, velike pospanosti I odsutnosti. A najvaznije je da je nalaz na heliko bakteriju pozitivan. Pretpostavljaju da heliko izaziva gubitak gvozdja I ono nagomilavanje vitamin B12-nema iskkoristljivosti I onu presavijenost u pojasu povremeno u toku dana. Moguce je I da izaziva sitno krvarenje. Ne smem da dozvolim lecenje jakim antibioticima, jer bi to u njenom stanju napravilo haos sa crevima I tesko bi podnela. Jedva sam I ja prezivela tu terapiju pre dve godine. Specijalista je na kongresu, pa cekam da se vratim. Mozda bi mogla da pije controloc ili gastroprazol da bi umanjivalo stetu koju pravi heliko bakterija. Doktorica opste prakse nije za to da se ukljucuje nova terapija bez specijaliste. Ona nije bila ni za analize krvi, ni za proveru heliko, ni za davanje infuzije kada je pritisak padao na 90/60... ma samo me nervira.

Hteo sam neshto da ispricam o pronalazenju srodnih dusha,ali necu.
Ono sto je bitno je sledece : Svaka misao do koje dodjemo pochuvshi je od nekoga ili od vlastitog srca,nije dobra ako
nas ne razgoliti do same sushtine bica i oslobodi.

@

Pricaonica = delete
Blogovi = delete

Hobi - delete
Regioni - delete
Nauka i obrazovanje - delete
Zabava - delete
Drustvo - delete
Informacije i pomoc - delete
Umetnost i kultura - delete
Sport - delete
Kompjuteri i internet - delete
...

Sećate li se onog dementnog dedice što peva u kolima? Živ je još, ali često pravi probleme. Ali njegov sin se baš angažovao da se o svemu tome više sazna. Objavio je knjigu i neke odlomke ustupa na svom sajtu.

Zanimljiva je jedna epizoda s početka priče. Dok nisu ništa znali o bolesti. Nakon čitavog dana kopanja u bašti, deda je oterao sina i govorio mu da je ništarija, da nikad ništa drugo nije ni bio. A ovaj ceo dan proveo uz njega. Tipična scena za demenciju.

Tad ga je još prepoznavao...

Sećate li se onog dementnog dedice što peva u kolima? Živ je još, ali često pravi probleme. Ali njegov sin se baš angažovao da se o svemu tome više sazna. Objavio je knjigu i neke odlomke ustupa na svom sajtu.

Zanimljiva je jedna epizoda s početka priče. Dok nisu ništa znali o bolesti. Nakon čitavog dana kopanja u bašti, deda je oterao sina i govorio mu da je ništarija, da nikad ništa drugo nije ni bio. A ovaj ceo dan proveo uz njega. Tipična scena za demenciju.

Tad ga je još prepoznavao...

Draga, jel moze sajt za nas? Koji je naslov knjige? Da li je tema knjige demencija?

Back