Demencija

Bezuslovna :* Sonjche :* i sve ostale :*

Mi smo dobro, dan po dan, nekad malo zeza, nekad je skoro zdrava... Taman pomislim kako su promasili dijagnozu, ona zakuca, mi smo i dalje pocetnici u ovoj bolesti pa tako i prolazimo. Dozivela sam da mi se obrati sa "mama", koliko je to samo strasno...U prinicpu, sve je zavisnija, stalno sve pita, jel da jedem ovo, dal da obucem ono, devojcica moja.
Nova dadilja joj je stvarno super, juce su se zakacile oko luftiranja, ali to mi je OK, izgladili smo, posto voli svoju neni, a neni je na oporavku od teske bolesti, onda smo usvojili da moramo da hladimo kucu jer nam je vazno da nam neni ostane. Evo, sad dok pricam sam je pitala sta je danas bilo sa luftiranjem, kaze, danas se zamotala u cebe, ali sta ce, nije zena kriva, nego ona jer cigaru ne gasi. I da je bolje da se smrzne nego da joj ova ode, pametnica moja, sve je lepo shvatila.

Inace, ja od posla i od nje jos papire za dom spremila nisam, nadam se da cu uskoro da skupim sve i da predam. A umorna sam da ne znam za sebe, ne moze ovo jedan covek sam, definitivno, ne znam koliko para da ima, za ovu igru treba i mnogo para i mnogo clanova porodice.

Potpuno se slazem s tobom. Jako je tesko. Mozda bi trebalo da ipak smognes snage da prikupis papire, pa ti nece to stajati kao jos jedan problem nad glavom. Koliko vidim, za sada to funkcionise kod vas. Moja mama je pre sest godina pocela da zamenjuje uloge majka, cerka, sestra... U pocetku sam bila sokirana. I sada me zaboli, ali brzo se prestrojimo u neku drugu pricu...

- - - - - - - - - -

Toliko sam umorna od svakog "mozda" , " da probamo", od promene vremena, ma od svega. Stalno motam po glavi sta bi moglo biti kad je takva. A onda shvatim, bolest je takva, da najcesce ni ne mora da postoji razlog ili uzrok za njihovo ponasanje. I onda mi bude lakse.
A sto se tice provere analiza krvi,sve joj je u granicama normale. Ali bas SVE. Pa cak i cuveni holesterol koji joj je vecito bio vrtoglav.
I to je samo dokaz da gomila toga ide iz glave.
NAstavljamo nase bitke i dalje, takve smo karte dobile u ovom deljenju.
Cuvajte se devojke
:zag::heart:

Draga, sta se desava? Kako ste ti i tetka?

Kao sto pisah prekjuce zatekoh mamu na infuziji, mislila sam da je kraj blizu. Juce smo sestra i ja otisle u posetu i zatekle je u boljem stanju, dosta je pricala, dugacke recenice koje imaju smisla, mada kad se vezu u pricu, tesko da nadjemo poentu.
Kroz infuziju joj daju i vitamine i krenulo je na bolje.Odradjene su sve analize i snimanja, sve je u redu, vitalno nije ugrozena- kaze doktorka.
Danas je mami rodjendan i spremila se grupica za posetu. Prvi ulazi tata sa cvecem, ja gledam iz hodnika reakciju. Ona srecna, smeje se, raduje kao da ga nije videla 100 godina. Eto za njim, ulazi sestra sa svojom cerkom. Tu nastaje odusevljenje nevidjeno. Eto i mene.
Svi pevamo rodjendansku pesmu, a ona place od srece.
Pita koliko to puni godina, pa kad je cula 84, ne veruje. Negovateljica joj cestita i kaze da jos toliko rodjendana slavi, nasta moja sestra dodaje: ne mora toliko, ali jos 20 minimum.
Tu se mama kao ljutnu, pa kaze :Sto ti meni smanjujes samo na jos 20...
Stize i moj sin, sece se torta...sreca, sreca, radost.
Danas je bilo mnogo smeha, price, suza radosnica, a i onih drugih, mama pravila gegove, davala savete....tri sata je trajala festa, dok nam nije predlozila da idemo, da se malo odmorimo.
Mislim da sam je mozda jednom ili dvaput, ove godine zatekla u slicnom, ali samo slicnom raspolozenju.
Evo sedim, razmisljam kakva je to bolest, kad par dana ranije pomislis da je doslo vreme oprastanja, a onda usledi dramatican preokret.
Znam da se ona sutra nece secati nicega, kao sto se danas nije setila nase jucerasnje price, ali je danasnji dan, njen 84. rodjendan bio cudesan.

Kao sto pisah prekjuce zatekoh mamu na infuziji, mislila sam da je kraj blizu. Juce smo sestra i ja otisle u posetu i zatekle je u boljem stanju, dosta je pricala, dugacke recenice koje imaju smisla, mada kad se vezu u pricu, tesko da nadjemo poentu.
Kroz infuziju joj daju i vitamine i krenulo je na bolje.Odradjene su sve analize i snimanja, sve je u redu, vitalno nije ugrozena- kaze doktorka.
Danas je mami rodjendan i spremila se grupica za posetu. Prvi ulazi tata sa cvecem, ja gledam iz hodnika reakciju. Ona srecna, smeje se, raduje kao da ga nije videla 100 godina. Eto za njim, ulazi sestra sa svojom cerkom. Tu nastaje odusevljenje nevidjeno. Eto i mene.
Pita koliko to puni godina, pa kad je cula 84, ne veruje. Negovateljica joj cestita i kaze da jos toliko rodjendana slavi, nasta moja sestra dodaje: ne mora toliko, ali jos 20 minimum.
Danas je bilo mnogo smeha, price, suza radosnica, a i onih drugih, mama pravila gegove, davala savete....tri sata je trajala festa, dok nam nije predlozila da idemo, da se malo odmorimo.
Mislim da sam je mozda jednom ili dvaput, ove godine zatekla u slicnom, ali samo slicnom raspolozenju.
Evo sedim, razmisljam kakva je to bolest, kad par dana ranije pomislis da je doslo vreme oprastanja, a onda usledi dramatican preokret.
Znam da se ona sutra nece secati nicega, kao sto se danas nije setila nase jucerasnje price, ali je danasnji dan, njen 84. rodjendan bio cudesan.

...:heart::sad2:

Najezila sam se, dok sam citala. I krenule su mi suze. :heart: Bravo! Treba ziveti za svaki trenutak. To je jedini nacin u ovoj bolesti. Divna si cerka! A mama je kraljica!

Sonjce, ljubi mamu, od mene posebno, meni je juce bio rodjendan. A vidim da voli svoj rodjendan kao ja, carica je, kako je ona skupila snage da proslavi i jos da vas sve posalje kuci da se odmorite :lol: Osamdesetcetri, nije to malo uopste, odlicna je ona i junacki se bori obzirom da je fizicki slaba.

Kako ti je tata, jel se navikao na situaciju, kako sad sve prihvata?

Kao sto sam i mislila, danas se mama ne seca svog rodjendana. Dobro je sto postoji ovo mesto gde mozes dobiti mnostvo informacija i odgovora. Da nije tih ispricanih prica , ja bih danas potonula.
Mamu sam zatekla gde spava i prima infuziju. Polako je probudih, ali se ona vise iznenadila sto je neko budi, nego sto je shvatla ko sam.
Nekoliko minuta sam pokusavala da je dozovem, ona gleda kroz mene, gleda ali ni traga od svesti ko je pored nje.
Kad se malo rasanila, pitam je da li se seca da joj je bio rodjendan, ona odrecno vrti glavom. Redjala ja sta smo radili, ko joj je dosao....nista. Tek kad sam je pitala, a gde joj je cvece, kao da koj je sevulo u oku, i ponovila je za mnom:Cvece..
U drugoj sobi sam ga nasla, kod zenice koja sakuplja sve sto joj dodje pod ruku, donesem i pokazem joj, a ona kao da se obradovala. Opet ja krenem sa putanjem koliko je godina napunila i ona odgovori : 84!
Tu smo zavrsile sa komunikacijom, narednih par sati je bila otvorenih ociju, odsutna.
Dezurna sestra mi kaze da su danas svi takvi, ne mogu da ih pribude. I da, ispricala mi je da ke na mamn rodj. radila nocnu smenu.
Usla je u sobu i pitala mamu, otkud cvece? A mama joj odgovorila: Dobila sam, imam ja muza. Danas mi je rodjendan i svi su dosli.
Sestra kaze da je gestikulirala i pricala, kao da se pravi mnogo vazna..
Dusa moja, skupula snagu da od jutra do veceri bude u slavljenickom raspolozenju.
A tata, se drzi nekako, mada ponekad mislim da po hiljaditi put ponovljena prica o maminom stanju, do njrga ne dopire.

Potpuno se slazem s tobom. Jako je tesko. Mozda bi trebalo da ipak smognes snage da prikupis papire, pa ti nece to stajati kao jos jedan problem nad glavom. Koliko vidim, za sada to funkcionise kod vas. Moja mama je pre sest godina pocela da zamenjuje uloge majka, cerka, sestra... U pocetku sam bila sokirana. I sada me zaboli, ali brzo se prestrojimo u neku drugu pricu...

- - - - - - - - - -

Draga, sta se desava? Kako ste ti i tetka?

Guramo.... Mukica moja, trazi da ostavim posao i da budem stalno sa njom. I kad joj kazem da moram da radim, place tuzno kao malo dete :sad2:.. I zasto ona nema kucu, i kako nema tasnu, i kako i zasto po 100 puta zbog najrazlicitijih stvari.
U osnovi je stabilno. Placljiva je vise nego obicno. Ali je valjda takav period naisao.
I svadjalacki je raspolozena.
I psujeeeeeeeeeeeeee. Au. Da ne verujete. Sve originalni termini.:dash: Inace nikada nije psovala.
Dosla sam pre neki dan,ona me gleda i kaze "ove tvoje cipele razaraju mi mozak" :manikir:
Ima gomilu bisera, pocela sam da zapisujem., jer ne mogu upamtiti.
I umalo da zaboravim, bila joj je prijateljica iz inostranstva koju nije videla par godina. Kada je zena usla u sobu, Tetka je skocila na noge,pozvala je imenom, a ja sam se rastavila na proste cinioce. Plakala sam kao kisa.
Guramo.
Dan po dan.
Ljubim vas,a vi ljubite mame :cmok::heart:

Ah, šta da kažem ? Da li i vi dođete u period kad više ne možete da pričate, da se žalite, nego samo gurate dalje ?
Imali smo pre desetak dana problem...opstipacija 11 dana koja nije mogla od petog dana da se pokrene ni lekovima, n ičajevima, ni klistirom, pa sam je vodila u bolnicu na intervenciju. Bilo je mučno. Posle toga u domu tri dana na infuziji da se malo oporavi.
Inače, mislim da joj je bolje u ovom domu. Ne teraju je da jede u krevetu što joj je bilo strašno, nego je pridignu do stola koji je u sobi pa tu jede kao čovek.

Guramo.... Mukica moja, trazi da ostavim posao i da budem stalno sa njom. I kad joj kazem da moram da radim, place tuzno kao malo dete :sad2:.. I zasto ona nema kucu, i kako nema tasnu, i kako i zasto po 100 puta zbog najrazlicitijih stvari.
U osnovi je stabilno. Placljiva je vise nego obicno. Ali je valjda takav period naisao.
I svadjalacki je raspolozena.
I psujeeeeeeeeeeeeee. Au. Da ne verujete. Sve originalni termini.:dash: Inace nikada nije psovala.
Dosla sam pre neki dan,ona me gleda i kaze "ove tvoje cipele razaraju mi mozak" :manikir:
Ima gomilu bisera, pocela sam da zapisujem., jer ne mogu upamtiti.
I umalo da zaboravim, bila joj je prijateljica iz inostranstva koju nije videla par godina. Kada je zena usla u sobu, Tetka je skocila na noge,pozvala je imenom, a ja sam se rastavila na proste cinioce. Plakala sam kao kisa.
Guramo.
Dan po dan.
Ljubim vas,a vi ljubite mame :cmok::heart:

Moja mama vec par godina insistira da ostavim posao. Ne prihvata objasnjenja. Mada vise i ne moze da iskaze sva osecanja, pa tumacim... a onda kaze "i mi smo nekada radili, ali nismo bas tooolikkkooo..." Svesna je da me nema. Onda je pozovem, a ona nema vremena da prica jer je bas u toku neka dobra pesma.Ili je svrbi uvo ili ... ili je bas raspolozena i pricljiva... Taj komentar sa cipelama moze da se odnosi na to da misli da ti nisu udobne, a moze i da se odnosi na neki problem sa njenom obucom. Treba proveriti. Bar ja se uglavnom trudim da proniknem u misli. Nekada je cista nebuloza, ali se nekada iznenadim kada mi potvrdi ili otkrijemo tako neki problem. Svakog dana joj ukazujem sta sve ima od stvari oko sebe i uvek zakljucimo da je najbolja i da je sve pod kontrolom i da cu sve da joj obezbedim. To je smiruje. Pre neki dan je jednoj baki nestala kasicica bas u vreme ispijanja kafe. taj ritual je njoj toliko znacio a niko nije to shvatao ozbiljno. Ona je bila sva uznemirena, niko nije umeo da odreaguje...Strpali su je u krevet i sada lezi i ceka....

- - - - - - - - - -

Nemam ni ja ništa više da dodam. Imam maksimalno poverenje u osoblje Doma u kojem je moja majka smeštena. Nadam se da će tako i ostati.

U celoj prici jako je vazno sto si naisla na osoblje koje vodi racuna i u koje imas poverenja. Dokaz je i koliko tvoja mama opstaje u tim uslovima, da je cista i nahranjena, bez infekcija ... Na zalost nemam novca za privatni dom. Jedva sastavljam i za drzavni otkako se povecala lista lekova i dodate su pelene...

Ah, šta da kažem ? Da li i vi dođete u period kad više ne možete da pričate, da se žalite, nego samo gurate dalje ?
Imali smo pre desetak dana problem...opstipacija 11 dana koja nije mogla od petog dana da se pokrene ni lekovima, n ičajevima, ni klistirom, pa sam je vodila u bolnicu na intervenciju. Bilo je mučno. Posle toga u domu tri dana na infuziji da se malo oporavi.
Inače, mislim da joj je bolje u ovom domu. Ne teraju je da jede u krevetu što joj je bilo strašno, nego je pridignu do stola koji je u sobi pa tu jede kao čovek.

Dodje period kada mislim da se ne desava nesto sto je bitno za one koji citaju. Ali ima toliko detalja i uvek cita neko ko je skoro u tom problemu ili u tom stadijumu... ili nema vremena da cita prethodne postove... Dobro je sto tvoja mama sada pomalo ustaje. Da li imaju fizioterapeuta u domu? Kod moje mame u domu ima, ali ne umeju da pridju korisniku. O tome sam vec pisala. Kretanje je vazo dok god je izvodljivo. Mozda bi trebalo redovno da pije laksative jedno vreme, dok se ne pokrenu creva. Sta su rekli specijalisti na tu temu? Zanima me, jer se i mojoj mami desava da ima zatvor. Doduse, uglavnom je u sedecem polozaju ipar puta sam naisla u posetu kada je mucilo, a u sedecem polozaju na stolici je to neizvodljivo ako je tvrda stolica... zvala sam negovatelje da mi pomognu da je odvedemo do kupatila... Mozda bi trebalo reci negovateljia da prate da li tvoja mama ima grceve, jos ako sedi u krevetu...

- - - - - - - - - -

Pozdrav, devojke. Drzite se i ostanite hrabre kao i do sad.
Na krstarici danas jedan zanimljiv clanak, moze da pomogne onima koji tek upoznaju ovu bolest

https://www.krstarica.com/zivot/ziv...entnom-majkom-evo-kako-je-to-izgledalo-video/

A, vi devojke....
:heart::zag:

Draga, bas si me obradovala javljanjem :heart::heart::heart:

Baš u tom sam periodu. Mama je zaboravna, tužna, pa onda prenaglaseno radosna. Ali definitivno više nije za samostalan život. Danas je pozivala policiju zbog krađe,, ustvari, zbog njene umisljene mašte... Kada su došli, predmet za koji se žalila je bio u kući, ali ne na svom mestu, već tamo gde ga je prethodno sakrila.... Da li znate koju bi dokumentaciju trebalo da spremim za tuđu negu i pomoć? Imam mišljenje psihologa i neurologa da nije sposobnaza samostalan život i da je za stalni nadzor, ali je mišljenje psihologa još iz jula meseca... Da li to zastareva, tj koliko sme da mi bude stara dokumentacija?

I danas mama, a i cimerke uglavnom spavaju...

beket, Marge, VESSNA...kako su vase mame?

Pretpostavljam da su im ukljucili grejanje i da su ususkane u zatvorenom prostoru. Mozda treba korigovati terapiju. Osoblju je uglavnom lakse kada su sedirani. Da li tu ima animatora, sciologa, psihologa, fizioterapeuta... osim negovatelja, koji samo otaljavaju posao. Nekada je dobro i sa njima stupiti u kontakt da bi se navikli na ono sto voli tvoja mama, pa ce se adekvatno obracati bas njoj ...

- - - - - - - - - -

Draga, kako si ti? Kako je tvoja mama sada kada su hladniji dani i kada je manje u dvoristu?

Sonjche,
Nocas sam propustila da napisem,
Jesi li ti dobro?
Juče sam imala baš probleme sa mamom i ne znam kako cu da izađem na kraj sa tim... Odoh sad kod lekara pa videću dalje :(
Devojke, čitam vas redovno. Koliko je ova bolest teška, preteška za sve. Uz to i podmukla.

Pretpostavljam da su im ukljucili grejanje i da su ususkane u zatvorenom prostoru. Mozda treba korigovati terapiju. Osoblju je uglavnom lakse kada su sedirani. Da li tu ima animatora, sciologa, psihologa, fizioterapeuta... osim negovatelja, koji samo otaljavaju posao. Nekada je dobro i sa njima stupiti u kontakt da bi se navikli na ono sto voli tvoja mama, pa ce se adekvatno obracati bas njoj ...

- - - - - - - - - -

Draga, kako si ti? Kako je tvoja mama sada kada su hladniji dani i kada je manje u dvoristu?

...u kuci uz sporet i televizor, ako on radi pa moze da gleda sto zeli sve je ok, obilaze je rodjake i komsinica, koju placamo ne nesto puno, ali nije
to ni malo za mamina primanja...dolaze i one zene iz Karitasa jednom nedeljno jos uvek ali zbrzaju za 20 minuta to sto su smislile tog dana i to je
to..i dlje ne uspevamo da nadjemo nekog ko bi bio redovan 2-3x nedeljno po bar 2h...da ocisti i skuva nesto...
...ogrev smo nabavili, a koliko ce trajati to zavisi od toga kakva zima bude...
...i primetila sam, ona je ovako ok, pu, pu, ali kad pobrka lekove onda je totalno pogubljena, a to i nije cudo, samo sto nece nikako da pristane
na onaj dozer za lekove, mnogo bi joj to olaksalo, ali dzaba...nece...

...sve u svemu, u odnosu na to koliko ima godina, dobro je :heart:

Dodje period kada mislim da se ne desava nesto sto je bitno za one koji citaju. Ali ima toliko detalja i uvek cita neko ko je skoro u tom problemu ili u tom stadijumu... ili nema vremena da cita prethodne postove... Dobro je sto tvoja mama sada pomalo ustaje. Da li imaju fizioterapeuta u domu? Kod moje mame u domu ima, ali ne umeju da pridju korisniku. O tome sam vec pisala. Kretanje je vazo dok god je izvodljivo. Mozda bi trebalo redovno da pije laksative jedno vreme, dok se ne pokrenu creva. Sta su rekli specijalisti na tu temu? Zanima me, jer se i mojoj mami desava da ima zatvor. Doduse, uglavnom je u sedecem polozaju ipar puta sam naisla u posetu kada je mucilo, a u sedecem polozaju na stolici je to neizvodljivo ako je tvrda stolica... zvala sam negovatelje da mi pomognu da je odvedemo do kupatila... Mozda bi trebalo reci negovateljia da prate da li tvoja mama ima grceve, jos ako sedi u krevetu...

- - - - - - - - - -

Draga, bas si me obradovala javljanjem :heart::heart::heart:

Što se zatvora tiče...nema tu baš neke pomoći. Mnogo lekova pije i to je jedan od razloga. Ukupno 21 komad na dan. Dobija dva puta nedeljno laksative i svaki dan čajeve. Uz to povremeno i čepiće a ni klistir joj nekad ne pomogne. Još joj ja donosim probiotske napitke, ovsene kaše i sl.
Specijalista kaže da je to od svih lekova oje pije...a lekovi se ne smeju ukinuti i to je vrzino kolo

- - - - - - - - - -

Baš u tom sam periodu. Mama je zaboravna, tužna, pa onda prenaglaseno radosna. Ali definitivno više nije za samostalan život. Danas je pozivala policiju zbog krađe,, ustvari, zbog njene umisljene mašte... Kada su došli, predmet za koji se žalila je bio u kući, ali ne na svom mestu, već tamo gde ga je prethodno sakrila.... Da li znate koju bi dokumentaciju trebalo da spremim za tuđu negu i pomoć? Imam mišljenje psihologa i neurologa da nije sposobnaza samostalan život i da je za stalni nadzor, ali je mišljenje psihologa još iz jula meseca... Da li to zastareva, tj koliko sme da mi bude stara dokumentacija?
Dokumenti manje više ne zastarevaju, ali bez toga da je ona nepokretna i da ne može da kontroliše fiziološke potrebe, hranjenje, ne vredi ti da ulaziš u tu priču.
Njihova procena na licu mesta je merodavna, Bez obzira ko i kako napiše izveštaj, komisija je ta koja odlučuje.

Hvala Mardž. Doktorka joj je promenila lekove pa tako umesto Zolofta I Rivotrila treba da počne da pije Rissar I Loram. Sermion, naravno. Pored toga ima lekove od interniste I pulmologa. Ako u međuvremenu ne padne, polomi se, ili se još nekako razboli, ne pije nista drugo. I ovako ih ima petnaestak dnevno. Fiziološke potrebe ne kontroliše baš uvek zato upotrebljava uloške :(
Dijagnoza je F06.9, imala je žešći halucinacije u poslednjih mesec dana :(

Poslednja izmena:
Što se zatvora tiče...nema tu baš neke pomoći. Mnogo lekova pije i to je jedan od razloga. Ukupno 21 komad na dan. Dobija dva puta nedeljno laksative i svaki dan čajeve. Uz to povremeno i čepiće a ni klistir joj nekad ne pomogne. Još joj ja donosim probiotske napitke, ovsene kaše i sl.
Specijalista kaže da je to od svih lekova oje pije...a lekovi se ne smeju ukinuti i to je vrzino kolo

- - - - - - - - - -

Dokumenti manje više ne zastarevaju, ali bez toga da je ona nepokretna i da ne može da kontroliše fiziološke potrebe, hranjenje, ne vredi ti da ulaziš u tu priču.
Njihova procena na licu mesta je merodavna, Bez obzira ko i kako napiše izveštaj, komisija je ta koja odlučuje.

..ovo sam ja neki dan napisala Smokvi kad sam videla da skuplja papire za tuđu negu za mamu, rekli joj da ima pravo, i mojoj su reki da ima pravo.
pa smo se iscimale dovodili je u Bgd namučili je tamo na tom pregledu, ona jadna kukala ko da joj kosti lome, i odbili je sa konstatacijom da moze
sama da se obuce i obuje....eto, i sad bi bilo isto jer hvala bogu i dalje sve to moze, jedva i traje, ali moze....nema pravo, a to sto primanja ne pokrivaju
ni osnovni zivot i lekove to ništa...

- - - - - - - - - -

Hvala Mardž. Doktorka joj je promenila lekove pa tako umesto Zolofta I Rivotrila treba da počne da pije Rissar I Loram. Sermion, naravno. Pored toga ima lekove od interniste I pulmologa. Ako u međuvremenu ne padne, polomi se, ili se još nekako razboli, ne pije nista drugo. I ovako ih ima petnaestak dnevno.
Dijagnoza je F06.9, imala je žešći halucinacije u poslednjih mesec dana :(

..taj Rivotril i ja pijem i puno nas zena koje se lečimo od kojekavih malignih oboljenja...dosta je dobar, bar je mene unormalio skoruz...srećom...

Pa ne treba samo za lekove. Ja fizički više ne mogu da postignem. Ili da ostavim i porodicu i posao i sve. Treba mi žena za pomoć za dane kada ja ne stižem.

- - - - - - - - - -

Rivotril joj dođe kao tik-tak bombona. Pila ga je 1/4+1/4+1, kad hoće I prepozna da je taj lek, inače sve pomeša u onoj kutiji za nedelju dana. Džabe joj pakujem. Pa posle prepakujem. Pa nađem višak lekova, nit ih znam koji su niti ona zna. Takav višak joj bacim u wc šolju. Ima običaj da sve krije, pa verujem da i lekove ima svud po kući u šteku.

Otac moje komšinice nije skroz nepokretan, i sam jede, a dobija tuđu negu i pomoć.

...razumem, moja majka je tad zivela sama, i tad puno toga nije mogla, i tesko se kretala, i na preporuku njenog lekara i specijaliste podnet je zahtev
za tuđu negu, cak sam ja tad zivela 600km daleko, ma nist to njih ne zanima...
...koliko sam ja saznala to dobijaju skroz nepokretni, dementni u bas nekom krajnjem stadijumu, slepi...i mozda guvi...ostali tesko...ili bolje receno nikako...

- - - - - - - - - -

Otac moje komšinice nije skroz nepokretan, i sam jede, a dobija tuđu negu i pomoć.

...ima toga Domacice, ja znam nekolicinu iz sela tamo da primaju tudju negu, a ideu u nadnicu i rade po cele dane na njimama.....kad su i kako
i na osnovu cega dobili ko ce znati...

Danas je mama bila budna, mogle smo da razgovaramo.
Tacnije pustila sam prvo tatu da se ispricaju, jer on ne cuje ,a ona uglavnom tiho prica, ali danas je bilo tiho u sobi, pa je bilo sanse da se razumeju.
Eh, slusati ih i gledati ....da ti srce pukne. Ponekad pomislim da neke razgovore treba zapisati..
Uglavnom, mama je za neke stvari imala zdrav rezon, a onda ubaci neko pitanje, konstataciju, koja nema veze. Kao da se naizmenicno smenjivala zdrava i bolesna osoba. Zato mi je vrlo tesko bilo da ne krenem u nekakvo ubedjivanje jeste- nije. Ukrali joj novac i svilene carape (kojih nema), flasicu sa vodom ( na stocicu pored nje), nije jela tortu za svoj rodjendan, nije jela nista danima, vec 10 godina je u bolnici...
Nego bolje i tako, nego da gleda kroz mene.
@ bezuslovna, nema tamo animatora, a mi smo tamo svaki cas, tako da imam poprilicno dobar uvid u odnos osoblja prema korisnicima i mislim da se bas trude.
Idemo dalje...

...ima toga Domacice, ja znam nekolicinu iz sela tamo da primaju tudju negu, a ideu u nadnicu i rade po cele dane na njimama.....kad su i kako
i na osnovu cega dobili ko ce znati...

On je daleko od zdravog čoveka, a o nekom poslu da ni ne pričam. Jede sam, ali nosi pelene i teško je pokretan. I dobija tuđu negu i pomoć. Kada je dobio, nije bio dementan. Sada već pomalo jeste.

Back