pahuljicagm
Zainteresovan član
- Poruka
- 170
Nas dve se danas ispričale ko prave...stoji muž pored i sluša, i, ništa mu nije jasno. On retko ode do nje i ne zna da ja u poslednje vreme uđem u njen svet i pričam sa njom o njenim pričama kao da su istinite. A ona često svoj san priča kao da je stvarnost, i meni je najlakše da se uključim u to kao da jeste.
Dogovorismo se da od "gazde" tražim njene stvari jer ona više neće da radi za njega. A u stvari, nije loš čovek, samo je njoj dosadilo...kaže. I opisala mi neki voćnjak sa sandukom i stvarima koje treba da uzmem za nju, jer tamo već dugo stoje...
Upravo to i ja radim sa Tetkom...
Zaposleni u domu se zgledaju sta ja to pricam, a ja se potpuno sa njom udubim u pricu. Ona prica o domu kao o poslu i ja te price prihvatam, sta joj je ko rekao, kako prikuplja dokumentaciju i lupa pecate, prica kako ce doci do mene, da se ja ne cimam stalno kod nje...
Lazi, bele lazi, kako god zvali, vazno je da oni komuniciraju sa ljudima.Ja udjem u njen svet, jer je ona vise ne moze da ulazi u moj....
Prekjuce je pitam - Tetkic, kako si, a ona meni kaze - Odlicno, nemam bas previse razloga da se zalim!

A sta mislis da se obratis studentskoj zadruzi pa mozda neko na zavrsnim godinama studija, mozda psihologije ili sociologije ... mozda nekom od njih treba dodatna zarada, a lepo bi se druzili sa tvojom mamom. Ili zamolis sluzbenicu Zavoda za zaposljavanje da posreduje... Mislim da su preskupe usluge gerontodomacica, kada je to na sat vremena. A to u tvom slucaju ne znaci mnogo. Mozda da postavis oglas negde na fakultetima (Visa medicinska, Filozofski, Filoloski...), ali tu ti niko ne garantuje za ponasanje angazovanog. A ko danas moze da garantuje I za svog najrodjenijeg. Ipak... moras naci neko resenje. Mozda tvoji prijatelji ili kolege imaju u svom okruzenju studenta ili nezaposlenu osobu koja bi rado pravila drustvo tvojoj mami uz odredjenu nadoknadu. Tvoja mama jos uvek dosta toga moze sama. E sad, necu da te plasim, ali sa demencijom se nikada ne zna. Ko bi rekao da ce moja mama izaci u 2 ujutru iz stana, kada se zakljucavala sa prvim mrakom. Ne mora da znaci da ce se tvoja mama ugasiti u domu. Mada, znam da ti je to strasna odluka iz tvoje perspective I sada dok jos moze mnogo toga. Odugovlacila sam tako I ja. Eno je I posle skoro punih 6 godina u domu moja mama se smeje I peva. Naravno, bude tu I problema. A sta bi bilo da je ostala u kuci? Da napustim posao I da sedim I placem pored nje? A njoj sve gore. A ja nemam nikoga da nas finansira, a od njene penzije mozemo da se zakitimo. Bolest ima svoj tok. Svaki je slucaj za sebe. Moze to dugo da potraje. Potpuno te razumem. Ali moras bar nesto organizovati da se ona ne bi osecala usamljeno u toku celog dana I da bi imala bar neku kontrolu.