bezuslovna ljubav
Aktivan član
- Poruka
- 1.281
Znala sam da će ovo da se desi, od početka te zovem Bezazlena, znam da je pogrešno i kad te nešto pominjem ja se vratim da proverim dal možda nisam lupila opet ono moje... i evo jesam![]()
Mislila sam i ja na studente, tačno mi to treba, neko da ćuti i radi nešto pored nje, al sam ja u Smederevu, naši studenti su kod vas. Sa srednjoškolcima se ne bih zezala, njima može svašta da padne na pamet
Opet ću o domu, apsolutno sam ZA, tu nema priče, ali moja mama je specifična što se toga tiče, ona je ćutljiva i povučena od uvek, ima jednu drugaricu, ne šeta po komšiluku. Tamo će da je ćušnu negde i zaborave, a ona će da sedi kao fikus, jer neće da uspostavi nikakav kontakt ni sa cimerkama ni sa sestrama. Zato čekam da bolest još odmakne, da se bar još malo baškari po svojoj kući kako ona voli. Naći ću već nekog da je obilazi, otkud znam, raspitujem se...
A jesam za odugovlačenje, to stoji, dok se ne mučimo ni ona ni ja. Ona za mesec dana puni 65, ovo će da traje baš dugo, pošto je, na sreću, fizički potpuno zdrava. Imala je babu koja je bila isto tako dementna i zdrava i živela do 93. Dok god može da živi normalno, živeće normalno. Čim počne da pravi gluposti, pakujem je i selim. Nisam romantična, znam da će da bude još gore, nemojte da me terate da pričam, pisala sam već da je s mojim tatom ležao čovek koji je bio u poslednjoj fazi i to sam videla kako izgleda do samog kraja. Baš zbog toga što znam da su joj ovo najbolji dani koje će da ima do kraja života neću da joj ih oduzimam.
I moja mam je u unutrasnjosti, tamo je I njen stan I dom. I u malom mestu ima valjda neko ko je zavrsio visu skolu ili fakultet, a nema posla. Ili je veciti student... ili je starija zena, koja je izgubila posao kao tehnoloski visak... Toga bar u unutrasnjosti ima koliko hoces. Moju mamu je obilazila gerontodomacica koja je samo kurs zavrsila, a Centar za socijalno ih je angazovao. Nervirala me, nije bila nesto od pomoci u kuci a ni mama joj nije dozvoljavala...ali mama se uklopila s njom I slatko su se smejale...mada ni moja mama nije imala neko drustvo u komsiluku. A u domu mozes da procitas koliko sam se ja angazovala da napravim atmosferu mojoj mami. Ima uslova za zanimaciju I zabavu, a sve zavisi od zaposlenih I od rodbine...polako, osetices ti trenutak kada je vreme za to. Samo,molim te, budi obazriva. I pomozi mami da se ne oseca usamljeno I da je to ne dovodi do vece konfuzije.
- - - - - - - - - -
Ovo nam dodje kao psihoterapija. Cini mi se da nas ovo najvise pritiska, od svih problema koje imamo...
Tetka je standardno,ja bih rekla dobro, jer mislim da bolje od ovoga nece biti.
Po ceo dan provodi u dnevnom boravku, gde je najveci broj pokretnih i zdravih i demenetnih korisnika,seta se i prica sa ljudima. Ima dana kada je raspolozena, a ima i onih drugih, kao i kod svih.
Nema inicijativu apsolutno ni za sta. Cak ni to da uzme sama iz fijoke cokoladu ili neku vocku.
Ali zna recimo, da su joj klompe stare i izgrebane i da bismo trebali kupiti nove, cim stigne penzija
I nekad mi je strasno sto je takva, a nekad kazem sebi da nista bolje nisam mogla da smislim i da tako mora biti.
I tako idu dani....
![]()
A da napravis dogovor sa nekom komsinicom, kao sto sam ja? Ona bi je usmeravala I ne bi stajala cokoladica u fioci. Samo kao oslonac, neko ko je spremniji za to. Jel to privatni dom? Gde su negovatelji I animatori, psiholozi...? Da njima napomenes svoja zapazanja?