Demencija

:aha: ovoga sam se i plašila,da to neće ići tako lako
sutra ću da vrtim telefone da vidim kakve su varijante za neki državni dom

A vidim da si pitala i na pravoj temi: tamo se pre par godina javljao jedan dedica koji se hvalio da mu je super u Smederevu (ali ni to ti nije baš bilizu). Činjenica je da su privatni domovi manjeg kapaciteta i uglavnom primaju sve kategorije, tako da je neminovno da se sretnu sa težim bolesnicima (makar u dvorištu), dok su državni domovi u Beogradu i okolini krcati, pa čak i oni slabiji, a i sve je to komplikovano, jer mora da ide preko centra za socijalni rad, ne vredi ti da zoveš direktno državne domove, neće ni da čuju.

Nego, ta depresija i nemoć, gubitak apetita - to je isto pitanje za lekare... Kako god bilo, ako se zaista slabo kreće i ne može ni da spremi sebi jelo, mislim da je ipak bolje smestiti je negde što pre, pa makar i privremeno (to je skuplja tarifa kod privatnika), a nije isključeno da ćete naći nešto fino u okolini Beograda (mislim na privatne domove).

Hvala na podrsci , ja to sve razumem ali sto me toliko koci to trazenje doma za tatu,sve odugovlacim toliko tesko se mirim sa tim da ga odvedem,ali posto za ned.dana moram na operaciju moram ga smestiti makar na desetak dana dok sam u bolnici, negde privatno verovatno ,za vreme svog kucnog oproravka jedno mes. dana pokusala bih naci drzavni dom,za sada to mi je jedina opcija za tako malo vremena da se organizujem za drzavni dom koji jos nisam ni izabrala ,mada mislim da to nije naj bolje resenje jer cu ga samo iscimati u novo okruzenje i opet voditi kuci,ali eto mozda i tu vidim njegovu reakciju na sve to,moram pronaci gde, ima na Petrovaradinu dva doma privatna cula sam da su ok ali i preskupa,Mislim da ce moj oporavak mesec dana biti kuci sa mirovanjem koje sigurno necu imati sa njegovim oscilacijama, mada kada razmislim on ide u nabavku do radnje svaki dan ,napisem mu sve i tako bude vredan to moze da koristi kada ja ne budem mogla napolje,bas sam u haosu a sve se tako srucilo u isto vreme ,mami nije dobro sa kicmom oko nje ce biti problema mozda zbog bolova i zaglavi u bolnici ,sve to ukazuje da moram tati resiti situaciju sto pre ,sutra cu pozvati Becej a tako bih volela da je to negde u NS.Mol mi je na 60km.od nas daleko ,u NS ce imati ko ce ga posecivati mozda i svakodnevno u pocetku,ali niko da se javi sa iskustvima oko domova u NS.Sada mislim na drzavne .Neverovatno koliko obaveza imam oko mame i njenih pregleda zakazivanja ,a sve uz tatu,njegove nalaze potrebne za dom ,izvestaj psihijatra ,neurologa itd imam ali su cini mi se od decembra 2015,kazu da su validni 6 meseci valjda necu morati vaditi sve ponovo trcati po lekarima itd...Jao muka mi je vise od svega .

Hvala na podrsci , ja to sve razumem ali sto me toliko koci to trazenje doma za tatu,sve odugovlacim toliko tesko se mirim sa tim da ga odvedem,ali posto za ned.dana moram na operaciju moram ga smestiti makar na desetak dana dok sam u bolnici, negde privatno verovatno ,za vreme svog kucnog oproravka jedno mes. dana pokusala bih naci drzavni dom,za sada to mi je jedina opcija za tako malo vremena da se organizujem za drzavni dom koji jos nisam ni izabrala ,mada mislim da to nije naj bolje resenje jer cu ga samo iscimati u novo okruzenje i opet voditi kuci,ali eto mozda i tu vidim njegovu reakciju na sve to,moram pronaci gde, ima na Petrovaradinu dva doma privatna cula sam da su ok ali i preskupa,Mislim da ce moj oporavak mesec dana biti kuci sa mirovanjem koje sigurno necu imati sa njegovim oscilacijama, mada kada razmislim on ide u nabavku do radnje svaki dan ,napisem mu sve i tako bude vredan to moze da koristi kada ja ne budem mogla napolje,bas sam u haosu a sve se tako srucilo u isto vreme ,mami nije dobro sa kicmom oko nje ce biti problema mozda zbog bolova i zaglavi u bolnici ,sve to ukazuje da moram tati resiti situaciju sto pre ,sutra cu pozvati Becej a tako bih volela da je to negde u NS.Mol mi je na 60km.od nas daleko ,u NS ce imati ko ce ga posecivati mozda i svakodnevno u pocetku,ali niko da se javi sa iskustvima oko domova u NS.Sada mislim na drzavne .Neverovatno koliko obaveza imam oko mame i njenih pregleda zakazivanja ,a sve uz tatu,njegove nalaze potrebne za dom ,izvestaj psihijatra ,neurologa itd imam ali su cini mi se od decembra 2015,kazu da su validni 6 meseci valjda necu morati vaditi sve ponovo trcati po lekarima itd...Jao muka mi je vise od svega .

Uglavnom ljude nagovaram da dementne roditelje smeste što pre u dom, ali u tvom slučaju - ne bih. Nije tvoj otac još tako strašno, čak bi u ovoj fazi to opet bio za njega šok, progresija u bolesti. Naravno, ovo pišem samo na osnovu onog što si već sama ovde iznela. Činjenice stoje: teško je tako brzo dobiti mesto u državnom domu, a nije lako ni naći pristojan privatni. A i jeftinije bi ti bilo da angažuješ neku ženu kao ispomoć (neku mirnu, strpljivu, radnu, staloženu), da pomogne tvojima dok si u bolnici i posle tebi dok si na oporavku. I tebi i tvojim roditeljima to bi olakšalo situaciju. Predlažem da razmišljaš u tom pravcu, bez panike, bez nervoze. A već ćeš sama bolje odlučiti.

Inače, privatnici ne traže sveže zdravstvene izveštaje.

Poslednja izmena:
Kako je u demenciji lako bolesniku skrenuti temu. Tako moja mama počne da priča neke nebuloze o njenom stanu, stvarima, tzv lopovima i sva se upetlja u tu priču, a ja pokušam da uradim ono što ste mi savetovali na ovoj temi, pitam je nešto sasvim drugo, o tome kako je išla u hobi sobu na časove pevanja...I ona nastavi da priča o toj temi koju sam ja pomenula.
To mi dođe drago, izvadim je iz ružnih misli i emocija, ali i malo strašno da tako može da izgubi konce o temi u kojoj je bila svim svojim razmišljanjima.

- - - - - - - - - -

Inače, pre neki dan su je postavili u kolica i odveli u zajedničku prostoriju da se druži sa ostalim korisnicima. Kaže da su je posle bolela jako leđa. Meni se ipak čini da o toj vertikalizaciji i postavljanju na sopstvene noge neće biti govora...

Kako je u demenciji lako bolesniku skrenuti temu. Tako moja mama počne da priča neke nebuloze o njenom stanu, stvarima, tzv lopovima i sva se upetlja u tu priču, a ja pokušam da uradim ono što ste mi savetovali na ovoj temi, pitam je nešto sasvim drugo, o tome kako je išla u hobi sobu na časove pevanja...I ona nastavi da priča o toj temi koju sam ja pomenula.
To mi dođe drago, izvadim je iz ružnih misli i emocija, ali i malo strašno da tako može da izgubi konce o temi u kojoj je bila svim svojim razmišljanjima.

- - - - - - - - - -

Inače, pre neki dan su je postavili u kolica i odveli u zajedničku prostoriju da se druži sa ostalim korisnicima. Kaže da su je posle bolela jako leđa. Meni se ipak čini da o toj vertikalizaciji i postavljanju na sopstvene noge neće biti govora...

Polako Marge,ne gubi nadu :zag:

- - - - - - - - - -

Moja mama neeece u kolica I to je problem kada je vode na neki pregled van doma. Tvoja mama je vec neko vreme u krevetu I izlazak iz kreveta je napor. Komentari moje mame kada je neraspolozena a u drustvu smo komsija je - Sta si me dovela kod ovih babetina! Kada se sama dosunja do njih, onda su to divne komsije. Tako da ne treba da se hvatas za svaki njen komentar, jer ce nekada izgovarati nesto iz cistog hira ili besa ili konfuzije. Mislim da je uobicajeno da bole ledja nakon dugog lezanja I da ce postepeno da je vracaju u sedeci polozaj. A ti pokusaj da pratis I proveravas koliko u domu rade na njenom oporavku. Da li imaju fizioterapeuta? Popricaj sa doktorom da li podizu krevet u sedeci polozaj I da li je masiraju. Proveravaj da li je redovno presvlace, jer su urinarne infekcije uvek rizik za psihicku nestabilnost. Stavi joj na stocic I zidove nesto od njoj dragih stvarcica koje ce joj podizati raspolozenje. Mada pretpostavljam da ce se duriti I na to moras biti spremna. Potrudi se da je podsecas da je sve pod kontrolom I da su doktori zadovoljni I da si ti stalno u kontaktu sa onim nekim glavnim doktorom-seti se nekoga kojeg je hvalila ili imala dobru komunikaciju... Konfuzne price I prebacivanje na drugu temu su nesto sto moras stalno da radis. Moja mama kaze da je krenula da obidje svoju majku. Ja joj kazem da je njena majka otisla u selo. Pita me zasto. Kazem da je otisla da sredi nesto u basti I da ce se narednih dana vratiti, a da cemo zajedno ici da je obidjemo kada ja dodjem. I kako se mnogo radujem sto cemo zajedno setati I lepo se provesti I obici sve.:manikir:

Poslednja izmena:

Ovo sam nasla na internet, da ti malo pomognem, jer se ovde pominje I mogucnost smestaja na par sati I na par dana, kao I pomoc u kuci>MASS Green House-Petrovaradin

Hvala dragi moji, znam raspitala sam se mnogo su skupi cak kada se ostavlja pacijent na dane izadje skoro duplo skuplje recimo 25e dan,znaci od 2000d,pa na dalje, svi domovi privatni bas sam zvala mnoge ,vise se isplati na mesec dana ali su takodje malo jaki sa cenama na spram drzavnih,idu cene od 450e na dalje,a za sada ne bih na mesec dana posebno sto ga ne bih na duze ostavljala u privatnom domu pa ce mu to shok biti malo da ga setam iz doma u dom.A svi traze unapred placanje ,sta ako bude problem neki da ne zeli da ostane ili slicno propadose novci.Tako da se bas i nisam usrecila izborom plus nisam nasla resenje napeto je sa kim ce ostati.

Pozdrav svima,
nova sam na forumu, citam vase postove dugo i dosta ste mi pomogli, nadam se da ce tako biti i ovaj put. Sigurna sam da se neko od vas nasao u istoj ili bar slicnoj situaciji. Naime moj tata (koji ima 72 godine) boluje od Alchajmerove bolesti od 2008. godine. Do pre 2 godine njegovo stanje je bilo dosta dobro, a problemi su se svodili uglavnom na poteskoce u pronalazenju stvari, zaboravljanje sta je rekao/uradio i sl. Medjutim, vremenom su poceli da se javljaju mnogo ozbiljniji problemi - poceo je da bezi od kuce (na kraju smo dosli u fazu da su vrata non - stop bila zakljucana), da bezi kroz prozor, po ceo dan je setao i hteo da ide negde, ponekad nije prepoznavao ukucane, postajao je sve agresivniji. Bio je u stanju da po ceo i noc seta po kuci, U potpunosti je zamenio dan za noc, tako da je po celu noc setao, premestao stvari sa jednog na drugo mesto, dosta stvari je polomio, razbio ili pokvario. Bilo je prosto nemoguce funkcionisati u takvim uslovima i mojoj majci je postajalo sve teze da se brine o njemu. Inace, ona je u penziji i po ceo dan, bukvalno 24 h dnevno se nije odvajala od njega. S obzirom da je postalo neizdrzivo, a postojala je i opasnost jer je postajao sve agresivniji i imali smo nekoliko neprijatnih situacija, bili smo prinudjeni da ga smestimo u dom pre 3 meseca. Od tada se njegovo stanje naglo menja. Upravo zbog njegove hiperaktivnosti smo bili prinudjeni da ga smestimo u dom, medjutim od kako je tamo njegovo stanje se drasticno promenilo na gore. U fizickom smislu, pre odlaska tamo on nije imao gotovo nikakvih fizickih poteskoca, normalno je hodao, pricao (nepovezano, ali bez problema u govoru), jeo... Samo nedelju dana nakon njegovog smestaja u dom, njegov govor postaje otezan, zamuckuje, ruke se tresu, ne moze sam da jede, jedva hoda... Zaista smo se trudili i odlazili u posete 2 puta dnevno, svaki dan jer nam je dom blizu - majka pre podne, ja kada se vratim sa posla popodne i trudili smo se da sto lakse podnese sve to. Bukvalno sam ga gledala iz dana u dan kako sve vise i vise propada... Pritom mu je svaki dan nesto falilo - ili je to infekcija uha, ili osip po kozi, ili novi udarac na glavi ili nova rasekotina, cak se i opekao na vrelu vodu.. Medjutim, pravi problem nastaje pre nekih nedelju dana - od tada moj tata ne moze vise da ustane iz kreveta, ne moze da izgovori ni jednu rec, ne moze da otvori oci. Do sad je pio 14 vrsta lekova, sada mu je uz konsultaciju sa neurologom smanjena doza bas zbog toga da ne bi bio tako komiran, ali ocigledno da ne reaguje Pre podne svaki dan prima infuziju, posle podne jede, sreca pa mu je apetit jos uvek odlican tako da jede dosta, otezano guta, ali vazno da jede. Prepun je slajma koji nikako da izbaci, neprestano salje i ima blazu temperaturu svaki dan, Po vasim postovima ovde bih rekla da sve ukazuje na upalu pluca... Pricali smo sa doktoricom u domu, ona kaze da s obzirom da vec pije antibiotike za upalu uha da je vec pokriven u tom smislu i da ne bukvalno nista vise ne moze da se ucini. Ja sam ocajna, ucinila bih sve da mu bude bolje... Ne znam da li je ovo njegovo stanje posledica upale pluca i da li postoji sansa da ce se vratiti na staro ili je ipak njegova primarna - Alchajmerova bolest toliko napredovala. Slozicete se da je ovo jedna od najgorih bolesti, da je vrlo emotivno gledati svoje najblize da se toliko pate, a ne mozete nista da uradite, zato vas molim ako je bilo ko ima slicno iskustvo, neka napise, svaka pomoc ili savet bi dobro dosao. Hvala unapred.

Pozdrav svima,
nova sam na forumu, citam vase postove dugo i dosta ste mi pomogli, nadam se da ce tako biti i ovaj put. Sigurna sam da se neko od vas nasao u istoj ili bar slicnoj situaciji. Naime moj tata (koji ima 72 godine) boluje od Alchajmerove bolesti od 2008. godine. Do pre 2 godine njegovo stanje je bilo dosta dobro, a problemi su se svodili uglavnom na poteskoce u pronalazenju stvari, zaboravljanje sta je rekao/uradio i sl. Medjutim, vremenom su poceli da se javljaju mnogo ozbiljniji problemi - poceo je da bezi od kuce (na kraju smo dosli u fazu da su vrata non - stop bila zakljucana), da bezi kroz prozor, po ceo dan je setao i hteo da ide negde, ponekad nije prepoznavao ukucane, postajao je sve agresivniji. Bio je u stanju da po ceo i noc seta po kuci, U potpunosti je zamenio dan za noc, tako da je po celu noc setao, premestao stvari sa jednog na drugo mesto, dosta stvari je polomio, razbio ili pokvario. Bilo je prosto nemoguce funkcionisati u takvim uslovima i mojoj majci je postajalo sve teze da se brine o njemu. Inace, ona je u penziji i po ceo dan, bukvalno 24 h dnevno se nije odvajala od njega. S obzirom da je postalo neizdrzivo, a postojala je i opasnost jer je postajao sve agresivniji i imali smo nekoliko neprijatnih situacija, bili smo prinudjeni da ga smestimo u dom pre 3 meseca. Od tada se njegovo stanje naglo menja. Upravo zbog njegove hiperaktivnosti smo bili prinudjeni da ga smestimo u dom, medjutim od kako je tamo njegovo stanje se drasticno promenilo na gore. U fizickom smislu, pre odlaska tamo on nije imao gotovo nikakvih fizickih poteskoca, normalno je hodao, pricao (nepovezano, ali bez problema u govoru), jeo... Samo nedelju dana nakon njegovog smestaja u dom, njegov govor postaje otezan, zamuckuje, ruke se tresu, ne moze sam da jede, jedva hoda... Zaista smo se trudili i odlazili u posete 2 puta dnevno, svaki dan jer nam je dom blizu - majka pre podne, ja kada se vratim sa posla popodne i trudili smo se da sto lakse podnese sve to. Bukvalno sam ga gledala iz dana u dan kako sve vise i vise propada... Pritom mu je svaki dan nesto falilo - ili je to infekcija uha, ili osip po kozi, ili novi udarac na glavi ili nova rasekotina, cak se i opekao na vrelu vodu.. Medjutim, pravi problem nastaje pre nekih nedelju dana - od tada moj tata ne moze vise da ustane iz kreveta, ne moze da izgovori ni jednu rec, ne moze da otvori oci. Do sad je pio 14 vrsta lekova, sada mu je uz konsultaciju sa neurologom smanjena doza bas zbog toga da ne bi bio tako komiran, ali ocigledno da ne reaguje Pre podne svaki dan prima infuziju, posle podne jede, sreca pa mu je apetit jos uvek odlican tako da jede dosta, otezano guta, ali vazno da jede. Prepun je slajma koji nikako da izbaci, neprestano salje i ima blazu temperaturu svaki dan, Po vasim postovima ovde bih rekla da sve ukazuje na upalu pluca... Pricali smo sa doktoricom u domu, ona kaze da s obzirom da vec pije antibiotike za upalu uha da je vec pokriven u tom smislu i da ne bukvalno nista vise ne moze da se ucini. Ja sam ocajna, ucinila bih sve da mu bude bolje... Ne znam da li je ovo njegovo stanje posledica upale pluca i da li postoji sansa da ce se vratiti na staro ili je ipak njegova primarna - Alchajmerova bolest toliko napredovala. Slozicete se da je ovo jedna od najgorih bolesti, da je vrlo emotivno gledati svoje najblize da se toliko pate, a ne mozete nista da uradite, zato vas molim ako je bilo ko ima slicno iskustvo, neka napise, svaka pomoc ili savet bi dobro dosao. Hvala unapred.

Insistiraj na detaljnijem pregledu. Mozda je pokupio neki virus u domu. Mozda treba jaci antibiotik ili neko sredstvo za iskasljavanje slajma. Doktori u domu znaju da budu uzdrzani, ali ti moras da zahtevas. On ne lezi toliko dugo da bi se vec skupila voda u plucima. Malo mi je to cudno. Mozda su preterali sa nekom terapijom da bi ga drzali smirenim, pa bi mozda valjalo smanjiti jutarnju terapiju, odnosno konsultovati neuropsihijatra. Ako razume sta pricate, trudite se da mu sugerisete da je trenutnu u bolnici na lecenju I da jedva cekate svi da ozdravi. Trazite da mu snime pluca i da ga vode kod specijaliste. Ako tesko guta, spremajte mu kasastu hranu I supice I corbice. Pisi nam sta se desava. Tu smo:heart:

Pile, Bezuslovna ljubav ti je sve dobro rekla. Ja bih samo dodala da su malo zabrinjavajuce te posekotine i povrede, jer to mozda znaci nedovoljno nadgledanje. Na tvom mestu, svakako bih razgovarala sa nekim odgovornim, doktorom, direktorom, glavnom sestrom. U privatnim domovima jako paze na povrede, a ako se i desi, sto nije cudno za dementne, onda se izvinjavaju, jer im nije svejedno pri pomisli da bi rodbina mogla korisnika da prebaci u drugi dom. Tako da ako je dom privatni, malo ostriji ton sa njima bi mozda pomogao, a ako je drzavni, onda ne znam jer nemam to iskustvo. Na kraju, pitanje je da li je bas demencija toliko napredovala za nedelju dana posle smestanja u dom, ili oni nesto pogresno rade sa terapijom i negom. Nadam se da ce biti bolje.

Nemam pametan savet, samo ću kratko prokomentarisati.

U demenciji svaka promena može da ubrza bolest, što praktično znači da je verovatno preživeo neki manji moždani udar. A možda se sve tako nekako poklopilo, možda je to sve čista koincidencija, možda bi se isto desilo da je ostao kući, pa biste ga onda posećivali u bolnici. Naravno, bilo bi dobro proveriti da li mu je neko na svoju ruku davao neke nove lekove, ali u principu hiperaktivnost se često i završava totalnom letargijom. S druge strane, poznato je koliko su infekcije pogubne, često i smrtonosne, a ako se bilo kako poremeti funkcionisanje organizma - alchajmer se ne povlači, mozak gubi ono malo funkcija što ima. Ima tu još mnogo faktora, nisam ni ja stručnjak, samo se sećam nekih primera.

Podsetila bih opet da je dinamika razvoja bolesti nepredvidljiva, da je kod svakog drugačije, pošto nijedan star organizam nema samo jednu bolest, a sve je to povezano.

Eno, moja majka još živa. U aprilu je napunila 71. Bolest dijagnostifikovana pre pet godina. Ceo život hipertenzija, tahikardija itd. a sad ništa od toga, samo alchajmer. I maltene isto kao pre dve-tri godine. A pogorošanje je bilo naglo uz dva epi-napada, iako nije prethodno bila epileptičar. Kako je ono pala i polomila ruke, tako više nije stala na noge. Kratko je pričala nepovezano, skoro nerazumljivo, a onda skroz prestala. Ali apetit nije izgubila, nema problema ni sa gutanjem. Teško je gledati to propadanje, bolest je neumoljiva i užasno spora. Barem u ovom slučaju.

Poslednja izmena:
Hvala vam svima na odgovoru... Ne znam sta da vam kazem. Danas sam bila kod njega, a on u kriticnom stanju - temperatura, gusi se, prepun slajma koji ne moze da iskaslje, tacno se cuje u plucima koliko ima slajma i kako ga to gusi. Stavili su mu i kateter pa ga i to dodatno muci. Ponovo ista prica - ujutru infuzija, malo bude bolje, jede, kako pada noc tako raste temperatura. Drzavni dom je pitanju, doktorka je na godisnjem, nije bila zamena tako da u domu nije bilo lekara. Na nase insistiranje medicinska sestra je pozvala hitnu pomoc, jer on vec nedelju dana pije antibiotike koji mu ne pomazu (a koji su mu prepisani pre svega zbog upale uha) i lece ga herbiko sirupom, koji sam ja pila kao dete zbog suvog kaslja. Mislim da to definitivno nije adekvatna terapija kojom bi se lecila upala pluca. Nakon pola sata - 45 min dosla je hitna pomoc, prvo sto su uradili bilo je da su nas napali zasto smo mi njih zvali, kad njega treba da leci njegova doktorka i da oni nisu tu da mu odredjuju terapiju. Nakon sto smo im objasnili situaciju i da jednostavno nismo znali koga da zovemo, a ne mozemo coveka ostaviti nocas u tako kriticnom stanju kada nema dezurnog lakara, pristali su da ga pregledaju i dali su mu inekciju protiv gusenja. Na nase insistiranje da ga odvedu u bolnicu gde ce dobiti adekvatnu negu, oni naravno vidno izrevoltirani to odbijaju, naravno uz argument da on nije za bolnicu, vec za ustanovu ovog tipa. Da ne pricam o tome da ni u domu ni u hitnoj nema toplomer, vec mi donosimo toplomer od kuce i sami mu merimo temperaturu. Prica se zavrsila tako sto nam je gospodin iz hitne skrenuo paznju da mi zivimo u Srbiji, na pitanje kako da izbaci slajm nam je receno da ga lupkamo po ledjima i to je sve. Ostaje samo da se nadam da ce nocas biti dobro i da ce sutra njegova doktorka napisati uput za specijalistu. Pitam se samo sta bi bilo da mi nismo reagovali i da nismo tu svaki dan po 2,3 puta dnevno.
Inace, sto se tice doma, nakon sto smo videli situaciju u istom smo planirali da ga prebacimo u privatni, jedino sto nas brine jeste da ne znamo kako bi on podneo promenu, a onda se desila i ova upala pluca. Strasno je samo sto do ovoga uopste nije trebalo da dodje, i dosta je coveku i njegova primarna bolest, a ne jos i ovo... Prosto je neverovatno da on od 2008. God od kako se razboleo ni jedan dan nije proveo u bolnici... Pa nije ni cudo sto mu terapija ne odgovara kada nikad nisu pratili 24h dnevno kako reaguje na koju vestu lekova...Strasno... Koliko god covek misli da se pomirio sa bolescu i prihvatio je takvu kakva je, prosto je nemoguce ne nervirati se i pustiti da stvari idu svojim tokom... Iako nema leka za tu bolest i iako su svi oboleli od iste prepusteni cekanju i zivotu poput biljke, ja cu se boriti za njega koliko god budem mogla... Jos je rano da me ostavi, ja imam tek 25 godina, imamo mi jos puno toga da prodjemo... Zajedno...

Koliko god covek misli da se pomirio sa bolescu i prihvatio je takvu kakva je, prosto je nemoguce ne nervirati se i pustiti da stvari idu svojim tokom... Iako nema leka za tu bolest i iako su svi oboleli od iste prepusteni cekanju i zivotu poput biljke, ja cu se boriti za njega koliko god budem mogla... Jos je rano da me ostavi, ja imam tek 25 godina, imamo mi jos puno toga da prodjemo... Zajedno...

A dobro je da si mlada, pa imaš snage da se boriš sa ovim našim sistemom. Ljudi iz hitne su grozno reagovali, jer je upala pluća pogubna za stare ljude, ali ako je još i dementan, tad ga ostavljaju gde jeste. Ni u bolnici mu ne bi bilo bolje, naročito ako još ima snage pa recimo čupa katetar, tad bi ga vezali i zaobilazili u širokom luku. Pa ne bi imao ni ko da ga opere, itd. Bolje da ostane u domu. Barem za sada. Ali svakako treba insistirati da se zaleči ta upala i da ne otaljavaju posao. Posle ga možda treba premestiti - ako se baš mora i ako nije pri svesti i zahteva bolju negu.

Poslednja izmena:
Danas jedna vest...možda bi trebalo da se radujem...a možda ne.
Konačno je stiglo rešenje za tuđu negu i pomoć. Iznos je 16300. Lepa cifra. Kontrola za godinu dana.
A meni nešto teško, nekako shvatam da se to ne daje svakom, nego baš samo onom kome treba. I da njoj izgleda stvarno to pripada.

Moram da vam napisem nastavak nase agonije od pre neko vece, nakon sto su lekari iz hitne odbili da ga odvezu u bolnicu... Naime, mi dolazimo kuci, nakon sat vremena zvoni nam telefon, zove nas medicinska sestra iz doma, kaze da krenemo u urgentni, da je mog oca zbog velikog krvarenja hitna odvezla u urgentni centar, pri tom nemamo pojma o cemu je rec. Dolazimo tamo, on lezi u lokvi krvi... Kako se ispostavilo i kako nam je doktor u urgentnom objasnio, medinska sestra u domu koja mu je stavljala kateter nije to uradila kako treba, mokraca nije mogla da se prazni, stomak mu je bio uzasno natecen, a odakle tolika kolicina krvi i dalje mi nije jasno... Dakle, greska je u potpunosti medicinskog osoblja u domu. Interesantno je to da je to bio prvi trenutak nakon par dana da je otvorio oci, gledao me je pravo u oci i imam osecaj da je tacno razumeo sta sam mu govorila... Neverovatno je kako doktor iz hitne pomoci koja je bila u domu da ga pregleda, onaj koji je vikao na nas zasto smo njih zvali nije primetio da tu nesto nije u redu... Jos smo mu mi skrenuli paznju kako mu je stomak tvrd, a kesa prazna, on je rekao da to tako treba... U urgentnom su mu stavili kateter, sanitali krvarenje, nisu hteli da se pozabave njegovim drugim problemom - upalom pluca, i poslat je nazad u dom. Dan nakon sto se sve to izdesavalo bio je ok, medjutim danas odlazimo kod njega, ponovo ista prica - covek ne moze da dise, gusi se, oni su mu ukljucili infuziju, dali sirup i misle to je to, oni su svoje uradili... Na nase insistiranje, jedva smo uspeli da nagovorimo sestru u domu da pozove hitnu pomoc, s obzirom da PONOVO nije bilo dezurnog lekara u domu. Ovaj put cim je hitna stigla, odmah su konstatovali da je covek za bolnicu, tako da je moj tata ostao u Kamenici u institutu. Dobija kiseonik, izvukli su mu slajm i vec deluje bolje... Ostao je tamo na daljim ispitivanjima... Htela bih samo svima vama koji imate nekog od vasih bliskih osoba negde u domovima da ih sto cesce posecujete i da vodite racuna kako se tamo ophode prema njima... Nase iskustvo do sada je prilicno negativno... Ipak su u pitanju ljudi koje zbog prirode njihove bolesti retko koja bolnica hoce da primi i mislim da im ipak treba omogućiti koliko - toliko adekvatnu negu i tretman kakav zaslužuju.

Imam tetku, kojoj je u prvom trenutku dijagnostikovan tzv.kognitivni poremecaj (cini mi se da je to moderan naziv za demenciju) , a nakon toga i neka vrsta Alchajmera... Tetka ima 71 god, zivi sama, udovica vec 10 god. Ja, kao "tetkino dete" sada brinem o njoj , mada priznajem do skoro je ona brinula o meni,.. do pre 3-4 meseca nisam ni primetila da ima nekih problema, osim zaboravljanja, ona je uredno isla kod lekara (teskom mukom je i pronasla lekara koji je otkrio sta joj je uopste), pila je lekove,zivela i ponasala se normalno, pozorista, izlozbe, koncerti, prijateljice, setnje... A onda je zimus preterala sa lekovima, uzela je duplu dozu, i tako je pocelo.. Od tada svaki dan pricamo kako se piju lekovi, gde su joj rokovnici, olovke, daljinski i sl predmeti, da li je jela i sl... Kapiram da uskoro nece moci da zivi sama,a ja nemam ni ideju sta cu da radim kad dodje do toga... Tako se i nadjoh ovde, da procitram tudja iskustva... Evo i danas, ne zna da li je popila lekove, ako jeste, kaze ne zna koje, exelon flaster ne zna gde je i da li je zalepila i tako... Planiram da idem na god odmor u avgustu, a kako se njeno stanje menja,tj pogorsava verovatno nece nista biti od godisnjeg,jer mi se cini da ne smem da je ostavim samu. Ima jednu rodjenu sestru, sa kojom ima veoma losu komunikaciju, i od nje krije dijagnozu bolesti i misli da ova nista ne primecuje, a ova druga tertka je med.radnik i odmah je primetila demenciju. Planiram da idem kod njenog lekara da porazgovaram o fazama bolesti da bih znala sta mogu da ocekujem, jer naprosto nemam nikakav plan u glavi... Pocela sam da zivim od danas do sutra, sve sam podredila brizi o njoj,polako prestajem da idem bilo gde, fokusirana sam samo na nju...

Moram da vam napisem nastavak nase agonije od pre neko vece, nakon sto su lekari iz hitne odbili da ga odvezu u bolnicu... Naime, mi dolazimo kuci, nakon sat vremena zvoni nam telefon, zove nas medicinska sestra iz doma, kaze da krenemo u urgentni, da je mog oca zbog velikog krvarenja hitna odvezla u urgentni centar, pri tom nemamo pojma o cemu je rec. Dolazimo tamo, on lezi u lokvi krvi... Kako se ispostavilo i kako nam je doktor u urgentnom objasnio, medinska sestra u domu koja mu je stavljala kateter nije to uradila kako treba, mokraca nije mogla da se prazni, stomak mu je bio uzasno natecen, a odakle tolika kolicina krvi i dalje mi nije jasno... Dakle, greska je u potpunosti medicinskog osoblja u domu. Interesantno je to da je to bio prvi trenutak nakon par dana da je otvorio oci, gledao me je pravo u oci i imam osecaj da je tacno razumeo sta sam mu govorila... Neverovatno je kako doktor iz hitne pomoci koja je bila u domu da ga pregleda, onaj koji je vikao na nas zasto smo njih zvali nije primetio da tu nesto nije u redu... Jos smo mu mi skrenuli paznju kako mu je stomak tvrd, a kesa prazna, on je rekao da to tako treba... U urgentnom su mu stavili kateter, sanitali krvarenje, nisu hteli da se pozabave njegovim drugim problemom - upalom pluca, i poslat je nazad u dom. Dan nakon sto se sve to izdesavalo bio je ok, medjutim danas odlazimo kod njega, ponovo ista prica - covek ne moze da dise, gusi se, oni su mu ukljucili infuziju, dali sirup i misle to je to, oni su svoje uradili... Na nase insistiranje, jedva smo uspeli da nagovorimo sestru u domu da pozove hitnu pomoc, s obzirom da PONOVO nije bilo dezurnog lekara u domu. Ovaj put cim je hitna stigla, odmah su konstatovali da je covek za bolnicu, tako da je moj tata ostao u Kamenici u institutu. Dobija kiseonik, izvukli su mu slajm i vec deluje bolje... Ostao je tamo na daljim ispitivanjima... Htela bih samo svima vama koji imate nekog od vasih bliskih osoba negde u domovima da ih sto cesce posecujete i da vodite racuna kako se tamo ophode prema njima... Nase iskustvo do sada je prilicno negativno... Ipak su u pitanju ljudi koje zbog prirode njihove bolesti retko koja bolnica hoce da primi i mislim da im ipak treba omogućiti koliko - toliko adekvatnu negu i tretman kakav zaslužuju.

Uh, bas ste se namucili. Ali dobro je da je obezbedjeno adekvatno lecenje. Peta godina kako je moja mama u domu. Od pocetka do danas stalno nadgledam,kontrolisem, pitam, proveravam... borim se. Jednostavno ne smem da se oslonim na konstataciju doktora da je *stabilno*. Jos uvek ih hvatam u pogresnoj proceni stanja I pracenja I odabira metoda... Jednostavno je tako. Ne obazirem se na njihove komentare, koji su ponekad blagonakloni u smislu da opterecujem sebe a nema potrebe... bla, bla... a ponekad su drski I tvrde da znaju svoj posao... u svakom slucaju proverim I konsultujem jos nekog. Proveravaj I u bolnici. Mozda bi trebalo pozvati specijalistu neurologa ili neuropsihijatra, kada je vec u bolnic,i da ga pregleda I odredi adekvatnu terapiju u stanju u kojem je sada.

Imam tetku, kojoj je u prvom trenutku dijagnostikovan tzv.kognitivni poremecaj (cini mi se da je to moderan naziv za demenciju) , a nakon toga i neka vrsta Alchajmera... Tetka ima 71 god, zivi sama, udovica vec 10 god. Ja, kao "tetkino dete" sada brinem o njoj , mada priznajem do skoro je ona brinula o meni,.. do pre 3-4 meseca nisam ni primetila da ima nekih problema, osim zaboravljanja, ona je uredno isla kod lekara (teskom mukom je i pronasla lekara koji je otkrio sta joj je uopste), pila je lekove,zivela i ponasala se normalno, pozorista, izlozbe, koncerti, prijateljice, setnje... A onda je zimus preterala sa lekovima, uzela je duplu dozu, i tako je pocelo.. Od tada svaki dan pricamo kako se piju lekovi, gde su joj rokovnici, olovke, daljinski i sl predmeti, da li je jela i sl... Kapiram da uskoro nece moci da zivi sama,a ja nemam ni ideju sta cu da radim kad dodje do toga... Tako se i nadjoh ovde, da procitram tudja iskustva... Evo i danas, ne zna da li je popila lekove, ako jeste, kaze ne zna koje, exelon flaster ne zna gde je i da li je zalepila i tako... Planiram da idem na god odmor u avgustu, a kako se njeno stanje menja,tj pogorsava verovatno nece nista biti od godisnjeg,jer mi se cini da ne smem da je ostavim samu. Ima jednu rodjenu sestru, sa kojom ima veoma losu komunikaciju, i od nje krije dijagnozu bolesti i misli da ova nista ne primecuje, a ova druga tertka je med.radnik i odmah je primetila demenciju. Planiram da idem kod njenog lekara da porazgovaram o fazama bolesti da bih znala sta mogu da ocekujem, jer naprosto nemam nikakav plan u glavi... Pocela sam da zivim od danas do sutra, sve sam podredila brizi o njoj,polako prestajem da idem bilo gde, fokusirana sam samo na nju...

Draga, jedno vreme ces moci da se boris u tim uslovima I pruzas podrsku. Ali bice sve teze I tebi, ali I njoj. Opterecivace je obaveze kao sto je ispijanje lekova, uzimanje obroka, snalazenje u stanu, gubljenje u prostoru I vremenu...ona ce biti sve nervoznija I bolest ce napredovati, a ti ces biti sve vise umorna I nemocna... da li si u mogucnosti da organizujes podrsku gerontodomacice bar u vreme kada treba da popije lekove I da jede? Ja sam to radila u pocetku. Navikla je na tebe, a posto kazes da nije sigurna da li je nesto dobro uradila a ume da prikriva bolest pred drugima... mislim da to nosi dosta opasnosti I da moze doci do pogorsanja bolesti ukoliko nema pomoc nekog drugog. Ne kazem da ne treba da ides na godisnji, ali moras je zbrinuti, jer se ni ti neces opustiti a ona ce se pogubiti bez necije pomoci. Naravno da treba da joj pomognes, kao sto je I ona brinula o tebi. Demencija dovodi do obrtanja situacije, pa je sada moja majka meni kao dete, a od mene ocekuje da je zastitim kao da sam joj majka. U pocetku sam pakovala mami lekove u kutijice na kojima je pisalo jutro, podne I vece. Kada treba da popije lekove, pozovem je I kazem joj da uzme kutiju na kojoj pise jutro I da odmah popije. Cekam pored telefona dok to ne uradi, sa otvorenom vezom. Ona mi potvrdi da je popila. Onda je gerontodomacica dolazila u vreme kada treba da pije lekove pa mi je ona potvrdjivala da je obavljeno. Prazna kutija bila je sigurnost mojoj mami da je obavila sta treba. One velike kutije sa spakovanim lekovima za nedelju dana vise zbunjuju. Samo polako I bez dodatne nervoze, koliko je to moguce. Razmotri moguce opcije, a mi smo tu da ti pomognemo.:heart:

Poslednja izmena:
Danas jedna vest...možda bi trebalo da se radujem...a možda ne.
Konačno je stiglo rešenje za tuđu negu i pomoć. Iznos je 16300. Lepa cifra. Kontrola za godinu dana.
A meni nešto teško, nekako shvatam da se to ne daje svakom, nego baš samo onom kome treba. I da njoj izgleda stvarno to pripada.

I ja sam plakala kada je stiglo resenje. Sto od tuge jer su cekali da se bas pogubi da bi joj dali pomoc a I pre toga su postojali veliki problemi I bila je potrebna pomoc I podrsak, a sto od olaksanja nakon stalne strepnje da necu moci da ispratim sve troskove. To da *oni daju bas svakome kome treba* od pocetka nisam shvatala kao nesto ozbiljno. Vise me je bolelo kada nije prepoznavala svoj stan, kada sam videla kako je negovatelji hrane, kada sam morala da joj kupim pelene, kada je oblacila brushalter preko haljine... e to mnogo boli. Trazila je svoju kucu pre 5 godina I tada sam odlucila da je smestim u dom, zar to nije uslov za potrebnu pomoc? Ona bi lutala po ulici, mozda se i izgubila negde u prostoru, a ja sam morala da je smestim na sigurnije mesto, kupim lekove I sve ostalo sto treba... I da zaradim da sve to platim, jer njena penzija je mala. A otprilike u toku poslednje tri godine su poceli naglo problemi sa odlaskom u WC, hranjenjem, oblacenjem,... I tek su prosle godine shvatili da joj treba tudja nega.

Hvala na odgovoru, odlucila sam se da se prijavim ovde i razmenim iskustva, tacnije misli, slucajno sam naisla bas na tvoje poruke ovde, i shvatila da ti agonija traje godinama...
Prilicno se promenila, nekada je bila otvorena za druzenja i upoznavanje novih ljudi, ali sada uvek ima neku primedbu za svakog novog koga upozna, tako da nisam sigurna da bi prihvatila gerontodomacicu, imam neku poznanicu u planu, da premostim tih 10 dana, jer kapiram da ako sada ne odem, ko zna kada cu... poslednjih par dana je skoro normalna, osim sto iste stvari prica vise puta i ne zna uvek da li je popila lekove.Jutros mi je rekla da je flaster o kom sam pisala juce, pronasla zguzvanog u krevetu. Ne znam da li da joj verujem da je to tako ? Da li bolesnici od Alz imaju obicaj da lazu?
Iskreno, jos uvek me iznenadi kada kaze i odluci nesto suvislo, jer definitivno je imala problem sa donosenjem odluka u zadnje vreme, cak i najbanalnijih, ali je pre par dana odlucila nesto sto je veoma vazno za nju. I to je pomenula par puta, tako da verujem da ovo jos nije II faza bolesti, da smo jos na pocetku... Ne znam... Zato sam i dosla ovde, lakse je kad covek procita da postoji jos neko ko ima iste probleme.
Hvala jos jednom...

E da, nije još sve gotovo. Saznala sam da imam pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć koju se dobija iz centra za socijalni rad. Potrebno je priložiti dokument o proceni telesnog oštećenja i csr nadoknadi iznos do 22000. Jedino što ja taj dokument nisam dobila, pa ću morati da podnosim zahtev za procenu telesnog oštećenja, ponovo na komisiju i ponovo da predajem sve dokumente...

E da, nije još sve gotovo. Saznala sam da imam pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć koju se dobija iz centra za socijalni rad. Potrebno je priložiti dokument o proceni telesnog oštećenja i csr nadoknadi iznos do 22000. Jedino što ja taj dokument nisam dobila, pa ću morati da podnosim zahtev za procenu telesnog oštećenja, ponovo na komisiju i ponovo da predajem sve dokumente...

Da li se dobija I za psihicko stanje ili samo za prelome I operacije? Gde mozemo da se informisemo o tome?

Back