Demencija

Pa, mama ne može biti dobro, ima bolove i može samo da leži. U sobi je sa 5 žena, sve izlomljene i nepokretne. Kao i svaka bolnica...Meni najstašnije što nemaju slobodnu salu do utorka jer nešto renoviraju. Hteo je dr da je sutra operiše ali kažu nema mesta.
A ja...oduvek imam sindrom plavuše. I kad su mi deca bivala povređena, i kad je bilo životno opasnih situacija, uvek sam reagovala baš kako treba...ali posle par sati me stigne sve, i plač i slabost, a često i nesvest. Za sad još nije. Moram ovo moje čedo da smestim na spavanje, imala je buran dan, dve popravke zuba (a ima 5 godina). Verovatno ću pući onda. Možda popijem nekog smajlija u međuvremenu.

Popi ako imas valerijana kapi one su dobre za smirenje.

E sad, kakva su vasa iskustva, moja majka je ovih dana narocito konfuzna, a rekose mi da prolece cesto donosi dodatne tegobe?

U početnoj fazi demencije meteopatija je prisutna kao kod "zdravih" ljudi. Dakle, bitne su druge zdravstvene tegobe: srce, pluća, eventualne alergije i slično. Treba naći uzrok.
Koliko je meni poznato, u poodmakloj demenciji bolesnici ne reaguju na promene vremena, ni pozitivno ni negativno.

Poslednja izmena:
Pa, mama ne može biti dobro, ima bolove i može samo da leži. U sobi je sa 5 žena, sve izlomljene i nepokretne. Kao i svaka bolnica...Meni najstašnije što nemaju slobodnu salu do utorka jer nešto renoviraju. Hteo je dr da je sutra operiše ali kažu nema mesta.
A ja...oduvek imam sindrom plavuše. I kad su mi deca bivala povređena, i kad je bilo životno opasnih situacija, uvek sam reagovala baš kako treba...ali posle par sati me stigne sve, i plač i slabost, a često i nesvest. Za sad još nije. Moram ovo moje čedo da smestim na spavanje, imala je buran dan, dve popravke zuba (a ima 5 godina). Verovatno ću pući onda. Možda popijem nekog smajlija u međuvremenu.

Polako, Marge:heart: Dobro je sto si stalozena. Mozda nije lose da popijes nesto odmah I da redovno pijes ovih dana, da bi predupredila klonulost nakon frke.

Postovani,prvi put komentarisem,mada mi je ovaj forum olaksao i pomogao da neke stvari lakse razumem.Moja mama takodje boluje od demencije i smestena je u dom.Prosao je period prilagodjavanja,ponekad je sve ok a ponekad intenzivno trazi da ide kuci...uglavnom mi se obraca kao da sam ja joj majka i naziva sebe mojom cerkom...i onfa se nacisto zbunim jer u jednom momentu razgovara naizgled normalno i za tren se sve promeni.Ne stignem tako brzo da se prebacim

Moras da se naviknes da iskuliras, odnosno da se pripremis unapred za takve situacije. I meni je to veliki problem. Moja mama sve vreme od kako boluje od demencije ima te nagle oscilacije. Kada mi kaze da sam joj majka, polako joj objasnim da je ona mene rodila, a da je njena majka otisla u selo da zavrsi neki posao. Ponekad mislim kao da me iskusava sta cu joj reci za njenu majku. Ne smem da joj kazem da je umrla, pa moram da se dovijam. Svih ovih godina moja mama trazi povremeno da ide kuci. Do pre godinu dana sam je vodila kuci, a onda je to sve vise gubilo smisao I samo je jos vise zbunjivalo. Ovih dana sam bila kod nje u poseti, provela sam 6 dana sa njom. Poslednjeg dana odem do doktorice, a kada se vratim ona ustala I kaze da ide kuci. Objasnim joj da boluje od tromboze, sto nju jako plasi I tada je disciplinovana. Pokusaj da svojoj mami pricas o nekoj njenoj tegobi koja mora da se leci I da joj obecavas da cete ici zajedno kuci, cim doktor kaze da je stanje stabilno.

- - - - - - - - - -

U početnoj fazi demencije meteopatija je prisutna kao kod "zdravih" ljudi. Dakle, bitne su druge zdravstvene tegobe: srce, pluća, eventualne alergije i slično. Treba naći uzrok.
Koliko je meni poznato, u poodmakloj demenciji bolesnici ne reaguju na promene vremena, ni pozitivno ni negativno.

Doktorice u domu kazu da meteoroloske promene uticu na dementne kao I na ostale pacijente. Jedino ako si mislila na fazu kada uopste nema reakcije. Mojoj mami je kraj jeseni I zima uvek period kada imamo najvise problema. Leti je stabilnija.

Bila danas u bolnici da joj odnesem čarape jer joj je hladno na noge. Baš loše izgleda, ona se u stvari prepušta bolesti i sad misli da će da umre. Čitam po netu da je to manje više rutinska operacija i da se posle dva dana staje na noge. Jedino što treba isčekati operaciju. Još joj juče nisu dali njene lekove pa je imala i bolove u leđima...

Ispričam bratu koji je u Sloveniji, kaže...pa njoj je uvek u životu bilo loše...u stvari i jeste, ceo život se nešto svet vrti oko nje i njene bolesti...Samo bi jako volela da mogu da sve to preživljavam tako lako kao on.

drugih bolesti pored demencije ima na pretek...srce,pritisak,secer i naravno voda koja se za sada kako tako izbacuje...ne znam,verovatno se tako poklopilo da joj je losije bas kad su krenule vremenske promene.Pa bolje da pitam vas na forumu,jako se covek tesko obavesti.

Marge trazi u bolnici da lezi na antidekubitnom duseku,ako to uopste imaju,da ne bi dobila rane od lezanja i nek joj stave kateter,ako vec nisu.
Moj pokojni svekar je slomio kuk,bio dementan i znam kako se ponasaju sa takvim bolesnicima.

Marge trazi u bolnici da lezi na antidekubitnom duseku,ako to uopste imaju,da ne bi dobila rane od lezanja i nek joj stave kateter,ako vec nisu.
Moj pokojni svekar je slomio kuk,bio dementan i znam kako se ponasaju sa takvim bolesnicima.
Ne znam gde je on bio u bolnici, ali ovde si srećan ako uopšte dobiješ posteljinu koja nije iscepana. Upravo sam danas išla da kupim kateter za operaciju i neki zavoj, kao i brijač.
U poseti sam bila popodne, odnela joj da jede jer ne može sama, oni samo ostave pa ko može jede, a ko ne može, dobije infuziju... I probila joj je pelena, bila je sva mokra, kažu presvući će je kad prođe poseta.
Operacija u ponedeljak...

Bila danas u bolnici da joj odnesem čarape jer joj je hladno na noge. Baš loše izgleda, ona se u stvari prepušta bolesti i sad misli da će da umre. Čitam po netu da je to manje više rutinska operacija i da se posle dva dana staje na noge. Jedino što treba isčekati operaciju.

Ustručavam se od komentara, ali ipak da dodam - moraš biti spremna na sve moguće komplikacije. Jeste to rutinska operacija, ali ne staje se na noge za dva dana. Posle toga ide rehabilitacija, vežbe sa fizioterapeutima, itd. Kako će na to reagovati dementna osoba - ne može se predvideti. Sad je najvažnije da se sanira prelom, zbog toga ima te užasne bolove i misli da umire.

Uslovi u bolnici su očigledno katastrofalni, zato moraš sama još ponešto. Rane od ležanja mogu da se stvore za samo par dana, a teško se leče. Nabavi neku pomadu za to, pa je preventivno maži tamo gde su najveća nagnječenja. Ako se pojavi neki podliv, to isto.

Poslednja izmena:
Marge,kakve crne pelene,moraju da joj stave kateter odma,to zahtjevaj dok si ti kod nje da urade.
Trazi da ti daju da mozes da je posjecujes u bilo koje doba dana i noci,na to imas pravo jer je ona dementna,a ti njen staraoc.
Veoma je vazno da ne dehidrira.

Znam situaciju tu u bolnicama i ovde u Bosni nista nije bolje.

I tako...sutra operacija...Kaže ona da bolje da nije pristala na operaciju nego da je tražila da je ostave na podu da umre kad je pala. Šta da joj kažem...ona sad misli da se od toga umire...i ona misli da ima pravo da odlučuje o svom životu. Nije svesna toga kako je meni teško da odlučujem o njoj i njenom životu.

Hvala drage, evo upravo sam se posvađala sa mm zbog toga što je na pogrešan način uvukao pertle detetu u patike...i razmišljam da izbacim tepih iz sobe i ubacim neki drugi koji mi stoji nov, zamotan...

Bila je, danas sam bila do nje.
Ne znam ni sama šta da mislim, kaže da ima bolove u kičmi. Izgleda da su je operisali pod epiduralnom, sestra ne zna, a nije mogla do lekarske sobe jer su imali neki sastanak. kaže mama da je videla sve i testere i čekić i klešta...prvo sam mislila da bulazni, ali ispada da su to alati za operaciju kuka.
Kičma je boli izgleda zbog epiduralne anestezije. Pitam je šta bi jela, kaže griz knedele. Ja inače uvek imam u zamrzivaču domaće supe u malim pakovanjima zbog ćerke. Izvadim, zakuvam knedle a ona pojede jednu veličine oraha i ne može više.
Valjda je tako uvek prvi dan posle operacije...

Bila je, danas sam bila do nje.
Ne znam ni sama šta da mislim, kaže da ima bolove u kičmi. Izgleda da su je operisali pod epiduralnom, sestra ne zna, a nije mogla do lekarske sobe jer su imali neki sastanak. kaže mama da je videla sve i testere i čekić i klešta...prvo sam mislila da bulazni, ali ispada da su to alati za operaciju kuka.
Kičma je boli izgleda zbog epiduralne anestezije. Pitam je šta bi jela, kaže griz knedele. Ja inače uvek imam u zamrzivaču domaće supe u malim pakovanjima zbog ćerke. Izvadim, zakuvam knedle a ona pojede jednu veličine oraha i ne može više.
Valjda je tako uvek prvi dan posle operacije...

Polako, Marge. To je veliki sok za tebe, a pogotovo za tvoju mamu. Strpljivo, kao sa malim detetom. Sad je vise upucena na tebe, pa ce mozda drugacije da se ophodi dalje. Stavi joj do znanja da cinis sve sto treba I da je stitis na sve nacine, ali da mora da slusa doktore da bi sto pre bilo bolje. Moj suprug je posle operacije sizeo, da mi je bilo neprijatno od medicinskog osoblja. Ponasao se gore od malog deteta. Ali, znas vec muskarce po tom pitanju...

- - - - - - - - - -

Hvala drage, evo upravo sam se posvađala sa mm zbog toga što je na pogrešan način uvukao pertle detetu u patike...i razmišljam da izbacim tepih iz sobe i ubacim neki drugi koji mi stoji nov, zamotan...

Uobicajeni scenario :zcepanje: Znaju oni koliko ih mi volimo I da moramo negde da ispoljimo nervozu;)

Danas je zovem, nerazumno priča, ni jednu reč ne uspevam da shvatim. Javlja se sestra. kaže da je na koronarnom, na monitoringu. Palim auto, jurim u bolnicu, jer ništa ne žele da kažu preko telefona. Primi me lekar, imala je sinoć blagu ishemiju (jedna od sestara reče infarkt) i sad je stabilna, verovatno će je danas vratiti na odelenje. Videla sam je, spavala je pa se probudila, prepoznala me i tražila svoju burmu koju su joj skinuli pre operacije. Jako nerazgovetno priča, dal od lekova, dal od ukupnog stanja, jedva uspem da je razumem.

Jako nerazgovetno priča, dal od lekova, dal od ukupnog stanja, jedva uspem da je razumem.

A valjda nije šlog... Ali kao što rekoh - sve je moguće. Operacije u tim godinama nisu bezazlene. Ova je bila neophodna, baš zbog nesnosnih bolova u polomljenom kuku. E sad, da li će ikad prohodati i da li će biti drugih komplikacija - to niko ne zna. Dobro je što je u bolnici i što prate stanje, ali nisu ni lekari svemoćni.

Poslednja izmena:
Valjda bi mi rekli da je šlog ? Šta je u stvari "manja ishemija" ? Ono šo sam čitala po netu mi deluje kao nešto vezano za srčane probleme.

Nemam pojma, nisam stručnjak, znam samo neke slučajeve iz okoline (koji su ličili na ovo i nisu se završili srećno).

I ja sam malo proguglala - ishemija je izgleda širok pojam. Na sh vikipediji https://sh.wikipedia.org/wiki/Ishemija - stoji što stoji, a kad tražiš "šlog" izađe moždani udar i --- tamo se isto pominje "ishemija".

Pretpostavljam da bez nekih detaljnih analiza neće moći tako brzo da konstatuju o čemu se radi. Zato ti valjda ništa i ne pričaju. U demenciji su manji moždani udari kao dobar-dan, ali ko zna šta je tu u stvari.

Poslednja izmena:

Back