LJILJA MMM
Zaslužan član
- Poruka
- 104.660
Vidim, svi se borimo sa svojom savešću što smo nekog našeg smestili u dom. Meni je to najveći problem. kad odem i vidim da je fantastično trezvena, zna koji je dan, kog datuma bi trebalo da plati račune, koji lek kada pije, tako se pokolebam što je tamo. Onda sledeći put doživim da je tužna i da se ne seća onog što smo pričali prošli put, i da je boli svašta... I shvatim da zaista nije u stanju da samostalno živi.
Još, pre neki dan mi stigla oba izveštaja sa sudskog veštačenja gde psihijatri , nakon dve stranice činjenica, jasno naglašavaju da je potrebno da joj se oduzme poslovna sposobnost i da nije za samostalni život... Sve sebe ubeđujem da joj je tad možda bio loš dan, kad je išla na procenu, da je bila pod lekovima pa da su je oni malo ošamutili...
Sve u svemu, uskoro će doći dan sa tom sudskom odlukom i ne znam treba li da joj to saopštim. Da joj saopštim da više nema prava kao svaki normalni čovek, da mora da živi u domu do svoje smrti ? Da li to treba da uradim i na koji način ?
Ona i dalje želi kući, u Kruševac, u svoj stan, ona traži da ide u šetnju van doma a osoblje uvek nađe neki izgovor, koji ona baš i ne proguta nego se buni i mene okrivljuje da sam je ja zatvorila, otela i odvela tamo.
Mislim da ne treba da joj kažeš uopšte. Čemu joj reći? Ona ionako neće ništa samostalno raditi jer nije sposobna po nalazu stručnjaka. I biće sve nesposobnija, tako da ne vidim razlog da joj tim stresom, ako ga bude, pogoršavaš bolest.
Pitam odakle joj jecam, a ona kaze da je dobila od komsinica. Pozovem komsinicu da proverim sta se desava, a ona kaze da nema jecma, vec je to fikcija moje mame i da je bacila vodu i sklonila ciniju. Danas je pojela pasulj za rucak, a onda je tvrdila da nije dobila rucak.
I to je tako. I ja moram da zovem i da se borim. I znam da je jedino resenje da bude u domu. Zao mi je i desava se da me grize savest sto nisam pored nje da joj pomognem u mnogim stvarima. Ali kada odem kod nje i vidim da sam nemocna, da me ne slusa, da postaje agresivna... shvatim da je jedino resenje da bude u domu a da ja brinem o svemu. Probala si, Marge Simpson, da vodis mamu u svoj stan i videla si da nije moguce kontrolisati zelje i namere dementnog. Bila je tvoja mama kod kuce i znas da je nastao haos i ko zna sta bi jos bilo da je ostala tamo. Moje misljenje je da ne treba da joj kazes da nece ici kuci i da je izgubila sva prava. Ne vidim razloga zasto bi joj to objasnjavala. I bez toga si morala da donosis odluke. To bi tvoju mamu iritiralo i mislim da bi se pogorsalo njeno stanje, a da ne pricam o agresiji koju bi usmerila jos vise na tebe. Ja mojoj mami ponavljam da je najbolja i najpametnija. Ponekad je pitam za neki savet, cisto da joj podignem moral, kao u igri. Probaj da prebacujes loptu na doktore i da ponavljas da doktor ne sme da je pusti kuci dok ne vidi da nije vise u opasnosti zbog neke fizicke bolesti. Nemoj pominjati psihicko stanje. Kazi da ces razgovarati sa doktorom i da ces uciniti sve da joj bude bolje. Beli mantili su za njih zakon. I zasto ste joj uopste objasnjavali da treba da ceka odgovor u svoju korist? Zasto je tretirate kao zdravu osobu i sposobnu da rasudjuje o svom stanju? Vidis i sama da su strucnjaci potvrdili da nije u stanju da sama rasudjuje o sebi. Mojoj mami sam objasnjavala da ide na specijalisticki pregled kada su je vodili na komisiju. Ne bi razumela da sam bilo sta objasnjavala, pogresno bi to povezivala sa ko zna cim i izazivala bih njen bes.
Kad sam počela da čitam i učim o bolesti, shvatih to. I baš zbog tih osobina je bio omiljen u društvu. Tako je to.....kod nekih