Demencija

Nisam se dugo javljala, a i sada ću kratko:

najpre, Ljiljo, od srca čestitam novog člana porodice, uživajte. naravno, mnogo mi je žao za tvog tatu, ali prati on sve vas negde odozgo.

mojoj mami su svaki čas menjane dijagnoze, takoreći. očigledno je i njen slučaj pomalo kompleksan, jer boluje od svega i svačega, a i rezultati testiranja zavise i od kompetencije lekara i od njene dnevne forme. sada smo tu negde da je ona psihički nestabilna, užasno osetljiva na sve, nesigurna, depresivna, a popušta i kognitivno. na snimku glave se vide i neke vaskularne promene koje nisu od juče. kako god, pije antidepresiv i memantin, pa ćemo videti kako sve to deluje. za sada još može da bude sama u stanu, uz povremenu pomoć sa raznih strana. nije više toliko svadljiva, letos sam se prosto pitala koje je to zlo ušlo u tu ženu, kakve je komentare davala i još se više ljutila ako se ne "primim". sada je to popustilo, da li zbog toga što ona fizički popušta ili, pre će biti, antidepresiv čini svoje. šta bi bio neki moj zaključak: ako vam lekar suviše brzo da veoma ozbiljnu dijagnozu, krenite dalje, idite još kod nekog. da sam poverovala prvoj doktorki, dijagnoza i lekovi bili bi sasvim drugačiji, a samim tim i njeno sadašnje stanje. ovih meseci smo i nas dve naučile da se više poštujemo, ja malo sporije objašnjavam, a ona zna da može da me pita istu stvar i pet puta. trenutno vlada zatišje, da ne kažem harmonija. videćemo, šta nosi ova zima.

puno vas pozdravljam, čitam skoro redovno, ali pokušavam da se ne unosim previše u ovu priču kada ne moram, odn. kada sam pred svojim kompjuterom, nego se trudim da radim nešto za sebe. drž´te se,čuvajte se i biće već nekako.

@sumara: neke stvari sam i ja sklonila, mama uglavnom nije primetila ili nije reagovala. trenutno je i njoj jasno da ne može da drži sve pod kontrolom i rado mi prepušta brigu oko novca npr. razmisli i o situaciji kada on zaista ne bude mogao da ostane sam ni nakratko, ja bih uključila socijalno ili se posavetovala sa nekim lekarem koji prati tvog tatu. može doći momenat kada naprosto nećeš moći sve to sama da savladaš. svi mi ulažemo puno energije u ovo,ali niko nije svemoćan. moramo se čuvati pre nego što puknemo ili se desi neka velika glupost. :heart:

Slicna prica mojoj situaciji. Reci mi, molim te, koji antidepresiv koristite. Pricala sam sa doktoricom o tome, ona je rekla da ce videti i da postoje posebni antidepresivi za starije osobe.

Bezuslovna, flasteri pomažu samo u početnim fazama demencije, a i to je vrlo individualno. Lekar kao lekar....prepisuje šta se ima bez obzira na efikasnost leka.
Tatko je dve ture flastera polepio......ama ništa. Ne bacaj pare.
Mogu da zamislim na šta ti nervi liče :zag:

Ljiljo, gledala sam na netu, objasnjenje je da se koristi u srednje teskim i teskim stanjima Alzhajmera. To pise i u uputstvu za koriscenje. Ne znam, doktorica bas savetuje da to probamo, mada je rezervisana kako ce delovati, jer je individualna reakcija uglavnom. Inace, mojoj mami su promenili dijagnozu sa vaskularne demencije na Alzhajmer. Kazu da je to tako i da se u pocetku javljaju dva tri tipa demencije, da bi se onda pokazalo kao Alzhajmer. Ma, kako god se zvalo... uzas.
Dobra vest je da ce pojeftiniti lekovi za demenciju od januara. Recimo donasept koji sada moja mama pije i kosta 1.600 dinara, pojeftinice na oko 400 dinara po jednoj kutiji.

Recimo donasept koji sada moja mama pije i kosta 1.600 dinara, pojeftinice na oko 400 dinara po jednoj kutiji.
Neka dobra vest.Bar nesto pozitivno.
Uh,za neke stvari resenje mi jednostavno da zakljucam ta vrata izmedju,sporet iz struje ne mogu da iskljucim jer se utikac nalazi iza radnog dela i treba ih pomerati da bih dosla do utikacnice,dakle,jedino resenje kad nikog nema u stanu je zakljucavanje tih vrata.Za vodu u kuputalu cu jos da vidim,nadam se da ova situacija nece dugo trajati i da ce muz uspeti da nadje posao u gradu i da ima neko normalno radno vreme.
Na tudju negu ne mogu da se oslonim jer,koliko mi je poznato i kako su mi rekli samo nepokretni i sami bolesnici imaju pravo na to,a deda jos uvek nije nepokretan,niti je sam,
Pokusacu da odem i u socijalno i da vidim sta ce mi oni savetovati,mada se ne nadam nekoj pomoci.
Jedino sto nam preostaje to je zena koja ce ga cuvati,ali to trenutno nismo u mogucnosti.
Pozdrav za sad.

Ljiljo, gledala sam na netu, objasnjenje je da se koristi u srednje teskim i teskim stanjima Alzhajmera. To pise i u uputstvu za koriscenje. Ne znam, doktorica bas savetuje da to probamo, mada je rezervisana kako ce delovati, jer je individualna reakcija uglavnom. Inace, mojoj mami su promenili dijagnozu sa vaskularne demencije na Alzhajmer. Kazu da je to tako i da se u pocetku javljaju dva tri tipa demencije, da bi se onda pokazalo kao Alzhajmer. Ma, kako god se zvalo... uzas.
Dobra vest je da ce pojeftiniti lekovi za demenciju od januara. Recimo donasept koji sada moja mama pije i kosta 1.600 dinara, pojeftinice na oko 400 dinara po jednoj kutiji.

Moguće. Dr Pavlović mi reče ovo za početne faze demencije i još dva-tri neurologa isto. E, sad, kako će ko odreagovati je enigma za sve nas.
Pisala sam već o tome. Da bi dobili subvenciju države za flastere, dijagnoza mora da bude pod šifrom Alchajmera......ne znam sad napamet koja je to šifra, ali mora pisati u dijagnozi.

Nisam se dugo javljala, a i sada ću kratko:

najpre, Ljiljo, od srca čestitam novog člana porodice, uživajte. naravno, mnogo mi je žao za tvog tatu, ali prati on sve vas negde odozgo.

mojoj mami su svaki čas menjane dijagnoze, takoreći. očigledno je i njen slučaj pomalo kompleksan, jer boluje od svega i svačega, a i rezultati testiranja zavise i od kompetencije lekara i od njene dnevne forme. sada smo tu negde da je ona psihički nestabilna, užasno osetljiva na sve, nesigurna, depresivna, a popušta i kognitivno. na snimku glave se vide i neke vaskularne promene koje nisu od juče. kako god, pije antidepresiv i memantin, pa ćemo videti kako sve to deluje. za sada još može da bude sama u stanu, uz povremenu pomoć sa raznih strana. nije više toliko svadljiva, letos sam se prosto pitala koje je to zlo ušlo u tu ženu, kakve je komentare davala i još se više ljutila ako se ne "primim". sada je to popustilo, da li zbog toga što ona fizički popušta ili, pre će biti, antidepresiv čini svoje. šta bi bio neki moj zaključak: ako vam lekar suviše brzo da veoma ozbiljnu dijagnozu, krenite dalje, idite još kod nekog. da sam poverovala prvoj doktorki, dijagnoza i lekovi bili bi sasvim drugačiji, a samim tim i njeno sadašnje stanje. ovih meseci smo i nas dve naučile da se više poštujemo, ja malo sporije objašnjavam, a ona zna da može da me pita istu stvar i pet puta. trenutno vlada zatišje, da ne kažem harmonija. videćemo, šta nosi ova zima.

puno vas pozdravljam, čitam skoro redovno, ali pokušavam da se ne unosim previše u ovu priču kada ne moram, odn. kada sam pred svojim kompjuterom, nego se trudim da radim nešto za sebe. drž´te se,čuvajte se i biće već nekako.

@sumara: neke stvari sam i ja sklonila, mama uglavnom nije primetila ili nije reagovala. trenutno je i njoj jasno da ne može da drži sve pod kontrolom i rado mi prepušta brigu oko novca npr. razmisli i o situaciji kada on zaista ne bude mogao da ostane sam ni nakratko, ja bih uključila socijalno ili se posavetovala sa nekim lekarem koji prati tvog tatu. može doći momenat kada naprosto nećeš moći sve to sama da savladaš. svi mi ulažemo puno energije u ovo,ali niko nije svemoćan. moramo se čuvati pre nego što puknemo ili se desi neka velika glupost. :heart:

Kao da citam situaciju sa mojom majkom.Isto kao ti sam se pitala letos sta se dogadja i da li je to sam bog poslao onog zlog u telu moje majke da mi pravi horor od zivota.Bila sam na ivici snage i zivaca koliko je ona psihicki bila lose.Mislila sam da se nikada nece vratiti u normalu i pomalo sam je bila vec otpisala.Mislila sam da ce umreti od ludila ili da ce sebi nesto lose uraditi.A onda...Cim se ukljucio psihijatar sa detaljnim analizama i Leponex a onda i Citralexsom i Lorazepamom,dogodilo se cudo i traje jos uvek.Mama je mnogo bolje i skoro da se vratila u normalu ali ima taj neki pogled i taj neki izraz lica...sta ga znam...vidi se da nije sto posto svoja.Ovakvo stanje je podnosljivo i mislim da ce poziveti iako je srce posluzi.:super:

- - - - - - - - - -

Ljiljo drago mi je da se mama i beba lepo snalaze u najlepsim zivotnim ulogama.:ok:Kao sto vidim i ti si se dobro adaptirala na novu zivotnu rolu i svaka ti cast kako si dobro organizovana.:super:

Devojke, hvala svima na čestitkama. Da ne ispadnem nepristojna, a da ipak ne zahvaljujem svakoj ponaosob. :heart:
Oboje su dobro i sami se snalaze, zajedno sa zetom. Naša Cic je sposobna mlada žena, organizovana, navikla da radi /do porođaja je radila samnom) i nerazmažena, a bebac je dobar :heart:...msm nije što je naš :lol: Zna da smo uvek tu za sve, iako nismo od onih koji dave i svaki dan dolaze iako živimo blizu jedni drugima, ali se stalno čujemo.

I devojke, drž te se.

Drage moje,
evo i mene ponovo...
Kod nas situacija se opet obrnula i krenulo bas lose, pa nisam imala ni snage pisati.
Ali evo cim sam procitala 3-4 stranice, bude mi lakse kad vidim da nisam sama i da drugi prozivljavaju isto.

Nekad sam mislila, citajuci vas, vidi kako vi to sve fino, kako ste osjecajne, pozrtvovane, edukovane, drage i blage, a ja sam prava vjestica :tiganj: :metla: :azdaja:
Onda vidim kako i vi puknete, npr. sumara sa hranom ili blizance, pa mi bude lakse :)

@sumara,
mi imamo identicnu stvar s hranom. Mama mu daje tri obroka dnevno koji su uglavnom u isto vrijeme, plus uvijek tu uleti neko voce, bombone, i tako...
I onda kad vidi da neko jede mimo njega, ili da se nesto kuha, on se tako naljuti misleci da njemu ne damo, a nije svjestan da je jeo vec 3x.
Onda on tako krisom ide da uzme (pa ga nadjemo kako rukom vadi dzem iz tegle i sve umlja okolo i samo kaze nije on..... :neutral: i pojede CITAVU cokoladu u toku 10min i tako...
A da ne pricam kako onda to djeluje na stomak i odlaske u wc.
Ili kako ispred gostiju uzima i otima, kao da se boji da ce ostati gladan ili sta li....

Uglavnom kuci vlada opsadna situacija, budimo se uz glamu, lijezemo uz galamu. Mama jadna samo ponavlja Boze dragi, da li i drugi ljudi prozivljavaju ovo isto,
pa joj otvorim laptop i pokazujem vasu dogodovstine :)

Isli smo i mi na komisiju, cekamo da vidimo sta ce biti.
Kako se to inace kod vas krece, npr. ako se i utvrdi da pacijent ima pravo naknadu, o koji iznosima se radi?

Svima :heart::kiss:
a posebno nasoj nani! Najljepse cestitke tebi i kcerki, uzivajte u malenom !!!!

Samo mogu reći da mi je drago što moj tatko nije bio agresivan, nije vrištao, urlao, udarao. Imao je svoje fazone, umeo je da vređa, baš onako dobro gadno (zato je i nekoliko puta popio batine od kafanskog življa :zcepanje:), da isteruje neku nebulozu, ali kako je od mene imao uvek strah (od kad sam bila dete), samo mu kažem da se smiri. Ostale je muštrao, ali bez agresije, samo retorički :lol:

Hvala Jolita :zag: Trudižu se da uživam.
A ti.......tj mama i ti.......samo da imate snage i nerava za sve to. Zar ne pije nešto za smirenje? Mom tati zaista nije trebalo :worth: ali vidim da ostali pacijenti piju.

Kod nas ti je to oko 15.000 mesečno.

Drage moje,
evo i mene ponovo...
Kod nas situacija se opet obrnula i krenulo bas lose, pa nisam imala ni snage pisati.
Ali evo cim sam procitala 3-4 stranice, bude mi lakse kad vidim da nisam sama i da drugi prozivljavaju isto.

Nekad sam mislila, citajuci vas, vidi kako vi to sve fino, kako ste osjecajne, pozrtvovane, edukovane, drage i blage, a ja sam prava vjestica :tiganj: :metla: :azdaja:
Onda vidim kako i vi puknete, npr. sumara sa hranom ili blizance, pa mi bude lakse :)

@sumara,
mi imamo identicnu stvar s hranom. Mama mu daje tri obroka dnevno koji su uglavnom u isto vrijeme, plus uvijek tu uleti neko voce, bombone, i tako...
I onda kad vidi da neko jede mimo njega, ili da se nesto kuha, on se tako naljuti misleci da njemu ne damo, a nije svjestan da je jeo vec 3x.
Onda on tako krisom ide da uzme (pa ga nadjemo kako rukom vadi dzem iz tegle i sve umlja okolo i samo kaze nije on..... :neutral: i pojede CITAVU cokoladu u toku 10min i tako...
Ili kako ispred gostiju uzima i otima, kao da se boji da ce ostati gladan ili sta li....

Uglavnom kuci vlada opsadna situacija, budimo se uz glamu, lijezemo uz galamu. Mama jadna samo ponavlja Boze dragi, da li i drugi ljudi prozivljavaju ovo isto,

Kako se to inace kod vas krece, npr. ako se i utvrdi da pacijent ima pravo naknadu, o koji iznosima se radi?

Uzdrzavajte se sto je vise moguce. Gledajte da ne vicete. Znaaaaam, toliko puta sam poludela i izvikala se, a posle mi zao, a ona se naduri, a moj muz me podseca od cega moja mama boluje... ma strasno. Ipak, mnogo manje vicem nego u pocetku. Zanemarljivo malo. Nekad je bas jogunasta i moram da podviknem. Kontrolisite tati secer. Moja mama je nabila secer na 9, jer je jela celu kutiju keksa odjednom. Sad sam joj ostavila integralne keksice, koje ne voli bas, mrsti se na njih i pojede jedan-dva, pa kad vidi da joj se lepe za zube odustane. Vratila sam je danas u dom. Bila je ljuta i cutala je. A kada su se okupile komsinice, pocela je da mi govori da treba da idem sto pre. Ispratila me lepo do vrata svoje sobe. Javila sam joj se kada sam stigla. Tesko mi je bilo, jako tesko. A ona raspolozena. Onda su me pozvale tetke usplahirene kako je mama konfuzna. Pozovem mamu a ona mirna i raspolozena. Pitam tetke sta su razgovarale s njom, a one kazu da su je pitale ko je s njom.:dash: Objasnim po hiljaditi put da ne treba da postavljaju takva pitanja. Treba da pitaju sta joj radi cimerka i kako je ona, a ne pitanja na koja ona nema direktan odgovor. I treba da je ostave na miru dok se adaptira na okruzenje u domu, nakom par dana provedenih sa mnom u njenom stanu-kojeg vise ili manje ne prepoznaje uvek kao svoj stan. Uh... idemo dalje... Cekam sta ce doktorica da kaze i da ponovo predamo zahtev za tudju negu.

Devojke, hvala svima na čestitkama. Da ne ispadnem nepristojna, a da ipak ne zahvaljujem svakoj ponaosob. :heart:
Oboje su dobro i sami se snalaze, zajedno sa zetom. Naša Cic je sposobna mlada žena, organizovana, navikla da radi /do porođaja je radila samnom) i nerazmažena, a bebac je dobar :heart:...msm nije što je naš :lol: Zna da smo uvek tu za sve, iako nismo od onih koji dave i svaki dan dolaze iako živimo blizu jedni drugima, ali se stalno čujemo.

I devojke, drž te se.

EEE,vala da sam musko ooooma bi te uzela za tastu!!!Stvarno si divna!:klap:

- - - - - - - - - -

Drage moje,
evo i mene ponovo...

@sumara,

Normalno je da svako od nas ponekad pukne.U mom slucaju to je sada sve redje jer lekovi na mamu deluju pa je dokazana i moze joj se objasniti.Predhodne dane pre poboljsanja i bez lekova cu se truditi da sto pre zaboravim.Daj boze samo da ovo sadasnje stanje potraje.

znam blizanče......moj zet je isto zahvalan :zcepanje:
Sad smo se vratili iz posete unuku. Raste, baš lepo napreduje. Posedeli malo, popričali sa njima, doneli torte, ja pravila jednu a buduća snajka drugu jer se sin vako mator juče krstio, pa smo imali malo prijatelja na jedenju (mora jer je venčani kum iduće nedelje), mali je spavao, dobar je...nema šta da se radi, da im se pomogne, sve je sređeno, i ajd kući :lol: E, sutra zet dolazi da mu Maca pomogne nešto oko kola.

Nadam se da će potrajati to mamino stanje, a što ne bi :zag:

znam blizanče......moj zet je isto zahvalan :zcepanje:
Sad smo se vratili iz posete unuku. Raste, baš lepo napreduje. Posedeli malo, popričali sa njima, doneli torte, ja pravila jednu a buduća snajka drugu jer se sin vako mator juče krstio, pa smo imali malo prijatelja na jedenju (mora jer je venčani kum iduće nedelje), mali je spavao, dobar je...nema šta da se radi, da im se pomogne, sve je sređeno, i ajd kući :lol: E, sutra zet dolazi da mu Maca pomogne nešto oko kola.

Nadam se da će potrajati to mamino stanje, a što ne bi :zag:

Prava porodicna idila!Zaaaasluzena!!!:ok:

Ljubim te u unucenceee!:heart: i naravno pozdravi gosn :maca:

Molim vas, ako neko moze da mi pomogne... Moja majka je bolesna vec sedma godina, od toga dve je nepokretna, nesvesna. Sad ima spazam misica i neki cudan polozaj tela. Sva se savila, iskrivila, svaki dodir je boli. Poslednjih dana tesko jede i pije. Izgleda kao da vise nema snage. Moze li mi neko reci da li je imao takvo iskustvo sa bolesnim od demencije. Pozdrav za sve korisnike ovog foruma!

Molim vas, ako neko moze da mi pomogne... Moja majka je bolesna vec sedma godina, od toga dve je nepokretna, nesvesna. Sad ima spazam misica i neki cudan polozaj tela. Sva se savila, iskrivila, svaki dodir je boli. Poslednjih dana tesko jede i pije. Izgleda kao da vise nema snage. Moze li mi neko reci da li je imao takvo iskustvo sa bolesnim od demencije. Pozdrav za sve korisnike ovog foruma!

Nemam iskustva s tim, ducana, ali ovo sam nasla na internetu>
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da li je moguće da se alchajmerova bolest u poslednjem stadijumu manifestuje naglom pojavom (u roku od 3 meseca) potpune nepokretnosti osobe? U kakvoj su vezi pojava spazama mišića i kontrakcije zglobova sa Alchajmerovom bolešću / demencijom?
Unapred zahvalan Ranko.

Poštovana,
Spazam mišića i kontrakture su posledica nepokretnosti i nedovoljnog korišćenja ekstremiteta. To nedovoljno kretanje se može javiti kod alchajmera ili kod bilo kog drugog oblika demencije. Međutim treba proveriti taj spazam i kontrakcije (ili kontrakture, ne znam na sta ste mislili) neurološkim pregledom da nije nešto drugo u pitanju.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nadam se da ce ti ovo pomoci da usmeris dalje ispitivanje. Jos sam nasla da moze uzrok biti u nedostatku kalcijuma. Pogledaj na ovom sajtu> www.simptomi.rs/.../899-hipokalcemija-snizen-nizak-kalcijum-u-serumu.
Razgovaraj u svakom slucaju sa specijalistom i zahtevaj dodatne analize. Da li je skoro menjana terapija?

Ducana, nemam takvo iskustvo, a koliko sam citala forum, nije bilo slicne priče. Moja jedina preporuka je Hitna pomoć ako hoće da dodju i pravac u bolnicu. Mora da postoje lekovi koji se daju u tako teškom stanju grčenja. Ako ništa drugo, bar da joj daju neke jake lekove protiv bolova, stvarno je strasno da se zena tako muci.

Ducana, nemam takvo iskustvo, a koliko sam citala forum, nije bilo slicne priče. Moja jedina preporuka je Hitna pomoć ako hoće da dodju i pravac u bolnicu. Mora da postoje lekovi koji se daju u tako teškom stanju grčenja. Ako ništa drugo, bar da joj daju neke jake lekove protiv bolova, stvarno je strasno da se zena tako muci.

Ma zvala sam lekare vise puta. Cak sam je takvu nosila u dom zdravlja na pregled kod fizijatra, jer mi ne daju uput za bolnicu, ali nista. Oni samo ponavljaju da je to posledica bolesti... Da ce tako do kraja... Dali su nam razne narkotike za bolove i neke lekove za opustanje misica. Sad je toliko opustena da ne mogu ni da je pomerim a pritom i dalje je u istom polozaju. Danima ima i neke tecne stolice bez obzira sta joj dajem da jede ili pije. Jako mi je zao a ne znam kako da joj pomognem... i ne znam da li je to kraj ili ce biti jos gore.

Ma zvala sam lekare vise puta. Cak sam je takvu nosila u dom zdravlja na pregled kod fizijatra, jer mi ne daju uput za bolnicu, ali nista. Oni samo ponavljaju da je to posledica bolesti... Da ce tako do kraja... Dali su nam razne narkotike za bolove i neke lekove za opustanje misica. Sad je toliko opustena da ne mogu ni da je pomerim a pritom i dalje je u istom polozaju. Danima ima i neke tecne stolice bez obzira sta joj dajem da jede ili pije. Jako mi je zao a ne znam kako da joj pomognem... i ne znam da li je to kraj ili ce biti jos gore.

Obzirom da je tvoja mama duze vreme nepokretna sigurna sam da je u pitanju atrofija misica.Ona se moze delimicno poboljsati fizikalnom terapijom u nekim slucajevima.Kako je tvoja mama nesvesna nisam sigurna da bi joj ovo pomoglo jer su verovatno atrofirali i neki centri u mozgu.Jedino sto mozes da ucinis tako sama u kucnim uslovima jer je verovatno nece zbog toga primiti u bolnicu je da angazujes fizijatra koji ce s njom raditi.To je vise tebi psiholoska podrska nego njoj jer sam sigurna da zelis da ucinis sve sto je u tvojoj moci.Kako pije verovatno jake lekove protiv bolova onda je opustenost izrazena i fizijatar mozda nece imati prilike ni da joj pomogne,ali ajde nemas sta da izgubis.Koliko mama ima godina i kakvo joj je zdravlje sto se tice srca,pritiska,pluca,rezultati krvi?Da li je u kucnim uslovima ili u domu?
Pozdrav i pokusaj da ostanes pribrana i svesna situacije.:ok:

Pre svega veliko hvala svima koji su odgovorili na moje poruke. Sve je lakse kad podelis sa nekim ko te razume. Mama ima 81 godinu i sto se tice srca bolesna je 30 godina, ali od kako se razbolela od demencije kao da nikad nije imala aritmije. Ima i karcinom dojke ustanovljen pre dve godine. Nalazi su joj dobri, osim urinarnih infekcija koje cesce dobija zbor katetera koji koristi vec vise od dve godine. Kod kuce je, ja je negujem, a u poslednje vreme dolazi i gerontoloska sestra 1 sat dnevno radnim danima. I to mi mnogo znaci, jer mi pomogne oko kupanja, pranja kose, katetera i sl. Ko god ima priliku da koristi te usluge treba da pokusa jer su stvarno velika pomoc, a male pare, bar u Novom Sadu. Mislim da osim nege nemogu nista drugo da joj pomognem... Sad teze i jede,

Pre svega veliko hvala svima koji su odgovorili na moje poruke. Sve je lakse kad podelis sa nekim ko te razume. Mama ima 81 godinu i sto se tice srca bolesna je 30 godina, ali od kako se razbolela od demencije kao da nikad nije imala aritmije. Ima i karcinom dojke ustanovljen pre dve godine. Nalazi su joj dobri, osim urinarnih infekcija koje cesce dobija zbor katetera koji koristi vec vise od dve godine. Kod kuce je, ja je negujem, a u poslednje vreme dolazi i gerontoloska sestra 1 sat dnevno radnim danima. I to mi mnogo znaci, jer mi pomogne oko kupanja, pranja kose, katetera i sl. Ko god ima priliku da koristi te usluge treba da pokusa jer su stvarno velika pomoc, a male pare, bar u Novom Sadu. Mislim da osim nege nemogu nista drugo da joj pomognem... Sad teze i jede,

Naravno da je lakse kad podelis s nekim svoje iskustvo a posebno kad smo u slicnim pricama i mozemo da razumemo jedni druge.Svesna si da je mama u poodmaklim godinama i da ima ozbiljne bolesti koje mogu samo da se komplikuju,nazalost.Jedino je mozda to sa karcinomom u njenim godinama nesto lakse jer slabije napreduje nego kod mladjih.Dobro je sto imas gerontoloske sestre.Moja mama takodje koristi njihove usluge u Beogradu i to besplatno,samo uz zdravstvenu knjizicu.Imam samo reci hvale za te zene koje dolaze na kucnu adresu.Razlikuju se od sestara po bolnicama i domovima zdravlja jer su posvecenije pacijentu,obucenije za teze poslove oko zahtevnih pacijenata i uvek lepo raspolozene,bar ove koje dolaze kod nas.:klap:
Jedino sto mozes to je da joj olaksavas muke koje ima onako kako ti mislis da je najbolje za nju i da vodis koliko toliko normalan zivot.Ovde mozes pisati kad god ti je potrebna pomoc ili razumevanje,bilo sta i bilo kad.Slobodno se obrati nama na ovom mestu i sigurna sam da ces ako nista drugo dobiti tople i lepe reci a verujem da ce ti tudja iskustva takodje pomoci.
Zelim ti snagu da istrajes u svojim moralnim zadacima kao i to da tvoja mama bude barem malo bolje ako je to moguce.
Pozdrav!:bye:

Jeste,privatni dom je u pitanju. Mislim da oni uopste ne prave nista tipa kulturnih aktivnosti kao u drzavnom domu.
Ali,obzirom da ih nije puno,uspevaju da te sitne proslave organizuju za one koji zele.
Ma oni tamo sve organizuju kao da su velika porodica...uopste nemas osecaj da si u ustanovi za smestaj starih i bolesnih.

Izvinjavam se sto upadam kao padobranac, ali zanima me gde je taj dom i koliko kosta na mesecnom nivou.

Pozdrav svima, imala bih par pitanja, pa mozda bi neko zna odgovore.
Elem, moj svekar se slogirao pre vise od 23 godine. Poslednjih godina stanje mu je vrlo lose, jako otezano se krece, demencija je u ozbiljnoj fazi. Izuzetno je agresivan i verbalno, a i fizicki. Svekrva ga neguje. Cesto halucinira. Pre neku noc je svekrvu, dok je spavla, poceo da cupa za kosu i udara. Zanima me koliko opasan moze da bude?
Ona je odbijala da ga smesti u neku adekvatnu ustanovu, ali mislim da je stanje vise nego alarmantno i brinem se da je ozbiljnije ne povredi...

Zanima me koliko opasan moze da bude?
Verovatno mnogo.
Ovo ne mogu reci iz iskustva ali mogu po onome sto sam citala ovde,da obicno dementne osobe najgore budu prema onima koji su najvise sa njima.
Da li svekar pije neke lekove za smirenje?
Ako ne,bilo bi pozeljno da svekrva sto pre ode kod lekara da mu se nesto prepise za smirenje.
Sad nzm da li postoji mogucnost da spavaju u odvojenim sobama i to moze biti jedno od resenja,dok ne uspete da ga smestite u dom,jer po ovome sto sam primetila da pise,cini mi se da je svekrva promenila misljenje i dom bi verovatno bio najbolje resenje za takvu situaciju.

Navodno je promenila misljenje i trazice misljenje od dra opste prakse, za pocetak. Od nemilog dogadjaja spavaju odvojeno, ali znajuci nju, mislim da to nece dugo trajati. Ona za njega uvek nalazi opravdanja i preko svega prelazi.
I ranije je on zna da je udari, samo sto to ona krije, ali sada i nju izdaje snaga. Eeeej, skoro 24 god.maltretiranja i psihickog zlostavljanja, ne znam kako je uopste i normalna. Ne dao Bog nikome.
Da, pije neke lekove, ali ne znam tacno koje.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, imala bih par pitanja, pa mozda bi neko zna odgovore.
Elem, moj svekar se slogirao pre vise od 23 godine. Poslednjih godina stanje mu je vrlo lose, jako otezano se krece, demencija je u ozbiljnoj fazi. Izuzetno je agresivan i verbalno, a i fizicki. Svekrva ga neguje. Cesto halucinira. Pre neku noc je svekrvu, dok je spavla, poceo da cupa za kosu i udara. Zanima me koliko opasan moze da bude?
Ona je odbijala da ga smesti u neku adekvatnu ustanovu, ali mislim da je stanje vise nego alarmantno i brinem se da je ozbiljnije ne povredi...

Meni je bio okidac da nesto preduzmem i smestim majku na lecenje u vise smerova bas u momentu kada je pocela fizicki da me napada.Dogodilo se dva puta i nisam cekala da se dogodi i treci.Imala sam srecu sto su lekari i lekovi relativno brzo odreagovali i nisam izgubila godine na trazenje resenja kao tvoja svekrva.Mozda ona i nije svesna da je njegovo adekvatno lecenje moglo da joj ustedi godine muka.Da sam znala ono sto sada znam verovatno bih uticala na to da se moja majka i pre lece ali sigurna sam da bi tada bila jos agresivnija pri pomenu psihijatra.Ovako kad je skroz pukla nije vise imala izbora i morala je da se leci.

Moj savet je da coveka sto pre odvedete kod psihijatra da dobije adekvatne lekove i da malo sacekate jer ce mozda onda biti podnosljiv i kod kuce.Ako je samo agresivan to se da leciti.Ako je dementan u ooodmakloj fazi onda je dom idealno resenje.

Naravno da je lakse kad podelis s nekim svoje iskustvo a posebno kad smo u slicnim pricama i mozemo da razumemo jedni druge.Svesna si da je mama u poodmaklim godinama i da ima ozbiljne bolesti koje mogu samo da se komplikuju,nazalost.Jedino je mozda to sa karcinomom u njenim godinama nesto lakse jer slabije napreduje nego kod mladjih.Dobro je sto imas gerontoloske sestre.Moja mama takodje koristi njihove usluge u Beogradu i to besplatno,samo uz zdravstvenu knjizicu.Imam samo reci hvale za te zene koje dolaze na kucnu adresu.Razlikuju se od sestara po bolnicama i domovima zdravlja jer su posvecenije pacijentu,obucenije za teze poslove oko zahtevnih pacijenata i uvek lepo raspolozene,bar ove koje dolaze kod nas.:klap:
Jedino sto mozes to je da joj olaksavas muke koje ima onako kako ti mislis da je najbolje za nju i da vodis koliko toliko normalan zivot.Ovde mozes pisati kad god ti je potrebna pomoc ili razumevanje,bilo sta i bilo kad.Slobodno se obrati nama na ovom mestu i sigurna sam da ces ako nista drugo dobiti tople i lepe reci a verujem da ce ti tudja iskustva takodje pomoci.
Zelim ti snagu da istrajes u svojim moralnim zadacima kao i to da tvoja mama bude barem malo bolje ako je to moguce.
Pozdrav!:bye:

Hvala na podrsci! Ja sam kroz sedam godina brige o majci, a i pre nego sto joj je ustanovljena demencija, prosla sve i svasta sa njom. Najteze je u onoj fazi kad su pokretni a haluciniraju, agresivni, psihoticni, paranojicni i sl. Nemojte te to primati srcu, i nikad ne zaboravite da se radi o bolesti u kojoj sve lose osobine dodju do izrazaja. Probajte zastiti sebe i svoju porodicu sto vise, a njima pomoci da se smire koliko god to mozete. Bila sam jako besna i ljuta na nju hiljadu puta, i ako sam znala da je to deo bolesti, a sad, kad je ovako bespomocna , zao mi je zbog toga. Pozdrav za sve i zelim vam puno hrabrosti i strpljenja!

Back