Demencija

Jutros je mojoj mami stigao paket, koji sam juce poslala. Posto su tetke zauzete oko najbolesnije tetke, a ostala rodbina nema vremena, nema novca, nema srca da se suoci sa gerontocentrom... lakse im je da se suoce sa grobljem, valjda... morala sam da posaljem mami vockice, keksice...jer stalno kuka da je hrana losa (nije dovoljno masna pre svega):zcepanje: Zovem je ocekujuci da je odusevljena kao i ranije. ma kakvi. Besna je sto su je zeznuli ovi iz poste i uvalili joj dve kruske ostecene. I zasto sam dozvolila da mi tamo neko bira voce koje nije dobro. Pokusam da joj objasnim da se ostetilo u transportu i da sam ja licno birala voce. Ne slusa me. Svi su krivi, a ona mora da trpi. Onda sam joj tako podviknula da je u momentu zanemela. Zanemeli su i ljudi na ulici oko mene. Tad sam se trgla i shvatila da sam na ulici i da nije trebalo da vicem na mamu. Uglavnom, rasporedila je namirnice u orman i ne pominje nista na tu temu. Imam utisak da u poslednje vreme opet ima potrebu da baca stvari i hranu. A to je radila i kada je pocela demencija. Cim joj se nesto ne dopadne, ona ga liferuje. Ili ga sakrije ili ga baci.:whistling: A sve sto joj je vazno zapakuje u kesu i uveze sa stotinu cvorova.:ok:

Ljudi ne razumete,ne postoji sansa da ga smestim u bolnicu!Apsolutno ih ne zanima taj tip bolesnika.E sad ne daj boze da rezultati budu katastrofa ,onda mozda na osnovu neke druge dijagnoze,ovako nema pojma.Moj otac je fizicki jak kao konj,da se tako izrazim,lorazepami,bensedini,dijazepami i sl za njega su kao bombonice.Verovatno zbog te svoje siline je i deset godina tako "lepo" nosio alchajmera,Ima 75 godina.I sama sam zdravstveni radnik,radi m u apoteci i sve te ljude poznajem,zato me to sve vise i boli.Ne mogu da shvatim,ako nece da se bave ljudima trebali su da idu u neko selo da spricaju ovce i gotova prica.I meni dolaze stari ljudi i u stanju sam da pricam sa njima i po dva sata kada nisam u guzvi.Bila sam u stanju da im cinim stvari mimo poslovne politike,da dajem bez recepta,bez para,pa ja da placam,jednu sam baku cak uvela u apoteku i promenila joj gace-pelenu (umalo nisam zbog toga dobila otkaz,da li verujete??).Ma ne znate sta sve radim na poslu,pacijenti se kunu u mene.A i mama mi je aptekarica u penziji.Ovo je mali grad,relatino,svi se poznajemo.I onda mi dosje neka pisa od doktorke i prosipa mi pamet idrzi predavanja,a od sve njene nauke dala je coveku sa tolikom temperaturom analgin injekciju i rekla mi da mu stavim krompir na stopala!Ma ne mogu ni da pricam,odmah pocnem da placem.Mene su roditelji dobili kasno,ja imam 30 godina,jedinica sam (imam brata po ocu) i ovo mi je katastrofa.Stavljamo mu pelene,on oseca da treba da ide u wc,ali ne moze da stigne(treba nam 5 min da predjemo 10 metara) ili se pogubi ne zna u kom pravcu,pa ga ne mozemo odvuci ili je obeucen u krevetu.Danas nema temperaturu,hvala Bogu,nije ni nocas imao,zato sto sam ga nakljukala sa svim i svim i svacim,ali to je samo maska,nista nismo uradili dok ne dobijemo rezultate i pravu terapiju.Ako uopste nadjem normalnog doktora,u suprotnom sam spremna javno da napravim skandal,jer sam na granici ludila.Da mi nije muza i majke da me smiruju vec bih bila u svim novinama ,internetu...Kao da je on pasce,pa znas stavi ga u neko cose i cekaj da vidis sta ce biti,a ti zivi normalno!Kao da je meni dosadno i ajde da zovemo malo hitnu da dolaze,nemamo preca posla,volimo da ih vidimo.Sinoc zovem zbog saveta i pitam ko od doktora radi,a neka tamo mi kaze takve informacije ne daju!!!O pa necu da ga pojedem preko telefona!Ma narode ne mogu svega da se setim,to je horor film,kao da me je neko bacio na drugu planetu,ne mogu da dodjem sebi.Da i uopste ne oseca glad.Sinoc je nesto malo pojeo,danas nista i samo da ide u wc,ne mozes ga ubediti da pisa u pelenu.Iskilavismo se.Izvinjavam se sto sam pisala na vrat na nos,ali cukam vam ovo vec sat vremena,pa kad se vratim do racunara ne znam dokle sam stigla...

Pretpostavljam da koliko ti pomaze to sto si farmaceut i poznajes ljude, toliko moze i da odmaze u malom gradu. To sto si ti toliko pozrtvovana na svom poslu je retkost i za svaku pohvalu. Mnogi ne osecaju potrebu za tim. Kazes da si spremna da napravis javni skandal. Znam da ti to tesko pada zbog poznanstava, ali moraces da preseces i da zastitis sebe. Ne mora da bude skandal, ali treba da budes odlucnija. Mozes i mirnim glasom da im postavis pitanje "Ko ce biti odgovoran ako se tati nesto nocas dogodi, a ja sam ga dovela na pregled, a vi niste preduzeli nista?" Ili "da li vi garantujete da ce preziveti noc sa ovom temperaturom i bez dijagnoze?" Ili zahtevaj "dajte mi u pisanoj formi dijagnozu, misljenje o daljoj potrebi za lecenjem, kao i terapiju, pa cu ja videti sta cu dalje". U Beogradu je haos, a u malim gradovima nema kontrole "odozgo", to mi je poznato. Kada ti je vec ta "pametna " doktorica dala savet za krompir na stopalima za skidanje temperature, sto je nisi upitala sta je po njenom misljenju uzrok visoke temperature i da to napise u svom nalazu?

Blizance, hvala ti što si se uzdržala od patetike, jer to stvarno ne podnosim. A stvar je takva kakva jeste i nema tu mnogo pomoći. I meni je teško da pričam o svemu ovome u ovoj fazi (iako sam svesna da kraj nije ni blizu), a još mi je teže da je gledam onakvu - i uživo i preko slika...

Ne pišem ja ovo samo zbog sebe, nego ljudi moraju ipak znati šta ih (možda) čeka.

Sama sam, nemam ni muža, ni decu, ni bliske rođake, tako da sam požurila da svoju majku smestim na neko pristojno mesto. I biće tamo u tom privatnom domu dok god budem imala para, a posle će morati u neki stacionar državnog doma. Ovde je bar svaki dan izvode u dvorište, nega je bolja... Mojoj majci je to možda nebitno, ali meni nije.

Nema na cemu Beket,i sama mrzim patetiku.;)

Sigurno da ti je tesko sto si sama u celoj prici ali imas NASSSS!!!:zurka:Mi smo tu da te cujemo i razmenimo po neku pametnu ili totalno glupu rec:lol:Ponekad i gluposti mogu da izvuku coveka iz bedaka a da toga nije ni svestan:rumenko:Evo ja danas...krenem na posao posle kontrole kod lekara(sva sreca sve ok),na pesackom prelazu tip umalo zgazi devojku u sred zelenog svetla za pesake naravno a onda se vrati u rikverc i zamalo pokupi oca sa bebom u kolicima!!!Onda na pola puta do kancelarije autobus u kom sam bila tako naglo zakoci da smo svi popadali i porazbijali se jer je debilni vozac projurio na crveno svetlo i pokupio motoristu koji je ostao da lezi na asfaltu.Umedjuvremenu dete me zove i zali se kako je boli glava i da joj je muka.Bila kratko napolju sa decom i vratila se posle 15min.bolesna!!!Nastavljam put prema kancelariji gde me ceka brdo posla i zanimljivih zadataka za obaviti:besna:i eto...u sred svega ako pridodam i majku koja me je zvrckala jedno 5-6 puta sa svojim jadikovkama a ja...zamisli ja...od prolupalosti u ovom momentu znas o cemu razmisljam???.....

Kako bi lepo bilo imati jos jedno dete,bebu...zamisli bebu u ovom momentu!!!!???Lujka!!!

E,to je npr.ta glupost koja te nekada izvuce iz bedaka!!!:zcepanje:
MOra da sam skorz osajdarila!!!:whistling::whistling:Ma...jok....nisam...:manikir:

Tako Beket...kakve god odluke da donosis one su samo tvoje i ti znas zasto su dobre po tebe i tvoju majku.Vazno je samo da organizujes zivot onako kako ti najbolje znas i umes a da pri tom budes sigurna da radis pravu stvar.:bye:

Ponekad i gluposti mogu da izvuku coveka iz bedaka a da toga nije ni svestan:rumenko:Evo ja danas...krenem na posao posle kontrole kod lekara(sva sreca sve ok),na pesackom prelazu tip umalo zgazi devojku u sred zelenog svetla za pesake naravno a onda se vrati u rikverc i zamalo pokupi oca sa bebom u kolicima!!!Onda na pola puta do kancelarije autobus u kom sam bila tako naglo zakoci da smo svi popadali i porazbijali se jer je debilni vozac projurio na crveno svetlo i pokupio motoristu koji je ostao da lezi na asfaltu./... /
a ja...zamisli ja...od prolupalosti u ovom momentu znas o cemu razmisljam???.....

Kako bi lepo bilo imati jos jedno dete,bebu...zamisli bebu u ovom momentu!!!!???Lujka!!!

MOra da sam skorz osajdarila!!!:whistling::whistling:Ma...jok....nisam...:manikir:

Blizance, nije to glupost, nisi ti odlepila, to je običan strah od smrti (u istoriji kulture poznato kao sukob erosa i tanatosa) - iz tog straha upravo je kod nekih ljudi pojačana ljubav prema bližnjem, ili tvoja želja za novim potomcima, ljubav jednako seks, to je jedina kontra smrti... Nije blesavo ni planirati drugo dete u ovakvoj situaciji, jer ti si mlada i jaka... A deca su se rađala i u sred ratova, pa što ne bi i kad je neki problem u porodici kao što je bolest?! To je bar sve prirodno (za razliku od ratova).

........ali evo jedan (pomalo patetičan) link za dirljivu istinitu priču o tome kako deca doživljavaju takve stvari (slika govori više od reči, a ni njih nema mnogo, pogledaj) - http://www.coolinarika.com/slika/1966837/

Poslednja izmena:
Jutros je mojoj mami stigao paket, koji sam juce poslala. Posto su tetke zauzete oko najbolesnije tetke, a ostala rodbina nema vremena, nema novca, nema srca da se suoci sa gerontocentrom... lakse im je da se suoce sa grobljem, valjda... morala sam da posaljem mami vockice, keksice...jer stalno kuka da je hrana losa (nije dovoljno masna pre svega):zcepanje: Zovem je ocekujuci da je odusevljena kao i ranije. ma kakvi. Besna je sto su je zeznuli ovi iz poste i uvalili joj dve kruske ostecene. I zasto sam dozvolila da mi tamo neko bira voce koje nije dobro. Pokusam da joj objasnim da se ostetilo u transportu i da sam ja licno birala voce. Ne slusa me. Svi su krivi, a ona mora da trpi. Onda sam joj tako podviknula da je u momentu zanemela. Zanemeli su i ljudi na ulici oko mene. Tad sam se trgla i shvatila da sam na ulici i da nije trebalo da vicem na mamu. Uglavnom, rasporedila je namirnice u orman i ne pominje nista na tu temu. Imam utisak da u poslednje vreme opet ima potrebu da baca stvari i hranu. A to je radila i kada je pocela demencija. Cim joj se nesto ne dopadne, ona ga liferuje. Ili ga sakrije ili ga baci.:whistling: A sve sto joj je vazno zapakuje u kesu i uveze sa stotinu cvorova.:ok:

1. Nije tačno da nisi trebala da vičeš na mamu :rtfm: Trebala si, i ako si. Shvati, ona ne zna za granice.....TI si graničar i tačka, i ako si rešila da prolupaš načisto, i mandrkneš pre tvoje mame, onda je tvoja odluka, a ne njena. Njoj u svakom slučaju time ne pomašeć, a ni ostalim ukućanima. MORAŠ je izbaciti iz tog stanja vikom, ako nikako drugačije, a ne ide drugačije nego samo tako...to je demencija...inače će ona tebe da izbaci u orbitu sa živcima :lol:

2. Za pakovanje u kese i čvorove......poznato mi je. Posle nemaju pojma zašto je to tu i ubiju se tražeći nešto. Ćuti kad ne prekraja sve kao moj tatko no samo baci ili sakrije

Nema na cemu Beket,i sama mrzim patetiku.;)

Sigurno da ti je tesko sto si sama u celoj prici ali imas NASSSS!!!:zurka:Mi smo tu da te cujemo i razmenimo po neku pametnu ili totalno glupu rec:lol:Ponekad i gluposti mogu da izvuku coveka iz bedaka a da toga nije ni svestan:rumenko:Evo ja danas...krenem na posao posle kontrole kod lekara(sva sreca sve ok),na pesackom prelazu tip umalo zgazi devojku u sred zelenog svetla za pesake naravno a onda se vrati u rikverc i zamalo pokupi oca sa bebom u kolicima!!!Onda na pola puta do kancelarije autobus u kom sam bila tako naglo zakoci da smo svi popadali i porazbijali se jer je debilni vozac projurio na crveno svetlo i pokupio motoristu koji je ostao da lezi na asfaltu.Umedjuvremenu dete me zove i zali se kako je boli glava i da joj je muka.Bila kratko napolju sa decom i vratila se posle 15min.bolesna!!!Nastavljam put prema kancelariji gde me ceka brdo posla i zanimljivih zadataka za obaviti:besna:i eto...u sred svega ako pridodam i majku koja me je zvrckala jedno 5-6 puta sa svojim jadikovkama a ja...zamisli ja...od prolupalosti u ovom momentu znas o cemu razmisljam???.....

Tako Beket...kakve god odluke da donosis one su samo tvoje i ti znas zasto su dobre po tebe i tvoju majku.Vazno je samo da organizujes zivot onako kako ti najbolje znas i umes a da pri tom budes sigurna da radis pravu stvar.:bye:

Dabome.......sve si u pravu :tease:

za sve vas :heart:

1. Nije tačno da nisi trebala da vičeš na mamu :rtfm: Trebala si, i ako si. Shvati, ona ne zna za granice.....

:rtfm:

khm, moram opet ja... elem, na dementne stvarno ne treba vikati, ne samo zbog njih, nego i zbog sebe... sve je to interakcija, itd.

Ljiljko naša, molim te, ne uvodi nam nova pravila samo zato što ti imaš atipičan slučaj (sama si pisala o tome) - toliko si i sama shvatila...

Moja je majka uvek bila osetljiva, ali dok je bila zdrava i mlađa - vikala sam i ja na nju, drala se iz petnih žila dok ne dokažem da sam u pravu, ona je posle cmizdrila tri dana i noći. Kad sam ukapirala šta je demencija - odmah sam okrenula ploču. Smandrljala sam njenu idiotsku transakciju sa kirbijem, otplatila sve dugove, sve njene pajtaše i ostale oterala gde im je mesto. A kad sam je smestila u dom i kad sam samo videla da jedna starija negovateljica viče na neku drugu babu - to sam odmah prijavila šefici i zamolila ih da - ne samo da ne viču na moju majku - nego ni da ne viču na nekog drugog u njenom prisustvu. To se s dementnima ne radi.

Poslednja izmena:
Blizance, nije to glupost, nisi ti odlepila, to je običan strah od smrti (u istoriji kulture poznato kao sukob erosa i tanatosa) - iz tog straha upravo je kod nekih ljudi pojačana ljubav prema bližnjem, ili tvoja želja za novim potomcima, ljubav jednako seks, to je jedina kontra smrti... Nije blesavo ni planirati drugo dete u ovakvoj situaciji, jer ti si mlada i jaka... A deca su se rađala i u sred ratova, pa što ne bi i kad je neki problem u porodici kao što je bolest?! To je bar sve prirodno (za razliku od ratova).

........ali evo jedan (pomalo patetičan) link za dirljivu istinitu priču o tome kako deca doživljavaju takve stvari (slika govori više od reči, a ni njih nema mnogo, pogledaj) - http://www.coolinarika.com/slika/1966837/

Ova prica o devojcici je zaista dirljiva i prepoznala sam se u njoj po tome kako vaspitavam i ucim svoje dete o dedi(mom ocu)kojeg nije upoznala jer je umro pre njenog rodjenja.Jednom mi je pricala kada je imala tri godine da ga je sanjala i da su se lepo zabavljali tako sto ju je citave noci u snu golicao.;)Drago mi je sto je eto moguce da se duse povezu i na nekim drugim nivoima.

Moze bit da si upravu za sve sto pricas o odnosu zivota i smrti samo sto ja to nisam imala snage da sama sebi glasno priznam.Da se plasim...plasim se...i smrti i zivota u ovim okolnostima.Naravno,vera i nada u bolje su to sto me svakodnevno vuce napred.
Brine me samo da li bi bila u stanju da sve uradim i iznesem kako treba obzirom na stresove i velika,svakodnevna psihicka naprezanja.Ponekad nisam u stanju da stojim na nogama od umora a kamoli da zamislim ustajanje u 3h nocu da pored ostalih sredjujem jos i bebu.:besna:

S jedne strane,zeljica(jos uvek u povoju)za bebironcem i sve lepo sto ona nosi sobom a sa druge muka,bolest,briga...pa ko pobedi neka nosi sve bombone sa stola.:klap:

jaoj, jedva sam našla onaj ljiljin smajlić za zezanje - :tease:

ama naravno, svi se ovde podržavamo i svako svakom želi sve najbolje, samo smo ponekad malo površni, čak i ja, naročito uveče...

a nisam se ja nikako šalila s onim oko dece, to nekim ženama daje snagu (mislim, znaš, nemam ja pojma o tome, nešto sam samo načula)

to oko dece - ljiljka će ti sigurno bolje objasniti - kad stigne ;)

Poslednja izmena:
jaoj, jedva sam našla onaj ljiljin smajlić za zezanje - :tease:

ama naravno, svi se ovde podržavamo i svako svakom želi sve najbolje, samo smo ponekad malo površni, čak i ja, naročito uveče...

a nisam se ja nikako šalila s onim oko dece, to nekim ženama daje snagu (mislim, znaš, nemam ja pojma o tome, nešto sam samo načula)

to oko dece - ljiljka će ti sigurno bolje objasniti - kad stigne ;)

Ahaaa,sad shvatih daklem ti mislis da se Ljiljka upravo bakce rodama i njihovim sletanjem pa nema vremena da raspreda trice i kucine s nama.:zcepanje:

Kuuuku draga moja Beket ako ja resim da ojacam jednom a ono me strefi dvaput,ko ce da kuca gluposti ovde ako odem na porodiljsko bolovanje jedno pessssessst godina?:aaa:

:rtfm:

khm, moram opet ja... elem, na dementne stvarno ne treba vikati, ne samo zbog njih, nego i zbog sebe... sve je to interakcija, itd.

Ljiljko naša, molim te, ne uvodi nam nova pravila samo zato što ti imaš atipičan slučaj (sama si pisala o tome) - toliko si i sama shvatila...

Moja je majka uvek bila osetljiva, ali dok je bila zdrava i mlađa - vikala sam i ja na nju, drala se iz petnih žila dok ne dokažem da sam u pravu, ona je posle cmizdrila tri dana i noći. Kad sam ukapirala šta je demencija - odmah sam okrenula ploču. Smandrljala sam njenu idiotsku transakciju sa kirbijem, otplatila sve dugove, sve njene pajtaše i ostale oterala gde im je mesto. A kad sam je smestila u dom i kad sam samo videla da jedna starija negovateljica viče na neku drugu babu - to sam odmah prijavila šefici i zamolila ih da - ne samo da ne viču na moju majku - nego ni da ne viču na nekog drugog u njenom prisustvu. To se s dementnima ne radi.

ama bre, viš da na njemu mamu deluje :rtfm: mama bi gundjala i dalje, vikala, zvocvala jer ne ume da prestane, a čerka bi se jela i jela i nervirala.....i šta onda? Kome treba pomoć? Mama je prestala, otišla u drugo vreme i interesovanje, na ovo i zaboravila, a čerka se ne nervira....i mirna bačka. Nema to veze sa ovim mojim atipičnim kafanskim tipom, već sa činjenicama koje je beuzuslovna napisala.
Vidiš, nisam pristalica slepog praćenja napisanog ma ko ga napisao, več iskustva i posmatranja. Na mog tatu deluje vikanje kad pretera. Na njenu mamu deluje. Na Sumarinog deluje i treba viknuti tad.......na tvoju mamu ne deluje i ne treba vikati na nju nikad. I to je sve. Samo posmatranje i razmišljanje svakog slučaja ponaosob jer je bolest vrlo individualna. Nema tu nikakvih pravila, zato nemoj da ih uvodiš :lol:

Ahaaa,sad shvatih daklem ti mislis da se Ljiljka upravo bakce rodama i njihovim sletanjem pa nema vremena da raspreda trice i kucine s nama.:zcepanje:

Kuuuku draga moja Beket ako ja resim da ojacam jednom a ono me strefi dvaput,ko ce da kuca gluposti ovde ako odem na porodiljsko bolovanje jedno pessssessst godina?:aaa:

Nisu rode još, al se bakćem s moj pritisak u očima i glavi a koji se ne javlja na aparatu (kad merim, normalan je) i silnim poslom i problemima koje svi imamo. I padnem u krevet mrtvosana, i ne pišem nigde skoro, ali pročitam sve što ste napisale i samo imam snage da ostavim kratak post......jednostavno, moram da sklopim oči :aha:

Ja se ne sećam kako je bilo :strika::rotf:

S jedne strane,zeljica(jos uvek u povoju)za bebironcem i sve lepo sto ona nosi sobom a sa druge muka,bolest,briga...pa ko pobedi neka nosi sve bombone sa stola.
Znam da ce zvucati cudno,ali i kod nas se javlja zelja za jos jednim malenim bicem i onda sedimo i razgovaramo i pricamo sta to sve nosi sa sobom,sa jedne strane maleno od 2 godine,deda i njegova bolest koja svakim danom napreduje i gde ne mozes ocekivati da ce biti bolje,samo gore i godine koje dolaze i gde znas da ona tvoja zeljica za par godina verovatno nece moci da se ostvari bas zbog godina,ali zivot ide dalje....:( a ko ce poneti bombone sa stola?Neka vreme odluci.
Na Sumarinog deluje i treba viknuti tad.
Na dedu deluje kad povisim ton i naredim mu da uradi to i to.
U nekim momentima kad viknem na njega,kad me iznervira zbog necega sto je uradio a nije trebalo,primecujem da se povuce malo u sebe i onda kasnije,mnogo kasnije muzu kaze da sam vikala na njega a on ne razume zasto.I onda ga poljubim i pomilujem po kosi i sve prodje,kao malo dete je tad. :)
Kuuuku draga moja Beket ako ja resim da ojacam jednom a ono me strefi dvaput,ko ce da kuca gluposti ovde ako odem na porodiljsko bolovanje jedno pessssessst godina?
Nis tu ne brini,nastavices ti da kuckas gluposti,hormoni ce se pobrinuti za to ;)

to oko dece - ljiljka će ti sigurno bolje objasniti - kad stigne
Nastavnice,;) mogu li ja,ja znam sve o tome.
Istina je.
Dete ti daje neveroatnu snagu da nastavis dalje i kad ti je tesko sam pogled na to maleno bice sto se osmehuje i zeli da te ljubi,momentalno ti vraca osmeh na lice :lol::heart:
Nzm. kakvo je vreme kod vas,ali u NS se sprema izgleda neko nevreme
Pozdrav i poljubac svima :bye:

Nastavnice, mogu li ja,ja znam sve o tome.:D

Mooolim te Beket pusti prvo Sumaru da odgovara,viiis kako je sve lepo naucila i bas je vredna!:DHoce i ona jos jednog cupavca meeedj svim drangulijama!:ok:

Bravo,Sumara...sad mi je lakse kad imam podrsku iz prve klupe!!!:cmok2:

Nisu rode još, al se bakćem s moj pritisak u očima i glavi a koji se ne javlja na aparatu (kad merim, normalan je) i silnim poslom i problemima koje svi imamo. I padnem u krevet mrtvosana, i ne pišem nigde skoro, ali pročitam sve što ste napisale i samo imam snage da ostavim kratak post......jednostavno, moram da sklopim oči :aha:

Ja se ne sećam kako je bilo :strika::rotf:

Proveri onaj ocni pritisak kod oftamologa moooz da bude do njega.Jos ako nosis naocare kad radis ili uopste pa se naprezez dok radis sa papirima ili na kompu.Proveri drzanje kicme dok sedis i dugo radis ili uopste.

Back