Demencija

Ono sto sam ja naucila u paklenih nekoliko predhodnih meseci je da bez obzira na karakter i bolest moje majke sada potpuno drugacije reagujem na njene pridike i komentare slicne onima koje ti dobijas od svoje majke.Pravilo broj jedan bez obzira na demenciju nemoj dozvoliti da te ona izbaci iz takta.Pravilo broj dva,drzi se samo onoga sto tebe zanima u razgovoru s njom i sav visak informacija narocito takvih negativnih istog momenta brisi iz svoje memorije.Pravilo broj tri,kad se uveris da je manje vise ok,podnosljiva i da nece umreti kad spustis slusalicu-zavrsavaj razgovor sto pre pod raznoraznim izgovorima.
Zasto uopse slusas njena naklapanja kad znas njihovo poreklo i ishod?Ona se prazni i to joj donosi zdravstveno rasterecenje,posle je verovatno opustenija,mozda i bolje spava...a ti?Ti padas u bedak i ocaj!!!Aloooo....trgni se!!!Na tvom mestu ja je nebih zvala citav naredni dan i mozda duze.Pustis je da se izduva.Ako te zanima kako je okreni dez.sestru ili osoblje,uveri se da je ziva i zdrava i osmeh broj sest pa u nove zivotne radosti.;)

Uh, bas mi nekad treba da odslusam vase kritike. Hvala vam svima na tome. Sve ja to znam. I stvarno nekada pocnem i ja da peterujem sa briznoscu, pa se uz vasu pomoc vratim u realnost. Ali postoji problem sto je moja mama u drzavnom domu i sto je na odeljenju za one koji se sami o sebi brinu. Ona je jos uvek vecim delom svesna sebe, samo se povremeno gubi. Nekada vise puta u danu, nekada svaki drugi dan... ko bi ga znao. E sad, ako je ja ne zovem ona pocne da place i da histerise i hoce kuci i pravi scene... a osoblje u drzavnom domu nece da se raspravlja, vec kada zagusti oni zovu mene da je smirim. NIje joj oduzeta poslovna sposobnost i ona sa pravne tacke gledista moze da ide kuci. A ja nemam sada novca za tu proceduru. Vec sam rekla da je celog zivota trazila sazaljenje. Prosto nekada uziva da se okupe ljudi oko nje i eto ona je sada jadna a oni je spasavaju. Danas resim da je ne zovem dok sam na poslu. Ali zove je rodbina i ona onda njih pita za mene i za sve ostalo i eto belaja... I dok ja radim u firmi, resena da cu mamu zvati mnogo kasnije... zove mene danas tetka sva uznemirena sa pricom da mi je majka strasno uspanicena, da kvrca po telefonu dok ga ne pokvari, da hoce da me trazi... :dash: Znam, reci cete da treba da iskljucim telefon. A sta ako ova moja posizi i izadje napolje. Prosli put su je vracali sa pola dvorista. Sta ce biti ako je ne primete. U drzavnom domu popodne je opustencija za osoblje. A da je sada, dok je jos svesna stavim medju one totalno pogubljene i zakljucane?:dontunderstand:

Meni je takodje sve logicno sto je doktor rekao i svaki lek i vitamin koji je propisao ima savrseno pokrice i to mi je jasno.Rezultati su ocigledni i da lekar hoce da izvuce najbolje iz nje.Samo se pitam da li je moguce da organizam sve to apsorbuje i da mama to moze u tim kolicinama dobro da primi?Verujem da lekar ipak zna sta radi.

Blizance, imala sam i ja tu nedoumicu. Ali doktori na osnovu kompletnog stanja tvoje mame znaju sta joj je potrebno i koliko moze da izdrzi. Nemoj da racunas vitamine u lekove, kada brojis koliko ima tableta. Posto moja mama slabo sada izlazi iz sobe, ne znam da li da proveravamo taj vitamin D.

Posto moja mama slabo sada izlazi iz sobe, ne znam da li da proveravamo taj vitamin D.

Nevezano za demenciju, skoro sam nešto čitala za vit. D - navodno upravo taj nedostatak ubrzava proces starenja, a u prirodnom obliku dobija se uglavnom od ribe i od - sunca!
Kao što bi ti rekla - popričaj s lekarima o svemu tome... ;)

btw, dosta sam razmišljala o onom tvom poslednjem incidentu sa mamom i čini mi se da kapiram zašto si tad toliko pukla: tu je izgleda doprineo onaj tvoj sindrom da moraš sve da uradiš najbolje, samo da te neko ne bi optužio, pa si tako - iako opet nepravedno optužena - došla na ivicu nervnog sloma, upravo zato što se previše trudiš a nema ko da te pohvali, nego ti naprotiv svaljuju krivicu - i tvoje blesave tetke, i tvoja bolesna majka... ali evo, mi te ovde hvalimo, jer zaista malo ko od nas ima toliko želje da se totalno posveti bolesnom ocu/majci, svako od nas ima neku distancu prema svemu ovome, ja lično nemam "bezuslovnu ljubav" ni prema kome... pa eto, ako ti je lakše da tako sagledamo stvari, onda se vrati na svoju poziciju, samo ti znaš kako je i šta najbolje za tvoju mamu, ali nemoj da se toliko kidaš kad je ona "ljuta" ili "neraspoložena", i to je u opisu ljudskog života, a to što su sad njena negativna osećanja bezrazložna - znaš i sama da je to tako u demenciji...

ko zna, lekari sigurno znaju, ja nemam pojma čemu taj jastuk
jedino mogu da zamislim kako bi to izgledalo da ovom mom nemirku stave :zcepanje:

Upravo je u tome fora, nemirnima to ne preti, jer dok god čovek može svojom snagom da pokreće udove, dok god ga možeš okretati i prevrtati - takvi jastuci nisu potrebni.
Videla sam jednog mlađeg čoveka, odavno je kao biljka, njemu i u krevetu i u kolicima podmeću jastučiće na sve strane, baš mi je to upalo u oči: mršave ruke naslanjaju se plave mekane podmetače...

kratak javni izvestaj
tata - isto :heart:
mislim somatski isto po mom "specijalistickom" misljenju. medjutim "psiho"... hm... prica nepovezano sto na sat, mene ne da ne prepoznaje, nego slobodno moze neko da nas upozna. pricala sam mu da sam njegova cerka, da je on meni tata, a on ljutito: "imam i ja tatu" qq! tugica. al` ljudi meni sve ovo sada nije nista u odnosu na njegovo stanje prosle nedelje u ovo vreme. ono je bila dehidrirana vreca koski. ove sada bar pricaju. dusa moja. omlatio je parce torte i sejk, nisam htela da preteram jer su ga hranili uz infuziju.

jedva sam se "nakanila" da odem. "pomoze" mi telefon. od kada su mobilni u upotrebi nikako da ukapiram za sta sluzi fiksni. retko ko zove. al` dobro. zazvoni negde okoLo 15,15 - noge mi se odsekle. da ne pisem koje su mi dve vesti bile na pameti. otrcim po njega uFatim vazduK i "alo", "alo", "jel to stan?", "jest...", neki glas ko da nije doruckovala zadnjih 20 dana, sablasan, tanak, naslonih se ja na zid i cekam, kad krete ona: "ovde, firma...." au.... da ste me culi, mozda neko i jeste - nisam psovala nego sam psovala za sve pare plus regres i topli obrok. premrla sam! doletese svi prisutni u kuci, cak i njih neki put znam da iznenadim. al` koNj god da je bio - fala joj - da me ne precepi, mozda ne bih otisla, jer sam citav dan imala utisak da ce mozak da mi provri. nije bilo ni upola strasno napolju kao sto sam se nadala. pretekoh - a sad drage moje - odoK u zasluzenu horizontalu -
:lakunoc:

Blizanče.....toliki lekovi:eek:.....i tri dijagnoze.....pobogu
:zag::zag::zag:

- - - - - - - - - -

Upravo je u tome fora, nemirnima to ne preti, jer dok god čovek može svojom snagom da pokreće udove, dok god ga možeš okretati i prevrtati - takvi jastuci nisu potrebni.
Videla sam jednog mlađeg čoveka, odavno je kao biljka, njemu i u krevetu i u kolicima podmeću jastučiće na sve strane, baš mi je to upalo u oči: mršave ruke naslanjaju se plave mekane podmetače...

znam, ovaj moj je vrtiguz neopevani :zcepanje:
to mi je i muž rekao....

- - - - - - - - - -

kratak javni izvestaj
tata - isto :heart:
mislim somatski isto po mom "specijalistickom" misljenju. medjutim "psiho"... hm... prica nepovezano sto na sat, mene ne da ne prepoznaje, nego slobodno moze neko da nas upozna. pricala sam mu da sam njegova cerka, da je on meni tata, a on ljutito: "imam i ja tatu" qq! tugica. al` ljudi meni sve ovo sada nije nista u odnosu na njegovo stanje prosle nedelje u ovo vreme. ono je bila dehidrirana vreca koski. ove sada bar pricaju. dusa moja. omlatio je parce torte i sejk, nisam htela da preteram jer su ga hranili uz infuziju.

jedva sam se "nakanila" da odem. "pomoze" mi telefon. od kada su mobilni u upotrebi nikako da ukapiram za sta sluzi fiksni. retko ko zove. al` dobro. zazvoni negde okoLo 15,15 - noge mi se odsekle. da ne pisem koje su mi dve vesti bile na pameti. otrcim po njega uFatim vazduK i "alo", "alo", "jel to stan?", "jest...", neki glas ko da nije doruckovala zadnjih 20 dana, sablasan, tanak, naslonih se ja na zid i cekam, kad krete ona: "ovde, firma...." au.... da ste me culi, mozda neko i jeste - nisam psovala nego sam psovala za sve pare plus regres i topli obrok. premrla sam! doletese svi prisutni u kuci, cak i njih neki put znam da iznenadim. al` koNj god da je bio - fala joj - da me ne precepi, mozda ne bih otisla, jer sam citav dan imala utisak da ce mozak da mi provri. nije bilo ni upola strasno napolju kao sto sam se nadala. pretekoh - a sad drage moje - odoK u zasluzenu horizontalu -
:lakunoc:

:nasmeja me :zcepanje:
ajde, lepo odmori....:zag:

Nevezano za demenciju, skoro sam nešto čitala za vit. D - navodno upravo taj nedostatak ubrzava proces starenja, a u prirodnom obliku dobija se uglavnom od ribe i od - sunca!
Kao što bi ti rekla - popričaj s lekarima o svemu tome... ;)

btw, dosta sam razmišljala o onom tvom poslednjem incidentu sa mamom i čini mi se da kapiram zašto si tad toliko pukla: tu je izgleda doprineo onaj tvoj sindrom da moraš sve da uradiš najbolje, samo da te neko ne bi optužio, pa si tako - iako opet nepravedno optužena - došla na ivicu nervnog sloma, upravo zato što se previše trudiš a nema ko da te pohvali, nego ti naprotiv svaljuju krivicu - i tvoje blesave tetke, i tvoja bolesna majka... ali evo, mi te ovde hvalimo, jer zaista malo ko od nas ima toliko želje da se totalno posveti bolesnom ocu/majci, svako od nas ima neku distancu prema svemu ovome, ja lično nemam "bezuslovnu ljubav" ni prema kome... pa eto, ako ti je lakše da tako sagledamo stvari, onda se vrati na svoju poziciju, samo ti znaš kako je i šta najbolje za tvoju mamu, ali nemoj da se toliko kidaš kad je ona "ljuta" ili "neraspoložena", i to je u opisu ljudskog života, a to što su sad njena negativna osećanja bezrazložna - znaš i sama da je to tako u demenciji...

Bas tako, Beket. Slazem se sa svim sto si rekla. Tako su me programirali kad sam bila mala i ne mogu da se iscupam iz svega toga, a vidim da pucam. Zato, drage moje, udrite po meni cim primetite da preterujem za dobrobit svih a na veliku stetu mene same. Cesto nisam svesna toga ili se osvestim kada se rasplacem i slomim.
A opet... ona zna da bude tako mazna i nezna i brizna i sve prihvata... I tu tek puknem od zalosti. Velike su oscilacije kod vaskularne demencije... Evo opet pocinjem da je branim i da se spremam da sve preuzmem na sebe:hahaha: Zato cu ovde zavrsiti ovaj post:hvala:

Poslednja izmena:
LJILJO,hvala na :zag:uzvracam ti...Nazalost,tri dijagnoze ali vazzno je da za sada ima poztivnih reakcija na terapiju.

Bezuslovna,ukapirah da su vitamini odvojeni od lekova juce kad sam citala uputstva u kutijama.Trebalo mi je dva dana da navatam sta je sta a za primenu se spremam i psihicki fizicki.Opet...toliko hemije za organizam...sta da se radi.CEEEda lansiram mamu na Mesec uz svu tu vitaminozu.Ima da bude kiiii Supermen iz mladjih dana.:zcepanje:

- - - - - - - - - -

Bas tako, Beket. Slazem se sa svim sto si rekla. Tako su me programirali kad sam bila mala i ne mogu da se iscupam iz svega toga, a vidim da pucam. Zato, drage moje, udrite po meni cim primetite da preterujem za dobrobit svih a na veliku stetu mene same. Cesto nisam svesna toga ili se osvestim kada se rasplacem i slomim.
A opet... ona zna da bude tako mazna i nezna i brizna i sve prihvata... I tu tek puknem od zalosti. Velike su oscilacije kod vaskularne demencije... Evo opet pocinjem da je branim i da se spremam da sve preuzmem na sebe:hahaha: Zato cu ovde zavrsiti ovaj post:hvala:

EEEE,danas si bas kako treba!:cmok2:

vazno je da za sada ima poztivnih reakcija na terapiju.
:klap:
Trebalo mi je dva dana da navatam sta je sta a za primenu se spremam i psihicki fizicki.Opet...toliko hemije za organizam...sta da se radi.CEEEda lansiram mamu na Mesec uz svu tu vitaminozu.Ima da bude kiiii Supermen iz mladjih dana.:zcepanje:
:zcepanje: :rotf:

tatu je danas posetio najbolji prijatelj i cera sa zetom. stanje isto :klap:
sutra cemo mama i ja u posetu, ako ne sutra prekosutra sigurno. juce sam napravila prvi deo velikog spremanja. pobacala brdo tatine garderobe. hm... malo je bolelo, ali bila sam u prilici da vidim (kod drugarice) kako mnogo boli, kada se to isto radi, ajd da kazem kasnije. dakle, niko vise od tate ne ocekuje da ce nositi odela koja je sam sio... mnogo su mi pomogli izvesni insekti koji nisu bili na vreme tretirani, tako da sam imala cime da se tesim ("pojeli moljci"). hocu do njegovog povratka da sredim njihovu garderobu i podrum. mamin orman nisam dirala, al` sve drugo sto ne treba - bacam.
:metla2: :bye:

Bili kod tatka mi danas. Jedva hoda....od nekretanja i njegovih nogu, a kad je slobodan sam ustaje i ide...i pada...i tako
Izveli smo ga napolje u kolicima. Danas je tih, i tiho govori....još je u detinjstvu sa povrmenim izletima u kaFanu, te smo danas išli u "4 konja" :lol: I čim smo došli tražio je da zeta vino :eek:....njega zna ko je, a ja sam......ili njegova mama ili unuka
Ajde, idemo....kaže i ustaje iz kolica....moj ga muž uhvati pod ruku...ajde deda, samo da znaš da ti plačaš :lol.....ja ga uhvatim pod drugu ruku i tako smo prošetali jedno 10-15 metara.
Zaboravio je da puši, pokreti su nevešti, ali se prisetio kako se to radi. I psuje....:zcepanje:
Hranila sam ga za užinu....rolat sa džemom od kajsija i pojila na šolju sa onim za pijenje....kako se kaže...ima poklopac sa pipkom....jako dugo zvaće svaki zalogaj...objasnih mužu da je to tako u ovoj bolesti
I kad smo polazili, kaže....a da idemo u 4 konja? :pivce:

ma već sam te ošacovala za kućnu pomoćnicu :D
moz` - znas ono kolko para tol`ko muzike ;)
ajd ne preteruj s tim bacanjem starih stvari :cool:
jok preterivanje, ciscenje. do skoro je bilo zabranjeno otvoriti njihove ormane. katastrofa cega sve ima. verovatno cu danas nastaviti.
Bili kod tatka mi danas. Jedva hoda....od nekretanja i njegovih nogu, a kad je slobodan sam ustaje i ide...i pada...i tako
Izveli smo ga napolje u kolicima. Danas je tih, i tiho govori....još je u detinjstvu sa povrmenim izletima u kaFanu, te smo danas išli u "4 konja" :lol: I čim smo došli tražio je da zeta vino :eek:....njega zna ko je, a ja sam......ili njegova mama ili unuka
Ajde, idemo....kaže i ustaje iz kolica....moj ga muž uhvati pod ruku...ajde deda, samo da znaš da ti plačaš :lol.....ja ga uhvatim pod drugu ruku i tako smo prošetali jedno 10-15 metara.
Zaboravio je da puši, pokreti su nevešti, ali se prisetio kako se to radi. I psuje....:zcepanje:
Hranila sam ga za užinu....rolat sa džemom od kajsija i pojila na šolju sa onim za pijenje....kako se kaže...ima poklopac sa pipkom....jako dugo zvaće svaki zalogaj...objasnih mužu da je to tako u ovoj bolesti
I kad smo polazili, kaže....a da idemo u 4 konja? :pivce:
ljiljo, sve kao kod mog tate. na prijemu dr mi kaze da je bolest postojala mnogo, mnogo pre nego sto smo je mi prepoznali. cak i pre 2008. (koju ja uzimam kao godinu prve halucinacije). jbg, tu smo gde smo. i - idemo dalje ;) :zag:

jok preterivanje, ciscenje. do skoro je bilo zabranjeno otvoriti njihove ormane. katastrofa cega sve ima. verovatno cu danas nastaviti.
Cudo jedno koliko bude garderobe kad se pocne spremanje i ciscenje, i kako odjednom kad se to sve lepo sredi dobijes slobodnog prostora :)

Uh,Ljiljo,samo hrabro dalje.Uradila si sve sto si mogla za oca,zivot ide dalje - za iste pare :zag:

:klap:

:zcepanje: :rotf:

tatu je danas posetio najbolji prijatelj i cera sa zetom. stanje isto :klap:
sutra cemo mama i ja u posetu, ako ne sutra prekosutra sigurno. juce sam napravila prvi deo velikog spremanja. pobacala brdo tatine garderobe. hm... malo je bolelo, ali bila sam u prilici da vidim (kod drugarice) kako mnogo boli, kada se to isto radi, ajd da kazem kasnije. dakle, niko vise od tate ne ocekuje da ce nositi odela koja je sam sio... mnogo su mi pomogli izvesni insekti koji nisu bili na vreme tretirani, tako da sam imala cime da se tesim ("pojeli moljci"). hocu do njegovog povratka da sredim njihovu garderobu i podrum. mamin orman nisam dirala, al` sve drugo sto ne treba - bacam.
:metla2: :bye:

Kako je tata reagovao kad mu se pojavio taj najbolji prijatelj?Hoce li nesto s njim da razgovara i secali ga se?Da li pokazuje neku vrstu emocije,bilo kakve kad se neko od vas pojavi?Bar neku reakciju?
Nije lose pospermiti to sve po ormarima sad kad imas malo vise vremena ali kntrolisi breee taj svoj poriv da stalno nesto radis.Odvoji bar jedan dan za blejanje u prazno ili puno, ako su palacinke s eurokremom i zvizni da svrnemo tek da imas sudova za pranje ako ti je dosadno.:):plez:

Blizanče, nasmeja me.....zamišljam je u spejs šatlu...i mog tatka pored kao navigatora :zcepanje:

Kad ti kazem ima da biiidne ki shecer!!!:sad2:AAA...ssss taki navigatori ima da dogura daaaleko:D

Nego...viiis da se dekan setio 4 Konja...:ok:sto ste mu obecali...prevarantiiii!!!:zper:

Juce,spakujem mamu da malo proseta posle 10dana...nece uvek da ide napolje i izbegavamo vrucinu.Upakujemo kateter u neku sarenu kesu...(kaoooo tako se nosiiii:dash:)Fazoniramo frizuru (jer od lezanja ima lepezu oooodpozadi na glavi),obucemo iiizlazece stvari i tako...mic po mic.Ko dva puzaaa...a ja ocuuu da padnem od tako sporog hoda,moje noge to nisu nikad volele al ajde....I tako,pesacimo mi 50m-etara jedno sat vremena.Onda kaooo svratismo u neku tekstilnu radnju kao ja pokusavam da delujemo nooormalno.Ustvari,vise sam htela da vidim njenu reakciju,posle 8 meseci bez onih obicnih-svakodnevnih radnji.Htedoh da vidim da li ce joj neki artikl,privuci paznju tek da znam jel se dozvala malo u tom socijoloskom smislu.Usle mi u prodavnicu i tako,jednom rukom je drzim,drugom kao prevrcem po ofingerima a ona gleda...Gleda,skoro potpuno nezainteresovana.Nista joj nije po volji ...a tu je uvek volela da ronda po policama i kupi sebi nesto.Rece,da tu nema nista za nju i da pozurimo sa izlaskom.Imala sam utisak da se stidi svog izgleda pred poznatim prodavacicama.Ohrabrih je da izgleda sasvim dobro i da nije uopse bitno ko ce sta da misli.Uvek je brinula o svom izgledu i vazno joj je bilo da dobija komplimente.Sada je svesna da ih vise nema i da ih mozda nikada vise nece ni biti.Ponekad je ja pohvalim da je lepa ili da joj je lepa frizura jer ceo dan i provodi u spavacici pa nemam sta ni da hvalim.Znam da joj moji komplimenti i nisu bitni...bitni su ostali a oni cute i zagledaju je ispod oka jer im je cudna...i verovatno posle sapucu i komentarisu...sta li se s njom dogodilo...Stalno joj ponavljam da nisu drugi bitni do mi,njena porodica a da je nama lepa i draga i takva kakva jeste...a tesim je da je kao i ostali...normalni...:rumenko:Koga li lazem???Sebe,verovatno...:(

Cudo jedno koliko bude garderobe kad se pocne spremanje i ciscenje, i kako odjednom kad se to sve lepo sredi dobijes slobodnog prostora :)
drugi dan bacanja I jos nije gotovo.... sutra cemo kod tate pa pravim pauzu, al` da ima posla ima
Kako je tata reagovao kad mu se pojavio taj najbolji prijatelj?Hoce li nesto s njim da razgovara i secali ga se?Da li pokazuje neku vrstu emocije,bilo kakve kad se neko od vas pojavi?Bar neku reakciju?
Nije lose pospermiti to sve po ormarima sad kad imas malo vise vremena ali kntrolisi breee taj svoj poriv da stalno nesto radis.Odvoji bar jedan dan za blejanje u prazno ili puno, ako su palacinke s eurokremom i zvizni da svrnemo tek da imas sudova za pranje ako ti je dosadno.:):plez:
blizance, rekose mi da je na njega s`vrata odreagovao - rekao je: "bio si mi I pre neki dan" (a nije bio) I sve vreme je bio raspolozen, ali se nije setio njegovog imena. kako ce na mene reagovati pretpostavljam, al` ajd da ne pisem, sutra cu posle posete.
ovo si lepo primetila, po opredeljenju jesam hedonista, al` me valjda ova situacija tera u radoholike. sto se palacinki tice da znas da uopste nije losa ideja, mogli bi se dogovoriti. stalno pricam da bih volela jedan dan "cutanja" uz knjigu na adi, al` nikako da se sve potrefi. valjda ce mi se posreciti sl.nedelje...
Juce,spakujem mamu da malo proseta posle 10dana...nece uvek da ide napolje i izbegavamo vrucinu.Upakujemo kateter u neku sarenu kesu...(kaoooo tako se nosiiii:dash:)Fazoniramo frizuru (jer od lezanja ima lepezu oooodpozadi na glavi),obucemo iiizlazece stvari i tako...mic po mic.Ko dva puzaaa...a ja ocuuu da padnem od tako sporog hoda,moje noge to nisu nikad volele al ajde....I tako,pesacimo mi 50m-etara jedno sat vremena.Onda kaooo svratismo u neku tekstilnu radnju kao ja pokusavam da delujemo nooormalno.Ustvari,vise sam htela da vidim njenu reakciju,posle 8 meseci bez onih obicnih-svakodnevnih radnji.Htedoh da vidim da li ce joj neki artikl,privuci paznju tek da znam jel se dozvala malo u tom socijoloskom smislu.Usle mi u prodavnicu i tako,jednom rukom je drzim,drugom kao prevrcem po ofingerima a ona gleda...Gleda,skoro potpuno nezainteresovana.Nista joj nije po volji ...a tu je uvek volela da ronda po policama i kupi sebi nesto.Rece,da tu nema nista za nju i da pozurimo sa izlaskom.Imala sam utisak da se stidi svog izgleda pred poznatim prodavacicama.Ohrabrih je da izgleda sasvim dobro i da nije uopse bitno ko ce sta da misli.Uvek je brinula o svom izgledu i vazno joj je bilo da dobija komplimente.Sada je svesna da ih vise nema i da ih mozda nikada vise nece ni biti.Ponekad je ja pohvalim da je lepa ili da joj je lepa frizura jer ceo dan i provodi u spavacici pa nemam sta ni da hvalim.Znam da joj moji komplimenti i nisu bitni...bitni su ostali a oni cute i zagledaju je ispod oka jer im je cudna...i verovatno posle sapucu i komentarisu...sta li se s njom dogodilo...Stalno joj ponavljam da nisu drugi bitni do mi,njena porodica a da je nama lepa i draga i takva kakva jeste...a tesim je da je kao i ostali...normalni...:rumenko:Koga li lazem???Sebe,verovatno...:(
ko zna sta im se vrti po glavi... mozda nista od svega sto mi mislimo.... :think:
Hocu...optimista sam po prirodi ali nekad tresnem glavom o zid kad se najmanje nadam:sad2:Uhvati me strah,tuga .... sta li...Cekam reakciju na nove lekove.:klap:
:zag:

Pozdrav svima .Pisala sam vam ranije ,ne znam da li me se secate ,ali nije ni vazno. Moj tata ima alchajmera vec skoro deset godina, prilicno rano je dobio i prilicno dobro je bio do neki dan. Onda je .Pre sedam dana je dobio temperaturu skoro 42,da vam ne pricam o hitnoj koja nije htela da dodje i o haosu koji sam napravila o bezobrazluku doktorke kojiu sam na kraju htela da bijem! Elem,on ima momente kada je relativno ok i kada se skroz izgibi .Kad se izgubi to je strasno, ne moze ni da ustane, pritom ima 120 kg. Problem je u tome sto on uopste ne spava, tj. ne spava 36 sati, pa odspava 5-6,mi u kuci popadasmo od umora, ne znamo gde smo. Uz sve to ide da mokri na svakih 15 minuta i sto je zanimljivo stvarno mokri, ne znam sta vise izlazi iz njega! Po celu noc samo kuka!Jel imao neko iskustva sa tom nesanicom i uriniranjem? I zanima me da li alchajmer moze preko noci da se tako drasticno pogorsa? Nista ne bi bilo tako strasno da on spava, ovako je neizdrzivo.

- - - - - - - - - -

Izvinjavam se zbog pravopisa, pisem sa telefona i od reklama ne vidim nista!

Pozdrav svima .Pisala sam vam ranije ,ne znam da li me se secate ,ali nije ni vazno. Moj tata ima alchajmera vec skoro deset godina, prilicno rano je dobio i prilicno dobro je bio do neki dan. Onda je .Pre sedam dana je dobio temperaturu skoro 42,da vam ne pricam o hitnoj koja nije htela da dodje i o haosu koji sam napravila o bezobrazluku doktorke kojiu sam na kraju htela da bijem! Elem,on ima momente kada je relativno ok i kada se skroz izgibi .Kad se izgubi to je strasno, ne moze ni da ustane, pritom ima 120 kg. Problem je u tome sto on uopste ne spava, tj. ne spava 36 sati, pa odspava 5-6,mi u kuci popadasmo od umora, ne znamo gde smo. Uz sve to ide da mokri na svakih 15 minuta i sto je zanimljivo stvarno mokri, ne znam sta vise izlazi iz njega! Po celu noc samo kuka!Jel imao neko iskustva sa tom nesanicom i uriniranjem? I zanima me da li alchajmer moze preko noci da se tako drasticno pogorsa? Nista ne bi bilo tako strasno da on spava, ovako je neizdrzivo.

- - - - - - - - - -

Izvinjavam se zbog pravopisa, pisem sa telefona i od reklama ne vidim nista!

Zao mi je sto si morala da se nadjes na ovakvoj temi i sto ti nazalost zelim dobrodoslicu bas na ovom mestu.Lepse bi bilo da smo se nasli na nekoj o cvecu ili umetnosti ali...dobro je da postoji i ovako nesto.Ovde mozes puno nauciti.

Moja majka je imala problem sa spavanjem i rondanjem po kuci.Lorazepam nije pomagao sve dok doktror nije uveo najpre Largaktil pa onda umesto njega Leponex.Sada u kombinaciji sa Lorazepamom mnogo bolje spava.Nisam upucena konkretno u alchajmera ali sve bolesti koje se na ovom mestu pominju su nekako slicne i protkane demencijom,alcchajmerom,parkinsonovom...pa im je stoga i terapija slicna.
Da li tata dobija lekove za smirenje ili spavanje?

Ucestalo mokrenje moze da govori o vise stvari.Prvo i vrlo verovatno je urinarna infekcija koja je povezana predpostavljam sa tom visokom temperaturom i savetovala bih ti da sto pre odradite urinokulturu.Moze biti da mu je popustila i besika pa stalno ide pomalo a nikada do kraja i onda cesce odlazi u toalet.Dobro je ako jos moze da kontrolise taj nagon i nema pelene.Moja mama ga je izgubila potpuno pa nosi kateter.

Hitna pomoc je posbna prica ...probaj da se edukujes tako da uspes tati da odrzis stanje zivota kako tako dok se doticna pomoc o kojoj govorimo udostoji dolaska.Predpostavljam da ces u narednom periodu imati vise problema oko ovoga jer ce se slicne situacije verovatno cesce ponavljati.Mozda je najbolje da ga odmah smestis u bolnicu dok se neustanovi zasto je tako visoka temperatura.Uz sve ostale probleme to ti je jedina sigurna opcija u kojoj znas da je na sigurnijem mestu po zivot nego kod kuce.

Nevenam, dobro ti je rekla Blizance da tata treba sto pre u bolnicu ako je ikako moguce. Tolika temperatura nije bez razloga, mora da ima neku infekciju, a to kukanje tokom noci mozda znaci i da ga nesto boli, ali ne ume da kaze sta.

Ma kakva bolnica,cim je alchajmer odmah vracaju,nece hitna ni da vozi.Zamislite kad mi je doktorka jedva dala u cetvrtak da mu radimo rezultate,tj da dodje kucna nega da uzme krv,mokracu sam morala sama da nosim i jos mi kaze ako vam je kasno da cekate do ponedeljka rezultate vodite ga kod privatnika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kad je nisam zgazila!!!Da vodim coveka od 120 kila ,u bezsvesnom stanju,sa temperaturom 41 sa 8!!!Ja ne znam kako sam se suzdrzala da je ne udavim.Svasta sam joj rekla,a ona meni kaze da sam nezahvalna,da su oni nama ucinili sto su uopste dosli,jer zbog temperature ne izlaze na teren!Ljudi moji,da covek ne poveruje.Sto se tice largaktira davali smo ga,obori ga skroz,ali ne zaspi,u bunilu je bez prestanka i samo hoce da ide u wc!Sutra cemo videti rezultate,pa ce se na osnovu toga odrediti valjda neka terapija za to mokrenje,Uglavnom mi izludesmo,od nespavanja,poceli smo da se svadjamo medjusobno oko gluposti,mozak ne moze da podnese toliko opterecenje.Ja zadnji put nisam spavala preko 36 sati,evo sad opet sam ustala juce ujutru,a tu noc sam spavala 2 sata,pocela sam da povracam od umora.Sta cemo poraditi na kraju ja ne znam!Sve bi bilo podnosljivo samo da sredimo to spavanje.Zaspao je jutros u u dest i evo vec je budan...

Back