Demencija

A ja ti opet kažem da ne treba tako često da je zivkaš, zato ona valjda i umišlja da si stalno tu, zato se i samo na tebe ostrvi... ali čim se ponavlja ta priča kako joj dete skita i ona se kao brine, to samo znači da joj se vrti neki film u glavi, ko zna kakav scenario. I sve je to uobičajeno u demenciji... Ali ti...! Ne mogu da verujem da posle toliko godina i posle toliko scena, ti padaš na njene jadikovke kao da ne znaš ništa o demenciji... Ej! živce ćeš sebi iskidati... Ali ako se već toliko uživljavaš u njena raspoloženja, onda bar uđi u njen film i reaguj kako to ona očekuje - plači pred njom, izvinjavaj se kao najveći krivac, kao da si stvarno šiparica koja nije došla na vreme... (možda bi to pomoglo da se smiri, ko zna...)

saglasna :cistinaocare:
osim ovog poslednjeg da se uživljava u cilju maminog smirenja......mama će se smiriti, kako-tako, prosto je demencija takva, kratko traje ljutnja, sreća, smeh....sve zaborave, tako da ne treba uopšte ulaziti u raspravke sa njima, ne treba ulaziti u njihovo vreme, već biti u svome....jednostavno se kaže, na ono što oni pričaju, "dobro" i okreneš priču u drugom pravcu jer im to skrene pažnju.

I još nešto, dementni su na momente, ili na duže, u nekim svojim vremenima.....i ono što tada kažu, u tom vremenskom trenutku, već u sledećem, pri prelasku u neko drugo vreme, oni zaborave. Odgovori koje tada daju na naša pitanja ili tokom razgovora, nisu svesno logični (kako bi mi želeli da jesu), već se samo smeštaju u neku našu momentalnu logiku razgovora, pa mi mislimo da su svesni tof našeg dijaloga......a nisu....oni samo i dalje teraju svoju priču jer im je samo ona tog momenta u glavi......SAD i JA

- - - - - - - - - -

hvala ljiljo :kiss:
odnela sam mu jedan "zeleni oraJ" iz baste, isla pre neki dan da vidim ima li smokvi (retko voce koje bas voli). kad ga je video - zapevao je tu pesmu koliko je snage imao.

:zcepanje: ako, to je lepo videti :zag:

klasika! (dementni izvan kuće prave takva iznenađenja, malo se oslobode, živnu, zato je dom dobro okruženje za njih)
super što se dedica malo vraća u život, a i ti malo da odmoriš... pre svega psihički!

moj se ponaša ko oslobodilac Beograda......tolko je slobodan da su ga vezali :zcepanje:
i tako vezan (ruke ne može da sastavi, na kratko je vezan za žipke ogradice, jer sve uništi) je uspeo da skine pelenu....kaže med. brat....ko Hudini :zcepanje:

nego... pre neki dan sam na pp pisala beket za jedan "stos" koji sam videla u bolnici. probacu sto krace, jer mi kapci padaju
tata je pre odlaska u bolnicu bio totalno odsutan. gledao je u onu njegovu tacku otvorenih usta, svasta smo radili ne bi li mu skrenuli paznju (podsetilo me na onaj insert iz filma "tomi") nije reagovao. ali, kada bih mu pipnula stopalo, ili nedobog koleno, vristao je koliko snage ima. pitala sam dr iz d.zdravlja koji su to videli, o cemu se radi, dr je samo kratko odgovorio da "nisu vene" sta god da je to znacilo....
sad - ne znam da li mu u bolnici daju nesto protiv bolova (nije iskljuceno, pitacu) ali videla sam ogroman jastuk izmedju kolena, danas sam ponovo vrlo obazrivo krenula prvo ka stopalima, onda i kolenima - nista - masirala sam ga, prijalo mu je.
mislim da je beket mislila da taj "savet" podelim sa vama....

saglasna :cistinaocare:
osim ovog poslednjeg da se uživljava u cilju maminog smirenja......mama će se smiriti, kako-tako, prosto je demencija takva, kratko traje ljutnja, sreća, smeh....sve zaborave, tako da ne treba uopšte ulaziti u raspravke sa njima, ne treba ulaziti u njihovo vreme, već biti u svome....jednostavno se kaže, na ono što oni pričaju, "dobro" i okreneš priču u drugom pravcu jer im to skrene pažnju.

I još nešto, dementni su na momente, ili na duže, u nekim svojim vremenima.....i ono što tada kažu, u tom vremenskom trenutku, već u sledećem, pri prelasku u neko drugo vreme, oni zaborave. Odgovori koje tada daju na naša pitanja ili tokom razgovora, nisu svesno logični (kako bi mi želeli da jesu), već se samo smeštaju u neku našu momentalnu logiku razgovora, pa mi mislimo da su svesni tof našeg dijaloga......a nisu....oni samo i dalje teraju svoju priču jer im je samo ona tog momenta u glavi......

ma vidite li vi ovu našu Ljiljku kako odjedared sve zna... :lol:
a kad je došla ovdeKa - niš' nije 'tela da zna ---

eeeeh...

Poslednja izmena:
ma vidite li vi ovu našu Ljiljku kako odjedared sve zna... :lol:
a kad je došla ovdeKa - niš' nije htela da zna ---

eeeeh...

Ma ja se samo pravim da ne znam :manikir: :zcepanje:
istina je da samo posmatram, osećam, mislim i zaključujem.....sve tako radim....iz logike sam imala 5 kao vrata :lol:.....eeeeeeeee, nisi ti čitala moja filoZoFska tumačenja....sve čista primenjena filozoFija i to Žemska i to bRez pročitanih knjiga :tease::zcepanje:

nego... pre neki dan sam na pp pisala beket za jedan "stos" koji sam videla u bolnici. probacu sto krace, jer mi kapci padaju
tata je pre odlaska u bolnicu bio totalno odsutan. gledao je u onu njegovu tacku otvorenih usta, svasta smo radili ne bi li mu skrenuli paznju (podsetilo me na onaj insert iz filma "tomi") nije reagovao. ali, kada bih mu pipnula stopalo, ili nedobog koleno, vristao je koliko snage ima. pitala sam dr iz d.zdravlja koji su to videli, o cemu se radi, dr je samo kratko odgovorio da "nisu vene" sta god da je to znacilo....
sad - ne znam da li mu u bolnici daju nesto protiv bolova (nije iskljuceno, pitacu) ali videla sam ogroman jastuk izmedju kolena, danas sam ponovo vrlo obazrivo krenula prvo ka stopalima, onda i kolenima - nista - masirala sam ga, prijalo mu je.
mislim da je beket mislila da taj "savet" podelim sa vama....

ko zna, lekari sigurno znaju, ja nemam pojma čemu taj jastuk
jedino mogu da zamislim kako bi to izgledalo da ovom mom nemirku stave :zcepanje:

Istina,danas sam se u to uverila,vise nego ikad.Deda ni dok je bio zdrav nije znao ni granicu ni meru.
Moram da ga pohvalim,danas je bio jako dobar,iako smo imali drustvo i to povece,jesam malo strepela od dedine reakcije kad vidi punu kucu ljudi,ali sve je proteklo super,osim jedne male sitnice,nisam obratila paznju na kolicinu onoga sto je jeo i pio i desilo se to sto se desilo.Dobio je proliv,srecom stradile su samo pantalone.Radovao se kao malo dete kad je video da pristizu gosti i jos je uzivao u pesmama koje smo pustali,ma bio je fenomenalan,malo u drustvu,malo u svojoj sobi.
Presrecna sam sto je dan protekao tako pozitivno. :)

Divno!!!Vidis...bolje od ocekivanog je reagovao na guzvu.Sigurno je uzivao,bar na trenutak a vama je jos i ulepsao zabavu.Posledice sa hranom su podnosljive i najmanje lose sto se dogodilo.;)

Ne znam zasto meni svaki vikend mora da presedne. U subotu ujutru 6,30 h pozovem mamu i kao i svakog dana pozelim joj dobro jutro. Onda je pozovem u 8h da cujem da li se pripremila za dorucak - desavalo se par puta da nastave da spavaju posle prvog poziva, a posto im jelo sada donose u sobe potpuno se pogube u frci i ostanu gladne. Onda je pozovem oko 10h, pre nego sto sam posla kod prijateljice, da je upozorim da je jako vruce napolju i da ne otvara terasu posto imaju klima uredjaj u hodniku. Kad me napade:evil: I da me sram bude sto sam otisla a nisam se javila i sto ne brinem o njoj i sto sam brzobrazna i sto se ona stalno sekira zbog mene i da ce da ode da kupi tablete i da sve popije jer joj je dosta svega... Sokirala sam se. Vozimo se kod prijateljice, moj muz me smiruje da je to deo njene bolesti, a ja ludim sto ne mogu da se opustim niti jedan dan. Uplasim se da ce stvarno krenuti da trazi te tablete kojima je pretila i ne mogu opusteno da sedim. Zovem je ponovo a ona opet: Sta je sad opet? Sta hoces? Sedim. Bas me briga za rucak. Mnogo ti brines za mene, samo skitas po ceo dan, nemam pojma gde si i sta radis. Jutros si zbrisala a nisi se ni javila. I tako. Vratili smo se brzo iz posete prijateljima. Sedim i suze mi teku same, ne mogu da ih zaustavim. Znam da treba da se obuzdam i da prestanem da palcem i da se nerviram... ali ne mogu. To je jace od mene. Zeludac poce da me kida. Legnem malo da me prodju bolovi. Pozovem opet mamu, a ona i dalje ljuta. Prihvatila je da spremi posudje za veceru, ali je odgovarala kratko i drsko. Juce je opet bila ljuta, a ja ne izdrzah i podviknuh joj, a nije trebalo. Moj suprug vice iza mojih ledja da se smirim, da ne treba da vicem na nju. Nisam jednostavno mogla da se iskontrolisem. Onda su mi krenule suze i osecaj nemoci, dok ona drobi preko telefona o mom bezobrazluku i totalnoj nezainteresovanosti za nju. U takvom raspolozenju je bila i za rucak. Popodne joj dosle komsinice. Sa mnom i dalje prica odsecno a njih hvali. Kaze da se okupala pre njihovog dolaska. E sad, da li je unervozilo to kupanje-ne snalazi se oko tus baterije a ne dozvoljava da je neko kupa, da li je zadremala pa je sanjala da smo svi na okupu, da li je bila budna i videla celu porodicu na okupu u raznim situacijama a onda je postala svesna da su svi negde...da li je neko pozvao od rodbine pa napricao kako su svi na okupu a ona nije sa njima, da li je vikendom malo osoblja u njenom okruzenju ili je to variranje stanja demencije... Uglavnom, jutros je dobre volje. A ja se cudim sebi zasto sam podviknula na nju kada je pravilo broj jedan da treba biti strpljiv sa dementnima i ostavljam iza sebe jos jedan propali vikend. Odmora i tako nemam vec godinama, jer svaki slobodan dan koristim da obidjem mamu.

Ono sto sam ja naucila u paklenih nekoliko predhodnih meseci je da bez obzira na karakter i bolest moje majke sada potpuno drugacije reagujem na njene pridike i komentare slicne onima koje ti dobijas od svoje majke.Pravilo broj jedan bez obzira na demenciju nemoj dozvoliti da te ona izbaci iz takta.Pravilo broj dva,drzi se samo onoga sto tebe zanima u razgovoru s njom i sav visak informacija narocito takvih negativnih istog momenta brisi iz svoje memorije.Pravilo broj tri,kad se uveris da je manje vise ok,podnosljiva i da nece umreti kad spustis slusalicu-zavrsavaj razgovor sto pre pod raznoraznim izgovorima.
Zasto uopse slusas njena naklapanja kad znas njihovo poreklo i ishod?Ona se prazni i to joj donosi zdravstveno rasterecenje,posle je verovatno opustenija,mozda i bolje spava...a ti?Ti padas u bedak i ocaj!!!Aloooo....trgni se!!!Na tvom mestu ja je nebih zvala citav naredni dan i mozda duze.Pustis je da se izduva.Ako te zanima kako je okreni dez.sestru ili osoblje,uveri se da je ziva i zdrava i osmeh broj sest pa u nove zivotne radosti.;)

:super:
Nesto slicno mi je rekla i drugarica koja je juce bila sa nama,naravno ona nezna da je deda ima mali defekt.
Drago mi je da je i on uzivao,bas se videlo.A u tu je bila i njegova bivsa,moguce da je to pozitivno uticalo na njega i svi smo bili totalno opusteni i smejali smo se i igrali,ma kao sto rekoh svi smo uzivali,od onih najmanjih do onih najstarijih. :)

:ok::klap:

hvala ljiljo :kiss:
odnela sam mu jedan "zeleni oraJ" iz baste, isla pre neki dan da vidim ima li smokvi (retko voce koje bas voli). kad ga je video - zapevao je tu pesmu koliko je snage imao.

EEEE,ovome se nisam nadala,da pevaaa...!!!???To je vise nego odlicno.Znaci vratila mu se snaga bar za toliko a to je odlican pomak.
A kolo oko Kalisa...ko zna...:ok:Vazno je da je bolje pa ce iz dana u dan koliko je moguce i njemu zivot biti podnosljiviji a ti ces bolje spavati.:heart:

- - - - - - - - - -

Ma ja se samo pravim da ne znam :manikir: :zcepanje:
istina je da samo posmatram, osećam, mislim i zaključujem.....sve tako radim....iz logike sam imala 5 kao vrata :lol:.....eeeeeeeee, nisi ti čitala moja filoZoFska tumačenja....sve čista primenjena filozoFija i to Žemska i to bRez pročitanih knjiga :tease::zcepanje:

Bas si me nasmejala,narocito sa ovim poslednjim smajlicima.

Ono sto sam ja naucila u paklenih nekoliko predhodnih meseci je da bez obzira na karakter i bolest moje majke sada potpuno drugacije reagujem na njene pridike i komentare slicne onima koje ti dobijas od svoje majke.Pravilo broj
jedan bez obzira na demenciju nemoj dozvoliti da te ona izbaci iz takta.Pravilo broj
dva,drzi se samo onoga sto tebe zanima u razgovoru s njom i sav visak informacija narocito takvih negativnih istog momenta brisi iz svoje memorije.Pravilo broj
tri,kad se uveris da je manje vise ok,podnosljiva i da nece umreti kad spustis slusalicu-zavrsavaj razgovor sto pre pod raznoraznim izgovorima.
ovo cu da koristim sa mamom, savrseno!
EEEE,ovome se nisam nadala,da pevaaa...!!!???To je vise nego odlicno.Znaci vratila mu se snaga bar za toliko a to je odlican pomak.
A kolo oko Kalisa...ko zna...:ok:Vazno je da je bolje pa ce iz dana u dan koliko je moguce i njemu zivot biti podnosljiviji a ti ces bolje spavati.:heart:
- - - - - - - - - -
da, draga moja, vratiLI su mu snagu ! sada je sve ali zaista sve u Bozijim rukama.... :heart:

e, sad moja cuvena tema PIO. okrenem danas upravni sud da vidim desava li se stogod sa tuzbom i dobijem informaciju da imaju brdo predmeta - i da koliko sam razumela resenje, presudu kako god ga zovu mogu da ocekujem za godinu-dve. naravno, informacija je dosla sa centrale, sumnjam da bi se neko odgovorniji (mislim na sudiju) usudio da lupi tako nesto. u svakom slucaju, novi dokument (kad tata izadje) nosim da pridruzim predmetu.
onog smajlica sto se smeje ostavljam za drugi put - jer cu se truditi da ovu glupost sto pre zaboravim. beket, ubuduce dok ne zavrsim sa pio, sve na tu temu samo na pp. naravno da imam plan. ali ga za sada necu javno iznositi.

Nego...Mi bili juce kod neuropsih.na kontroli.Poremecaj protoka u karotidama,vise manjih slogova na mozgu,nedostatak B12 i D vitamina i to drastican.Dijagnoza opet tri u jedan...depresija,Parkinson i segmenti demencije.Na 13 trenutnih lekova koje uzima svaki dan dodajemo jos 8-9 sto lekova sto vitamina.Brat-bratu jedno 20 tableta svaki dan za dorucak nesto malo manje za rucak i veceru..Jel to moooz da pomogne nekom il mene pamet napusta???

Nego...Mi bili juce kod neuropsih.na kontroli.Poremecaj protoka u karotidama,vise manjih slogova na mozgu,nedostatak B12 i D vitamina i to drastican.Dijagnoza opet tri u jedan...depresija,Parkinson i segmenti demencije.Na 13 trenutnih lekova koje uzima svaki dan dodajemo jos 8-9 sto lekova sto vitamina.Brat-bratu jedno 20 tableta svaki dan za dorucak nesto malo manje za rucak i veceru..Jel to moooz da pomogne nekom il mene pamet napusta???

au :(
blizance, samo da znas da sam uz tebe - al` isto bih se i ja pitala....
jedino "dobro" u celoj stvari je sto si koliko razumem napokon doznala dijagnozu

A neki posebni režim ishrane? Ili je sve u tabletama... :think:

A pa to je stvarno dobar znak - ako prepoznaje predmet već ima tri poena na testu ;)

(teži slučaj demencije bi odmah zagrizao zeleni orah)

- - - - - - - - - -

beket, ubuduce dok ne zavrsim sa pio, sve na tu temu samo na pp.

e taj deo me najmanje zanima, ali tebi držim fige -

Poslednja izmena:
A neki posebni režim ishrane? Ili je sve u tabletama... :think:

Nije pominjao izmenu ishrane.Shvatila sam da je manjak tih vitamina toliko drastican i da utice negativno na mozak da mogu pomoci jedino velike kolicine u vidu tableta i injekcija.Danas su vec ovi iz Ger.centra sami preduzeli pojacanu terapiju kada su videli nedosatke na lab.analizama.Ostalo cu nabaviti vec danas
pa onda moram napraviti plan davanja i pracenje reakcije.Dr.mi pomenu ono uvodjenje novih lekova na tri dana,jedan po jedan i u slucaju kontraefekata hitan prekid terapije i konsultaciju s njim.

Nije pominjao izmenu ishrane.Shvatila sam da je manjak tih vitamina toliko drastican i da utice negativno na mozak da mogu pomoci jedino velike kolicine u vidu tableta i injekcija.Danas su vec ovi iz Ger.centra sami preduzeli pojacanu terapiju kada su videli nedosatke na lab.analizama.

pa sad kad si sve ovo navela - meni zvuči logično da pije šaku vitamina i lekova... mozak mora da radi bolje, depresija se leči, mada je najgadnija, parkinson se dugo živi, a demencija tek u začetku...

uostalom, tvoja mama je tek u sedmoj deceniji, ako se dobro sećam...?

A pa to je stvarno dobar znak - ako prepoznaje predmet već ima tri poena na testu ;)
he, a koliko poena nosi sto ne zna ko mu je oraJ doneo? nazalost, sapnula sam mu sta je to jer me je belo gledao. dobro je sto kada sam mu rekla da je to "oraJ" poceo da peva. "dobro" drago je meni, jer smo tu pesmu cesto pevali dok smo sakupljali orahe....
e taj deo me najmanje zanima, ali tebi držim fige -
hvala.
to napisah samo da me "javno" ne pitas, za detalje ;)
Hvala za podrsku.Ovo su dijagnoze od samog starta ali su sada potvrdjene dodatnim analizama.
nisam zaboravila, iscekivali smo ih i nagadjali. meni je uvek lakse kada sam nacisto sa onim sa cim treba da se borim.
Nije pominjao izmenu ishrane. Shvatila sam da je manjak tih vitamina toliko drastican i da utice negativno na mozak da mogu pomoci jedino velike kolicine u vidu tableta i injekcija.Danas su vec ovi iz Ger.centra sami preduzeli pojacanu terapiju kada su videli nedosatke na lab.analizama.Ostalo cu nabaviti vec danas
pa onda moram napraviti plan davanja i pracenje reakcije.Dr.mi pomenu ono uvodjenje novih lekova na tri dana,jedan po jedan i u slucaju kontraefekata hitan prekid terapije i konsultaciju s njim.
uh.... tesko je i jedan uvoditi - mogu misliti sta te ceka. tu smo - kukacemo, smejacemo se - idemo :zag:

pa sad kad si sve ovo navela - meni zvuči logično da pije šaku vitamina i lekova... mozak mora da radi bolje, depresija se leči, mada je najgadnija, parkinson se dugo živi, a demencija tek u začetku...

uostalom, tvoja mama je tek u sedmoj deceniji, ako se dobro sećam...?

Meni je takodje sve logicno sto je doktor rekao i svaki lek i vitamin koji je propisao ima savrseno pokrice i to mi je jasno.Rezultati su ocigledni i da lekar hoce da izvuce najbolje iz nje.Samo se pitam da li je moguce da organizam sve to apsorbuje i da mama to moze u tim kolicinama dobro da primi?Verujem da lekar ipak zna sta radi.

he, a koliko poena nosi sto ne zna ko mu je oraJ doneo? nazalost, sapnula sam mu sta je to jer me je belo gledao. dobro je sto kada sam mu rekla da je to "oraJ" poceo da peva. "dobro" drago je meni, jer smo tu pesmu cesto pevali dok smo sakupljali orahe....
hvala.
to napisah samo da me "javno" ne pitas, za detalje ;)
nisam zaboravila, iscekivali smo ih i nagadjali. meni je uvek lakse kada sam nacisto sa onim sa cim treba da se borim.
uh.... tesko je i jedan uvoditi - mogu misliti sta te ceka. tu smo - kukacemo, smejacemo se - idemo :zag:

Hvala Henri draga,idemo dalje svi zajedno.:D

juce nisam bila kod tate. zvala sam dr telefonom. ne znam nista vise od onoga sto sam znala pre nego sto smo se culi, osim da je urinokultura potvrdila prisustvo bakterije. da li ce je oni leciti, ili ce to prepustiti meni - pojma nemam. kako god odluce, zahvalna sam im sto su ga "povratili". danas planiram da odem, nadam se da cu uspeti - vreme je katastrofa.

Back