F06Ostali duševni poremećaji uzrokovani oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću - Disordines mentates propter damnum et dysfunctionem cerebri sive morbum physicum alii
Napomena:
Ova kategorija uključuje raznovrsna stanja, uzročno vezana za primarna oboljenja mozga, sistemska oboljenja, egzogeno toksične supstance, poremećaje žlezda sa unutrašnjim lučenjem, hormone ili druge telesne bolesti koje sekundarno pogađaju mozak.
Isključuje se:
Delirium (F05.-)
Dementia (F00-F03)
Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe
psihoaktivnih supstanci (F10-F19)
Podbolesti
F06.0 Organska halucinoza - Hallucinosis organica
F06.1 Organski katatoni poremećaj - Disordo catatonicus organicus
F06.2 Organski sumanuti poremećaj sličan shizofreniji - Disordo paranoides organicus schizoides
F06.3 Organski poremećaji raspoloženja (afekata) - Disordines thymiaci (affectivi) organici
F06.4 Organski anksiozni poremećaj - Disordo anxiosus organicus
F06.5 Organski disocijativni poremećaj - Disordo dissociativus organicus
F06.6 Organski emocionalni poremećaj (astenički) - Disordo emotionalis organicus (asthenicus)
F06.7 Poremećaj pamćenja blagog stepena - Disordo cognitivus mitis
F06.8 Drugi označeni duševni poremećaji uzrokovani oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću - Disordines mentales propter damnum et dysfunctionem cerebri sive morbum physicum alii, specificati
F06.9 Duševni poremećaj uzrokovan oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću, neoznačen - Disordo mentalis propter damnum et dysfunctionum cerebri sive morbum physicum non specificatus
Obavesti
28.03.13
Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB)
Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB) predstavlja sistem kategorija u kojoj se metodom generalizacije svrstavaju dijagnoze bolesti i zdravstveno srodnih problema sa reči u šifru što obezbeđuju... više
28.03.13
Objašnjenja i skraćenice
Sinonimi: Dijagnostička kategorija pisana drugom latinskom varijantom, ispod nekih osnovnih dijagnoza, šifrira se kao ta dijagnostička kategorija. Sinonimi su pisani isključivo latinskim... više
Ovde prenosim ono sto sam nasla o sifri koju ima deda,do sad sam nasla samo jedan clanak o ovoj sifri i sad ne mogu da je nadjem,

Laicki citajuci,deda ima ostecenje mozga koje je uzrokovala neka telesna bolest,ili je u pitanju da deda ima ostecenje i pored toga i telesnu bolest?
Kod dede je moguce i jedno i drugo,kad se na to doda jos i da je bio leceni alkoholicar i da je posle toga nastavio nije ni cudo da je doslo do ostecenje.
iako kod dede nije u pitanju demencija i on ima ispada,agresivnosti,sklon je zaboravljanju,nekad ne ume ni kasiku da uzme u ruke,promenjivog je raspolozenja,...
Kod dede pise:Sa nalazom CT nalaz ukazuje na izrazene znake kortikalne i subkortikalne atrofije mozga.
Nalaz psihologa je glasi,napisacu skrace, test MMse je N 14,sto ukazuje na postojanje umerene demencije,test TVP se registruje postojanje tezeg ostecenja funkcije vizuelnog pamcenja i dominacija gresaka koje su karakteristicne za ogranicitet(perseveracije,konfabulacije,rotacije....)Na projektovanim tehnikama se registruju elementi koji ukazuju na ogransko ostecenje.Jednostavnija struktura licnosti.
Zakljucak:U sadasnjem nalazu se registruje umerena demencija i teze ostecenje funkcije vizuelnog pamcenja,sa dominacijom gresaka koje su karakteristicne za organsko ostecenje.
po ovome ispada da deda ima i demenciju i F06,a jednom sam procitala da F06 iskljucuje demenciju,i ajde ti sad budi ovde pametan i razumi sta je tacno dedi.
Kako god,pije lekove i terapija izgleda utice na njega,samo malo ublazava posledice ali se lagano kotrlja prema kraju,kako ce se sve zavrsiti,saznacemo,ne mislim na smrt kao na kraj,vec na sam tok bolesti.
Deda izgleda uopste nije klasican slucaj,ali mislim da ima jako malo onih koji mogu da se uguraju u taj neki kalup klasicne demencije
I ja sam tu negde oko 40,
Blizance

to uopste nije matoro,to su nam najlepse godine