Demencija

blizanceeee, nisi me dobro razumela, ili sam preteranim zarezima (apozicijama) u recenici napravila zabunu. taman posla da se tebe plasim - plasim se davanja lekova "po potrebi". oboje su cirasi, a ako je obican aspirin mogao da prouzrokuje pucanje cira, sta reci za ove ubice od lekova. skidam ti kapu na hrabrosti. tati kada dam lorazepam od 2,5 (kod bas, bas velike uznemirenosti) mogu, skoro dva dana, da ocekujem da ne moze da stoji na nogama. zato mi je neophodno da pravi dr da (ne garancije, jer ne postoje) okvire u kojima mogu da "delujem".
drzim(o) pesnice za rezultate i postavljanje konacne dijagnoze :heart:

Znam da je tvoja prica drugacija od moje.Morala sam da uzmem stvar u svoje ruke i toliki rizik jer lekari osim prve pomoci nisu hteli mnogo da se bakcu.Obzirom da mama ima 65godina nisam htela da dozvolim da umre a da bar ja ne ucinim sve sto mogu.Izgleda da sam sebi dala veliki zadatak ali eto za sada ima rezultata.Kada su mi svi govorili da moram gledati sebe i da je dam u dom i pored toga sto sam o tome razmisljala resih ipak da pokusam sama pa kako bude.Hvala bogu,bolje je.Valjda sam samo imala srece.
Znam da ti moras drugacije da korigujes lekove jer je prica tvog tate potpuno drugacija.Naravno da treba da konsultujes lekare jer tata ima cir i to je mnogo teze za manipulisanje.Vidis,on reaguje na Lorazepam kao ja...mogu spavati dva dana od 2,5 mg.Tu mozda mozes pomalo sama da mu nadjes adekvatnu dozu.Nemoj je povecavati jer bi ga to umrtvilo par dana i bio bi komiran.Mozda da mu das pola i jos cetvrt,svakako mu je ceo mnogo.Tu neces mnogo pogresiti.Predpostavljam da mu manja doza nece skoditi ciru a vecu nemoj na svoju ruku.Kako mu je prepisano?Za smirenje svaki dan ili po potrebi kad je uznemiren?

Znam da je tvoja prica drugacija od moje.Morala sam da uzmem stvar u svoje ruke i toliki rizik jer lekari osim prve pomoci nisu hteli mnogo da se bakcu.Obzirom da mama ima 65godina nisam htela da dozvolim da umre a da bar ja ne ucinim sve sto mogu.Izgleda da sam sebi dala veliki zadatak ali eto za sada ima rezultata.Kada su mi svi govorili da moram gledati sebe i da je dam u dom i pored toga sto sam o tome razmisljala resih ipak da pokusam sama pa kako bude.Hvala bogu,bolje je.Valjda sam samo imala srece.
Znam da ti moras drugacije da korigujes lekove jer je prica tvog tate potpuno drugacija.Naravno da treba da konsultujes lekare jer tata ima cir i to je mnogo teze za manipulisanje.Vidis,on reaguje na Lorazepam kao ja...mogu spavati dva dana od 2,5 mg.Tu mozda mozes pomalo sama da mu nadjes adekvatnu dozu.Nemoj je povecavati jer bi ga to umrtvilo par dana i bio bi komiran.Mozda da mu das pola i jos cetvrt,svakako mu je ceo mnogo.Tu neces mnogo pogresiti.Predpostavljam da mu manja doza nece skoditi ciru a vecu nemoj na svoju ruku.Kako mu je prepisano?Za smirenje svaki dan ili po potrebi kad je uznemiren?

"po potrebi" :dash:
dajem mu cetvrtinu uvece pred spavanje ako je sve ok. ali, ovih dana je bio "bas, bas". kad pocne sa onim "idem kuci" oko 8 uvece nije problem, al` kad posle rucka pocne da oblaci odela, onda znam da ne valja, nikako. svaka cast, ko moze satima da se ubedjuje sa ovom bolescu, priznajem da ja - ne mogu! kada je u "boljim fazama" brzo mu skrenem misli na nesto drugo, al` kad krene, da krene... strasno. desavalo se da pocne da place da hoce kuci. da bih to sprecila (dva ili tri puta do sada, mislim da nisam vise puta) dam taj lorazepam.

kad pocne sa onim "idem kuci" oko 8 uvece nije problem, al` kad posle rucka pocne da oblaci odela, onda znam da ne valja, nikako. svaka cast, ko moze satima da se ubedjuje sa ovom bolescu, priznajem da ja - ne mogu! kada je u "boljim fazama" brzo mu skrenem misli na nesto drugo, al` kad krene, da krene... strasno. desavalo se da pocne da place da hoce kuci.

jeste strašno, ali moraš imati više strpljenja za njega: "oćeš kući? - ajmo!" .... par koraka ka vratima, pa nalevo krug: "tata, ajde da legneš, umoran si..."

tepanje bi pomoglo više od svih lekova -

jeste strašno, ali moraš imati više strpljenja za njega: "oćeš kući? - ajmo!" .... par koraka ka vratima, pa nalevo krug: "tata, ajde da legneš, umoran si..."
tepanje bi pomoglo više od svih lekova -

beket, znam. sve probala. tepanje? mazim ga kao bebu, igramo se sa celavim lutkama. pevam mu (mozda se zato i uznemiri :) )
usput, vreme ne deluje samo na njega.... imam jos jednog pacijenta u kuci koji zahteva paznju, doduse ne istu....

hm, nisam dovršila onu priču o Nensi... ona dementna, nepokretni muž sa svojom starom bolešću neosetljiv na njene nove ispade, nervira se oko nje, ne može da je podnese -
porodica ne stoji skrštenih ruku, ali ni socijalne službe u inostranstvu nisu blagonaklone... i za njih je nepokreni starac važniji od njegove dementne žene... baba je pravila probleme i njemu i porodici, ali zvanično - pristajanje na dom (makar privremeni) - to je morao on sam da kaže šta želi...

Poslednja izmena:
pozdrav svima
ne stižem sve da pročitam, eto samo ponekad svratim
još nisam ''stigla život'', tj. vuku mi se neki repovi, što poslovno što privatno, jer sam poslednjih pola godine maminog života bila prosto neupotrebljiva i sve obaveze su se samo gomilale

čitam šta pišete ovde i još uvek nisam sigurna da li je kod moje mame to bila demencija, mada je imala takvu dijagnozu.
tj, bila je, ali nije nikada bilo tih ispada da ne zna šta radi, da krene nekuda i sl.
sve se najviše svodilo na zaboravljanje i taj neki strah da ostane sama

još uvek nisam uspela da se oporavim od te smrti, zapravo od onoga što je toj smrti prethodilo

držite se svi, osim fizičke izdržljivosti (to važi za sve koji žive zajedno sa dementnima) potrebno je i mnogo mentalne snage
dok su živi, a verujte mi, i posle

Uh,Georga ponekad sam i sama sludjena.Na jednom od izvestaja psihijatra mojoj mami stoji dijagnoza F06 i opis doktorke da to sto je trenutno dobro,skoro pa normalno nije garancija ponovnom pogorsanju.Ona takodje nije imala klasicne dementne ispade.Nikad nije posebno zaboravljala i gubila se u vremenu i prostoru ali zato niz drugih nenormalnih situacija je ukazivao na slican problem.Sad,da li doktori pod tom dijagnozom podrazumevaju sirok spektar ponasanja i uzrocno-posledicnih situacija ostaje mi da vremenom otkrivam i ucim.

Verujem da ti je jos uvek tesko od mamine smrti,Vracaju ti se epizode i filmovi.Predpostavljam da vise pamtis ono najgore nego lepo.Lepo je sigurno gurnuto u cosak i ostavljeno na mislost i nemilost bolesti.
Ono sto sada mozes je da se posvetis sebi i ostalima koje volis.Pokusaj da maminu bolest upakujes u proslost i polako ostavljas za sobom.Znam da je sve jos sveze i trebace ti neko vreme da pustis emocijama na volju.Stres nece tako lako proci.Teske scene iz tvog pamcenja i iskusta takodje.Neka vreme radi...pusti ga i nekoci...Zivot ide dalje a ti zajedno s njim...Budi jaka...

čitam šta pišete ovde i još uvek nisam sigurna da li je kod moje mame to bila demencija, mada je imala takvu dijagnozu.
tj, bila je, ali nije nikada bilo tih ispada da ne zna šta radi, da krene nekuda i sl.
sve se najviše svodilo na zaboravljanje i taj neki strah da ostane sama

Verujem da ti je bilo teško i tih nekoliko meseci, ali kad bolest potraje duže - čovek se možda malo navikne... kako ko, nismo ni mi svi isti...
Demencija kod tvoje mame je očigledno bila u početnoj fazi, tako da pretpostavljam da su je slomile neke druge bolesti pre nego što se razvila sama demencija.

Mojoj majci je bio dovoljan jedan moždani udar pa da od blage dezorijentisanosti upadne u totalno mrtvilo. Ali eno, još je živa, jede i spava kao beba... Dok srce ne otkaže.
Svako je slučaj za sebe, ali u ovakvoj bolesti smrt je kao blagoslov.

Verujem da ti je bilo teško i tih nekoliko meseci, ali kad bolest potraje duže - čovek se možda malo navikne... kako ko, nismo ni mi svi isti...
Demencija kod tvoje mame je očigledno bila u početnoj fazi, tako da pretpostavljam da su je slomile neke druge bolesti pre nego što se razvila sama demencija.

Mojoj majci je bio dovoljan jedan moždani udar pa da od blage dezorijentisanosti upadne u totalno mrtvilo. Ali eno, još je živa, jede i spava kao beba... Dok srce ne otkaže.

Demencija sama po sebi moze jako dugo da traje.Cak i ti poslednji i najgori stepeni mogu trajati dugo,sve dok su drugi vitalni organi u dobrom stanju.Sto kaze Beket kad dodje do zadnje faze demencije onda je i sama smrt veliko olaksanje za sve...

Blizance, sve znaš "ko matora"... ;)
Kad ono beše idete na kontrolu kod Pavlovića? Pretpostavljam da će vam on dati dobre savete i preporučiti da idete kod drugih specijalista, jer po svemu onom što si prethodno pisala, nije ni tvoja mama klasično dementna, to je samo nuspojava, a druge njene bolesti su verovatno mnogo opasnije po život. Spremi ti opet onaj tvoj blokčić sa pitanjima, ali označi sebi najvažnija - ako ne budeš imala vremena da sve pitaš.

Blizance, sve znaš "ko matora"... ;)
Kad ono beše idete na kontrolu kod Pavlovića? Pretpostavljam da će vam on dati dobre savete i preporučiti da idete kod drugih specijalista, jer po svemu onom što si prethodno pisala, nije ni tvoja mama klasično dementna, to je samo nuspojava, a druge njene bolesti su verovatno mnogo opasnije po život. Spremi ti opet onaj tvoj blokčić sa pitanjima, ali označi sebi najvažnija - ako ne budeš imala vremena da sve pitaš.

Znam da nije klasicno dementna i to je ono oko cega se vrtim mesecima.Jeste-nije...Sutra idem po rezultate magnetne rezonance.Danas dobih analize krvi one klasicne,svi su u granicama normale.Jos da uradimo ciljanu krvnu sliku koju je dr.Pavlovic trazio pa da odemo do njega za neki dan.Zakucacu se u zemlju ko noj na jedno 5 dana,mozak da odmorim.:dash:Pomenuh da su snimci mozga i krvnih sudova dobri.Sta li se s njom dogodilo u novembru pojma nemam.:think:Njeno stanje je za svaku diskusiju i razmisljanje tima neuropsihijatara.
.....A da sam matora,matora sam:zper:jedno ceeetreees i dve godine ...uuuffft!!!:aha:

Sta li se s njom dogodilo u novembru pojma nemam.:think:Njeno stanje je za svaku diskusiju i razmisljanje tima neuropsihijatara.
.....A da sam matora,matora sam:zper:jedno ceeetreees i dve godine ...uuuffft!!!:aha:

Našetaćete se vi po lekarima, vidim ja... spremi ti jedan veeeeliki kovčeg strpljenja - za svaki slučaj, čak i da nema demencije...

A za godine - nećemo da se preslišavamo, ali tu smo negde.,. Nije to ni toliko bitno, važno je da se kako-tako razumemo...

Znam da nije klasicno dementna i to je ono oko cega se vrtim mesecima.

F06Ostali duševni poremećaji uzrokovani oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću - Disordines mentates propter damnum et dysfunctionem cerebri sive morbum physicum alii

Napomena:
Ova kategorija uključuje raznovrsna stanja, uzročno vezana za primarna oboljenja mozga, sistemska oboljenja, egzogeno toksične supstance, poremećaje žlezda sa unutrašnjim lučenjem, hormone ili druge telesne bolesti koje sekundarno pogađaju mozak.
Isključuje se:
Delirium (F05.-)
Dementia (F00-F03)
Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe
psihoaktivnih supstanci (F10-F19)
Podbolesti

F06.0 Organska halucinoza - Hallucinosis organica
F06.1 Organski katatoni poremećaj - Disordo catatonicus organicus
F06.2 Organski sumanuti poremećaj sličan shizofreniji - Disordo paranoides organicus schizoides
F06.3 Organski poremećaji raspoloženja (afekata) - Disordines thymiaci (affectivi) organici
F06.4 Organski anksiozni poremećaj - Disordo anxiosus organicus
F06.5 Organski disocijativni poremećaj - Disordo dissociativus organicus
F06.6 Organski emocionalni poremećaj (astenički) - Disordo emotionalis organicus (asthenicus)
F06.7 Poremećaj pamćenja blagog stepena - Disordo cognitivus mitis
F06.8 Drugi označeni duševni poremećaji uzrokovani oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću - Disordines mentales propter damnum et dysfunctionem cerebri sive morbum physicum alii, specificati
F06.9 Duševni poremećaj uzrokovan oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću, neoznačen - Disordo mentalis propter damnum et dysfunctionum cerebri sive morbum physicum non specificatus
Obavesti
28.03.13
Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB)
Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB) predstavlja sistem kategorija u kojoj se metodom generalizacije svrstavaju dijagnoze bolesti i zdravstveno srodnih problema sa reči u šifru što obezbeđuju... više
28.03.13
Objašnjenja i skraćenice
Sinonimi: Dijagnostička kategorija pisana drugom latinskom varijantom, ispod nekih osnovnih dijagnoza, šifrira se kao ta dijagnostička kategorija. Sinonimi su pisani isključivo latinskim... više

Ovde prenosim ono sto sam nasla o sifri koju ima deda,do sad sam nasla samo jedan clanak o ovoj sifri i sad ne mogu da je nadjem,:(
Laicki citajuci,deda ima ostecenje mozga koje je uzrokovala neka telesna bolest,ili je u pitanju da deda ima ostecenje i pored toga i telesnu bolest?
Kod dede je moguce i jedno i drugo,kad se na to doda jos i da je bio leceni alkoholicar i da je posle toga nastavio nije ni cudo da je doslo do ostecenje.
iako kod dede nije u pitanju demencija i on ima ispada,agresivnosti,sklon je zaboravljanju,nekad ne ume ni kasiku da uzme u ruke,promenjivog je raspolozenja,...
Kod dede pise:Sa nalazom CT nalaz ukazuje na izrazene znake kortikalne i subkortikalne atrofije mozga.
Nalaz psihologa je glasi,napisacu skrace, test MMse je N 14,sto ukazuje na postojanje umerene demencije,test TVP se registruje postojanje tezeg ostecenja funkcije vizuelnog pamcenja i dominacija gresaka koje su karakteristicne za ogranicitet(perseveracije,konfabulacije,rotacije....)Na projektovanim tehnikama se registruju elementi koji ukazuju na ogransko ostecenje.Jednostavnija struktura licnosti.
Zakljucak:U sadasnjem nalazu se registruje umerena demencija i teze ostecenje funkcije vizuelnog pamcenja,sa dominacijom gresaka koje su karakteristicne za organsko ostecenje.
po ovome ispada da deda ima i demenciju i F06,a jednom sam procitala da F06 iskljucuje demenciju,i ajde ti sad budi ovde pametan i razumi sta je tacno dedi.
Kako god,pije lekove i terapija izgleda utice na njega,samo malo ublazava posledice ali se lagano kotrlja prema kraju,kako ce se sve zavrsiti,saznacemo,ne mislim na smrt kao na kraj,vec na sam tok bolesti.
Deda izgleda uopste nije klasican slucaj,ali mislim da ima jako malo onih koji mogu da se uguraju u taj neki kalup klasicne demencije

....A da sam matora,matora samjedno ceeetreees i dve godine ...uuuffft!!!
za godine - nećemo da se preslišavamo, ali tu smo negde.,. Nije to ni toliko bitno, važno je da se kako-tako razumemo..

I ja sam tu negde oko 40,
Blizance :rtfm: to uopste nije matoro,to su nam najlepse godine :)

držite se svi, osim fizičke izdržljivosti (to važi za sve koji žive zajedno sa dementnima) potrebno je i mnogo mentalne snage
dok su živi, a verujte mi, i posle
za vas koji se javite "kada sve prodje" :zag:

svi smo svesni toga, al` tesko je izgovoriti :rida:

F06.9 Duševni poremećaj uzrokovan oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću, neoznačen - Disordo mentalis propter damnum et dysfunctionum cerebri sive morbum physicum non specificatus
Ovde prenosim ono sto sam nasla o sifri koju ima deda,do sad sam nasla
Laicki citajuci,deda ima ostecenje mozga koje je uzrokovala neka telesna bolest,ili je u pitanju da deda ima ostecenje i pored toga i telesnu bolest?
Deda izgleda uopste nije klasican slucaj,ali mislim da ima jako malo onih koji mogu da se uguraju u taj neki kalup klasicne demencije
svojevremeno je moja mama izasla iz bolnice sa sifrom (F06.9) cinilo mi se da su je stavili odokativnom metodom, obzirom da je kod nje najmanji problem sto poneki put ponesto zaboravi (mnoga pitanja koja joj je dr postavila nije znala nikada).
a ovo za godine... hm... nije vazno koliko ih imas - nego koliko ti je jos ostalo :super:

DI nam bezuslovna, ljilja i mika?

Poslednja izmena:

svojevremeno je moja mama izasla iz bolnice sa sifrom (F06.9) cinilo mi se da su je stavili odokativnom metodom, obzirom da je kod nje najmanji problem sto poneki put ponesto zaboravi (mnoga pitanja koja joj je dr postavila nije znala nikada).
a ovo za godine... hm... nije vazno koliko ih imas - nego koliko ti je jos ostalo :super:

Procitam na brzaka vase postove, a ja nemam sta posebno da pisem.Majka je tako kako je, nerazumljivo govori, otezano hoda,sve u svemu lose.Pregledao je neurolog i korigovao terapiju povecao lekove za smirenjei to je to.Pozdrav

F06Ostali duševni poremećaji uzrokovani oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću - Disordines mentates propter damnum et dysfunctionem cerebri sive morbum physicum alii

Napomena:
Ova kategorija uključuje raznovrsna stanja, uzročno vezana za primarna oboljenja mozga, sistemska oboljenja, egzogeno toksične supstance, poremećaje žlezda sa unutrašnjim lučenjem, hormone ili druge telesne bolesti koje sekundarno pogađaju mozak.
Isključuje se:
Delirium (F05.-)
Dementia (F00-F03)
Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe
psihoaktivnih supstanci (F10-F19)
Podbolesti

F06.0 Organska halucinoza - Hallucinosis organica
F06.1 Organski katatoni poremećaj - Disordo catatonicus organicus
F06.2 Organski sumanuti poremećaj sličan shizofreniji - Disordo paranoides organicus schizoides
F06.3 Organski poremećaji raspoloženja (afekata) - Disordines thymiaci (affectivi) organici
F06.4 Organski anksiozni poremećaj - Disordo anxiosus organicus
F06.5 Organski disocijativni poremećaj - Disordo dissociativus organicus
F06.6 Organski emocionalni poremećaj (astenički) - Disordo emotionalis organicus (asthenicus)
F06.7 Poremećaj pamćenja blagog stepena - Disordo cognitivus mitis
F06.8 Drugi označeni duševni poremećaji uzrokovani oštećenjem i disfunkcijom mozga i fizičkom bolešću - Disordines mentales propter damnum et dysfunctionem cerebri sive morbum physicum alii, specificati
Obavesti
28.03.13
Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB)
Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB) predstavlja sistem kategorija u kojoj se metodom generalizacije svrstavaju dijagnoze bolesti i zdravstveno srodnih problema sa reči u šifru što obezbeđuju... više
28.03.13
Objašnjenja i skraćenice
Sinonimi: Dijagnostička kategorija pisana drugom latinskom varijantom, ispod nekih osnovnih dijagnoza, šifrira se kao ta dijagnostička kategorija. Sinonimi su pisani isključivo latinskim... više

Ovde prenosim ono sto sam nasla o sifri koju ima deda,do sad sam nasla samo jedan clanak o ovoj sifri i sad ne mogu da je nadjem,:(
Kod dede je moguce i jedno i drugo,kad se na to doda jos i da je bio leceni alkoholicar i da je posle toga nastavio nije ni cudo da je doslo do ostecenje.
iako kod dede nije u pitanju demencija i on ima ispada,agresivnosti,sklon je zaboravljanju,nekad ne ume ni kasiku da uzme u ruke,promenjivog je raspolozenja,...
Kod dede pise:Sa nalazom CT nalaz ukazuje na izrazene znake kortikalne i subkortikalne atrofije mozga.
Nalaz psihologa je glasi,napisacu skrace, test MMse je N 14,sto ukazuje na postojanje umerene demencije,test TVP se registruje postojanje tezeg ostecenja funkcije vizuelnog pamcenja i dominacija gresaka koje su karakteristicne za ogranicitet(perseveracije,konfabulacije,rotacije....)Na projektovanim tehnikama se registruju elementi koji ukazuju na ogransko ostecenje.Jednostavnija struktura licnosti.
Zakljucak:U sadasnjem nalazu se registruje umerena demencija i teze ostecenje funkcije vizuelnog pamcenja,sa dominacijom gresaka koje su karakteristicne za organsko ostecenje.
po ovome ispada da deda ima i demenciju i F06,a jednom sam procitala da F06 iskljucuje demenciju,i ajde ti sad budi ovde pametan i razumi sta je tacno dedi.
Kako god,pije lekove i terapija izgleda utice na njega,samo malo ublazava posledice ali se lagano kotrlja prema kraju,kako ce se sve zavrsiti,saznacemo,ne mislim na smrt kao na kraj,vec na sam tok bolesti.

Svaka ti cast na strpljenju i upornosti da sve ovo pronadjes i podelis sa nama.
Ko se tu snadje svaka mu cast.Mislim da ni lekari nisu sigurni kad treba sifru da upisu.Verujem da i oni imaju podsetnike jer ko ce sve to popamtti i kao sto rece ukalupiti pacijenta u neku od njih.Kako bilo,mi imamo bolesnike u kucama i moramo da se edukujemo koliko je moguce.Glava i mozak su cudo,tako da za svaku zicicu koja se otkaci postoji verovatno i druga sifra a o tome da pojedine lice medjusobno je verovatno potrebno mnogo vise znanja iz konkretne oblasti.

Našetaćete se vi po lekarima, vidim ja... spremi ti jedan veeeeliki kovčeg strpljenja - za svaki slučaj, čak i da nema demencije...

A za godine - nećemo da se preslišavamo, ali tu smo negde.,. Nije to ni toliko bitno, važno je da se kako-tako razumemo...

Vec sam obisla dosta toga sto sama,sto s majkom.Potrudila sam se da dodjem do najboljih,mada ih ima vise u vise oblasti.Nadam se nagradi mom trudu,upornosti,zelji,volji...u vidu poboljsanja koliko je to moguce.Neki rezultati se vide i to mi daje snagu da idem dalje.Bilo je tu svega i svacega sa lekarima ali pored onih o kojima sam pisala predhodnih dana bilo je i savesnih,saosecajnih i vrednih svoje diplome.Narednih dana ocekujem kristalizaciju situacije pa ce valjda svima biti lakse kad budemo znali na cemu smo.

Jest,vala vazno je koliko nam je ostalo!!!:ok:U to ime...da drmnemo po jednu limunadu!!!Kooonobar pice za sveeee!!!:pivce:

Jest,vala vazno je koliko nam je ostalo!!!U to ime...da drmnemo po jednu limunadu!!!Kooonobar pice za sveeee!!!
Ja sam,ipak vise za neku toplu cokoladu ili nescafu.Ajde da drmnemo. :)
Dodala bih jos nesto ovome,koliko nam je ostalo,vazno je takodje i kako cemo taj ostatak zivota proziveti.
Ono sto mene interesuje,gde je Florena i kako se ona bori sa ocevom bolescu,prosli put kad je pisala naznacila je da nas cita i da sa ocem ima velikih problema.U pocetku kad sam pocela da citam temu i kad sam se prikljucila,neki njeni saveti su mi bas pomogli.Florena jedan veliki :kiss: od mene.

Ja sam,ipak vise za neku toplu cokoladu ili nescafu.Ajde da drmnemo. :)
Dodala bih jos nesto ovome,koliko nam je ostalo,vazno je takodje i kako cemo taj ostatak zivota proziveti.
Ono sto mene interesuje,gde je Florena i kako se ona bori sa ocevom bolescu,prosli put kad je pisala naznacila je da nas cita i da sa ocem ima velikih problema.U pocetku kad sam pocela da citam temu i kad sam se prikljucila,neki njeni saveti su mi bas pomogli.Florena jedan veliki :kiss: od mene.

Kooonobar,topla cokolada za Sumaru...oooomaaa!!!:klap:

Pozdrav,starim forumasima sa ove teme.

Procitam na brzaka vase postove, a ja nemam sta posebno da pisem.Majka je tako kako je, nerazumljivo govori, otezano hoda,sve u svemu lose.Pregledao je neurolog i korigovao terapiju povecao lekove za smirenjei to je to.Pozdrav

Drži se, Miko, ne znam šta bolje da ti kažem... pozdravi i sestru, razumem da je htela najbolje kad je majku za vikend odvela kući, ali mislim da to nije dobro u toj fazi (ili nema nikakvog značaja, osim što se vi tako istraumirate)... Znaš, tek kad priznamo sebi koliko smo nemoćni u ovakvim situacijama, tek onda možda možemo da se vratimo u život... (tako mi se čini, mada nisam ni ja načisto s tim)

Drži se, Miko, ne znam šta bolje da ti kažem... pozdravi i sestru, razumem da je htela najbolje kad je majku za vikend odvela kući, ali mislim da to nije dobro u toj fazi (ili nema nikakvog značaja, osim što se vi tako istraumirate)... Znaš, tek kad priznamo sebi koliko smo nemoćni u ovakvim situacijama, tek onda možda možemo da se vratimo u život... (tako mi se čini, mada nisam ni ja načisto s tim)

Stvarno se divim vama ciji su roditelji u tako poodmakloj fazi.Divim vam se na volji da uopste kuckate ovde i pokusavate da nam pomognete.Ni sama nisam sigurna da li je bolje kao neki od nas gledati iz sata u sat bolesti u oci ili strepeti i brinuti jer nisi u mogucnosti da imas uvid u svakom momentu.Verovatno se mirite sa situacijom i to je valjda najbolje za vas u datom momentu.

Slusajte ovo.Kako sam napisala vec mojoj mami je u domu dobro.No sta se desilo....nenajavljene rodjake zapucale u dom da je vide.Potpuno su je poremetile danima je tuzna i ne ustaje iz kreveta.

Poludele smo i JA i sestra.Mesecima smo se trudile i pripremale je na odlazak u dom i dodju brizni rodjaci da je obidju i sruse sve.NI PITALI NAS
NISU!!!!!!!!!!!Samo da dodam da je nisu obisle dve godine od tatine smrti......:(

Ako sve znaš kako ide dalje, tj. kako može da ide - onda je kao lakše. Ja bar ne volim nikakve šokove, nikakva iznenađenja. Zato surovo gledam u stvarnost i budućnost ovakve bolesti. Kod moje majke je tipičan alchajmer, relativno rano dijagnostifikovan, ali da sam živela sa njom - možda bih i ranije sve primetila, možda bi se sve to tako prolongiralo kao kod Mikine majke... I ne bih ja ovu moju ni smestila pre tri godine u dom da se nisam prethodno obavestila o bolesti i da nisam videla par situacija koje su bile alarmatne i u kojima sam bila očajna. Svet mi se prevrnuo kad sam shvatila šta je s njom, dotle nisam ni sama imala pojma koliko je demenencija gadna bolest... nešto samo načula, ali nisam bila svesna. Ljudi mi pričali, stariji od mene i od nje, rekli su mi odmah da je to odmaklo. U međuvremenu sam pročitala par knjiga i neku gomilu materijala sa neta, sve u pokušaju da razumem šta se dešava u glavi dementne osobe. Mojoj majci sad više nema pomoći, ali svi vi ostali - koji ste na nekom početku - treba da znate i šta možete i kako možete: treba da sagledate svoje mogućnosti, svoje strpljenje i život ukupan. Zato ovde pišem i komentarišem koliko mogu.

Poslednja izmena:
Slusajte ovo.Kako sam napisala vec mojoj mami je u domu dobro.No sta se desilo....nenajavljene rodjake zapucale u dom da je vide.Potpuno su je poremetile danima je tuzna i ne ustaje iz kreveta.

Poludele smo i JA i sestra.Mesecima smo se trudile i pripremale je na odlazak u dom i dodju brizni rodjaci da je obidju i sruse sve.NI PITALI NAS
NISU!!!!!!!!!!!Samo da dodam da je nisu obisle dve godine od tatine smrti......:(

eeee, to je ono što je najgore... prelistaj postove naše "bezuslovne" i priče o njenim tetkama...

doduše, desilo se i meni da sama svojom pojavom rastužim svoju majku, samo zato što je poseta bila previše kratka, nervozna itd.

dementni su kao preosetljive antene, sve registruju što ne treba -

Poslednja izmena:

Back