Demencija

Razumem ja šta si rekla, mislim pravilno razumem, ne brini
Naravno da neće biti u zabiti, pa bar u Bg ih ima koliko hoćeš, i ne mora nam biti blizu kuće. Kolima se stigne svud. Videle smo jedan na Altini i kad smo ušle u pušačku trpezariju, a oni čure li čure i pričaju, gledaju tv, jedu....neki se ispozdravljaše sa vlasnikom, progovoriše koju, onako obično, svakodnevne pošalice ljudi koji se znaju......moja Cic kaže "Maki, ovo bi se dedi jako dopalo" :lol:
Posetićemo ih opet. Nisam pitala za lekara opšte prakse, animatora (mada ladno mogu mog tatka da angažuju :zcepanje:...pa da uradimo kompenzaciju)

Ejj,svojevremeno obidjoh i ja jedan na Altini(mada nam je ta opcija sada van price).Ako je to onaj veliki,sa zastakljenom bastom i nije los.Necu naziv pominjati da se ovi iz poreskog ne bi nasli vredni pa da mi udele jos i neki PDV.Bejah ja u istoimenom ajd...sad,i nije los koliko sam mogla da bacim oko.Miiisiiiim i na vlasnika:per:Salu na stranu.Veliki je dom,higijena mi se ucinila ok,sobe lepe,namestaj nov.Onako deluje fino za razliku od nekih sto deluju depresivno.Elem...stanari,uh...uglavnom videh bas one lose,doduse pokretne al opet...Nije mi se dopalo to sto nema dvoriste pa sede i leti u toj staklenoj basti koja mi se ucinila nekako zagusljiva.Stepenica ima mnogo,mada kazu ima lift ali ja ga nisam videla.Cenim da pokretni idu sami gore dole sto bas i nije preporucljivo za tvog tatu ako nema nadzor nekog ko bi ga drzao pod ruku.Koliko sam mogla da vidim ambulanta im je solidno opremljena a osoblja je bilo sasvim dovoljno u tom momentu kada sam se ja zatekla u nekih npr 16h.Okolina je takodje solidna,rekla bih urbana,lako se stize kolima i GSPom.Naselje je sasvim ok.Cini mi se samo da imaju problem ulicne kanalizacije koja se onako bas osetila kad prodjoh ali izgleda da citav kraj kuburi s tim.Cena je rekla bih manja nego u ovima u gradu.Mislim da bi tvom tati tamo bilo dobro ali mi se samo nije svidelo to sto nema dvoriste pa su svi u zatvorenom prostoru bez vazduha i prirode(ako je to vise u njihovom stanju vazno)mada,opet mislim da jeste do zadnjeg dana vazno da imaju dostojanstven zivot i bar svez vazduh,travu i drvece pa makar i nebili svesni toga.

Ajde, glavu gore :cistinaocare: ja sam još na poslu .....doduše, u fazi kad ne osećam više ništa :zbanana:
Mada nam onaj odgore i dodeli onoliki tovar koliki možemo da podnesemo...to ti je draga moja preteča sistematizacije radnih mesta.....a ako padnemo, on samo kaže ebiga, zaeba se i nastavi dalje da sistematizuje :lol:
Haaa,haaa...bas si blesava!Jos se smejem....
Upravo ufatih malo ovog kancelariskog vremena da procitam novosti i oglasim se.Od kuce to gotovo i da nema sanse.Tri u jedan,mirise u Neskafe solji pa ko hoce nek izvoli,svi ste pozvani:zurka:
Pitam se ponekad za taj tovar o kom govoris dal bre ja vaako s manjak korpulencije mogu uvek da izdrzim tegove od 200kilaa??I...da visss,cuda...biva da mogu...i hvala tom sto rasporedjuje sistematizaciju po clanu domacinstva i drzave jerbo mi uvek da novu snagu da mogu jos.Daklem...Boze samo ti opleti dok je meni tebe necu da brigam za snagu.
Usput..predhodna dva dana sam bila na totalnoj energetskoj nuli a danas eto meljem za medalju.Dakle,Hvala ti Boze sto mi uvek pomognes i hvala vam svima ovde sto me jos trpite!!!:srecna:

Kako tema živi i menja se.....drugi ljudi, drugi talasi, saznanja....u "moje vreme"....dom je bio misaona imenica, a sada većina sa ove teme, su svoje ili smestili u dom ili planiraju da ih smeste......u svakom slučaju tema jeste i stara i dugo godina traje (vidim da ima predloga o prebacivanju na drugu pdf....pa i da prebace, pdf zdravlje nije daleko)....ali opravdava svoje postojanje....ma šta ko misliio...svima želim puno lične i profesionalne sreće.....

Hvala na lepim recima.Pozdrav tebi od Ja!
Nekada su domovi izazivali sablazan porodice,prijatelja i uopste okuzenja.Ima ljudi koji i danas na to podozrivo gledaju.Kako je sve otislo napred pocev od nauke i tehnoloskih dostignuca tako su i domovi postali nesto sasvim drugo u odnosu na pre 20-30 godina.Danas je prava sreca da postoji toliko tih ustanova koje nude odlican kvalitet usluga ali je tuzno sto vecina nas nije u mogucnosti da svojim obolelima priusti najbolje od ponude.Bilo bi lakse i porodicama i obolelima koji bi imali adekvatnu pomoc i negu u vecem delu dana i lakse bi funkcionisali u svojim bolestima da je ekonomska situacija bolja.Nije poenta izbaciti iz kuce starog i iznemoglog oca-majku i dici sve uvis pa plandovati vec puka zelja da se tim istim osobama pomogne na pravi nacin na koji mi nismo ni obuceni,ni merodavni ni na kraju krajeva sposobni do kraja.Mozemo se davati i zrtvovati do poslednjeg daha a to moze biti uzalud.Samo da je drzava malo bolje uredjena i da su penzije i socijalna davanja samo malo,maaalo veca bilo bi lakse svima a najbolje pacijentima.

beket, zivim u zgradi na V spratu (basta nije nasa, to matorci iz kraja uzurpirali dobro parce zemlje i gaje svasta nesto.... tata je "nasu" rekreativno obradjivao skoro 30 godina). klima uredjaj je u mojoj sobi, to cerka i ja "trosimo" a verovala ili ne moj tata se i preko dana pokriva jorganom (vunenim) i cebetom. oduvek. mama isto.
vise ga ne izvodim :roll: idemo samo kod lekara, vuce noge, ima nekoliko stepenika ispred zgrade, muka ga je "spustiti". izlazimo samo kad se "negde mora" :(
cek` ti to `oces da kazes da ja lose kuvam :azdaja: pa se ne primecuje razlika izmedju salvete i hrane?
(sala, sala - necu "zarozana" i brizna na spavanje) tata, inace oduvek ima nizak pritisak. soli sve redom i sada.

Henri duso...meni pet s lukom i tri salfffete ako moze al bez luka:zjede:Cik,neko nek te dirne u kutlacu ja cu da mu dodjem butkica i slaniniceee!!!:mafijas:

Ejj,svojevremeno obidjoh i ja jedan na Altini(mada nam je ta opcija sada van price).Ako je to onaj veliki,sa zastakljenom bastom i nije los.Necu naziv pominjati da se ovi iz poreskog ne bi nasli vredni pa da mi udele jos i neki PDV.Bejah ja u istoimenom ajd...sad,i nije los koliko sam mogla da bacim oko.Miiisiiiim i na vlasnika:per:Salu na stranu.Veliki je dom,higijena mi se ucinila ok,sobe lepe,namestaj nov.Onako deluje fino za razliku od nekih sto deluju depresivno.Elem...stanari,uh...uglavnom videh bas one lose,doduse pokretne al opet...Nije mi se dopalo to sto nema dvoriste pa sede i leti u toj staklenoj basti koja mi se ucinila nekako zagusljiva.Stepenica ima mnogo,mada kazu ima lift ali ja ga nisam videla.Cenim da pokretni idu sami gore dole sto bas i nije preporucljivo za tvog tatu ako nema nadzor nekog ko bi ga drzao pod ruku.Koliko sam mogla da vidim ambulanta im je solidno opremljena a osoblja je bilo sasvim dovoljno u tom momentu kada sam se ja zatekla u nekih npr 16h.Okolina je takodje solidna,rekla bih urbana,lako se stize kolima i GSPom.Naselje je sasvim ok.Cini mi se samo da imaju problem ulicne kanalizacije koja se onako bas osetila kad prodjoh ali izgleda da citav kraj kuburi s tim.Cena je rekla bih manja nego u ovima u gradu.Mislim da bi tvom tati tamo bilo dobro ali mi se samo nije svidelo to sto nema dvoriste pa su svi u zatvorenom prostoru bez vazduha i prirode(ako je to vise u njihovom stanju vazno)mada,opet mislim da jeste do zadnjeg dana vazno da imaju dostojanstven zivot i bar svez vazduh,travu i drvece pa makar i nebili svesni toga.

Nije to taj...ovaj ima dvorište, klupe, senik (onaj natkriven deo sa stolom i klupama), ogroman je objekat, proverila sam dozvolu za rad. Sređuju novi deo (elitnije sobe, apartmani). Predali za licencu za stari deo. Išle smo više da vidimo atmosferu, lokaciju, ambijent i to mi se dopalo.....opet ćemo ići za detalje. I da, primaju i Alchajmera :lol: zato sam najviše i išla, da popričam sa vlasnikom i soc.radnikom.

Poslednja izmena:
Kako tema živi i menja se.....drugi ljudi, drugi talasi, saznanja....u "moje vreme"....dom je bio misaona imenica, a sada većina sa ove teme, su svoje ili smestili u dom ili planiraju da ih smeste......u svakom slučaju tema jeste i stara i dugo godina traje (vidim da ima predloga o prebacivanju na drugu pdf....pa i da prebace, pdf zdravlje nije daleko)....ali opravdava svoje postojanje....ma šta ko misliio...svima želim puno lične i profesionalne sreće.....

Jeste, dobro je da se tema širi i da sve više ljudi postaje svesno da se sa demencijom ne mogu boriti sami i bez tuđeg iskustva. Ali nisam sigurna da je prisutan taj trend smeštanja u dom, to je trenutno fokus kod dvoje-troje aktivnih, ostali su odavno svoje smestili, kao bezuslovna ili ja... Mnogi drugi nemaju mogućnosti ili jake volje da to urade, zato nemaju ni vremena da ovde pišu svaki dan. Problem demencije zahteva posvećenost i maksimalno vreme. Samo u poslednjih godinu dana javilo se ovde desetak novih sa svega dva-tri posta, pa se povukli, ne pišu, možda samo čitaju, a možda ni to... pretpostavljam da je još više onih koji se nikad neće ni javiti, koliko god da im znači neka informacija odavde, na koju su možda slučajno naleteli prostim pretraživanjam interneta. Njih stalno imam na umu, zato sam onomad i napisala da bih volela da ovo ne bude prosto ćaskaonica zatvorenog tipa (gde se svi kao znamo), nego zaista otvoren forum za sva pitanja vezana za problem demencije naših roditelja...

Svetska asocijacija za Alchajmerovu bolest „Alzheimer,s Disease International“
svake godine 21 septembra obeležava Svetski dan Alchajmerove bolesti i tom prilikom
iznosi podatke o broju obolelih u svetu.
2010.godine broj obolelih je 36 miliona,
2030. godine procenjuje se da će oboleti 66 miliona,
2050. godine očekivani broj obolelih je 116 miliona.
Demencija je u svetu definisana kao prioritet, a 2012. godina označena kao godina
hitne akcije.
Tačni podaci o broju obolelih u Republici Srbiji ne postoje, jer je demencija kod naše
starije populacije još uvek neprepoznatljiva, simptomi demencije se poistovećuju sa
promenama shodnim fiziološkom starenju, a oboleli se javljaju u poodmaklom stadijumu
bolesti, kada je šansa za uvođenje terapije i drugih tretmana svedena na minimum

Od 65. godine starosti, kada se bolest pojavljuje, broj obolelih je 40%.
Zato nije ni ćudo što je otvaranje staračkih domova svuda u svetu u porastu, pa i kod nas.
Ogromno i potpuno nezdravo poslovno opterećenje radno sposobnog življa ne ostavlja ni malo vremena za brigu o dementnima, koji su neverovatno zahtevni bolesnici.
kad pogledate, radi se po vasceli dan (moj sin još nije došao s posla od jutros).......nemaju vremena ni za sebe, ni da zasnuju porodicu, nemaju ni sredstava za to, a i ako je imaju, jurcaju da zarade za sve i na kraju pored penzije obolelog još se i dodaje za dom. I tako vreme klizi :aha:

ajde bre, ljiljo, ne mudruj tim copy/paste... nego pričaj kako nam je miljenik? spava li noću? je li otpala makar jedna noga kreveta... :lol:

ma ne mudrujem, samo prenosim podatak koji je zabrinjavajući.

Deda je ok....koliko se može reći za napredak bolesti. Miran je i nije svadljiv. Momentalno je u svom detinjstvu...kod nekog šurenja svinja, Nemaca, a tu je i njegova bolesna noga i odjednom iskoči peMzija :lol:
Sad mu dolaze neki muškarac i žena...kuj zna koji su, al' ne sede na nogarama od kreveta nego stoje :lol: pare za sad ne iskaju :worth::rotf:

Deda je ok....koliko se može reći za napredak bolesti. Miran je i nije svadljiv. Momentalno je u svom detinjstvu...kod nekog šurenja svinja, Nemaca, a tu je i njegova bolesna noga i odjednom iskoči peMzija :lol:

demencija je u njegovom slučaju izgleda ipak rapidna, tako da .... pre nego što ga smestiš u dom, bilo bi dobro da ga odvedeš još jednom na kontrolu, pa makar i bez kompletnih analiza, ali sa detaljnim usmenim izveštajem (da ispričaš ipak te neke detalje, lekari nisu vidovnjaci, to isto znaš) - možda bi tu trebalo dodati neke antipsihotike, osim onog flastera...

Ne znam beket, nisam sigurna za psihotike. Vrlo često priča normalno, komunicira, smeje se, svađa, komentariše pse....jede sam, ide u toalet sam (bešika i sve ostalo se vratilo u normalu...zna za lekove, svaki put prebroji tabletice i kaće koliko ih ima.....ima mnogo toga normalnog, aopet, iza svega toga provejava demencija....to brojanje tableta, ponavljanje istog rečenog, nepovezanost rečenica i misli....večeras ga gledam dok smo pili kafu.....pogled mu je drugačiji, nije bistar....onda mu kažem, ajde J. da ideš u sobu da ti dam večeru....oću, ali nemoj puno da mi staviš...u sledećem momentu pita ko je ova devojka što je donela kafu, moja ćerka.....nisu njegove halucinacije ni napadne, ni teške. S druge strane, ti lekovi su jaki a on nikada nije pio ništa i ima problem sa želudcem.
Dr je rekao da dođem sama, da nema potrebe da ga dovodim.
Mislim da bolest napreduje bez obzira na flastere, vitamine..mada je inače bila mala verovatnoća da će mu pomoći makar malo. Nisam ja za antipsihotike u njegovom slučaju....ne još.

Znaš, mislim da mu je čir pukao od lekova. Nije ih pio nikada ...nepto za glavobolju i nešto što mu prepiše neki doktor od onih stručnih u kafani i kladionici :lol: pa on kupi sam na svoju ruku. Ali sve to uglavnom bili vitaminčići.
I sad, se mislim, bolje da je i tako miran i u nekom svom vremenu nego u bolnici vezan sa unutrašnjim krvarenjem.....dr ne zna kako će njegov želudac to podneti...to ne zna ni jedan lekar, a meni ostaje da rezultate tog rizika saniram jer lekar prepisuje samo ono što leči boljku za koju je on specijalista a razboli drugo....onaj boravak u bolnici ga je bacio 100 koraka nazad....

Znaš, mislim da mu je čir pukao od lekova. Nije ih pio nikada ...nepto za glavobolju i nešto što mu prepiše neki doktor od onih stručnih u kafani i kladionici :lol: pa on kupi sam na svoju ruku. Ali sve to uglavnom bili vitaminčići.
I sad, se mislim, bolje da je i tako miran i u nekom svom vremenu nego u bolnici vezan sa unutrašnjim krvarenjem.....dr ne zna kako će njegov želudac to podneti...to ne zna ni jedan lekar, a meni ostaje da rezultate tog rizika saniram jer lekar prepisuje samo ono što leči boljku za koju je on specijalista a razboli drugo....onaj boravak u bolnici ga je bacio 100 koraka nazad....

ne osporavam ostatak komentara, ali ovo označeno dovodim u sumnju: čir pre ili kasnije mora da pukne - ako postoji... a kako se stvorio? to ne znamo -

Poslednja izmena:
Henri duso...meni pet s lukom i tri salfffete ako moze al bez luka:zjede:Cik,neko nek te dirne u kutlacu ja cu da mu dodjem butkica i slaniniceee!!!:mafijas:
:klap: :kiss:

teska nedelja... tati sam sinoc dala ceo lorazepam (2,5 mg) danas je bukvalno jedva stajao na nogama, vise sam ga nosila, nego sto je hodao. odavno ga nisam zatekla na podu. danas jesam. go, sedi i kuka. uzas. prvo sam se pomolila, pa tek onda krenula da ga podizem.... daleko bilo, naravno da sam pomislila na kuk (puj, puj, puj) tih njegovih 49 kg bih lako podigla, da se ne ukoci i kao cicak uhvati za nesto (plasi se, znam) ali...
uh, kad pomislim na onu gospodZu dr iz d.zdravlja i ono njeno dajte lek "po potrebi" :pracka:

ne osporavam ostatak komentara, ali ovo označeno dovodim u sumnju: čir pre ili kasnije mora da pukne - ako postoji... a kako se stvorio? to ne znamo -

elem, komplikacije na svakom koraku...

Ma kako ne puče od jedenja, cigara, pijenja do 85.god. života? No puče kad je pio gomilu lekova.
Da, komplikacija na sve strane. Videću još za odlazak kod dr Pavlovića, ali sama. Jedno je sigurno, na one analize neću da ga vodim jer nemaju smisla a ni svrhe.
laka ti noć beket

Jeste, dobro je da se tema širi i da sve više ljudi postaje svesno da se sa demencijom ne mogu boriti sami i bez tuđeg iskustva. Ali nisam sigurna da je prisutan taj trend smeštanja u dom, to je trenutno fokus kod dvoje-troje aktivnih, ostali su odavno svoje smestili, kao bezuslovna ili ja... Mnogi drugi nemaju mogućnosti ili jake volje da to urade, zato nemaju ni vremena da ovde pišu svaki dan. Problem demencije zahteva posvećenost i maksimalno vreme. Samo u poslednjih godinu dana javilo se ovde desetak novih sa svega dva-tri posta, pa se povukli, ne pišu, možda samo čitaju, a možda ni to... pretpostavljam da je još više onih koji se nikad neće ni javiti, koliko god da im znači neka informacija odavde, na koju su možda slučajno naleteli prostim pretraživanjam interneta. Njih stalno imam na umu, zato sam onomad i napisala da bih volela da ovo ne bude prosto ćaskaonica zatvorenog tipa (gde se svi kao znamo), nego zaista otvoren forum za sva pitanja vezana za problem demencije naših roditelja...

Slazem se s tobom da bi bilo dobro da se ukljuci sto vise ljudi i da imamo na raspolaganju sto vise informacija,razmene iskustava,konkretnih saveta i slicno.Vidis i sama da to nije bas kako bi nama odgovaralo.Eto,ja sam ovde jedna od najnovijih i nisam primetila da se neko nov posle mene pojavio.Ako jeste,bio je jednom i nestao.Mislim,da se ljudi jos uvek usturucavaju javno da govore ili nemaju vremena pa ovakvu vrstu komunikacije smatraju gubljenjem dragocenog.Nisu ni svesni koliko grese i kako ovo ovde ima itekako smisla.
Mozda nije idealno to sto se ponekad naizgled intimiziramo ali i to je valjda neminovno.Kada svakodnevno razmenjujes poruke sa istim ljudima nekako se sazivis sa njihovim sudbinama i zaista postajes deo njihovog zivota kao i oni tvog.Eto,secas se mog ozivljavanja likova u glavi?Mozda nije profesionalno i medicinski ali je ljudski.Covek ima potrebu za onim vezivanjem o kome smo ponekad ovde govorili i taj osecaj razumevanja upravo ti da slobodu da pored licnih ispovesti pocnes ljude sa kojima si u komunikaciji i da zamisljas i dozivljavas kao nesto vise od nicka ili pisanih redova.Cesto o svima vama s kojima malo vise kuckam,razmisljam i van ovog foruma.Prisecam se saveta ili informacija,prepricavam simpaticne komentare,nasmejem se prigodnim smajlicima ili prepricam neku simpaticnu komunikaciju.To je ono sto svemu ovome gde ja provodim svojih dragocenih par minuta dnevno ili jednom nedeljno sto cini deo moje svakodnevnice i daje toplinu teskoj temi i zivotnim okolnostima.
Mozda to nekome smeta ko nas cita na drugi nacin ali mi je drago da tema ipak opstaje sa svim svojim pozitivnim i negativnim sto sobom nosi.Tema kao tema nije samo slovo na papiru vec i konkretna pomoc u odredjenim situacijama kojih ipak ima.
Postujem i one koji se ovde nadju cisto profesionalno ali neka ne ocekuju da ce zivi ljudi iza ovih redova imati samo profesionalne i knjiske komentare.Ovde su ipak prisutni zivi ljudi sa svim svojim emocijama i karakterima.Ovo je mozda jedina od tema na forumu Krstarice u kojoj ljudi zive zivot.:ok:

Nije to taj...ovaj ima dvorište, klupe, senik (onaj natkriven deo sa stolom i klupama), ogroman je objekat, proverila sam dozvolu za rad. Sređuju novi deo (elitnije sobe, apartmani). Predali za licencu za stari deo. Išle smo više da vidimo atmosferu, lokaciju, ambijent i to mi se dopalo.....opet ćemo ići za detalje. I da, primaju i Alchajmera :lol: zato sam najviše i išla, da popričam sa vlasnikom i soc.radnikom.

Super!
Onda je to sto si videla jos mnogo bolje od ovog sto ga ja posetih.
Proveri samo da li je potrebna neka rezervacija mesta da slucajno ne bude problema kad resisi da ga smestis.Mozda u tom momentu budu prebukirani a ti u tezoj situaciji od trenutne.

:klap: :kiss:

teska nedelja... tati sam sinoc dala ceo lorazepam (2,5 mg) danas je bukvalno jedva stajao na nogama, vise sam ga nosila, nego sto je hodao. odavno ga nisam zatekla na podu. danas jesam. go, sedi i kuka. uzas. prvo sam se pomolila, pa tek onda krenula da ga podizem.... daleko bilo, naravno da sam pomislila na kuk (puj, puj, puj) tih njegovih 49 kg bih lako podigla, da se ne ukoci i kao cicak uhvati za nesto (plasi se, znam) ali...
uh, kad pomislim na onu gospodZu dr iz d.zdravlja i ono njeno dajte lek "po potrebi" :pracka:

Joj,znam kako ti je bljaksi kad ti kazu to da sama korigujes terapiju.U prvi mah ja sam bila jako ljuta na kardiologa koji mi je tim recima pri otpustu iz bolnice pruzio otpusnu listu.Sada,kapiram da to i nije tako strasno kad pratis bolesnika 24h sata i vise znas od lekara koji ga vidja jednom u tri meseca pa njegova korekcija terapije uglavnom bude zakasnela.Dakle,cesce konsultacije(tvoje)sa lekarima,dobro citanje uputstava o lekovima,pracenje stanja pacijenta...i odokativno doziranje ce imati dobre rezultate.Nazalost,moramo biti i medicinski podkovani i ako nam je struka nesto sasvim drugo.To je ono draga moja sto ovim okolnostima daje CAR jos vece odgovornosti:(od koje ti se dize kosa na glavi i nisi u stanju mirno da spavas.Izgleda da to tak mora...
Verovatno je tata bio pod dejstvom Lorazepama narednog jutra koji ga je tak oborio ali verovatno si tako procenila da mora.Mozda je i bolje da sledeci dan bude kilav nego da nocu vileni.Jedino sto onda moras biti duplo oprezna jer gubi ravnotezu jer ga lek osamuti.

Joj,znam kako ti je bljaksi kad ti kazu to da sama korigujes terapiju.U prvi mah ja sam bila jako ljuta na kardiologa koji mi je tim recima pri otpustu iz bolnice pruzio otpusnu listu.Sada,kapiram da to i nije tako strasno kad pratis bolesnika 24h sata i vise znas od lekara koji ga vidja jednom u tri meseca pa njegova korekcija terapije uglavnom bude zakasnela.Dakle,cesce konsultacije(tvoje)sa lekarima,dobro citanje uputstava o lekovima,pracenje stanja pacijenta...i odokativno doziranje ce imati dobre rezultate.Nazalost,moramo biti i medicinski podkovani i ako nam je struka nesto sasvim drugo.To je ono draga moja sto ovim okolnostima daje CAR jos vece odgovornosti:(od koje ti se dize kosa na glavi i nisi u stanju mirno da spavas.Izgleda da to tak mora...
Verovatno je tata bio pod dejstvom Lorazepama narednog jutra koji ga je tak oborio ali verovatno si tako procenila da mora.Mozda je i bolje da sledeci dan bude kilav nego da nocu vileni.Jedino sto onda moras biti duplo oprezna jer gubi ravnotezu jer ga lek osamuti.

blizance, sa gospoDZom se vise ne bih ni oko cega konsultovala. znam da cu morati da odem kod nje posle tatine bolnice, ali nateracu je da me pita. ima da cutim za sve pare. ta spodoba se nije udostojila da mi da bilo kakav savet, ali apsolutno NISTA! samo mogu da se nadam da ce u penziju. poslednja stvar koja mi je u zivotu potrebna je "nadigravanje" sa bilo kim, ali priznajem da mi je bilo drago kada sam joj "vratila pogled s` visine" posle komentara da hocu sa ocem na kliniku. uh, prijalo je. morala je da kaze: "imate pravo..." dalje je nisam ni slusala.
za ostalo si u pravu "naucila" sam mnogo, ali opet nikako ne bih eksperimentisala tim "znanjem".
tata je danas orijentisaniji, jos mu se leskari u krevetu i nije doruckovao (a skoro je vreme rucku). popio je sejk i dosta caja. necu da ga teram. ponudicu ga jos koji put, ako bas bude zabusavao, nesto cu smisliti i nahraniti ga.
sigurno si u pravu da nas citaju, mislim i vise nego sto pretpostavljamo (i sapatnici i ljudi iz struke) iskustva na ovoj temi su neprocenjiva!

Razocarana pojedinim lekarima i njihovim pristupom i nemocna da mnogo toga promenim kad sam dovela majku iz bolnice,rekoh joj:ili cu te izleciti ili cu te ubiti.Bukvalno tako!Naoruzala sam se strpljenjem,paznjom,oprezom,lekovima,izvestajima lekara,odlascima na konsultacije i uglavnom uzela stvar u svoje ruke.Neke lekove joj dajem propisano a neke sama korigujem.Znam gde nema igranja a gde su oscilacije dozvoljene i tako i radim.Hvala Bogu od tada do danas joj je stanje islo samo nabolje.Idemo dalje...ona i ja...pa kako bude.Za velike odluke lekari za manje moj osecaj i to je to.

Razocarana pojedinim lekarima i njihovim pristupom i nemocna da mnogo toga promenim kad sam dovela majku iz bolnice,rekoh joj:ili cu te izleciti ili cu te ubiti.Bukvalno tako!Naoruzala sam se strpljenjem,paznjom,oprezom,lekovima,izvestajima lekara,odlascima na konsultacije i uglavnom uzela stvar u svoje ruke.Neke lekove joj dajem propisano a neke sama korigujem.Znam gde nema igranja a gde su oscilacije dozvoljene i tako i radim.Hvala Bogu od tada do danas joj je stanje islo samo nabolje.Idemo dalje...ona i ja...pa kako bude.Za velike odluke lekari za manje moj osecaj i to je to.

blizance, koliko ti se divim, toliko se plasim (osim u bas, bas prilikama) da dodajem lekove... moj tata je kao i ljiljin imao cir. rekose, da je pukao od jednog aspirina... nemam petlju da se igram sa lekovima (sto se njih tice). mama je takodje imala problem. bila je te 2008. godine na operaciji zucne kese i cetvrtog dana posle operacije (na srecu nisam dozvolila da je puste kuci, jer sam primetila da se ne oseca dobro) nedelja vece, joj je perforirao cir na dvanaestopalacnom crevu. jedva je izvukla zivu glavu. bila je pet dana u komi... ne smem da pomislim sta bi bilo da su je otpustili iz bolnice.

nikako da napisem da je i nama vec neko vreme "lopov" u kuci. kada jedu u kuhinji, on svojom viljuskom "mazne" ponesto iz njenog tanjira. naravno, uvek ga uhvati na delu, al` ne odustaje. ona se ljuti, a ja umirem od smeha, jer to nikada ranije nije radio.
:lakunoc:

blizance, koliko ti se divim, toliko se plasim (osim u bas, bas prilikama) da dodajem lekove... moj tata je kao i ljiljin imao cir. rekose, da je pukao od jednog aspirina... nemam petlju da se igram sa lekovima (sto se njih tice). mama je takodje imala problem. bila je te 2008. godine na operaciji zucne kese i cetvrtog dana posle operacije (na srecu nisam dozvolila da je puste kuci, jer sam primetila da se ne oseca dobro) nedelja vece, joj je perforirao cir na dvanaestopalacnom crevu. jedva je izvukla zivu glavu. bila je pet dana u komi... ne smem da pomislim sta bi bilo da su je otpustili iz bolnice.

nikako da napisem da je i nama vec neko vreme "lopov" u kuci. kada jedu u kuhinji, on svojom viljuskom "mazne" ponesto iz njenog tanjira. naravno, uvek ga uhvati na delu, al` ne odustaje. ona se ljuti, a ja umirem od smeha, jer to nikada ranije nije radio.
:lakunoc:

Nemoj me se plasiti,nisam seriski ubica niti ubica sa predumisljajem.Jednostavno,bila sam saterana u corso sokak.Iselih se u novembru iz svog stana sa detetom zbog maminog ludila i agrcesije.Necu ni pominjati sta smo preziveli i kome je u toj situaciji bilo teze.Najvise sam se plasila za dete i onda...Mama je dosla na ivicu smrti sa edemom pluca u dva navrata.Prilikom drugog lezanja na karddiologiji kod iste doktorke koja je bila toliko drska da mi kaze kako nema smisla sto sam dozvolila da mama za mesec dana dva puta dobije gusenje od vode na plucima,mislila sam da me snima skrivena kamera.Ejjjj,ja dozvolila edem pluca!!!Sacuvaj me boze!!Kao da ja odlucujem sta ce se u njenom telu desavati i da ja znam da budem doktor specijalista.Onda je jos otpsti tako sto meni dade upustvo da pratim i korigujem lekove za srce,pritisak i zivce.Bila sam u soku!Na pitanje kako cu ja to?Odgovori mi da se moram vise ukljuciti i zapljunu me ko krava mrtvo tele.Bila je cvrsto resena da se ratosilja mame jer je bila u gadnom psihickom stanju i remetila mir na odeljenju.Pritom je minirala terapiju i nije slusala lekare pa valjda nisu hteli odgovornost ukoliko uradi nesto nepredvdjeno.Meni je bilo normalno da onda probaju da je odatle direktno prebace na neko drugo odeljenje koje se bavilo psihom posto su joj srce i plca stabilizovali.Ne,oni su je kao stvar,bukvalno samo posadili da me ceka u hodniku dok obavim otpusnu papirologiju koja je trajala vise od 4 sata.Jos i tu je mogla ponovo da joj se iskomplikuje vec klimava zdravstvena situacijia i u glavi i sa srcem i pride kateterom koji je vukla za sobom.Ali gospodi lekarima je bilo bitno da je se takve,kakava je samo ratosiljaju...E,tada sam pukla i rekla mami da cu dati sve od sebe da je spasim.Tako da reci o ubistvu nisu bile s namerom vec sa zeljom da joj pomognem sto vise.

Danas smo bili na magnetnoj rezonanci.Bila je uplasena i uznemirena.Tresla se kao nekad...Sva sreca pa joj je ljubazna sestra objasnila proceduru i pokazala joj na drugom pacijentu kako izgleda snimanje.Tada se smirilai i sve je dobro proslo.Rezultati ce biti gotovi od nedelje jer valjda vikendom nemaju lekara koji cita snimke.Nadam se najboljem i s tim papirima planiram odlazak kod dr.Pavlovica narednih dana.

Nemoj me se plasiti,nisam seriski ubica niti ubica sa predumisljajem.

blizanceeee, nisi me dobro razumela, ili sam preteranim zarezima (apozicijama) u recenici napravila zabunu. taman posla da se tebe plasim - plasim se davanja lekova "po potrebi". oboje su cirasi, a ako je obican aspirin mogao da prouzrokuje pucanje cira, sta reci za ove ubice od lekova. skidam ti kapu na hrabrosti. tati kada dam lorazepam od 2,5 (kod bas, bas velike uznemirenosti) mogu, skoro dva dana, da ocekujem da ne moze da stoji na nogama. zato mi je neophodno da pravi dr da (ne garancije, jer ne postoje) okvire u kojima mogu da "delujem".
drzim(o) pesnice za rezultate i postavljanje konacne dijagnoze :heart:

Back