Demencija

Temi je mesto na Zdravlju jer je demencija klasifikovana kao bolest. Od kada postoji forum na Porodici je uvek na vrhu. Sto ne ide ne ide, vecina koji posecuju ovaj pdf nemaju dodirnih tacaka sa demencijom, a svaki dan je hteli ne hteli gledaju kada listaju teme.

Слажем се с Камаелом. Смористе више са тим дементним старцима.

Могли бисмо онда да отворимо теме и о животу са чирашима, астматичарима или шећерашима.

Provali smajli koji su stavili ispred naslova teme? Tema momentalno lock.

Demencija je bolest koja utice na porodicni zivot obolele osobe. Menja ga iz korena, jer osoba koja oboli od demencije prestaje d apostoji u onom obliku u kome je bila pre bolesti. Vise ne prepoznaje ukucane, postaje agresivna prema njima, desava se da nocu ustaje, vrsi nusdu gde stigne, uzima noz i seta po kuci, preti ukucanima, gadja ih raznim predmetima u nameri da ih povredi jer ih se plasi posto vise ne zna ko su, sklona je i samopovredjivanju, sto sve stvara dodatni stres kod ukucana. Kako je ovobolest koja najcesce ima sporu progresiju do odredjenog stadijuma razvoja, kasno se uocava, a kada se stigne do lekara onda je zaista kasno.

Takodje ovo je bolest gde lekovi u smislu medikamenata ne pomazu - osim onih za smirenje - s obzirom da se radi o degradaciji mozdanih celija, a mozdane celije su jedine u ljudskom organizmu koje se ne obnavljaju. Psihoterapija nije moguca, jer se komunikacija sa tom osobom prekida i sve sto moze da se uradi jeste da se smesti u dom pod sedacijom. Ili da se drzi zakljucana u sobi.

Prijatelji i rodbina vise ne dolaze, drugovima deteta je zabranjeno da dolaze u kucu, ceo svet te porodice se svodi na brigu o osobi koja ne zna ko je, gde je i ko su ljudi oko nje.

S obzirom na gore navedeno, ova tema ostaje na pdf Dom i porodica.
Ovim bih stavila tačku na dalju raspravu o pdf-u na kojem treba tema da se nalazi.
Dakle, molim vas da ne potežete više raspravu o tome.

Hvala vam na razumevanju.

Сад сам се баш сетила како је покојни свекар рекао сину - "Врло сте љубазни, колико вас плаћају?"

Када је био код ћерке, драо се кроз прозор да је гладан и да му не дају да једе.

Толико о томе да нисмо имали у кући такве случајеве. Само, то човек жели да што пре заборави.

И нема ту више никакве љубави, поготово не безусловне. Доста фолирања.

Poslednja izmena od moderatora:
Danas deda po prvi put nije znao da upali tv :(
Samo je sedeo i zurio u ekran,kad sam ga pitala to ne upalis tv,zaboravio sam,upalila sam mu tv,malo smo sedeli i pricali,pitam ga kako se oseca,poceo je besno da odgovara,smirila sam ga,i onda mi je mirno rekao da ga boli glava i stomak,verovatno ovo vreme,utice i na nas zdrave.

Danas deda po prvi put nije znao da upali tv :(
Samo je sedeo i zurio u ekran,kad sam ga pitala to ne upalis tv,zaboravio sam,upalila sam mu tv,malo smo sedeli i pricali,pitam ga kako se oseca,poceo je besno da odgovara,smirila sam ga,i onda mi je mirno rekao da ga boli glava i stomak,verovatno ovo vreme,utice i na nas zdrave.

Deda to izgleda sve češće besno reaguje? Trebalo bi da razmisliš šta je slično u tim situacijama.
A da ga boli i glava, i stomak u isto vreme - ne bih poverovala... Mislim da nije trebalo da ga pitaš tako za TV, treba ignorisati svaki signal da je nesposoban.

Ljiljo, ti beše započela svoj nastup na ovoj temi s pitanjem koji je dobar dom...?

Ma šta dalje da pričam, ako nemaš strpljenja, ako je dogorelo, onda znaš... a ni ti domovi nisu mrtvačnice -

Ljiljo, ti beše započela svoj nastup na ovoj temi s pitanjem koji je dobar dom...?

Ma šta dalje da pričam, ako nemaš strpljenja, ako je dogorelo, onda znaš... a ni ti domovi nisu mrtvačnice -

samo ću se draga moja nasmejati na ovu tvoju konstataciju o strpljenju :lol:

Naravno da sam pitala koji su domovi.I obišla sam neke. Ja sam realna osoba dušo, ali to ne znači da sam i sebična i da neću sve pokušati što kao čovek smatram da treba.

Inače da, svi moji saveti za kućno zbrinjavanje dementnih - totalno su hipotetički: ništa ja od toga nisam videla, niti želela da iskusim, ali ljudi koji imaju oko sebe pomoć i sopstvenu snagu mogu to eventualno da primene, makar delimično...

Poslednja izmena:
samo ću se draga moja nasmejati na ovu tvoju konstataciju o strpljenju :lol:

Naravno da sam pitala koji su domovi.I obišla sam neke. Ja sam realna osoba dušo, ali to ne znači da sam i sebična i da neću sve pokušati što kao čovek smatram da treba.

joj, opet ćeš da me nateraš da budem negativna a ti pozitivna i obrnuto...
i ja sam realna, maksimalno :lol:
i nisam nikakva duša, ni draga ni mila, užasno sam realna i samim tim negativna -

inače, ja pogledala dva-tri doma i odmah se odlučila za onaj poslednji koji sam našla ;)

nemoj samo da me pitaš gde :lol:
pa tvoj tatko bi sludeo sve negovateljice, plus babe koje umišljaju da su još mlade :lol:

Poslednja izmena:
Inače da, svi moji saveti za kućno zbrinjavanje dementnih - totalno su hipotetički: ništa ja od toga nisam videla, niti želela da iskusim, ali ljudi koji imaju oko sebe pomoć i sopstvenu snagu mogu to eventualno da primene, makar delimično...

Svi mi to primenjujemo beket. Ipak, usled svih obaveza koje imamo i porodica, nerealno je očekivati da dementna osoba bude 24 sata centar našeg života, psihičkog i mentalnog, jer to nije, niti treba da bude. Dok je tako, znači da smo mi normalni :lol:
U svakom slučaju hvala za teoriju :lol:

joj, opet ćeš da me nateraš da budem negativna a ti pozitivna i obrnuto...
i ja sam realna, maksimalno :lol:
i nisam nikakva duša, ni draga ni mila, užasno sam realna i samim tim negativna -

inače, ja pogledala dva-tri doma i odmah se odlučila za onaj poslednji koji sam našla ;)

nemoj samo da me pitaš gde :lol:
pa tvoj tatko bi sludeo sve negovateljice, plus babe koje umišljaju da su još mlade :lol:

ma jok bre, nisi negativna, samo si realna. Doduše i malkice gruba, ali si ipak duša :zcepanje: Ne brigaj, ja te potpuno razumem i ne osuđujem nikoga ko je roditelja dao u dom, jer oni i jesu bolesnici za dom u nekim fazama koje su individualne. Ne zato što nisu dobri, već zato što ova bolest razara porodicu a oni nisu svesni toga.

Moj tatko će ići u dom. To je reala. Pitanje je samo da li uskoro ili malo kasnije. Za negovateljice će biti bolje kasnije, a babe nek se strpe :zcepanje:

Mislim da nije trebalo da ga pitaš tako za TV,
Nije se deda uznemiro zbog tv,vec zbog toga sto sam ga pitala kako je.
Posle tvog pitanja sam se zapitala u kojim to situacijama reaguje besno,i iskreno to se kod njega nezna,danas ga pitam kako je,ljutito odgovara,pre neki dan kad smo se vracali od doktorice,pobesneo je jer je bio umoran,ako treba da se kupa,pobesni...
Cini mi se da cu mu uvesti neki lek za smirenje,za sad bensedin,jer doktorica je rekla da to moze kad se uznemiri,ali ovo je nesto novo,u poslednje vreme stvarno besno reaguje na sve i svasta.
pa ne može se stalno ignorisati i prelaziti preko svega, svakakvih gluposti koje urade, neverovatnih stvari......jednostavno, to u praksi ne funkcioniše tako
Neke stvari kad uradi ignorisem,za nesto mu podviknem,za nesto ako vidim da ne moze da uradi jer je zaboravio,vadim se na Lelu,kao pokazujem detetu kako se to radi,mislim da me tu nije provalio,nesto mu direktno kazem kako se to radi ako vidim da nezna ili ne ume,i u tim situacija nisam primetila da besni,
Mozda nemas iskustva jer ti majka u domu,ali citas o tome i obavestena si i svaki savet dobro dodje,bez obzira na iskustvo ili ne. :)

Cini mi se da cu mu uvesti neki lek za smirenje,za sad bensedin,jer doktorica je rekla da to moze kad se uznemiri,ali ovo je nesto novo,u poslednje vreme stvarno besno reaguje na sve i svasta.

sumara, ja bih otisla do (dobrog) neuropsihijatra po savet za lek. ne znam koliko je bensedin adekvatan za demenciju (mozda gresim, al` javice se sigurno jos neko).

Poslednja izmena:
Kad smo bili nedavno na kontroli lekarka je rekla da moze da pije bensedin,ne ih to na svoju ruku davala,a mozda to ima veze i sa sifrom i dijagnozom koja je dedi postavljena.Njemu je sifra F06.A taj negov bes za sad nije nesto sto ne moze da se iskontrolise.Nije agresivan u tim situacijama.To je na neki nacin i crta njegove licnosti.

Kad smo bili nedavno na kontroli lekarka je rekla da moze da pije bensedin,ne ih to na svoju ruku davala,a mozda to ima veze i sa sifrom i dijagnozom koja je dedi postavljena.Njemu je sifra F06.A taj negov bes za sad nije nesto sto ne moze da se iskontrolise.Nije agresivan u tim situacijama.To je na neki nacin i crta njegove licnosti.

to je bila pocetna dijagnoza moje mame (doduse samo F06) bensedin nikada nije dobijala. nikako ne zelim da se mesam u dijagnoze, jos manje terapije, al` bensedin mi je nesto ko aspirin (povremeno ga uzimam za pritisak, reumu...) ti naravno, kako mislis da je najbolje, samo odreagovah na bensedin, jer ga ja pijem I uglavnom mi se od njega spava

Ima na netu jedan stari članak pod alarmantnim naslovom "Bensedin povećava rizik od demencije", ali ne znam koliko je to tačno. Koliko ja vidim na pouzdanijim portalima - bensedin spada u grupu "benzodiazepina", a tu grupu Pavlović pominje kao "anksiolitike" koji se prepisuju "kod blažih smetnji", ali među njima navodi samo: lorazepam, oksazepam i bromazepam. U čemu je razlika, nisam dalje gledala...

Moj otac pravi probleme. Postaje zao i namerno maltretira sve oko sebe. Traži ( s nekakvim pravom) da budemo sa njim, da puši po vasceli dan, da sedimo sa njim, divanimo :eek:..onda namerno pravi štetu, vređa, pogan jezik je oduvek imao, oće da ide da se leči...oće da ide da ostvari penziju :lol:...vileni noću....nećemo moći još dugo, a i ne treba.
Ovo naše žensko dete, em joj je muž morao da ode u pečalbu zarad porodice, pa ni u toj prvoj, prelepoj i zdravoj trudnoći :worth: ne mogu da uživaju u tome, em radi u kancelariji puno radno vreme, pa po kući, vozi, razvozi, kuva...ma sve.....pade s nogu....umesto da uživa u toj svojoj trudnoći ja joj natovarim brigu o dementnom dedi koji joj nije 3 puta u životu kupio čokoladu za rođendan a živi sa njom u istoj kući.Sin isto.....trči s posla da bude tu, da obavi sve muške poslove jer mu otac nije tu. Raspasmo se načisto od obaveza, poslovi su nam takvi da nemamo radna vremena, a on čovek nezadovoljan tretmanom i posvećenoj mu pažnji i poštovanju :zcepanje:
I sama D kaže da nećemo moći ovako dugo, da postaje sve gori, i nju potkači i namerno zaebava :lol:
Sav OHB 12 isprimao.
Tako da, spremam se lagano da ga odvedem u ustanovu gde će imati svu pažnju, poštovanje i brigu dok je još ovako komunikativan :lol:

Moj otac pravi probleme. Postaje zao i namerno maltretira sve oko sebe. Traži ( s nekakvim pravom) da budemo sa njim, da puši po vasceli dan, da sedimo sa njim, divanimo :eek:..onda namerno pravi štetu, vređa, pogan jezik je oduvek imao, oće da ide da se leči...oće da ide da ostvari penziju :lol:...vileni noću....nećemo moći još dugo, a i ne treba.
Ovo naše žensko dete, em joj je muž morao da ode u pečalbu zarad porodice, pa ni u toj prvoj, prelepoj i zdravoj trudnoći :worth: ne mogu da uživaju u tome, em radi u kancelariji puno radno vreme, pa po kući, vozi, razvozi, kuva...ma sve.....pade s nogu....umesto da uživa u toj svojoj trudnoći ja joj natovarim brigu o dementnom dedi koji joj nije 3 puta u životu kupio čokoladu za rođendan a živi sa njom u istoj kući.Sin isto.....trči s posla da bude tu, da obavi sve muške poslove jer mu otac nije tu. Raspasmo se načisto od obaveza, poslovi su nam takvi da nemamo radna vremena, a on čovek nezadovoljan tretmanom i posvećenoj mu pažnji i poštovanju :zcepanje:
I sama D kaže da nećemo moći ovako dugo, da postaje sve gori, i nju potkači i namerno zaebava :lol:
Sav OHB 12 isprimao.
Tako da, spremam se lagano da ga odvedem u ustanovu gde će imati svu pažnju, poštovanje i brigu dok je još ovako komunikativan :lol:
Sve si lepo rekla.Podrzavam te u potpunosti.Na mladima ipak svet ostaje i za njih se zivi.Sama proceni, ali kada pocnu da trpe oni koji tek treba da zive zbog bake, deke kome se nazalost nikako ne moze pomoci ma koliko se trudili, izbor je jasan.A svakako da je to jedna od najtezih odluka u zivotu.Pozdrav

Sve si lepo rekla.Podrzavam te u potpunosti.Na mladima ipak svet ostaje i za njih se zivi.Sama proceni, ali kada pocnu da trpe oni koji tek treba da zive zbog bake, deke kome se nazalost nikako ne moze pomoci ma koliko se trudili, izbor je jasan.A svakako da je to jedna od najtezih odluka u zivotu.Pozdrav

Hvala Miko. Znam da je teška odluka, posebno onima koji su emotivno vezani za roditelje. Ja nisam jer tata nije nikad preferirao vezivanje. Ipak, nije laka odluka. Sve je učinjeno što je bilo u našoj moći. Iskreno, svi koji nas znaju i koji znaju mog oca, čude se što se uopšte trudimo, ne shvatajući da se trudimo sebe radi i da pokazujemo deci kako treba biti čovek. Sestre u DZ su mi rekle da mora da sam tatina miljenica čim se svi trudimo toliko, jer čas dođe samnom, čas sa unukom, čas sa zetom....:lol:
Ono na čemu sam zahvalna su naša deca. Mi smo ih naučili da se tako ponašaju. Zato sam ponosna na njih. Ipak, lista prioriteta je jasna, i to sam rekla od prvog momenta kad sam došla na temu.
Pogledaćemo ćera i ja još neke domove, pa kad porodica bude na okupu donećemo odluku.

Kako je tvoja mama?

Hvala Miko. Znam da je teška odluka, posebno onima koji su emotivno vezani za roditelje. Ja nisam jer tata nije nikad preferirao vezivanje. Ipak, nije laka odluka. Sve je učinjeno što je bilo u našoj moći. Iskreno, svi koji nas znaju i koji znaju mog oca, čude se što se uopšte trudimo, ne shvatajući da se trudimo sebe radi i da pokazujemo deci kako treba biti čovek. Sestre u DZ su mi rekle da mora da sam tatina miljenica čim se svi trudimo toliko, jer čas dođe samnom, čas sa unukom, čas sa zetom....:lol:
Ono na čemu sam zahvalna su naša deca. Mi smo ih naučili da se tako ponašaju. Zato sam ponosna na njih. Ipak, lista prioriteta je jasna, i to sam rekla od prvog momenta kad sam došla na temu.
Pogledaćemo ćera i ja još neke domove, pa kad porodica bude na okupu donećemo odluku.

Kako je tvoja mama?
Mama je lose.Sestra je u petak dovela iz doma, bila je vise kod nje manje kod nas, ali smo se svi uznemirili jer nije zatvarala usta svo vreme, ponavljala je neke nerazumljive reci. Retko uspe da poveze neku kracu recenicu.

Back