Demencija

kako ste ljudi?
kod mene, po starom. pisacu ovih dana o pio-u bila sam juce.
miko, kako mama?
pozdrav svima :telefon:

Moja mama ima problem sa stomakom. Od nedelje je muci dijareja i mucnina. Posto je na nezavisnom odeljenju, moram da se dovijam oko dogovaranja sa bolnickim osobljem i kuvaricama. Sta god da kazem u vidu primedbe, oni se pozivaju na "nezavisno odeljenje". A na tom nezavisnom ima 70 posto u vecoj ili manjoj meri dementnih, slabog vida, slabo pokretnih... Sto je najgore u toj prici, moja mama je juce odbila corbu sa pirincem jer nije masna i nema mesa u njoj, a drugo jelo - paprikas- nije joj se dopalo. :dontunderstand: Jede keks, malo kacamaka, popare... valjda ce biti bolje. Doktorica je dostupna za razgovor samo od 12-14h. Mogu da kontaktiram bolnicarke,a one su vise-manje profesionalne i raspolozene za koordiniranje. Receno mi je da nema temperaturu i da ce oni odrediti sta ce da jede. Sta znaci to odrediti videla sam juce.

Pozdrav, pa onoko uglavnom lose stalno trazi negde da ide i slabo je razumemo kad govori[/QUOTE

isto i moj tata. svakoga dana pred spavanje, hoce "kuci" :dash:

Drzite zakljucana spoljna vrata i danju i nocu. Ne pokusavajte da se svadjate na temu moja kuca. Nemoguce je objasniti im. Obecajte da cete sutra videti sta moze da se uradi na temu odlaska "svojoj kuci". Podsecajte ih na stvari iz okruzenja koje cesto koriste recima da su to njihove stvari. Gledajte da u toku dana imaju strogo odredjen redosled radnji. Pozovite ih da nadjete nesto njihovo sto se nalazi u njihovom ormanu. Kazite da se ne snalazite sami u njihovoj kuci i njihovom ormanu. Odlazite izvrsenje njihove zelje za odlaskom kuci.

- - - - - - - - - -

Pozdrav, pa onoko uglavnom lose stalno trazi negde da ide i slabo je razumemo kad govori

Mikanikolic, kako ste organizovali staranje o mami? Sta se desava sa smestanjem u drzavni dom?

Drzite zakljucana spoljna vrata i danju i nocu. Ne pokusavajte da se svadjate na temu moja kuca. Nemoguce je objasniti im. Obecajte da cete sutra videti sta moze da se uradi na temu odlaska "svojoj kuci". Podsecajte ih na stvari iz okruzenja koje cesto koriste recima da su to njihove stvari. Gledajte da u toku dana imaju strogo odredjen redosled radnji. Pozovite ih da nadjete nesto njihovo sto se nalazi u njihovom ormanu. Kazite da se ne snalazite sami u njihovoj kuci i njihovom ormanu. Odlazite izvrsenje njihove zelje za odlaskom kuci.

- - - - - - - - - -

Mikanikolic, kako ste organizovali staranje o mami? Sta se desava sa smestanjem u drzavni dom?
Pozdrav Bezuslovna.Majku cuva jedna zena kada smo na poslu supruga i ja.Predao sam u socijalnom dokumentaciju koju su trazili pre 10tak dana a oni kazu da im treba oko mesec dana da odrade papirologiju.Kontaktirao sam neke bitnije ljude u domu i rekli su da ce je primiti, ali ne znam da li ce biti mesta kada ovi iz socijalnog zavrse to njihovo(sa njima imam veoma lose iskustvo), pa me plasi da se ne otegne previse jer je majka sve gore. U domu je bila skroz klonula pa je primala infuzije i sada je nezaustavljiva a pamcenje i razum skoro da ne postoje.

Moja mama ima problem sa stomakom. Od nedelje je muci dijareja i mucnina. Posto je na nezavisnom odeljenju, moram da se dovijam oko dogovaranja sa bolnickim osobljem i kuvaricama. Sta god da kazem u vidu primedbe, oni se pozivaju na "nezavisno odeljenje". A na tom nezavisnom ima 70 posto u vecoj ili manjoj meri dementnih, slabog vida, slabo pokretnih... Sto je najgore u toj prici, moja mama je juce odbila corbu sa pirincem jer nije masna i nema mesa u njoj, a drugo jelo - paprikas- nije joj se dopalo. Jede keks, malo kacamaka, popare... valjda ce biti bolje. Doktorica je dostupna za razgovor samo od 12-14h. Mogu da kontaktiram bolnicarke,a one su vise-manje profesionalne i raspolozene za koordiniranje. Receno mi je da nema temperaturu i da ce oni odrediti sta ce da jede. Sta znaci to odrediti videla sam juce.

Ih, koliko je takvih situacija bilo sa mojom majkom pretprošle godine: čas zatvor, čas proliv, pa opet zatvor sa sve hemoroidima, pa njena panika, gunđanje i sve što uz to ide, koliko god da ova moja nikad nije odbijala hranu, bilo je raznih drugih gluposti i njenih izmišljotina, itd. Ali bar sam za te neke osnovne stvari uvek mogla da se oslonim na ove u domu, uvek su joj davali šta treba od lekova (to može i glavna sestra, ne treba doktor, može bilo koja iskusnija žena), a negovateljice prate sve te takve tegobe, jednom joj je jedna čak na svoju ruku sama kuvala suve šljive kao kompot... i ta interakcija sa osobljem bila je - blago rečeno - delotvornija od svih lekova: moja je majka osetila da paze na nju kao na rod rođeni i ja se tu više nisam mešala -

Pozdrav Bezuslovna.Majku cuva jedna zena kada smo na poslu supruga i ja.Predao sam u socijalnom dokumentaciju koju su trazili pre 10tak dana a oni kazu da im treba oko mesec dana da odrade papirologiju.Kontaktirao sam neke bitnije ljude u domu i rekli su da ce je primiti, ali ne znam da li ce biti mesta kada ovi iz socijalnog zavrse to njihovo(sa njima imam veoma lose iskustvo), pa me plasi da se ne otegne previse jer je majka sve gore. U domu je bila skroz klonula pa je primala infuzije i sada je nezaustavljiva a pamcenje i razum skoro da ne postoje.

Mikanikolic, imala sam problem sa papirologijiom u socijalnom. Onda sam im rekla da moram na posao, a ukoliko se nesto dogodi mojoj mami njih cu okriviti, oglasiti u javnosti, tuziti, dovesti mamu ujutru kod njih i ostaviti na cuvanje.... ma sve sto mi je palo na pamet u tom trenutku u besu... posto je gotovo sva dokumentacija bila spremna i posto su u domu dali zeleno svetlo i bez dva nebitna papita u tom momentu... a masuci pred njima nalazom neuropsihijatra, na kojem je pisalo "preporuka smestaja u dom"... Moras da im podviknes, drugacije ne vide razloga da zure.

Ih, koliko je takvih situacija bilo sa mojom majkom pretprošle godine: čas zatvor, čas proliv, pa opet zatvor sa sve hemoroidima, pa njena panika, gunđanje i sve što uz to ide, koliko god da ova moja nikad nije odbijala hranu, bilo je raznih drugih gluposti i njenih izmišljotina, itd. Ali bar sam za te neke osnovne stvari uvek mogla da se oslonim na ove u domu, uvek su joj davali šta treba od lekova (to može i glavna sestra, ne treba doktor, može bilo koja iskusnija žena), a negovateljice prate sve te takve tegobe, jednom joj je jedna čak na svoju ruku sama kuvala suve šljive kao kompot... i ta interakcija sa osobljem bila je - blago rečeno - delotvornija od svih lekova: moja je majka osetila da paze na nju kao na rod rođeni i ja se tu više nisam mešala -

Beket, ovo je drzavni dom i moja mama je na odeljenju za "nezavisne". To, inace, ponavljam svakog dana sebi, da ne bih poludela. Doktor reaguje kada pozovem i ako je bolnicarka dobre volje pa primeti da nesto nije u redu pa prenese doktorici. To cile-mile kuvanje cajica... nema sanse. Dobijaju kompot za uzinu, ali kako mojoj majci objasniti da ne treba da pije kompot kada ima dijareju? Kako objasniti mojim tetkama da ne treba da joj sugerisu da jede voce kada ima dijareju i mucninu? Sada je dobro, hvala bogu. Uzgred, ukinuli su im trpezariju i tu napravili dnevni boravak-po nalogu Ministrarstva moraju da imaju dnevnu sobu. Nijedna baba ne zeli da sedi na trosedu sa nepoznatim muskarcem. Svi jedu u svojjim sobama. Nema druzenja. I to me strasno nervira. Trpezarija je bila mesto njihovog okupljanja tri puta dnevno. Razmisljam da se obratim upravnici. Pre su im zabranjivali rasipanje hrane po sobama, jer su se pojavljivale bube, a sada ih teraju da jedu u sobama. Doduse, moja mama je zadovoljna da ne mrda zadnjicu od kreveta. A to nije dobro.:sad2:

Sada je dobro, hvala bogu. Uzgred, ukinuli su im trpezariju i tu napravili dnevni boravak-po nalogu Ministrarstva moraju da imaju dnevnu sobu. Nijedna baba ne zeli da sedi na trosedu sa nepoznatim muskarcem. Svi jedu u svojjim sobama. Nema druzenja. I to me strasno nervira. Trpezarija je bila mesto njihovog okupljanja tri puta dnevno. Razmisljam da se obratim upravnici. Pre su im zabranjivali rasipanje hrane po sobama, jer su se pojavljivale bube, a sada ih teraju da jedu u sobama.

Važno da je tvoja mama sad bolje... Kako ćeš ti dalje tako - ne mogu ni da zamislim.

Ali to sa ukidanjem trpezarije - to je stvarno skandal. Tupava birokratska navika - propise sprovode doslovno. Naravno da treba da postoji i dnevni boravak kao neko mesto za "druženje", ali ne na uštrb osnovnih higijenskih potreba velikog kolektiva. Pa kako te spremačice skupljaju tanjire iz svih tih soba? Puf! Totalno kontradiktorno svim pravilima. Dovoljno je bilo da negde udenu dva-tri troseda pored stolova, ali trpezarija* mora da postoji! Čak i da nisu dementni, čak i da nisu stari... Higijena je najbitnija.

*Nadam se da nećeš otkriti da trpezarija ipak postoji... To bi te tek porazilo. Uobrazilja dementnih je ponekad toliko jaka i užasno banalna.
Ja mojoj majci ništa nisam verovala dok ne proverim, ali nikad joj nisam protivurečila u tim dementnim razmišljanjima, naprotiv, trudila sam se da se saosećam, da je tešim, itd. Sad više ni to nije bitno...

Poslednja izmena:
Treba mi vaš savet, jer sam, eto došla i ja u situaciju da ne mogu više da zatvaram oči pred problemom. Imam majku koja živi u Kruševcu, boluje od psihoze i strahova, a čini mi se da kreće i demencija. Do sad je živela sama i kad pije lekove, bila je sasvim ok. ali, evo, neće više da ih pije i došla je na psihijatriju, to se ponovilo nekoliko puta za ovih par meseci.
Ja živim na samom severu Vojvodine i ne mogu da sam sa njom niti da je preselim kod mene zbog svojih problema.
Šta to znači kad preuzmem starateljstvo nad njom ? Kako se to odrađuje zakonski ? Da li ja onda mogu da je smestim i protiv njene volje u neki starački dom ovde u Subotici.
Iz centra za soc rad su rekli da će oni preuzeti brigu o njoj ukoliko ja ne pristanem na starateljstvo. Imam i brata ,koji živi u Sloveniji, i ona ga ne zanima uopšte, nisu ni u kakvom kontaktu.
Ona ima pristojnu penziju, mada ne znam da li bi zalegla za dom...koliko košta prosečan dom ? Ima i stan u kome sad živi, u Kruševcu.

Šta to znači kad preuzmem starateljstvo nad njom ? Kako se to odrađuje zakonski ? Da li ja onda mogu da je smestim i protiv njene volje u neki starački dom.
...
Ona ima pristojnu penziju, mada ne znam da li bi zalegla za dom...koliko košta prosečan dom ? Ima i stan u kome sad živi....

Pristojan privatni dom je negde oko 500 evra (u proseku), državni naravno manje, cene možeš naći na internetu ako potražiš "gerontološki centar". Da, oduzimanje poslovne sposobnosti daje mogućnost raspolaganja imovinom, a samim tim i smeštaj u adekvatnoj instituciji bez formalnog pristanka bolesnika. Ali sve to mora da ide preko centra za socijalni rad, oni privremeno postaju staratelji...

Koji su onda moji sledeći potezi ?
Odem u Kruševac i csr i kažem da hoću starateljstvo ?
Koliko traje procedura i šta mi je od papirologije potrebno ?
Ako onda hoću da je dovedem ovde a ona to ne želi (jer je ubeđena da može da se stara sama o sebi) kako to da izvedem ?

Ako onda hoću da je dovedem ovde a ona to ne želi (jer je ubeđena da može da se stara sama o sebi) kako to da izvedem ?
Tako je treba pokrenuti postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti, oni ce ti reci sta ti je od papirologije potrebno.Procedura traje u zavisnosti od centra i od suda .Kod mene je trajala oko 6 meseci jer su u CZSR zaturili predmet.Kada dobijes starateljstvo onda ide procedura za smestaj u dom-drzavni(upravo sada to radim), opet oko mesec dana u socijalnom, pa posle toga ako ima mesta u domu, ako ne onda na listu cekanja.Mozes da pokusas u nekom privatnom domu mislim da ide mnogo brze ako ti finansije nisu problem.

Ako hoces da je dovedes kod tebe smisli nesto.Zasto je za pocetak ne bi odvela nekom psihijatru mozda joj promeni lekove ili da injekcije pa se srede te psihoze i onda ces lakse da je ubedis da bude kod tebe

Živeli smo dve godine zajedno...nije išlo, jer ne želi da pije lekove. Ne želim da svoju porodicu (imam i malo dete) mešam u to. Dok smo bili zajedno, sin je bio pod stalnim stresom, kao i mi, rasturao nam se život zbog nje. I živim sa svekrvom...a njih dve se ne podnose.
Trenutno je u bolnici na psihijatriji. Sad tražim način kako da sve složim na svoje mesto a da najmanje štete napravim njoj i svojoj porodici.
Volim je , ali mnogo stvari u životu koje je učinila je bilo na moju štetu i na štetu mog brata. I pok. otac je ceo život trpeo torture od nje. Dok je bio živ, štitio nas je , tako da smo tek nedavno složili kockice i shvatili da to nije bolest od "juče".

Procedura je duga i skupa,onaj ko podnosi zahtev placa dva sudska vestaka da bi ti dijagnoza bila validna,onda tri rocista na sudu kao i advokata koji iako je postavljen po sluzbenoj duznosti da" stiti prava" onoga za kojeg se trazi starateljstvo,i njega placa podnosilac starateljstva.Mene je ta procedura kostala sve ukupno oko 450evra,i kamaru zivaca.A onda sa sudskim resenjem o oduzimanju pos.sposobnosti predajes zahtev csr,pa izadje njihova komisija da utvrdi koje uslove imas za zivot sticenika,pa kad to dobijes,onda redovno podnosis na 6 meseci izvestaj o njenom zdravstvenom stanju kao i o potrosenom njenom novcu ako ima penziju.Kod nas te i drzava dobro isamara preko tvoje muke.Ja sam za oca u Nemackoj za 5 minuta dobila starateljstvo bez da sam i jedan euro platila sa lekarskim izvestajem o njegovoj demenciji.Njima je u cilju da zbrinu bolesnika a kod nas drzava zaradjuje na tvojoj muci.Da sam ostala sa ocem u Nemackoj,automatski bih primala platu od drzave sto brinem o njemu,ovde te iscede ko limun.

Hvala. Pozvacu sutra bolnicu i razgovarati sa njihovim soc radnikom , koji me je , proslog puta, dok je bila u bolnici, zvao. Nisam ga najbolje razumela, mislim da je pričao o tome da ako ja ne preuzmem starateljstvo, onda oni preuzimaju. Da li u tom slučaju, ako je predlog dat od soc radnika iz bolnice, ide malo jednostavnije ili to nema veze ?

Hvala. Pozvacu sutra bolnicu i razgovarati sa njihovim soc radnikom , koji me je , proslog puta, dok je bila u bolnici, zvao. Nisam ga najbolje razumela, mislim da je pričao o tome da ako ja ne preuzmem starateljstvo, onda oni preuzimaju. Da li u tom slučaju, ako je predlog dat od soc radnika iz bolnice, ide malo jednostavnije ili to nema veze ?

Onda u slucaju ako tvoja majka poseduje ikakvu imovinu,ista ostaje drzavi,a ti nemas nikakve obaveze prema njoj za njenog zivota,mislim,zakonskih obaveza ali onda i gubis sva prava na nasledje.

Htela sam da pitam, da li po predlogu soc službe za starateljstvo mogu jednostavnije ja da dobijem starateljstvo ? Znam da ukoliko oni preuzmu starateljstvo nemam prava na njenu imovinu.

Ja taj izvestaj podnosim jednom godisnje(napisem par recenica i posaljem im postom)
za penziju me niko ne pita kako je trosim,verovatno zato sto je iznos manji od troskova doma koji placam
U principu,nemam mnogo dodirnih tacaka sa CSR sto i nije tako lose

Ja taj izvestaj podnosim jednom godisnje(napisem par recenica i posaljem im postom)
za penziju me niko ne pita kako je trosim,verovatno zato sto je iznos manji od troskova doma koji placam
U principu,nemam mnogo dodirnih tacaka sa CSR sto i nije tako lose
Upravo zbog toga i nemas posla sa csr,njih ne zanima kako ces ti platiti dom,ali ako su primanja veca,onda je kontrola rigorozna.Moj otac ima deviznu penziju,ne mnogo vecu od troskova doma,tako da tu razliku moram uvek imati na njegovom racunu.

Back