Bila sam 5 dana sa mojom mamom. Sta da vam kazem... I divni trenuci i strepnja i zaprepastenje i neznost i njena agresivnost i smeh i suze... Vratila sam je u dom i dosla sam u stan potpuno slomljena od tuge. Sve vreme sam mislila na sve vas i pogotovo na Hajdi. Preko dana i nekako sam se dovijala, ali uvece... I ponovo isti zakljucak: treba paziti na svaku recenicu i temu, usmeravati razgovor... I onda mene mama pita jedne veceri zasto ne govorim sa svojim ocem, koji je inace umro pre 7 godina. Kaze da je malocas sedeo tu u sobi i nije hteo da razgovara s njom a vidi da se ne ophodi lepo ni prema meni. I poce da ga vredja i da prica svasta... jedva sam je smirila. Niti da joj kazem da je umro, a kako da nastavim pricu kao da je jos ziv. Pocela sam da placem i da je grlim i pricam koliko sam napeta i umorna psihicki. U jednom trenutku mi je rekla : "Cekaj, cekaj, da nije on umro, a ti mi nisi rekla. Sad sam gresna i treba da idem u crkvu da zapalim svecu sto sam sve ovo pricala za njega." Znaci opet sam ja kriva, a nije ona kriva sto zaboravlja. Bar mi je laknulo da je sama dosla do zakljucka da otac nije ziv i da nije pocela da kuka na glas, kao sto je imala obicaj. Moj otac jeste bio preke naravi i cesto je umeo da cuti satima. Bio je omiljen u drustvu, a u svojoj kuci retko raspolozen i pricljiv. Verovatno da se negde u glavi moje mame vraca secanje na to i da je bila tuzna sto ja nisam bliska sa ocem. Zblizili smo se tek kada je pao u krevet od bolesti. I sve je to lepo kada se izanalizira, ali treba se snaci u momentu.
Doktori u domu opsednuti administracijom. Samo hukcu kako su u guzvi. Kao da su tu zbog papira a ne zbog pacijenata. Mamin pritisak je bio 100 sa 50 kada sam stigla ujutru. Pitam doktora zasto ne vode racuna o tome a on se zali na guzvu i predlaze da joj smanjim terapiju za pritisak dok sam s njom i da joj merim. Pa sto joj vi ne merite bar jednom-dva puta nedeljno?-uzviknuh ja,vec na ivici da napravim scenu. "Znate ove promene vremena, ona izgleda dobro, nije bilo komentara bolnicarki, vase tetke se nisu obracale... " Moje tetke se samo bave sitnicama koje nemaju veze s mozgom a vi se bavite papirologijom-dodala sam jos. Kazu da je psiholog zakazao sastanak, ali da se tetka nije pojavila. Tetka mi je uzgred rekla kako je imala zakazan sastanak i da nije htela da ode, jer nema sta ona s njima da prica.
Sad sam se bas razbesnela. Znam, Beket, da si mi rekla da ne treba toliko da brinem i da zivkam i proveravam. Ali... strasno me nervira kada dodjem i ustanovim da nisu vodili racuna o pritisku moje mame. O cemu da pricam onda s njima?

Prosli put secer visok, a sad pritisak nizak, a oni nisu stigli da izmere.
I jos kada zateknem naduvenu konzervu pastete u ormanu, koju je tetka donela misleci da mama slabo jede i da ih lose hrane. Zamislite koooonzerva!!! A moja mama se ugojila i ima raznovrsnu ishranu.
Nevena, ne znam da li je teze prvo suocavanje sa bolescu ili iscrpljenost nakon dve i vise godina. Morate ciniti sve da mu podilazite, kao sto kaze Beket. Gledajte da se ne konfontirate s njim, koliko je to moguce. Moja mama dobija largaktil, ali vrlo male kolicine. Neuropsihijatar bas vodi racuna o tome da prilagodjava terapiju. S tim sam zadovoljna u Domu, ali ne mogu ni oni da naprave cudo sa lekovima. Da li tvoj otac pije jos neki lek? pokusaj da ispricas doktoru simptome u kratkim crtama-da ne spava nocu, da ima halucijancije, da je uznemiren i preko dana... nemoj pricati doktoru detalje, vec samo konkretno. Nemaju oni vremena da slusaju pojedinosti. Zato se usredsredi na ono sto je najupecatljivije i na osnovu cega ce odrediti terapiju. To ga nece izleciti, ali ce ga umiriti. A naravno i vama ce biti lakse.