kanarinka
Elita
- Poruka
- 16.443
Kod demencije je uobicajeno nepoverenje pacijenta i raznorazne fobije.Moj otac imao je takodje napade fobije da ga trujem s lekovima,a sam nema pojma sta bi popio.Takodje je imao strah da ne bude pokraden,pa sakrije sopstveni novcanik(dok je bio kod mene),pa me sumnjicio da sam ga ja ukrala,pa moja deca,a i moj muz mu je bio sumnjivEvo i ja da se javim.U pitanju je baka od 90 godina koja ima demenciju već 4-5 godina,i pre par dana je bolest uznapredovala nakon urinarne infekcije i visoke temperature koju je imala.Najveći problem je gutanje hrane.Do pre par dana je fino jela,hranili smo je i nije bilo nikakvih problema,a onda,kao da je zacrtala u glavi da hoćemo da je trujemo i ne želi ni da otvori usta a kamoli da nešto proguta.Nepoverenje je najveći problem,gestikulacijom to i pokazuje,recimo,kad ja počnem da je hranim ona odbija i okrene se na drugu stranu i kaže nekome od drugih ukućana da neće za inat i tako isto u obrnutoj situaciji,ko god da je hrani.Sa vodom za sada nema problema,to traži i pije sama.Jedino što koliko toliko jede je med iz kašikice.Sve varijante smo isprobali sa različitim tipovima hrane,na razne načine pripremljenih ali najveća prepreka je gutanje.Ona žvaće ponekada ali kad treba da proguta samo ispljune.Supe,kuvana hrana,meso,testenine,pahuljice,sve živo ne pomaže.Već je 4. dan kako je slabo jela i više ne znamo šta da radimo.za infuziju smo čuli da je jaka za srce kod toliko starih osoba.Jedino još špric da probamo sa nekom pasiranom hranom.

E,sad,moj otac je par puta odbijao hranu,i ja sam u pocetku ga molila da jede,objasnjavala da pije lekove itd,na kraju sam sklonila tanjir,i prestala ga primoravati.Kad je dobro ogladneo,trazio je da jede,a to je bilo nakon dva sata.I nikad nije vise odbijao hranu