bezuslovna ljubav
Aktivan član
- Poruka
- 1.281
Hajdi ce najbolje znati kada je pravi trenutak. Situacija u kojoj se nalazi podseca me na trentuak koji sam ja shvatila kao vreme za smestaj u Domu. Mislim da treba da zna kakvi su uslovi u Domovima, da bi napravila izbor koji njoj odgovara. Kao sto sam vec rekla, nemam novca za privatan Dom, a ovaj u kojem je moja mama prilicno dobro izgleda osim sto osoblje stalno pravda svoje propuste velikim brojem korisnika i objasnjava ponasanje korisnika kao njihovu potrebu da to njima prija. Znaci nema mnogo animiranja. Doduse ima dogadjaja ponekad, ali se ne ukljucuju u posmatranje svakog korisnika, vec ih gledaju globalno. Ako neko non-stop lezi u sobi, to je zato sto mu tako prija a oni ne moraju da se trude da provere da li je to bas tako jer korisniku nije oduzeta poslovna sposobnost pa ne smeju da ga uznemiravaju. To sto je dementan ili depresivan ili ga mozda nesto boli... nema veze, on lezi i dobro mu je. Cesto se cujem sa mamom tako da mogu da pratim njeno stanje. Moj veliki problem je sto je moje tetke tretiraju kao svesnu osobu. Kada ja kazem da mama moze da odluta ili da se povredi ostrim nozicem na sklapanje koji drzi u dzepu a one su joj ga donele ili da ce upaliti sobu resoom koji su joj one donele-cimerka je ostavila novinu pa se upalio, a osoblje Doma nije upoznato da postoji reso u sobi, tetka kaze *ma nece, dobro je ona, lepo prica i svesna je bre zena, svega se seca sto je bilo*. Da, sto je bilo pre 40 godina, ali ne i sta je bilo pre sat vremena. Nisam odusevljena Domom, ali znam da je moja mama sigurnija i opustenija u tom okruzenju nego da je kod kuce gde je bila stalno zbunjena i uplasena i sa pitanjem *gde je moja kuca* i zahtevom *hocu kuci*. Uzasno mi je kada otvorim vrata praznog stana ili je dovedem i vidim kako sve posmatra kao da pokusava da se priseti... a onda posle dva dana opet trazi svoju kucu, pa kad je dovedem ispred Doma - *e, sad znam gde sam.* I tesko mi je kada me pita *dokle ce ovi ovde da me lece*, jer smatra da je privremeno tu na lecenju i dodaje kada je nervozna *oni nemaju pojma*. A kada je smirena kaze *divni su svi, svaka im cast, kako lepo razgovaraju, brinu da li mi je dobro*. Pa zasto je onda nekome tesko da jednom dnevno... ma jednom nedeljno pridje i zapita se da li je toj starici stvarno dobro? Ili svaki put moram ja da zovem i ukazujem da sam primetila nesto u ponasanju ili uslovima...
A tetke su uzele kljuc od mamine i moje vikendice-kljuc od stana stoji kod jedne tetke da bi ga povremeno obisla, a ona to ne radi uopste, ali pre nekoliko nedelja otisle su sa rodjakom ciji sin treba da se osamostali sa svojom porodicom i odnele iz vikendice sto su mislile da treba i sto su nekada poklonile mojoj mami. Kao da smo mama i ja vec umrle, bez potrebe da nas pitaju da li mogu to da rade. slucajno i uzgred je to spomenula jedna tetka, a ostali cute. Cutim i ja, da se ne zamerim tetkama. Ipak su to sestre moje majke. A u soku sam, zapravo. Moj brat iz ocevog prvog braka trazi da mu isplatim deo imovine koji mu pripada ili ce tuziti mene i mamu. A stan je nemoguce prodati. Opet sam u soku.
A tetke su uzele kljuc od mamine i moje vikendice-kljuc od stana stoji kod jedne tetke da bi ga povremeno obisla, a ona to ne radi uopste, ali pre nekoliko nedelja otisle su sa rodjakom ciji sin treba da se osamostali sa svojom porodicom i odnele iz vikendice sto su mislile da treba i sto su nekada poklonile mojoj mami. Kao da smo mama i ja vec umrle, bez potrebe da nas pitaju da li mogu to da rade. slucajno i uzgred je to spomenula jedna tetka, a ostali cute. Cutim i ja, da se ne zamerim tetkama. Ipak su to sestre moje majke. A u soku sam, zapravo. Moj brat iz ocevog prvog braka trazi da mu isplatim deo imovine koji mu pripada ili ce tuziti mene i mamu. A stan je nemoguce prodati. Opet sam u soku.
Poslednja izmena: