Demencija

Provela sam sa mamom 4 dana. Primetila sam da se povremeno, kada ucutimo ili gledamo TV, zagleda u daljinu i da ima neki odsutan pogled, kao da je iskljucena iz realnosti. To me bas plasi. Desava se i da joj nekontrolisano krenu suze i curi nos, pa je doktorica rekla da ce propratiti da li je psihicki ili fizioloski. Kaze da e place i ja vidim da ne place, a suze idu i nos curi. Nije htela sama u krevet, cak ni da legne dok ja ne dodjem u sobu. Ne pokazuje zelju da ostane u stanu. Uplasila se oticanja nogu, posto je imala trombozu pre 30 godina i jedva prezivela i sada mirno podnosi nadzor lekara. Ne znam dokle ce. Kad sam je vratila u Dom zatekla sam uzasno prljavo kupatilo, kao u javnom WCu. I sta cu? Radno vreme sociologa isteklo, polovina zaposlenih na godisnjem odmoru, bla, bla, bla... zasuci rukave, pa na 33 stepena ribaj i cisti. Cimerka je i inace aljkava zena i njena cerka ne zna sta da radi s njom. Danas je stigao odgovor od komisije na zalbu, ali nikoga nema da procita. Prvo su bili na sastanku, a sada se svi razisli kud koji. Nadam se samo da mama nece da izgubi pismo. A pohvalila se tetki da je sestra lepo ugostila. To sam zapravo ja,samo mami nije jasno kad sam cerka a ko je sestra:dash:

Dobar dan,
kod nas je rasulo. Mama je jako, jako loše. Ne može da se obuče, ne može da se istušira, ne može ništa da prati, jako slabo govori, fond reči joj se sastoji iz par izraza, uglavnom baš ništa ne govori ili samo kaže Ne znam ili Kada idemo u šetnju ? Sa hranjenjem je haos, ne može da jede, hranim je sat vremena, već je dosta smšala. Mene strah obuzima, parališe, najgore mi je za tu hranu. Pišem vam ovako zbrda - zdola sva sam pometena. Prebacila sam posao da radim od kuće jer tata nije mogao sam da isprati sve zahteve oko njene nege, i on je u godinama, nema snage.
Jedino gde joj vidim još radost i zadovoljstvo kakvo takvo na licu je kada joj kažeš da se ide u šetnju. Dok sam ovo pisala 50 puta me je pitala Kada idemo u šetnju ?
Joj jadna ti je...........kako je ovo tužno, tužno, tužno....
Ma kako ovako brzo propada ?

Joj,šta reći...loše,loše..
Malo je bolje stanje nego pre dve nedelje,ali i dalje nekako loše.Jedan dan baš onako nikako,onda se malo stabilizuje par dana,pa onda ispočetka.Sve više je dezorjentisana i u prostoru i u vremenu a da ne pričam u odnosu na druge ljude.Ko je ko,zašto je došao,otišao- ma ni pojma.
Spomenula sam joj da mi treba odmor i da bih mogla kao i prošle godine da odem par dana i ona onako nevoljno to odobrava,da bi juče vodile sledeći razgovor:
- Ma ne znam ide li ona na more??
-Ko mama?
-Ma ona Haydi?
-Ne znam ne verujem,a što ?
-Ne znam ni šta bi joj rekla,nije joj to baš pametno!!???
Tugo moja...
Nataša,moja mama je bila takva kad je napočetku pila lorazepam dok joj ga drugi doktor nije izbacio i dok se organizam nije adaptirao,a i taj novi lek što pije je antidepresiv i on sigurno ima neke svoje efekte.
Šta da ti kažem,izdrži.
Pozdrav svima.

drage moje, znate i same da se u ovoj priči ne može mnogo...
najbitnije je da se ne nervirate (jer je tek onda sav trud uzaludan, tek onda niste u stanju da reagujete kako treba) i ne smete zaboraviti da sve nas i naše voljene očekuje ista agonija, s usponima i padovima, kakvi god bili -
držite se!
(ova moja je kako-tako još dobro, ja sam se malo distrancirala, imam puno drugog posla, a i iz doma imam pozitivne signale)

Moj tata se vratio u normalu!Nakon psihicko-fizickog pada,opet moze na noge,prepoznao me je,cak se setio i imena moje dece!Dobijao je pet dana infuziju,jer je dobio temperaturu,nije jeo ni pio,psihicki je bio u nekom svom svetu,naravno niceg se ne seca,pa mu nije jasno zasto mu je modrilo na ruci od braunile.Zasto su ga uopste boli,kad je njemu savrseno dobro!?Kaze on.Kada smo posli od njega,moj muz i ja,porucio mi je da pozdravim,da pozdravim,pa se mucio,ali je utrefio ime moje najmladje cerke!Takav izraz lica,ima dete kad utrefi neki zadatak iz matematike.Naravno,razgovor je tekao u pravcu,kada ce naputiti Dom,zahtevao je datum,a da ne zna koji je danas dan uopste.Uglavnom,ova posteta juce mi je bila relaksirajuca,jer sve predhodne su bile katastrofa,za koje nije ni bio svestan da smo tu!

Dobro jutro,
Kanarinka baš je lepo pročitati i nešto ovako posle one sumornosti koju smo juče ovde naređali. Drago mi je da ti je tata bolje koliko toliko i prepoznavanje i pozdrav i kakav takav razgovor sve je to ipak lepo i znači. A valjda će se i ova moja trgnuti išta. Jutros kada smo bile u šetnji i sedele na nekoj lepoj maloj ograđenoj česmi, dolazio je neki gospodin i naravno nije umeo da pusti vodu jer je postavljen neki novi mehanizam sa nekim dugmetom. I on se tako muči i ne može da pogodi i ova moja mu ponišani dugme. Ja oduševljena, skoro svaki dan ja to njoj objašnjavam i ona me uvek gleda kao ovčica, ali neki deo mozga je upamtio. Mala pobeda :)
Pozdrav

Vec sam par puta pomenula da je lorazepam kod moje mame izazvao haos. Ja sam prekinula da joj ga dajem i vratila je na bromazepam, jer nisam znala vise sta cu sa njom. Totalna konfuzija je bila, zelja za izlaskom iz stana, potraga za nekom kucom iz detinjstva, agresija, neprepoznavanje, halucinacije o prisustvu pokojnika... ma strasno. Istog popodneva kada sam joj ukinula lorazepam, bila je potpuno stabilna za par dana. Odmah sam je odvela kod lekara i doktorica je napisala na kartonu zabranu uzimanja lorazepama. Taj lek ja pijem vec godinama i mene smiruje, ali me ne uspavljuje u malim dozama. Vremenom organizam trazi sve vece doze i tesko se odvikavati. Jedva sam smanjila na pola miligrama. Laicki gledano imam utisak, na osnovu mog iskustva i iskustva drugih, da jako lose deluje na dementne. Ne znam zasto ga prepisuju. Verovatno su imali primedbe pacijenata do sada. Pod hitno, Macka Natasa, idi kod lekara i trazi promenu terapije. Opet i opet, koliko god puta treba. Meni je doktorica rekla da je najvaznije pogoditi pravu kombinaciju u odnosu na odredjeno stanje. Tu ima, svakako, i lutanja, ali morate pratiti vise od lekara. Oni prepisu i kazu Do vidjenja, a mi treba da se suocimo sa reakcijom. Pa i meni su dali seroksat za depresiju, otisla sam na posao i oko 11h bila sam totalno sedirana.:cool: Nisam mogla da drzim olovku, da ne pricam o koordinaciji pokreta i radu na racunaru, a razgovor sa klijentima i zaplitanje jezikom...uzas. Kad sam se obratila doktorici, rekla mi je da postoji sirok spektar lekova i da cemo traziti koji je pravi.:roll: Da je problem u mojoj hiperaktivnosti, koja je odraz depresije. Ali to ne znaci da treba da lezim drogirana?
Boli i mene kada moja majka pogresi i kada je konfuzna. Trudim se koliko mogu da to prihvatim kao sastavni deo njene bolesti i da joj pomognem da je dodatno ne zbunjujem. Hiljadu puta smo se preslisale, na njenu inicijativu, koliko je baba imala dece i ko je onda ona sto se predstavlja kao cerka moje majke. :sad2: A ima i jedna mala i jedna velika cerka. Udahnem duboko i blago se nasmejem,, mada mi se srce kida, pa je pitam koliko se puta poradjala i da li se seca kako sam izgledala kao devojcica a sad sam eto porasla. Ona se od srca nasmeje tome i nekada kaze Ma ja se samo salim, a nekada Ma dobro, pogresila sam, pa i drugi grese. Ma naravno, slozim se ja, i odem da se isplacem.
Gledajte da im kupite garderobu koja se samo navlaci preko glave, bez previse dugmica i rajsferslusa. Bice srecni kad navuku suknju ili pantalone sa lastizom oko struka i bluzu preko glave. Sto manje zbunjujucih situacija, utoliko ce biti stabilniji. Hajdi, do sada nisam spominjala mojoj majci kada treba negde da putujem negde na par dana. Uvek odsustva vezujem za posao i to ona prihvata kao dobro objasnjenje. Uvek joj stavljam do znanja da mi je ona najvaznija i da sam uvek tu sta god da joj treba. Ali da moram da idem na posao da bih nam obezbedila uslove za zivot. Vremenom nas oni tretiraju kao da smo mi njihovi roditelji, a zamislite da detetu kazete da cete ga ostaviti negde bez vaseg nadzora na par dana i to zbog provoda:confused:

Dobar dan,
kod nas je rasulo. Mama je jako, jako loše. Ne može da se obuče, ne može da se istušira, ne može ništa da prati, jako slabo govori, fond reči joj se sastoji iz par izraza, uglavnom baš ništa ne govori ili samo kaže Ne znam ili Kada idemo u šetnju ? Sa hranjenjem je haos, ne može da jede, hranim je sat vremena, već je dosta smšala. Mene strah obuzima, parališe, najgore mi je za tu hranu. Pišem vam ovako zbrda - zdola sva sam pometena. Prebacila sam posao da radim od kuće jer tata nije mogao sam da isprati sve zahteve oko njene nege, i on je u godinama, nema snage.
Jedino gde joj vidim još radost i zadovoljstvo kakvo takvo na licu je kada joj kažeš da se ide u šetnju. Dok sam ovo pisala 50 puta me je pitala Kada idemo u šetnju ?
Joj jadna ti je...........kako je ovo tužno, tužno, tužno....
Ma kako ovako brzo propada ?

Moja baba je prosla kroz sve faze za 2 godine. I mozda je bolje kad krene , da se nastavi brzo nego da to traje godinama, zbog njih najvise :/

Moja baba je prosla kroz sve faze za 2 godine. I mozda je bolje kad krene , da se nastavi brzo nego da to traje godinama, zbog njih najvise :/

Za samo dve godine ? Bože ! Ma i u pravu si u neku ruku, kada je nekada pogledam samo mislim o tome kako je bolje da je nema, taj život nema smisla. :(

Bezuslovna ljubav, mojoj majci je i promenjena terapija pre nekoliko dana. Izbačen joj je lorazepam ( koji se i povlači sa tržišta ) a ubačen trittico retard i sada dr kaže da moramo da sačekamo nekoliko sedmica da vidimo kako će biti sa tom terapijom. Ovo za odeću si u pravu, ja sam pretresla njenu garderobu i nešto i dokupila tako da sada dole idu trenerke i pantalone sa lastišom, gore majice sa što većim otvorom bez ikakvih detalja, dugmadi, kragnica i ostalo.I sada ponekada ubode i sama da nešto obuče.

Kanarinka, drago mi je za tvog tatu. Takve promenljive situacije, padovi i usponi i stagnacije... ipak mi daju snage da mislim da se moram boriti svim sredstvima i prilagodjavati novim simptomima. Pogotovo kada vidimo da su jednim delom svesti prisutni u realnosti. Margareta nam je pricala o tome, a njena mama je u mnooogo goroj situaciji od ostalih.

Zašto jedva guta? Odbija da jede? Umara se? Steže vilicu? Zapušen joj nos? Ima makar malu temperaturu? Zagrckuje se?
Moja majka je na pasiranoj hrani 4-5 godina. Zagrckivanje, zbog laganog gubitka funkcije. U tom slučaju pijenje tečnosti je teže nego hranjenje.
Hrana se pasira u blenderu, ili onaj štapni mikser, kako se već zove. Mora da bude potpuno glatka, bez grumuljica. Gusta da teško pada sa kašike, ali pada, na primer kao dobar fil za tortu. Ako je retka ne može, ako je suviše gusta ne može. Ne sme da bude lepljiva, kao puding ili griz kad se ispasira, jer se lepi za nepce.
Daj joj ono što najviše voli. Bananu izmuksanu sa mlevenim keksom (ne Zlatni pek, lepi se). Šlag umućen sa voćem, Sladoled čim malo razmekša, kupovnu čašicu pudinga u koji dodaš malo keksa, sutlijaš razmekšan šlagom i sa malo banane, umućeneurokrem razređen sa malo šlaga... Pa i ona dečija čokolina, medolina, mada kod nas to izaziva dijareju. To ti je slatka varijanta.
Slana: pileća čorba sa svim povrćem, razređuješ tom tečnošću, ali biće ti dovoljno dve-tri kašike. Bilo šta kuvano što voli, pa razređeno supom ili jogurtom.
Pasirana hrana je koprimovana, pa izgleda da je manje pojela nego što stvarno jeste. Na primer, tanjir (do crte) pasirane boranije je isto što i tri tanjira nepasirane.
Hranjenje traje dugo, 45 minuta, npr. Mora da ima 5 obroka, tako se ne umara. Dok je hraniš, pričaj joj nešto.
Ako sve to ne ide, moraš da konsultuješ lekara. Ako su makar malo prehlađeni, ne jedu, kao i bebe. Ali čim se izleče, polako se vraćaju na staro.
Nikada ne daj dva obroka ista zaredom, neće hteti, ne znam zašto...
Može se hraniti i pojiti i špricom, ali ne verujem da ste dotle došli.
I veruj, sve ovo izgleda komplikovano, ali kad se ušemiš nije strašno.

Nataša ,mislim da tvoja mama odbija hranu zbog depresije u koju je zapala.Koliko se sećam njoj je relativno skoro dijagnostikovana bolest,tako da je verovatno rano za smetnje sa gutanjem izazvane demencijom.To ti kažem iz mog iskustva,jer i moja mama je na početku bolesti baš bila depresivna(valjda su tad još u toj fazi kad shvataju da se nešto loše dešava) i smršala je tada preko 10 kg.Isto tako je jedva gutala,lekove je jedva pila,svako malo se zagrcne pa krene da kašlje.Bila sam se živa isprepadala,jer mi se činilo strašno rano za takve probleme.Tada sam iščitavala Margaretine savete o hranjenju i problemima sa gutanjem i spremala se na borbu.Međutim kad su lekovi posle par meseci počeli da kažem da deluju (pogotovo ebix-a ) ona je povratila apetit i nastavila normalno da jede.Naravno ja joj uvek iz predostrožnosti meso sitno seckam,a srećom ona najviše voli kuvana jela (što bi ona rekla kašikom) tako da se to lakše guta.Isto što mogu da ti kažem iz mog iskustva ,da mama kad god je uznemirena,ima halucinacije,uplašena je,odbija da jede i govori da nije gladana.Ako je tad i nateram da pojede bar nešto,počne da viče da ne može da guta,da joj je nešto zapelo u grlu i sl..Tako da sam u tim situacijama prestala da je nutkam hranom i ona kad se smiri sama traži da jede.
Ne sekiraj se ja mislim da je to samo prolazna faza.
Inače mami su se opet pojačale halucinacije i moram opet da joj pojačam dozu leka po savetu lekara ,pa ću u utorak opet s njim da se konsultujem.
Pozdrav.

Dobro jutro,
Haydi, ja mislim da ovo kod mame što se tiče gutanja i toga da su fiziološke smetnje. Njoj jeste dijagnostikovan Alchajmer pre nekoliko meseci i dr je na početku rekla da prva faza obično traje oko dve godine, ali je već na zadnjoj kontroli, pre nekih 15 - ak, dana rekla da je mama već duboko u srednjem stadijumu i da je neuobičajeno brzo do njega stigla. Mada je i napomenula da je tok bolesti izrazito induvidualan i ne može se tačno predvideti. Uostalom, maminu prvu komšinicu, vrata do vrata, je Alchajmer odneo za 6 meseci.
Margareta, ona jednostavno ne može da proguta hranu, pita šta spremam za jelo i hoće da zajedno ručamo i onda sednemo i nekada ona drži pribor nekada ja, i stavlja hranu u usta i onda je mulja i mulja i jedva proguta i sve tako, nekada ne može da proguta jednostavno ispljune.....Hvala ti mnogo na ovim detaljnim i preciznim savetima, svakako ću ih isprobati da nađem neku kombinaciju tako da joj odgovara. Hvala još jednom !
Pozdrav svima

Nataša,kako ti je mama?Nadam se da je bolje..
Moju mamu ubiše halucinacije,više ne znam koje trikove da primenim da joj skrenem pažnju.Stalno vidi nekog u svojoj sobi,a i kad ne vidi kaže dobro je otišli su i neverovatno koliko pamti te halucinacije,a nešto drugo da zapamti nema šanse...

Dobro jutro,
moja mama eto jedino što nema halucinacije, a i da ima ja to ne bih ni znala jer je komunikacija sa njom na baš niskom nivou. Svakim danom sve manji fond reči, a polako i reči prelaze u aha, hm, um, njm...i sl. Nego, dešava se nešto skroz neobično i meni nekako baš strašno, a čini mi se da nisam sretala to na ovoj temi. Naime, moja mama je poslednjih nekoliko dana potpuno prestala da puši. Žena koja je više od pedeset godina pušila 2 i više paklica dnevno, niti prilazi cigaretama, niti ih spominje, kada joj ih spomeneš nema nikakve reakcije. Joj, kako mi je to čudno nekako, baš se pretvara u neku drugu osobu. Ima li ovde ko taj slučaj, da je obolela osoba bila pušač a da sa više ne prilazi cigaretama ? Ili i ako nema šta uopšte mislite o tome ?
pozdrav za sve vas

Ovo sam pronasla kao odgovor doktora na primedbu pacijenta da mu je lose od tritico retard:Mislim da su nezeljeni efekti koji su se javili nakon uzimanja Trittica zato sto ste ga uveli na pogresan nacin. Trittico se uvodi tako sto se prva tri dana izima samo jedna trecina tablete uvece, naredna tri dana dve trecine uvece a nakon sledeca tri dana podizete na celu tabletu! To je preporuka proizvodjaca i tada retko kad izazove nezeljene efekte osim kod preosetljivih osoba.
Mozda njoj uopste ne odgovara taj lek. Citala sam na forumu da ima onih koji su osecali kao da im je knedla u grlu od tog leka i da su drhtali i bili skroz nemocni. Insistiraj kod doktora da promeni terapiju. Mozda je suvise jaka terapija ili neodgovarajuca. Prosla sam kroz to traganje za adekvatnim antidepresivom za mene i bilo mi je jako tesko, a mogu da zamislim kako je tvojoj mami.
Poznato je da dolazi do izmene licnosti kod dementnih, tako da me ne cudi cak ni to sto je prestala da pusi. Mozda je zaboravila proceduru za paljenje cigarete. Mozda je to opterecuje. Obicno beze od svega sto ih zbunjuje i sto predstavlja za njih slozenu radnju.
Macka Natasa, svekar moje prijateljice pita za svoj odraz u ogledalu - Ko je taj covek? A moja mama mene vrlo cesto pomesa sa svojim sestrama, sa svojom pokojnom majkom ili nekom nepoznatom zenom.
Odvedi ponovo svoju mamu kod lekara. Veruj mi da sam mislila pre godinu dana kako je moja mama potpuno izgubljena, a opet se povratila uz odredjenu terapiju i sad stagnira na odredjenom nivou. Nesto gore nego ranije, sa pogubljenim nekim sposobnostima, ali funkcionise u granicama svojih mogucnosti. Znam da su prvi meseci, pa i prva godina suocavanja sa tom bolescu veliki sok i da izazivaju strah i nesnalazenje. Na prvom mestu neka ti bude stalni kontakt sa doktorima i insistiranje na adkevatnoj terapiji. Pokusaj da je odvedes i kod drugog lekara. Ja sam to ucinila silom prilika,a mislim da je to doprinelo poboljsanju situacije, jer je komentar bio da je lecena po starim metodama i skroz je promenjena terapija. Doduse u uslovima u domu vise je bila pod prismotrom i veca je bila odgovornost lekara, jer je tek dosla u Dom. I meni je bilo mnogo tesko da zakazujem preglede i da stalno potenciram da je lose, a oni da mi odgovaraju da mora tako.

ma da, to s pušenjem je krajnje bezazlena i pozitivna stvar (ne samo zato što je pušenje štetno, nego što u takvom stanju lako mogu da progore odeću, da ne pričam dalje), a i ta promena nije ništa ni manje ni više drastična od svih ostalih... (pa eno i haydi nam pisala kako njena majka više ne prilazi šporetu, moguće da je to stvarno neki instinktivni strah, mada to sve na kraju krajeva nije toliko ni bitno)

ali kompletno stanje jeste zabrinjavajuće i treba je pod hitno odvesti na vanrednu kontrolu, kako je to bezuslovna već dobro obrazložila -

Poslednja izmena:
Hajdi, da li tvoja mama pije neki antipsihotik? Nemoj je ubedjivati da ti ljudi ne postoje. To ce je uplasiti. Govorila sam mojoj majci da su ljudi koje ona vidi otisli, a cesto joj ponavljam i sada da je sve pod kontrolom doktora i mene i da ne treba nicega da se boji i da se opterecuje. Treba insistirati na tome da sve sto je uplasilo nije nista strasno i ne pridavati znacaj tome. Kada sam videla da ne ume da kuva, a bila je vrsna kuvarica, pocela sam da se zalim kako mi strasno tesko pada kuvanje i da mi nikada ne ispadne jelo kao sto je ona znala da kuva. Kada ujutru prica da je videla nesto ili nekog, kazem joj da se tesko budim i ja i da jedva dodjem sebi gde sam i ko sam... Mozda se tvoja mama plasi da ostane sama u sobi? Koliko cesto je sama u sobi? Kada se halucinacije desavaju, u kojem dobu dana? Proveri sta prica sa geronto domacicom, ako je to moguce. Velikih problema sam imala, kada je geronto domacica pricala mojoj mami o pljackanju penzionera i o nekim tragicnim temama sto je mamu jos vise plasilo.
Macka Natasa, da li je tvojoj mami uradjen skener? Za moju mamu su napisali srednje teska demencija, a kada je uradjen skener dijagnoza je pocetni stadijum, mada je vec prosla mnoge faze koje se pominju. Srednje tesko je odjeknulo u mojoj glavi, a kada su rekli pocetak onda sam ostala zbunjena. Posle skeniranja promenili su terapiju. I doktori lutaju na tu temu, jer jos uvek ne znaju ni uzrok ni lek. Treba se prilagodjavati novonastaloj situaciji i stititi ih u meri da ne treba ocekivati vise od onoga sto mogu u odredjenom trenutku.
Moja mama je u nedelju ujutru pitala zasto nisam poranila da ofarbam jaja, jer je Uskrs i vidi da svi farbaju jaja:eek: Rekla sam joj da su jaja vec ofarbana i da u kutiji ima jedno jaje koje je cuvar kuce. Slozila se da jaje stoji u kutiji. Podsetila sam je mirnim glasom da mi je uzasno vruce i da ce ovih dana poceti zetva. Mada mi nemamo nikakve veze sa njivama i nismo neki vernici, ali to je nesto sto nju podseca na detinjstvo.Da, slozila se moja mama. Blizi se Petrovdan. ;)
Znam da je nekada nemoguce dopreti do njih i da svako objasnjenje odbijaju. Udaram i ja glavom u zid, cupam kosu, placem... a onda iznova pocinjem razgovor na neku sasvim drugu temu. Nekada upali, a nekada moram da pokusavam vise puta.
Kanarinka, kako je tvoj tata? Margarita, da li imas uslova da posaljes svoju decicu negde na letovanje, makar kod rodbine, da se malo udalje od cele situacije? Moze li neko da te zameni na par dana da se i ti odmoris?
Beket, kakva je situacija u Domu u kojem je tvoja mama? Jos nisam dobila odgovor od sociologa sta pise u Resenju drugostepene komisije:think: Sociolog se ne javlja na telefon, a ako se obratim nekom drugom... bojim se da ce se naljutiti:dontunderstand:, a on je glavni na odeljenju gde je moja mama:per:

Poslednja izmena:
ma ja ne smem da se javljam koliko je moja majka dobro, sramota me, ali kao znam da je na sigurnom... doduše, ni tu čovek ne može biti do kraja siguran, večeras mi priča da joj je neko dao pincetu i makazice da sama svoje nausnice liši dlaka (ona prezadovoljna), ali izgleda da je to neka notorna greška (nisu joj davali makaze ni za nokte na nogama, a sad ovo... hm!)

sutra ću ih ljubazno nazvati da vidim o čemu se radi, a prekosutra idem (nenajavljena) u posetu -
buf!

Beket, raduje me sto je tvoja mama dobro. Mozda je neko prosvercovao makaze? Neko od novih sticenika ili neoprezna rodbina? Kad sam bila sa mamom u stanu, uzela sam makaze da odsecem vrh kesice od pudinga i nesmotreno ostavila makaze. U jednom trenutku ulazim u sobu, a moja mama drzi u jednoj ruci odledalo a u drugoj velike makaze i sece dlacice na vratu.:eek: Vec se bila malo secnula i tesko je bilo objasniti joj da cu ja to uraditi kasnije i da dodje da mi nesto pomogne odmah u kuhinji. Isto se desilo i pre godinu dana, kada sam ja kuvala a moj suprug, okrenut ledjima mojoj majci, radio nesto na racunaru. Ili jos jedan primer -Moja tetka je donela reso u Dom, pa kad je cimerka zapalila novinu, ukljucio se alarm i oduzeli su joj reso. Mada moja majka nije koristila taj reso, jer se plasila da ga ukljuci, a i ne zna da skuva ni kafu. Za to sam saznala tek kada se cimerka pozalila da nema na cemu da kuva kafu. Tetki nisam mogla da objasnim da je pogresila, kao sto ne mogu vec mesec dana da joj objasnim da ne treba po suncu da seta moju mamu dva kilometra u jednom pravcu i isto toliko nazad:dash: Ili jos jedan primer-kupila druga tetka mojoj mami nozic na rasklapanje, jer je zatekla kako ljusti jabuku kasikom:sad2: Moja majka ima velike nozeve iz escajga, koje sam ja donela i koji su tupi na vrhu a imaju blagu testericu sa kojom moze da se oljusti jabuka. Hajde sada da objasnim tetki da mama ne zna gde je sakrila te nozeve i da se zbunila cemu sluzi kasika. Tetka je sve svalila na uslove u Domu i na to kako je jadna moja majka koju sam ostavila u takvim uslovima da ne moze ni jabuku da pojede. I kako sad da uzmem majci taj mali ostar nozic? Uh!!!:besna: A mozda je tvoja mama to izmislila da bi skrenula paznju na to da joj treba uraditi depilaciju?:zper:

Beket, raduje me sto je tvoja mama dobro. Mozda je neko prosvercovao makaze? Neko od novih sticenika ili neoprezna rodbina?
......
druga tetka mojoj mami nozic na rasklapanje, jer je zatekla kako ljusti jabuku kasikom:sad2: Moja majka ima velike nozeve iz escajga, koje sam ja donela i koji su tupi na vrhu a imaju blagu testericu sa kojom moze da se oljusti jabuka. Hajde sada da objasnim tetki da mama ne zna gde je sakrila te nozeve i da se zbunila cemu sluzi kasika. Tetka je sve svalila na uslove u Domu i na to kako je jadna moja majka koju sam ostavila u takvim uslovima da ne moze ni jabuku da pojede. I kako sad da uzmem majci taj mali ostar nozic? Uh!!!:besna: A mozda je tvoja mama to izmislila da bi skrenula paznju na to da joj treba uraditi depilaciju?:zper:

zvala sam jutros dom, šefica kaže da s mojom majkom nema nikakvih problema, a makazice je izgleda dobila od jedne babe koju zovu "doktorka" (pošto je nekad radila kao lekar) -
i to će joj skloniti, a za depilaciju ima specijalnu kremu - samo treba neko da joj asistira...

inače, u ovom domu ima različitih bolesnika, tako da je mnogima dozvoljen pristup šporetu, pa i da poseduju razne sitnice ako nisu dementni -

Dobar dan,
hvala svima na brizi i interesovanju za moju mamu. Da, rađen je skener i vođena je ona kod dosta psihijatra i neurologa, tražili smo više mišljenja. Ma alchajmerova bolest ne ide kod svakog istim tempom, ma generalno se o njoj malo zna....
Margareta, veliko hvala za savete vezane za hranjenje, od kako primenjujem pola onoga što si mi rekla već je dosta bolje, tako da barem sada jede koliko toliko. A i generalno jutros je malo bolje,sama je izrazila želju da pošto je malo hladnije obuče jednu puniju košulju i lepo je zakopčala gomilu sitnih dugmića bez problema, samo malo sporije. Lepo jutro je bilo.
Pozdrav za sve

Pozdrav svima!
Ne stižem da se javim,što od gužve na poslu,a o kući i da ne govorim.
Jutros je bilo strašno.Toliko je plakala za svojim ocem,za bratom(koji je poginuo u ratu),za svojim životom...ma nemam reči.Jedva sam je smirila koliko toliko posle dva sata.
Ona pije antipsihotike i to u dogovoru sa lekarom dozu sam joj povećala dok se malo ne stabilizuje.Doktor me je juče telefonom posavetovao da joj uradim analizu mokraće,jer kaže u 60%-70% slučajava tako naglo pogorošanje situacije kod dementnih izazvano je mokraćnom infekcijom.Daj bože da je to,pa da se bar malo jadna smiri.Sad mi je i tehnički problem kako to da izvedem i kako da joj objasnim upotrebu sterilne čaše za urin,ali snaći ću se nekako.
Mnogo mi znači što ovog doktora (pisala sam o njemu-preko privatne klinike) mogu da pozovem telefonom i dobijem brzinsku konsultaciju,jer stvarno ne bi imala snage da idem po kojekakve upute i čekam u redovima u ordinacijama.
Javljam šta je bilo i držite se.

Back