Duže vreme pratim ovu temu. Sve učesnike pozdravljam i nadan se da ću uspeti da budem hrabra i uspešna kao Vi. Uskoro sam sa Vama.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne znam da li se posledica moždanog udara uopšte može svrstavati u bilo koji oblik demencije. Ono što znam je iskustvo vrlo bliskih ljudi i razgovori sa našim prijateljima lekarima posle tog dogašaja, ali ko zna da li je opšte primenjivo.Pročitala sam šta je demencija i znam tačno razliku između nje i alchajmera. Ako je demencija posledica izliva krvi u mozak i komplikovanih operacija, a osoba je relativno okej i hoda i priča i u ranim je pedesetim, ne znam da li se tumači poput alchajmera i da li je u pitanju PROCES a ne STANJE. Jer, po definiciji, ona jeste proces, a oporavak od te vrste šloga teoretski traje oko dve godine (što bi trebalo da znači poboljšanje stanja) dok je prvih 6 meseci ključno; ne mogu da odredim da li će joj se stranje poboljšavati (prošlo je skoro godinu dana i bolje je) ili nepovratno pogoršavati. Hirurg koji je operisao ne voli preterano da detaljiše.
Gledala sam na zrdavlju, nema ništa korisno... da li ima nekog ko razume situaciju i može nešto da mi kaže?
Hvala ti na mišljenju, tako sam nekako i ja tumačila, možda je napisao demencija iz nekih drugih razloga (ne bi dobila invalidsku iako nije više za rad i sl.)Ne znam da li se posledica moždanog udara uopšte može svrstavati u bilo koji oblik demencije. Ono što znam je iskustvo vrlo bliskih ljudi i razgovori sa našim prijateljima lekarima posle tog dogašaja, ali ko zna da li je opšte primenjivo.
Udar je ostavio je posledicu na određenom centru. To je stanje, ali koje može da bude reverzibilno u određenom dužem periodu, što zavisi i od masovnosti oštećenja, ali i od same osobe. Zbog toga niko unapred ne može da ima tačnu procenu da li i u kojoj meri će se taj organizam oporaviti. Međutim, tu nema daljeg nazadovanja, kao što je kod demencije. To je to. Ukoliko je oštećenje veće, utoliko je oporavak funkcije teži, neizvesniji i nepotpuniji.
Kod amnezije, uglavnom delimične, ali ne demencije, posle hirurških intervencija, koje nastaju kao posledica anestezije, kašu da dolazi do potpunog oporavka.
E sad, ako je posle udara bila i operacija, kako sam shvatila, o tome nisam čula ništa.
Pozdrav i srećno.
Dobro vece i lepu noc svima. Majku od 84 godine negujem dve godine a dijagnoza je vaskularna demencija. Jedino sto mi pomaze da odrzim dobre odnose sa majkom je moj smiren odnos prema njoj. Sloboda kretanja koju sam izgubila u ove dve godine mi strahovito nedostaje i tanji nerve. Imam podrsku supruga i pomoc kada treba ali ona ne prihvata da ostaje sa njim te sam mnogo u zatvorenom prostoru (stanu).
Majka mi je pokretna. Sa nama do pre dve godine nije zivela. Veoma cesto je bila kod nas i po tri-cetiri meseca i zahvaljujuci tome uspostavljen je kakav takav odnos. Njena zelja je da se vrati svojoj kuci (to nije moguce) te preti da ce pobeci. Ostalo je sve kao preslikano iz Vasih iskustava.
Posebno zelim da pozdravim -Margareta lepo cveta.
Rečeno nam je da po novom zakonu moramo imati njegov pristanak da bismo ga smestili.
Vidim da vi imate puno iskustva (nažalost) pa bih jako cenila bilo kakav savet.