Demencija

Radim od 8.30 do 16.30, kod kuce sam u 17.15. Moj muz zbog svega ovoga radi od 14 do 22, ali vrlo cesto od kuce i on je pre podne sa njom. Ali mama ustaje dosta kasno jer ne moze da zaspi pre 1 pola 2 unoc. Zena koja je cuva dolazi u 13.30 i tu je dok ja stignem (4 sata) i to kosta 20.000 mesecno. Ta zena ne moze da nam uskoci van svog radnog vremena. Ujutro u 6.30 ja presvlacim mamu, hranim je i odlazim. Muz joj daje uzinu. Rucak joj daje zena, dalje ja.
Nisam nameravala bilo koga da povredim, mi smo dugo u ovome i zato smo se na to navikli. Moje dete, kao i njegovi drugovi, baku znaju ovakva kakva jeste, gotovo da ne pamti ono drugo vreme. Da, i zna da covek mora da postuje coveka, bez obzira kakav je. I ne koristim ja to cesto, li bas kad se mora. I nikada je on ne hrani, naravno. Ali moja mama, kao sto ce i vasi biti, je ne mentalnom nivou deteta i voli da se igra. Ona ne podnosi da bude ni minut sama, Da, ponekad dam neke nepredvidjene parice detetu sto je cuvalo, ili dam svima za sat kuglane...
Jos jednom, zao mi je ako sam nekoga od vas povredila, htela sam samo da kazem da na sve nacine mozemo da pokusamo da ukrademo koji trenutak za sebe.
Vidim da mi tastatura nije u redu. Pokusacu da je sredim. Veceras cu vrlo rado napisati kako to ide sa pelenama, pranjem itd. Uvek postoji i laksi put,

Kako je hranis u 6.30 a ona ustaje kasno?
I jos jedno pitanje,kako oca da presvucem a da ne gledam njegove genitalije,jer moj otac je musko,a ja sam zensko....?Msim,ako je ikada tvoj muz tvoju majku presvlacio,kako je to uradio,a da mu ne bude neprijatno?

Ah, sad si me podsetila margareta kako je moj sincic svojevremeno svojoj baki (mojoj mami) onako bolesnoj "citao" iz svojih knjizica. Shvatio je (pojma nemam kako ) da ona vise ne moze da cita njemu pa je on "citao" njoj! :roll:
Mislim da je dobro za tebe sto mozes i dalje da radis. Iako to nije provod, ipak dolazis u dodir sa drugim ljudima i malo skrenes misli na druge stvari. A kad si stalno u kuci sa bolesnikom i moras da pratis svaki njegov pokret...onda mozes samo da molis boga da ti da snage da izdrzis i da pritom ostanes i psihicki i fizicki citav. :worth:

Kako je hranis u 6.30 a ona ustaje kasno?
I jos jedno pitanje,kako oca da presvucem a da ne gledam njegove genitalije,jer moj otac je musko,a ja sam zensko....?Msim,ako je ikada tvoj muz tvoju majku presvlacio,kako je to uradio,a da mu ne bude neprijatno?

Draga Kanarinka!
Ne znam da li se poznajemo ali me Goti, Flory i Margareta poznaju. Ne brini, navići ćeš se na njegovo golo telo i neće ti biti ništa neobično.Kada im dođu "bubice" onda se znaju bez ikakvih razloga skinuti goli. Međutim ,to je nezgodno kada ti je dete u blizini.Ništa ti ne preostaje nego da tvom malom detetu objasniš da je deda bolestan i da se on upravo tako ponaša zbog bolesti i da će dedu to proći. Neka ti se kćerka nečim zabavi dok ti sređuješ oca. Negovala sam jednog starijeg čoveka protekle godine i pre nego što je preminuo, s vremena na vreme mi je pomogla njegova starija ćerka.Nije bilo stida. Što se moralo obaviti,obavilo se.

Poslednja izmena:
I ja bih volela da nam kaze ko joj cuva majku dok radi?A ujedno,ako joj nije tesko da mi da savet kako cu coveka od 80kg da perem i presvlacim kada dodje sa operacije kuka?

Ovaj deo posla,bar u početku, prepusti medicinskoj sestrici ili negovateljici,dok ne savladaš sama tehniku nege polupokretnog ili nepokretnog bolesnika.

Probudim je i prvo presvučem. Ona svakako ne može da čeka ženu u peleni u kojoj je spavala. Presvlačim je tako što je prvo okrenem na leđa da otkopčam pelenu sa leve strane, onda prebacim unazad zadnji deo, da bude malo ispod guze, pa je okrenem na desni bok, odlepim i tu stranu. Sredim joj dekubitusnu ranu na desnom boku po proceduri koja nam je objasnjena. Proguram unazad prednji deo pelene, obrišem je vlažnim maramicama. Ako je kakila, posle toga ide nasapunjan sunđer, pa ispiranje sapuna nakvašenim pelenama (pamućnim, pa mazanje, pa nova pelena. Kao kod beba. Oblačenje pelene ide sa desne strane, pa podvučeš ruku sa pelenom ispod guze, pa okret na levu stranu da provučeš pelenu, pa na leđa da možeš da je provučeš prednji deo. Za to vreme ona se dovoljno rasani da mogu da je u krevetu postavim u seđeći položaj i fiksiram jastucima i nahranim. Onda je vratim da legne i ona uglavnom opet zaspi. Ako ne zaspi, budim muža da ustane, da slučajno ne bi pala.
Nikada nisam rekla da nam je lako. Rekla sam samo sa de čovek na sve navikne i da živi sa tim.
Inače, moj muž nikada nije presvukao mamu. Sledeći put je presvlači žena čim dodje, pa ja čim dodjem, pa opet oko 9 ili pola 10, i opet pre nego što zaspi. REkla sam i da je taj fizički deo mnogo lakši otkako je nepokretna i da sa tokom bolesti oni postaju sve bolji i bolji. Na kraju budu predivna nežna bića. Najteže je u agresivnoj fazi.
Da, postoje i invalidska kolica sa WC-om, koja se koriste i za kupanje. Mi koristimo obična, jer je u pelenama.
Stvarno mi je žao što sam zazvučala neprimereno, nije mi to bio cilj. Kada sam došla na ovu temu, mislila sam da će možda nekome ono što smo mi prošli značiti. I meni ponekad treba da popričam s ljudima koji su istoj priči. Ali...

E Daco, gde si?
Da i deca se naviknu na sve. Ne kažem da je to najbolji način, ali je ponekad jedini.
Navići ćeš se da presvlačiš oca isto kao što majka presvlači trogodišnjeg sina. I što reče Daca, u početku ćeš verovatno morati da pronađeš pomoć.
Da, i kada mi klinci pričuvaju mamu, nagradim ih nečim. Npr. paricama za stoni tenis ili kuglanu. I to ne bude baš često.
Tačno je da mi odlazak na posao mnogo toga olakšava i ne znam šta bih bez toga.

Poslednja izmena:
Svakome je njegova muka teska;)
A mi smo ovde da bi olaksli jedni drugima i pomogli dobrim savetima:D
I ja sam mislila da ni za tren ne smem da ostavim mamu samu:think:
Ali zelja da pomognem ceri i da budem sa mojim unucicima je bila prejaka...
Tako da je bez ikakve grize savesti ostavim oko 7h.uvece i odem da okupam unuka...
Za sada je sve bilo ok.tako da se nadam da ce i u buduce biti tako...Imamo male ispade ali i to odvajanje nekako dobro dodje jer zna da mogu da odem i sada je mnogo mirnija i manje agresivna prema meni...
A kada dodje vreme da krenem :zper:Sve je boli i da ne duzim sta vec....
Mada je uvek u dvoristu moj bratanac i ne znam sta bih bez njega:heart:
Naucila sam kako da izbegnem svadje i njene napade besa..Barem tako mislim....
Nije da me ne pogadja ali sam valjda vremenom oguglala...

Hajdi :heart:nemoj sedeti u kuci non stop ...
Izleti na par minuta do radnje ili vec izmisli nesto ...
Istrci jedna krug...Meni bar to malo pomaze..
Inace sam zimus mislila da cu poludeti sama zatvorena sa njom u kuci...
A sto se sestre i brata tice:roll:Brat i dalje ne govori sa njom mada ona vise toga nije svesna jer je zamenila mog bratanca i vidi ga kao svog sina:(
A sestra nece da sedi sama sa njom i ne pada joj na pamet da bude uz nju...
Kaze - nema vremena a i potresa se mnogo:think:
A od njene doktorke nps.i toga da je sredila da bude malo u bolnicu izgleda nema nista od toga jer sada cuti i pravi se luda:mrgreen:
A moze to da sredi...
Terba mi to zbog tudje nege i pomoci jer ne mogu vise finansijski da izdrzim sve ovo....Da mi deca nisu dali neki evro ne znam sa cime bih kupila jaja da ofarbam..:confused:
Ali necemo o takvim "sitnicama "da razmisljamo na ovaj lep dan:D

I ja sam mislila da ni za tren ne smem da ostavim mamu samu:think:
Ali zelja da pomognem ceri i da budem sa mojim unucicima je bila prejaka...
Tako da je bez ikakve grize savesti ostavim oko 7h.uvece i odem da okupam unuka...
Za sada je sve bilo ok.tako da se nadam da ce i u buduce biti tako...Imamo male ispade ali i to odvajanje nekako dobro dodje jer zna da mogu da odem i sada je mnogo mirnija i manje agresivna prema meni...
A kada dodje vreme da krenem :zper:Sve je boli i da ne duzim sta vec....

Nije da me ne pogadja ali sam valjda vremenom oguglala...

D

To je ono za šta mi je bilo potrebno dosta vremena.
I zato stalno i govorim o vremenu za sebe.
Ishvatila sam da je ona smirenija ako sam ja smirena.
I to koristim.

Srećan praznik!

Florena stvarno mi je zao! Ne shvatam zasto tvojoj majci nisu dali tudju negu i pomoc.:think: Citala sam tvoje postove, znam da si uradila sve sto je bilo do tebe, a ona zbog tamo necije gluposti ili cefa nije dobila ono sto joj sleduje.:besna: Pokusaj ponovo! Ovog puta trazi od neuropsihijatra da napise da su joj tudja nega i pomoc neophodni jer ne moze sama da se brine o sebi. :rtfm: I neka zabiberi: da ne obavlja nuzdu gde treba (strucno: ne kontrolise sfinktere), da je dezorjentisana u prostoru i vremenu, da ne moze sama da se oblaci, sprema hranu itd. Tako je moja mama dobila tu tudju negu i to iz prve, a nista nismo slagali! Srecno!

P.S. Svima srecan Uskrs!

Poslednja izmena:
Mog oca su danas operisali,uspesno mu je zamenjen kuk,a kako ce teci postavljanje na noge,videcemo!:sad2:

Moja majka je polomila kuk i nisu je operisali zbog slabog srca....dva meseca je ležala u krevetu sa knjigama oko stopala (preporuka lekara), da sada ne objašnjavam, moralo je tako...pa posle toga fizijatar mesec dana...Kanarinka, tvoj otac posle operacije kuka, ne bi trebalo da dugo bude u krevetu, počeće odmah sa fizikalnom terapijom i biće sve u redu....rekla si da je u domu, oni će sve to ispratiti kako treba, ipak imaju iskustva sa tim...sa tim što moraš računati na dodatne troškove, i što će možda oni sve to nafilovati...i eto ti još jednog začaranog kruga...
Znam da podrška sa ove teme znači i to puno....izdrži

Moja majka je polomila kuk i nisu je operisali zbog slabog srca....dva meseca je ležala u krevetu sa knjigama oko stopala (preporuka lekara), da sada ne objašnjavam, moralo je tako...pa posle toga fizijatar mesec dana...Kanarinka, tvoj otac posle operacije kuka, ne bi trebalo da dugo bude u krevetu, počeće odmah sa fizikalnom terapijom i biće sve u redu....rekla si da je u domu, oni će sve to ispratiti kako treba, ipak imaju iskustva sa tim...sa tim što moraš računati na dodatne troškove, i što će možda oni sve to nafilovati...i eto ti još jednog začaranog kruga...
Znam da podrška sa ove teme znači i to puno....izdrži

Nije Gotika u Domu,morala sam ga vratiti kuci,jer je pretio samoubistvom!Pao je kod mene u dvoristu na travu,Svi smo bili tu,jednostavno se sapleo o svoju nogu i samo je seo u travu.Nije bilo nikakvog otoka niti modrila,pa sam se nadala da se samo ugruvao.Ali kada je sutradan bol postao jaci odveli smo ga na snimanje i video se prelom!

Nije Gotika u Domu,morala sam ga vratiti kuci,jer je pretio samoubistvom!Pao je kod mene u dvoristu na travu,Svi smo bili tu,jednostavno se sapleo o svoju nogu i samo je seo u travu.Nije bilo nikakvog otoka niti modrila,pa sam se nadala da se samo ugruvao.Ali kada je sutradan bol postao jaci odveli smo ga na snimanje i video se prelom!

Onda sam ja previdela tu činjenicu, izvini zaista....u tom slučaju, koliko je meni poznato, već u bolnici će se pobrinuti fizijatri oko njega, samo da ti se ne uneređuje po kući...ja evo posle pet godina i dalje mamino uneređivanje najteže podnosim....danas mi je bio takav dan...može da ode do kupatila...svuda potrefi da kaki sem pravo u WC šolju...najgori je osećaj da nisam dovoljno dobro očistila iza nje, pa ko oni psi tragači njušim i njušim svuda, ne bi li osetila da li sam sve počistila kako valja....a narav teška i đavolska se podrazumeva.....i posle budi pametan i u normali....

Onda sam ja previdela tu činjenicu, izvini zaista....u tom slučaju, koliko je meni poznato, već u bolnici će se pobrinuti fizijatri oko njega, samo da ti se ne uneređuje po kući...ja evo posle pet godina i dalje mamino uneređivanje najteže podnosim....danas mi je bio takav dan...može da ode do kupatila...svuda potrefi da kaki sem pravo u WC šolju...najgori je osećaj da nisam dovoljno dobro očistila iza nje, pa ko oni psi tragači njušim i njušim svuda, ne bi li osetila da li sam sve počistila kako valja....a narav teška i đavolska se podrazumeva.....i posle budi pametan i u normali....

Znam o cemu pricas!Moj otac je do sada kontrolisao veliku nuzdu,ali malu kako kad,uvek malo pusti,a na svadju mu stavim pampers koji on iskida pa ko i da ga nisam stavila!Nocu mokri u kofu,jer ne moze ni ta tri metra do svog wc-a,i ujutro kada udjem u njegovu sobu,zeludac mi dodje udo nosa,dobijem jak nagon za povracanjem dok prosipa punu kofu mokrace!Onda presvlacenje posteljine,njega presvlaci...Ali taj miris mokrace mi je zaista nepodnosljiv!

E, Gotika, isto kao moja mama! :rtfm: I meni je to tesko padalo. Bar da je nosila pelene, nego to uradi, kad ja ne vidim, na sred sobe, a o nekom odlasku do WC-a nije bilo ni govora. Nije znala gde se WC nalazi, a desavalo se i da na putu do WC-a (kad sam je ja vodila) ona sve obavi usput.:dash: Uzas! Nikad u zivotu nisam toliko prala i ribala stan, a o "miomirisima" da ne pricam! Posle sam morala da bacim tepih iz njene sobe - nije bilo sanse da se lepo ocisti i opere! A umela je i da sakrije svoj izmet na neko skrovito mesto, dok ga ja slucajno ne pronadjen vodjena svojim nosem!:aha:

Poslednja izmena:
Drage moje,ista situacija... evo upravo sam izasla iz kupatila i prosto mi nije dobro...miris mokrace mi jos u nosu..pre godinu ipo smo renovirali kupatilo,promenili sve novo,od plocica pa do wc solje.Htela sam da izgleda sto bolje...kad se samo setim sa koliko zelje sam birala najmanje sitnice,od drzaca za cetkice za zube do drzaca za peskire.Sve to sad ne vredi nicemu.Tepihcice iz kupatila sam izvadila jer su uvek mokri od mokrace jer kao sto kazete svuda je ima,a najmanje u wc solji.Cetkice za zube smo svi sklonili iz kupatila i suprug i ja ih drzimo u nasoj spavacoj sobi,a deca u njihovoj.Zatekla sam jednom mamu dok su stajale u kupatilu kako sa cetkicom od mog supruga pere zube i ako ima svoju,a o peskiru da nam stoji u kupatilu mogu samo da sanjam jer prosto nemam poverenja za sta moja mama moze da ga koristi,tako kad krenemo na umivanje mi peskir na rame,svako svoj pa u kupatilo.Najveci sok mi je bio pre par nedelja kad sam posle nje usla u kupatilo i videla da je oko wc solje sveze obrisana i kao sto kazete vas dve pocnem da njusim sa cim ga obrisala.Na moje zaprepascenje vidim da iz korpe gde drzim prljav ves viri majica od moje cerke.Ona je ladno nju izvadila i prebrisala plocice oko wc-a.Cir mi je momentalno proradio.Ja njoj kupujem uloske,zovu se "EMI" sa 4 kapljice i to joj stavljam,cesto joj menjam tako da sto se tice nekog piskanja po namestaju sam to resila mada se ona buni kad god joj stavljam.Bilo je da gde god sedne tu bude mokro.Otisla sam u apoteku i trazila sta je najadekvatnije i oni su mi preporucili njih.

E moje dame ni ja moju cetkicu i peskir ne drzim u kupatilu:mrgreen:
Moja ima druge ambicije sa drskom od cetkice za zube:roll:
Pogotovo kad ima zatvor:mrgreen:
A o drugim detaljima da ne pricam...Stavim i ja njoj pelenu za noc jer do kupatil retko kad stigne...ali je ona uredno skine i baci na sred sobe..a izmedju nogu gura toalet papir koji se posle nalazi po celoj kuci:besna:
A veceras sam se posvadjala sa tatom jer je heo da mi uvali i da vodim racuna o racunima...I jos kaze "pa sta drugo imas da radis":rtfm::dash::mrgreen:
E onda sam pukla i rakla sto mu za sve ove godine od kad znam za sebe nisam rekla.
I jos poceo da me bruka ...doveo neke kerove na plac pa se sa njima zeza...Sve je to lepo ali ronda po kontejnerima da nadje baceni hleb ne bi li ih prehranio:besna:
Ja prosto ne mogu da verujem sta ce mi jos ovi moji starci prireiti:rida:

Poslednja izmena:
I moja mama je to tako obavljala u nekom periodu. Ponekad se to dešavalo ako je negde trebalo da izađem, ponekad sam mislila da mi to namerno radi da bih ostala da čistim. Onda smo počeli da koristimo Tena konfort uloške, neku vrstu ogromnih uložaka koji su namenjeni za inkontinenciju i kad se navikla na njih, posle jedno mesec dana, bilo je lakše. Taj smrad mi se uvukao u dušu i ne popušta svih ovih godina. Opet, drugi ljudi kažu da kad uđu u kuću ništa ne osećaju, ali ja to osećam i otkako je u pelenama.
Inače, ima pelena u kojima sve to nekako još više smrdi i onih u kojima se manje oseća.
Florena, kad čitam ovo o tvom ocu i imajući u vidu šta smo sve doživeli sa majkama, ne mogu da vidim nikakvo lepo lice starosti. Tako je strašno u šta nas život pretvara.

Back