Demencija

Odlično! Veoma je bitno, da je sve uredno i na mestu...da si naišla na manjkavosti, bilo bi ti teško, ovako super.
I sada se lepo posveti sebi i svojima....i nemoj imati strah da ga obiđeš....

Hvala Goti na podrsci, zaista moram pokusati da sredim sebe bar malo, samo da ostane tako kako je sad , a obilazak ce mi uvek biti tezak to znam jednostavno jace je od mene.

Drage Dame!

Citam vas neko vreme pa sam resila da se ukljucim u razgovor.Rodjena sam i zivim u Austriji pa oprostite ako moj srpski nije gramaticki ispravan.

Da ne duzim pricu, posto bih mogla da napisem citav roman evo u kratko o cemu se radi:

Bakica je sama nema nikoga, poznajemo se jako dugo ali je ja "gledam" nekih 5 godina.
Postala sam joj staratelj 2006 godine.
Na pocetku je bila samo zaboravljiva sto se "sitnica" tice: kljuceva, tasne itd.da bi na kraju pocela da izlazi iz stana i nezna da se vrati :(
Srecom u tasni je uvek (ili mantilu) imala moj broj telefona pa sam uspevala da je nadjem i vratim u stan.
2007 sam organizovala negovateljice koje su joj pomagale 3 puta dnevno.
Imalo je dana kada je htela da im otvori vrata ili pak losih dana gde je samo meni otvarala vrata stana.
Posto usputno pati od Psoriaze lecila sam se alternativnom medicinom, mazala je raznim kremam i kupala u raznim biljkama; stanje koze joj se znatno popravilo.

Na pocetku je bilo od prilike kako svi vi to opisujete.
Medjutim 2007 mi "bezi" iz stana; Napolju -10 C ..trazila sam je od 5 popodne do 3 ujutru...zvala policiju hitnu, radio stanicu, da bi me u pola 8 nazvala policija i rekla da je nadjena na autoputu kako se seta :dash:

Tada ja odlucujem da je stavim u dom. (Majka sam dvoje maloletne dece i radim 40h nedeljno tako da su me lekari odvracali od ideje da je primim kod mene u stan)

Funkcionisalo je sjajno posto ovde u domu imaju malu bastu od nekih 5 Ari ogradjenu i pacijenti nisu vezani za sobe.

Obilazila sam je redovno, sestre su bile zadovoljne kako se uklopila (utuvila je sebi u glavicu da je na odmoru :D)
Kad god bih ja dosla ona se jako radovala, moja slika je stajala na njenom stolcicu i uvek me se secala.
Posto je 2010 u Aprilu imala epilepticki napad mene bolnica zove i trazi potpis za skener ili (MRT) sto ja naravno dozvoljavam. Daju joj tablete na koje ona reaguje alergijski i jedva pronadju neki koji joj odgovara.

Prosle godine SUD! u Avgustu odlucuje da proveri njeno stanje i dolazi do ideje da je vrati u stan, da joj se obezbedi zena ( ne medicinska sestra!) koja ce se starati 24h o njoj.

Ja se nisam slozila sa time ali protiv njih se ne moze....ipak sam smatrala da joj je posle dobijene epilepsije mesto pored lekara i sestara!
Krajem Septembra prosle godine, ona se vraca u stan i tada krece njena muka!
Prva devojka koja je gledala me zove posle 2 nedelje: Baba je pala da dodjem hitno..ja odem vidim povredila je ruku, zovnem lekara on dodje previju je i ostave kuci...posle par nedelje me zove druga (2 nedelje 1 zena pa 2 nedelje druga) opet baba pala, Tada ja zovem hitnu
oni je odvoze u bolnicu i snimaju sve srecom nista nije polomila...vracaju je opet kuci

Za katolicki Bozic odlazim sa decom kod babe, ona se raduje, prepoznaje me mada mi ime vise ne zna...smeje se sedimo zajedno u dnevnoj sobi...
Ja odlazim u Srbiju na odmor i vracam se 10. januara u Austriju.

Zove me negovateljica i kaze da baba slabo jede i pije...ja odem vidim ona samo lezi...pitam zasto je ne mobilise..kaze nece ona...ukruti se i nemoze joj nista..

Bakica se meni smeska al cim ona otvori usta ona se samo nakostresi..
Opet mi kaze da slabo jede nece da zvace...ja joj kazem da joj kuva i pasira hranu, medjutim ona kupuje one teglice za bebe ali bakica nema sanse to da jede..

Prosli ponedeljak me zove lekar i kaze da se nadjemo
Nadjemo se lekar, ovaj iz suda i ja tamo....Baka u krevetu vegetira :eek:

Devojka dobije otkaz: od utorka pocinje druga negovateljica da radi!

E sad od uroka ona unosi 500 ml tecnosti, nece da jede,,,NON STOP spava! ja dodjem ona samo malo otvori oci nasmesi se i nastavi...cak hrce!

U Subotu smo poceli da joj dajemo infuziju 1000 ml...svaki drugi dan..al moracemo svaki dan ne vredi.
Fizioterapeutkinja je bila 2 puta al je bakica toliko ukocena da nema sanse da je izvadimo iz kreveta...prosle nedelje smo uspeli da je stavimo u kolica i prosetamo do kuhinje al je ona prespavala sve to...

Ceo dan pojede 1 supu i 1 jogurt....ispasiramo joj voce nekad i tu uzme par kasika...
Ona kao da ne zeli vise da jede i pije ....omrsala je za 2 meseca sigurno 15 kg

Nista ne prica....ponekad da ili ne ....Razocara sam....neznam kako vise da pomognem :(

Bubamaro, zašto je sud doneo odluku da se baka vrati u njen stan, ako joj je u domu bila bolja nega?

Zato sto su smatrali da ce joj se stanje poboljsati kuci! I da, ako bude imala negovateljica NON STOP da ce joj biti bolje nego u domu gde imaju "samo" 6-8 sestara za 18 pacijenata!

Ne pitaj molim te ZASTO su dosli na tu ideju! Meni nisu znali da odgovore. Najgore je je eto bas to da joj se stanje znatno pogorsalo, ali sud ne zeli vise da je vrati nazad kao to bi bio jos veci sok....

Bubamaro spremi se za kraj :sad2:
Jer ni ona ni ovaj Gospod Bog ne zele da ona vise zivi...
To je samo mucenje za nju i produzavanje njene agonije...
Nema tu vise pomoci a nikada nije bilo ni leka ...
Mozda ga u skorije vreme i nadju ali za njih je sada kasno:sad2:
Ne razmisljaj mnogo o njoj porazmisli malo vise o sebi i svojoj deci...
Njima si ipak naj potrebnija..:heart:
Samo da znas nemoj se ljutiti mnogo na negovateljice ..
Ne dao mi Bog ali vise mi ne bi palo ni na kraj pameti da tako nesto negujem:rumenko:
Pozdrav i javi kako si i kako je bakica...
Mada mislim da su je ipak lekari zeznuli...mozda je mogla jos koju god lepo poziveti..

:zpozdrav:

Bubamaro spremi se za kraj :sad2:
Jer ni ona ni ovaj Gospod Bog ne zele da ona vise zivi...
To je samo mucenje za nju i produzavanje njene agonije...
Nema tu vise pomoci a nikada nije bilo ni leka ...
Mozda ga u skorije vreme i nadju ali za njih je sada kasno:sad2:
Ne razmisljaj mnogo o njoj porazmisli malo vise o sebi i svojoj deci...
Njima si ipak naj potrebnija..:heart:
Samo da znas nemoj se ljutiti mnogo na negovateljice ..
Ne dao mi Bog ali vise mi ne bi palo ni na kraj pameti da tako nesto negujem:rumenko:
Pozdrav i javi kako si i kako je bakica...
Mada mislim da su je ipak lekari zeznuli...mozda je mogla jos koju god lepo poziveti..

:zpozdrav:

Postovanje Florena!

Drago mi je da si se javila!
Nemogu da prihvatim cinjenicu da je kraj! Zato sto je uvek bila puna zivota i dok se nije vratila u stan ona je mogla da hoda cini mi se po 10 km dnevno a da se ne umori!
Ja mislim da je nju vise zenuo sud.
Ona se kako sam vec pisala jako lepo uklopila u domu...stalno je bila nasmejana sto je moju odluku da je tako smestim tamo znatno olaksalo.
Posle dobijenog Epi napada sam imala jos mirniju savest sto je tamo, jer je pomoc koju je odmah nakon napada dobila bila sigurnu adekvatnija nego da je dozivela kuci.

Svaki dan je obilazim..do pre neki dan je jos i uspevala da me pogleda i da mi se nasmesi kad mi cuje glas...medjutim dobila je konjunktivitis pa sad i ne zeli da otvori oci...
Dobila je "sivu" boju i jako me plasi njeno stanje!
Stavila sam joj CD Player pored kreveta i pustam joj njenu omiljenu klasicnu muziku....negovateljica ludi pa iskljuci kad ja odem tj. pusti radio, al kad sam ja tamo mora to da joj svira i tacka!
Ja je cak pitam dal joj se muzika dolada i ona kaze hmm i samo se blago nasmesi..:sad2:

Kada sam pre neki dan odlazila ja joj kazem da idem..medjutim nisam imala utisak da me cuje....sutradan mi kaze negovateljica tj. zamolila me da joj ne pricam kad idem posto od kada sam otisla (podne 13h) nije htela niti da jede niti da pije vise..
Juce je nudka sa cajem ona nece! stisla je zube i usta...ona kao da ne zeli vise!

Ruka joj je poplavela tamo gde je bio venflon tako da su morali da je bodu u drugu ruku :(
Neko kaze da nije pametno sto prima toliko tecnosti...kazu da bubrezi nemogu da se bore sa tolikom kolicininom pa taloze tecnost u pluca!!!:dash:

Meni to sve jako tesko pada...moja baka je umrla prosle godine 28. Jula sa njom nisam uspela da provedem toliko vremena jer nas delilo 700 km.
Moja Dobrila je bila pametnica do zadnjeg dana! uvek je govorila BOZE sve mi uzmi samo pamet nemoj,,,
Od danas do sutra je umrla...nisam bila spremna...nisam ni sad za ovu baku!

Hvala na razumevanju! Javljacu vam kako je stanje!

Veliki pozdrav

Drage Dame!

Imam dobre novosti!

Juce je negovateljica uspela da je stavi u kolica i proseta po stanu; jeste da je pola prespavala ali je bar sedela! i to citava 2h (zvala me negovateljica) :klap:

Jutros je bio fizioterapeut, ali je imala terapiju u krevetu; posle smo je opet stavili u kolica i odvezli u dnevnu sobu:Maaaaaloo vise pije i jede, ali i dalje ne prica...mislim da joj je infuzija jako pomogla da se malo povrati u zivot!
Pokusavam bar malo da stupim u konverzaciju sa njom ali samo odgovara gledanjem i kad- kad sa hmmm.....i neki blagi smesak :)
Leva noga joj je u zglobu naduvena ali nemao pojma od cega...ali sutra dolazi Dr. pa cu ga pitati

Mozda ce ipak pregurati ovo stanje!!Ja se nadam najboljem!

Ne znam sta da ti kazem:D
Drago mi je da je malo bolje...
I drago mi je da si ti srecna...ali se nemoj nadati cudu:worth:
Zglob joj je otecen jer ima malo vise tecnosti a i zbog sedenja joj je malo cirkulacija losa...Pa bi bilo pozeljno da joj se stave obloge i blago masira....
Veliki pozdrav svima:zpozdrav::cistisneg:

Ne znam sta da ti kazem:D
Drago mi je da je malo bolje...
I drago mi je da si ti srecna...ali se nemoj nadati cudu:worth:
Zglob joj je otecen jer ima malo vise tecnosti a i zbog sedenja joj je malo cirkulacija losa...Pa bi bilo pozeljno da joj se stave obloge i blago masira....
Veliki pozdrav svima:zpozdrav::cistisneg:

Postovanje!! I hvala sto si se javila!

U pravu si...i ja sam stekla utisak da je od viska tecnosti...posto su bubrezi "naglo" poceli da rade posle infuzije...masiramo joj redovno nogu i stavili smo oblogu od sirceta i vode..
ne ocekujem cuda :(...posto sam bila spremna na najgore...ali se ona bukvalno od juce do danas povratila u zivot...cak je danas drzala duze otvorene oci...

A da...sto se ociju tice...imaju cudan "izgled" nekako prazan...ima zelene oci jako lepe al sad su onako...kako da opisem...otupeo joj je pogled..jeste da se cakle ali je tup :confused:

Mozda ipak ona meni pozivi jos neko vreme :worth: samo da mi se ne muci kao do juce :(

Poznat mi je taj izgubljeni pogled:sad2:
Na zalost dosta cesto ga vidjam kod svoje majke...
Tada je u nekom svom svetu i mene niti ista drugo oko sebe ne vidi :eek:
A oci kao da se gase:(
Ali i to je zivot...izbegavaj da je gledas direktno u oci..
Ja se barem osecam neprijatno i tuzno:huh:
Idem da sredim mamu jos uvek ne spava:dash:

Poznat mi je taj izgubljeni pogled:sad2:
Na zalost dosta cesto ga vidjam kod svoje majke...
Tada je u nekom svom svetu i mene niti ista drugo oko sebe ne vidi :eek:
A oci kao da se gase:(
Ali i to je zivot...izbegavaj da je gledas direktno u oci..
Ja se barem osecam neprijatno i tuzno:huh:
Idem da sredim mamu jos uvek ne spava:dash:

Znas da saosecam sa tobom !!!!

Verujem ti da je jako tesko gledati, pogotovo majku :(
Ali kako kazes...i to je zivot...neznam sta je gore...da se muci ili da joj Bog olaksa muke :(

Ja kad bi mogla da biram za sebe izabrala bih drugu varijantu....al ko mene pita...

Legla sam jutros u 4h...
Dobila je inspiraciju za celu noc:roll:
Ceo dan me boli glava jer se tu nakupilo i drugih problema:dash:
Bubamaro ne znam sta da ti kazem:think:
I ja sam letos mislila da se mama nece izvuci ...
Ali se odjednom pridigla na noge i kao da nista nije bilo a mislila sam da je kraj...
Jer je non stop spavala,malo je jela nije imala kontrolu nad fizioloskim potrbama ma nije ustajala uopste...I valjda je jednog dana odlucila da bi trbalo jos malo da zivi:D
Kakva je bila - besna,ljuta,arogantna,svadljiva ...sada nije ni upola takva...
Jedino sto ima nebulozne inspiracije ,,,Da mi potopi sve sto stigne u kadu,da lozi vatru gde joj padne napamet,da mi u rucak stavi keks i sta joj padne na pamet...
Zna da se skine ali ne zna sama da se obuce:mrgreen:
Uglavnom moram da je nadzirem non stop:roll:

Legla sam jutros u 4h...
Dobila je inspiraciju za celu noc:roll:
Ceo dan me boli glava jer se tu nakupilo i drugih problema:dash:
Bubamaro ne znam sta da ti kazem:think:
I ja sam letos mislila da se mama nece izvuci ...
Ali se odjednom pridigla na noge i kao da nista nije bilo a mislila sam da je kraj...
Jer je non stop spavala,malo je jela nije imala kontrolu nad fizioloskim potrbama ma nije ustajala uopste...I valjda je jednog dana odlucila da bi trbalo jos malo da zivi:D
Kakva je bila - besna,ljuta,arogantna,svadljiva ...sada nije ni upola takva...
Jedino sto ima nebulozne inspiracije ,,,Da mi potopi sve sto stigne u kadu,da lozi vatru gde joj padne napamet,da mi u rucak stavi keks i sta joj padne na pamet...
Zna da se skine ali ne zna sama da se obuce:mrgreen:
Uglavnom moram da je nadzirem non stop:roll:

Joj sestro slatka!!!!!! Pa ti se BAS namuci....:dash:
Tvoja mama znaci jos hoda....pokretna je ...to je dobro ....
samo da znas i moja je bila lik: sve stvari ispremesta,wc papir se nalazio u frizideru...a volela je da cepka wc papir onako po 1 list da da slaze....
samo eto ona je bila sama u stanu preko noci..ko zna sta je mukica radila....

sad kad citam tvoj post hmmm neznam dal bi ja to izdrzala....pa to su bre tantalove muke!!!

Samo da ti kazem...ponekad za vrlo kratko vreme bolest toliko napreduje da ni sama nisam bila svesna...moja baka jeste od 2007 inkontinentna i i nosila je pelene ali se kretala samo tako...
Od kako je u Novembru pala sve joj je teze padalo da hoda...zanosila se (strada centar za ravnotezu)
I nekako u Januaru nije vise htela da izadje iz kreveta...slabo jede a obozavala je da jede...

Kazu ovde meni lekari ima 3 stadijuma demencije: ja mislim da je tvoja mama u drugom ...

i moja je baka eto bila do skoro u drugom..sad je definitivno u trecem...ali nema povratka...kad 1 udjes u odredjeni stadijum

Nadaj se samo, da ako tvoja mama udje u taj zadnji stadijum, da se ne muci dugo...jer muci ce i tebe...e to je vec nega 24/24 i to u najtezim okolnostima :(
Ne kazem da nije sad, ali kad padnu u krevet onda je strasno....okreci obrci zbog dekubitusa, poj, hrani....presvlaci...vene ti jednostavno pred ocima...a moze i ta faza da traje dugo.....jako dugo...
Pacijenti uglavnom umiru od upale pluca ili od drugih pratecih bolesti koje imaju
...."zaborave" refleks gutanja, pa im se "vraca" hrana u pice u pluca...ili pak ako imaju slabo srce ono otkaze...

Molim Boga da zadnja faza ne traje dugo.....sad sve vise postaje kao beba....prvo zaborave da hodaju, pa da gutaju, na kraju leze kao fetus...a nezna i nemoze da ti kaze sta je boli...STRASNOO

Stvarno saosecam sa tobom!!!!!!!!!

Znam za sve te faze Buba maro:sad2:
Na zalost znam sta me ceka i ovde nalazim utehu i ovde izlazim u svet da ne bih izludela sama sa njom u kuci..
Mnoge savete i podreske od dobrih ljudi sam ovde cula i dozivela i PUNO IM HVALA na tome...:hvala:
Jer ne znam kako bi se snasla sa ovom nepoznatom bolescu da nije njih:heart:
U svakome ovde postoji jedno veliko i toplo srce i svi su spremni da ti pomognu...
Ali strah je veliki i kad si sam onda je jos veci...:eek:

Znam za sve te faze Buba maro:sad2:
Na zalost znam sta me ceka i ovde nalazim utehu i ovde izlazim u svet da ne bih izludela sama sa njom u kuci..
Mnoge savete i podreske od dobrih ljudi sam ovde cula i dozivela i PUNO IM HVALA na tome...:hvala:
Jer ne znam kako bi se snasla sa ovom nepoznatom bolescu da nije njih:heart:
U svakome ovde postoji jedno veliko i toplo srce i svi su spremni da ti pomognu...
Ali strah je veliki i kad si sam onda je jos veci...:eek:

Da te pozdravim, i kažem da je i mene neviđeno strah, ili tačnije obuzima me više strahova....da neću moći da izdržim, već sam i suviše iscrpljena, pet dugih godina je negovnja na većem stepenu i u težoj formi, a znam da ide na gore, strah da neću ostvariti sebi egzistenciju uz ovaj problem, ako i ostvarim potrebno mi je snage do neba i nazad...slama me žalost za njom, i ako je nemoguća skoro uvek, i mnogo mnogo toga me brine.

Pozdrav svima,
ja vas pratim redovno - svaki dan okrenem starnicu foruma da vidim kako ljudi izdrzavate,i verujem da vam, je jako tesko, jos kad se covek godinama bori sa ovim problemom ....pa to je zaista strasno. Ja ne znam kako ste vi ali ja pojma 2,5 god nisam imala od cega mi otac boluje.jos tada smo primetili da sa njim nije sve u redu i da se mnogo promenio ali pojma nismo imali da sve moze biti tako ozbiljno i tesko.Prvo smo mislili da ima neki psihicki poremecaj koji se moze sa dobrom terapijom dovesti u red,pa smo vodili rat sa njim jako dugo da odemo na pregled neorupsihijatra,nazalost bezuspesno... I tako smo se sa njim mucili i mucili cak pomisljali i na iseljenje iz kuce.... jako dugo smo mislili da je bezobrazan sebican nezhvalan(inace za sve sto je u zivotu stekao moze da zahvali samo mojoj mami koja je bukvalno ceo zivot brinula o svemu i nosila sve na svojim ledjima i njega naravno) , pa nam otud nije bila jasna ni njegova ljubomora na nju, sve zasluge je sebi pripisivao i pricao okolo kako je sve on stekao, sve on uradio.... Gluposti.... uhvatili ga kompleksi pod stare dane, a ko to zna mozda su ga te stvari mucile i pre ali nije smeo da ispolji (mama je imala visoko obrazovanje a on visu skolu i to nikako nije mogao da svari ni da joj oprosti u poslednje vreme)... Cak je prema njoj i ispoljio starsnu agresiju na pocetku... E to me je dotuklo od tada su i poceli moji zdravstevi problemi.... Pa onda njegovi cirkusi po gradu,bas nas osramotio sa svojim fiks idejama ...a bilo je svega... svakavih situacija... jedno vreme je cak bio ljubomoran na mamu sto mi cuva dete.....u zadnjih 2 meseca kad je bolest pocela ubrzano da napreduje i kad je pao u krevet mislili smo da nece ziveti duze od par dana... a on ustade....i tako u krug.... s tim sto sam ja isto kao i vi u neverovatnom strahu bila- od toga sta ce biti kad ustane... kakav ce biti....e kad je srce pocelo da trokira smestila sam ga nisam imala dalje kud
Za sad u domu kazu da je dobro,hoda,jede ...samo da ne bude problema,bojim se...

Verujem Goti da ti je jako tesko jer ti nemas nikakvu sansu ziveci u zajednici sa majkom i sa njenom bolescu da mislis na svoju buducnost, a znas da moras.. Ja sam uvek strepela za posao, i zato sam jako rano pocela da radim kad sam dobila dete.... a kad je oceva bolest usla u ovu strasnu fazu uopste nisam isla u firmu,prosto to je nemoguce bilo,raditi ostaviti kuci takav problem a jos i malo dete....A ostati bez svojih primanja pod stare dane e to je zaista tesko, sad to vidim, kako bi ja razmisljala uopste o tatinom smestaju da on nema svoju penziju koja uzgred ne zadovoljava potrebe njegovog smestaja al dobar deo pokriva No bez obzira,tvoja situacija je ipak teza, i prosto ne znam sta bih ti pametno rekla,osim da ne gubis nadu,da intenzivno u svojoj glavi trazis resenja,izlaz se uvek nadje,znam da je novac veliki problem, ja sam eto jedno vreme cak planirala da prodamo kucu pa da jednopstavno od tatinog dela platimo zene koje ce da ga cuvaju dobar deo dana,mozda i to nije lose, mada je jako komplikovano... verujem da je i tebi i Floreni meni pa i ostalim forumasima sa ovim problemom ovaj forum jedina svetlost na kraju tunela,hvala bogu i na tome

Da, zaboravih da vam kazem,rece mi lekar u domu kad smo priali o mom ocu,da su svi lekovi za demenciju koji trenutno postoje na trzistu bezvredni, da maltene nemaju nikakvo dejstvo i da se ponekad moze situacija drzati na nekom nivou kakvom je trenutno ali da kad tad mora doci do progresije bolesti,to je tako jednostavno....
inace moj otac pije samo tanakan i haloperidol... nista drugo...i da ukljucili su mu i neki lek za popravljanje krvne slike,malokrvan je trenutno, a i zakazali su snimanje bubrega,pa ce videti...
Dok je kuci bio strasan problem je bio sa ocima, non stop smo cistili sa acidi borici i sa nekim kapima al uzalud,sad vidim da je ok, izgleda savladavaju infekciju....
Inace stric a tatin rodjeni brat uporno zove,ne znam sta da mu kazem,bojim se da ne ode u postetu pa ga uznemiri pa da imam problema,nema on pojma kakva je to bolest ....
Bio je pre mesec dana ,zvala sam ga, da pripomogne bar malo da mozemo mi da se malo ogarnizujemo oko posla ,sedeo 3 dana i otisao, lako je tako,a posle zoves i pitas kako je....a tata mu je ceo zivot pomagao pa cak se i odrekao dedine kuce u korist njega i tetke... et to je zahvalnost...

Poslednja izmena:
Hvala, Bobice na podršci..zaista eto i opis stanja tvoga tate se dosta poklapa sa stanjem moje mame.....ja imam problem sa ujnom iz Bg, koja se neprestano meša i ne shvata situaciju, a takođe se moja mama odrekla imovine u korist braće...sada glume neku humanost i pomažu joj preko "telefona", jer se ona dosta žali da nije negovana kako treba....za ovih 5g, su ja bukvalno obišli jedanput...ujna mi drži predavanje kako se mojoj majci mora pomoći više nego što ja sada činim (pominje mi stalni neku altermativnu medicinu, vitafon, kosmodisk, neke travare oko BG, kosmodidk i vitafon ok, to ima i ne koristi, probala i konstatovala da ne radi), a njena je majka umrla, da nisu govorile godinama unazad.

Poslednja izmena:
Hvala, Bobice na podršci..zaista eto i opis stanja tvoga tate se dosta poklapa sa stanjem moje mame.....ja imam problem sa ujnom u Bg, koja se neprestano meša i ne shvata situaciju, a takođe se moja mama odrekla imovine u korist braće...sada glume neku humanost i pomažu joj preko "telefona", jer se ona dosta žali da nije negovana kako treba....za ovih 5g, su ja bukvalno obišli jedanput...ujna mi drži predavanje kako se mojoj majci mora pomoći više nego što ja sada činim (pominje mi stalni neku altermativnu medicinu, vitafon, kosmodisk, neke travare oko BG, kosmodidk i vitafon ok, to ima i ne koristi, probala i konstatovala da ne radi), a njena je majka umrla, da nisu govorile godinama unazad.

Naravno svi su pametni kad nisu u sredistu problema,zato se ja bojim reakcije,ne briga me iskreno sta ce da misle vec kako ce reagovati u susretima sa njim,zato odlazem da im saopstim. Obici bolesnika i pruziti mu kakvu takvu brigu bar neko vreme su dve razlicite stvari i zato nikome ali bas nikome ne treba dati za pravo da se mesa. Mi kao njihova deca i supruznici smo jedini na udaru i samo je nama tesko, i potrebno je zaista jako dobro se upoznati sa ovom bolescu da bi covek bilo sta mogao da kaze ili komentarise... Ponekad zazalim sto sam jedinica ali opet sa druge strane vidim da se covek i ne moze u vecini slucajeva osloniti na bracu i sestre,na kraju sve svoje muke resava sam ...
Kazem ti moj stric je izdrzao jedva 3 dana sa tatom,i to smo mi bili sve vreme tu,najeo se napio i spakovao kufere,mora kaze kuci da sece drva,a ne radi nigde...

Hvala, Bobice na podršci..zaista eto i opis stanja tvoga tate se dosta poklapa sa stanjem moje mame.....ja imam problem sa ujnom iz Bg, koja se neprestano meša i ne shvata situaciju, a takođe se moja mama odrekla imovine u korist braće...sada glume neku humanost i pomažu joj preko "telefona", jer se ona dosta žali da nije negovana kako treba....za ovih 5g, su ja bukvalno obišli jedanput...ujna mi drži predavanje kako se mojoj majci mora pomoći više nego što ja sada činim (pominje mi stalni neku altermativnu medicinu, vitafon, kosmodisk, neke travare oko BG, kosmodidk i vitafon ok, to ima i ne koristi, probala i konstatovala da ne radi), a njena je majka umrla, da nisu govorile godinama unazad.

Uvijek ima lešinara u familiji.Mojoj baki su našli čvorić na dojki i išla je na operaciju.Ono žena od 70 i kusur godina.I ona je okretala ženu koja je bila sa njom u sobi,a oduvijek je bila mala i mršava.Najviše je imala 52 kile.A kad je na početku bila u bolnici jer je moa mama to primjetila deda joj je svaki dan nosio kavu,a ona to nije smjela pit.

Poslednja izmena:
E Goti lako je popovati sto ta ujna ne dodje da pripmogne...
Sledeci put joj reci da donese tu svoju "medicinu"i da se prihvati posla:zper:
Astrice oj tata i ako zna da ona ne sme ni da lizne med :roll:
On joj redovno namaze meda i hleba kada ja nisam tu...
I jos se hvali -- Vidis kako spava kad pojede malo meda :roll:
A ona se mukica zanesvesti od povisenog secera:mrgreen:
I ne mogu mu dokazti ds to ne radi jedino da sedim pored nje 24h.
A ona kad ustane nocu ili rano ujutru pravo kod njega da joj da malo meda...
Jer ja sam kucka koja joj ne da nista da jede:rtfm:
On ode ujutru na plac a mene ostavi sa njom i da razmisljam zasto ne moze da se probudi i zasto po ceo dan spava:dash:
Poslednji put am mu rekla da cu da ga prijavim jer je polako ubija:evil:
Malo je falilo da pogodim vrata i da me tresne:rumenko:
I sada cutim pa sta im Bog da ja nemam vise snage ni zivaca da se raspravljam i svadjam...Mada je i on smanjo te svoje bisere...:zper:

Otac mi je pomogao i mama mi je u bolnici na endokrinologiji....insistirala je na tome, sa oduvek istom pričom da je novi lekari izleče, jer ovi predhodni su bitange.....samo molim boga da što manje problema pravi..ovo je prvi put, (od kako sam na neki način, ja preuzela brigu o mami posle bakine smrti, a tome ima 20 god.), da mi je neko, u ovom slučaju otac, pomogao oko nje....jer ona je uvek bila bolesna i pričala je samo o svojim bolestima (zadnjih godina sam postala svesna da je to način privlačenja pažnje)....bolest, mama i ja..odkada znam za sebe..ali život je jedna velika iskušenička borba.

E Goti lako je popovati sto ta ujna ne dodje da pripmogne...
Sledeci put joj reci da donese tu svoju "medicinu"i da se prihvati posla:zper:
Astrice oj tata i ako zna da ona ne sme ni da lizne med :roll:
On joj redovno namaze meda i hleba kada ja nisam tu...
I jos se hvali -- Vidis kako spava kad pojede malo meda :roll:
A ona se mukica zanesvesti od povisenog secera:mrgreen:
I ne mogu mu dokazti ds to ne radi jedino da sedim pored nje 24h.
A ona kad ustane nocu ili rano ujutru pravo kod njega da joj da malo meda...
Jer ja sam kucka koja joj ne da nista da jede:rtfm:
On ode ujutru na plac a mene ostavi sa njom i da razmisljam zasto ne moze da se probudi i zasto po ceo dan spava:dash:
Poslednji put am mu rekla da cu da ga prijavim jer je polako ubija:evil:
Malo je falilo da pogodim vrata i da me tresne:rumenko:
I sada cutim pa sta im Bog da ja nemam vise snage ni zivaca da se raspravljam i svadjam...Mada je i on smanjo te svoje bisere...:zper:

Boze Florena bas su to muke, pa ni na njega ne mozes da se oslonis jos i njemu moras da objasnjavas....potpuno te razumem, kod mene je bio slucaj da moja mama nikako nije mogla da shvati da on uglavnom negativne sugestije upija, pa ga je stalno plasila govoreci mu npr.ako ne budes pio lekove zavrsices u ludnici i sl.jer je imao momenata kad uopste ne moze da ih proguta, pa je on onda u svojoj glavi kontao da mi hocemo da strpamo u lazu da mu otmemo njegovu imovinu sto mi je i licno rekao... pa onda zive muke ubediti ga da to nije tako i da je van svake pameti da tako nesto lupa ,posle sam videla da mama uopste ne zna kako s njim treba komunicirati pa sam joj jako dugo objasnjavala sta sme a sta ne i jedva je prihvatila

Back