Drage Dame!
Citam vas neko vreme pa sam resila da se ukljucim u razgovor.Rodjena sam i zivim u Austriji pa oprostite ako moj srpski nije gramaticki ispravan.
Da ne duzim pricu, posto bih mogla da napisem citav roman evo u kratko o cemu se radi:
Bakica je sama nema nikoga, poznajemo se jako dugo ali je ja "gledam" nekih 5 godina.
Postala sam joj staratelj 2006 godine.
Na pocetku je bila samo zaboravljiva sto se "sitnica" tice: kljuceva, tasne itd.da bi na kraju pocela da izlazi iz stana i nezna da se vrati
Srecom u tasni je uvek (ili mantilu) imala moj broj telefona pa sam uspevala da je nadjem i vratim u stan.
2007 sam organizovala negovateljice koje su joj pomagale 3 puta dnevno.
Imalo je dana kada je htela da im otvori vrata ili pak losih dana gde je samo meni otvarala vrata stana.
Posto usputno pati od Psoriaze lecila sam se alternativnom medicinom, mazala je raznim kremam i kupala u raznim biljkama; stanje koze joj se znatno popravilo.
Na pocetku je bilo od prilike kako svi vi to opisujete.
Medjutim 2007 mi "bezi" iz stana; Napolju -10 C ..trazila sam je od 5 popodne do 3 ujutru...zvala policiju hitnu, radio stanicu, da bi me u pola 8 nazvala policija i rekla da je nadjena na autoputu kako se seta
Tada ja odlucujem da je stavim u dom. (Majka sam dvoje maloletne dece i radim 40h nedeljno tako da su me lekari odvracali od ideje da je primim kod mene u stan)
Funkcionisalo je sjajno posto ovde u domu imaju malu bastu od nekih 5 Ari ogradjenu i pacijenti nisu vezani za sobe.
Obilazila sam je redovno, sestre su bile zadovoljne kako se uklopila (utuvila je sebi u glavicu da je na odmoru

)
Kad god bih ja dosla ona se jako radovala, moja slika je stajala na njenom stolcicu i uvek me se secala.
Posto je 2010 u Aprilu imala epilepticki napad mene bolnica zove i trazi potpis za skener ili (MRT) sto ja naravno dozvoljavam. Daju joj tablete na koje ona reaguje alergijski i jedva pronadju neki koji joj odgovara.
Prosle godine SUD! u Avgustu odlucuje da proveri njeno stanje i dolazi do ideje da je vrati u stan, da joj se obezbedi zena ( ne medicinska sestra!) koja ce se starati 24h o njoj.
Ja se nisam slozila sa time ali protiv njih se ne moze....ipak sam smatrala da joj je posle dobijene epilepsije mesto pored lekara i sestara!
Krajem Septembra prosle godine, ona se vraca u stan i tada krece njena muka!
Prva devojka koja je gledala me zove posle 2 nedelje: Baba je pala da dodjem hitno..ja odem vidim povredila je ruku, zovnem lekara on dodje previju je i ostave kuci...posle par nedelje me zove druga (2 nedelje 1 zena pa 2 nedelje druga) opet baba pala, Tada ja zovem hitnu
oni je odvoze u bolnicu i snimaju sve srecom nista nije polomila...vracaju je opet kuci
Za katolicki Bozic odlazim sa decom kod babe, ona se raduje, prepoznaje me mada mi ime vise ne zna...smeje se sedimo zajedno u dnevnoj sobi...
Ja odlazim u Srbiju na odmor i vracam se 10. januara u Austriju.
Zove me negovateljica i kaze da baba slabo jede i pije...ja odem vidim ona samo lezi...pitam zasto je ne mobilise..kaze nece ona...ukruti se i nemoze joj nista..
Bakica se meni smeska al cim ona otvori usta ona se samo nakostresi..
Opet mi kaze da slabo jede nece da zvace...ja joj kazem da joj kuva i pasira hranu, medjutim ona kupuje one teglice za bebe ali bakica nema sanse to da jede..
Prosli ponedeljak me zove lekar i kaze da se nadjemo
Nadjemo se lekar, ovaj iz suda i ja tamo....Baka u krevetu vegetira
Devojka dobije otkaz: od utorka pocinje druga negovateljica da radi!
E sad od uroka ona unosi 500 ml tecnosti, nece da jede,,,NON STOP spava! ja dodjem ona samo malo otvori oci nasmesi se i nastavi...cak hrce!
U Subotu smo poceli da joj dajemo infuziju 1000 ml...svaki drugi dan..al moracemo svaki dan ne vredi.
Fizioterapeutkinja je bila 2 puta al je bakica toliko ukocena da nema sanse da je izvadimo iz kreveta...prosle nedelje smo uspeli da je stavimo u kolica i prosetamo do kuhinje al je ona prespavala sve to...
Ceo dan pojede 1 supu i 1 jogurt....ispasiramo joj voce nekad i tu uzme par kasika...
Ona kao da ne zeli vise da jede i pije ....omrsala je za 2 meseca sigurno 15 kg
Nista ne prica....ponekad da ili ne ....Razocara sam....neznam kako vise da pomognem