Demencija

Vec duze vreme imam problem sa ocem koji nikako ne moze da prihvati maminu bolest...Pri tom je jako ljubomoran na paznju koju posvecujem njoj...
Posvadjao se sa mamom tako da vise ne komuniciraju...jer nije mogao da joj objasni da nije Bozic nego Sveti Nikola...Inije joj dao da vecera ribu jer je to za sutra:zroll:
Sada je poceo da se svadja sa svima i uleteo je u neku paranoju da ga na placu svi podkradaju...Zvao me komsija da malo porazgovaram sa njim....Ali kako kada je on toliko otisao daleko da je otisao u sup i podneo krivicnu prijavu...Znam da je do nekle u pravu ali poceo je da preteruje...Jos pri tom hoce da trazi dozvolu za oruzje:zroll:
Pri tom ne cuje,invalid je (nema prste na desnoj nozi)i star je...Odjednom je nesto otupeo ...Moras da mu crtas da bi mu nesto objasnio...
A bio je dominantan i tvrdoglav covek....A tek sadaz:mrgreen:
Sta im je odjednom....Sta sa njim - koji mu je djavoz:mrgreen:

Florena ovo sa tvojim ocem meni jako liči na demenciju, bar tako je počelo kod muževe bake, ne da želim da je tako, dosta ti je i ovo što sad proživljavaš, ali za svaki slučaj proveri sa docama.
Sve najbolje.

Vec sam se raspitala kod moje doktorke koja je samo prokomentarisala;
"zar i on to ti vec nije trbalo"Ne zelim sebi da priznam jer ni sa mamom vec vise ne mogu da izadjem na kraj ...
Mada me on vise podseca na nekog paranoika...
A mama je postala nemoguca...Inace dobra je za dijetuz:mrgreen:
U poslednjih mesec dana skinula sam 5kg.:znamiguje:
Ako se ovako nastavi jos cu biti mrsavica:zelenko:

Flory,i meni to ponašanje više potseća na paranoju.Pre bih rekla da je u pitanju poremećaj ličnosti što karakteriše poteškoće u slaganju sa drugim ljudima, dakle nepoverenje i sumnjičavost. To ne znači da ulazi u demenciju.
Sve najbolje u Novoj ! Daca

Srecna svima Nova Godina:zjelka2:
Nekako sam zaboravila da je dosla i da treba da se radujemo:znamiguje:
Valjda ce u novoj biti sve lakse i bolje:ztorba:

Daco u pravu si za tatu samo nisam znala kako to da nazovem...
Njega je mama uvek vodila a sada je bez nje izgubljen i ne ume da se snadje sam...
Nikome ne veruje,u sve sumnja i ima osecaj zavere protiv njega:eek:
Ali ne smara me mnogo jer po ceo dan nije u kuci...Ali mi se zato komsiluk sa placa zali na njega...dovodi im policiju i sve spijunira i ogovara kako ga kradu,preturaju mu po kuci,uzimaju pa vracaju i td.z:hm:

SVIMA VELIKI NOVOGODISNJI POZDRAV:zpozdrav::vatromet::vatromet::vatromet:

moja baka posle 2 godine borbe sa demencijom polako odlazi..odavno je zaboravila da guta, sad su u pitanju dani..:([/QUOT
Kako zaboravila da guta:eek:
Zar to nije urodjena navika a ne stecena...
Boze koliko se bojim svega sta me ceka...
I ovako sam sokirana sta se sa mamom desava jos bi mi samo jos to faliloz:cry:

I moja mama je bolesna više od 10 godina.
Bilo je ozbiljnih kriza, situacija kada je i lekarima izgledalo da joj nema pomoći, ali...
Florena, oni zaboravljaju jedno po jedno. Funkcije odlaze uglavnom redosledom po kojem su sticane. Kao što bebe uče postepeno, tako oni postepeno izbrišu iz sećanja stvari. Funkcija gutanja je među poslednjima koja se izgubi, ali veliki broj bolesnika to ne doživi. Uopšte, relativno malo dementnih ostane u životu onoliko godina kao Asticina baka ili moja mama. Kod nekih tok bude urbrzaniji... Nema mesta tvom strahu, sve se događa postupno, tako da se polako navikavaš na nov gubitak.
Što se tiče tvog tate, nešto se neurološki sigurno dešava. Moguće i da je demencija. Priseti se i da je tvoja mama, kao i svi ovi naši, dok još nismo znali da su bolesni, ispoljavala konfliktnost.

I moja mama je bolesna više od 10 godina.
Bilo je ozbiljnih kriza, situacija kada je i lekarima izgledalo da joj nema pomoći, ali...
Florena, oni zaboravljaju jedno po jedno. Funkcije odlaze uglavnom redosledom po kojem su sticane. Kao što bebe uče postepeno, tako oni postepeno izbrišu iz sećanja stvari. Funkcija gutanja je među poslednjima koja se izgubi, ali veliki broj bolesnika to ne doživi. Uopšte, relativno malo dementnih ostane u životu onoliko godina kao Asticina baka ili moja mama. Kod nekih tok bude urbrzaniji... Nema mesta tvom strahu, sve se događa postupno, tako da se polako navikavaš na nov gubitak.
Što se tiče tvog tate, nešto se neurološki sigurno dešava. Moguće i da je demencija. Priseti se i da je tvoja mama, kao i svi ovi naši, dok još nismo znali da su bolesni, ispoljavala konfliktnost.

Ovo je surova istina Margareta,ali hajde da Florenu malo ohrabrimo,da ne mora biti sve tako crno !:zpozdrav::snesko6:

Ovo je surova istina Margareta,ali hajde da Florenu malo ohrabrimo,da ne mora biti sve tako crno !:zpozdrav::snesko6:

Naravno da ne mora!
Neki odu posle relativno kratkog bolovanja. I to ne treba posmatrati kao tragediju već kao spas. Pre svega za obolelog. Shodno tome ne prođu sve ružne faze bolesti.
Sve je uvek u Božjim rukama.
Iskreno, u svim ovim godinama bilo je toliko užasnih trenutaka da i kada bih htela ne bi mogla da ih se prisetim. Tek neka od vas me potseti na nešto što je bilo. Inače, uvek se trudim da budem što mirnija, da ne pamtim ono što je bolje zaboraviti i da ne kažem ružnu reč. uradim sve što mogu za mamu, ali naučila sam da se borim za koji minut sebe. često i uz nju. Na primer, držim je za ruku i čitam, ponekad naglas. Ili stavim je u kolica, fiksiram, naslonim na sto i pustim nam film, koji komentarišemo. Naravno, ona sa svoje neslovesne strane. Već sam rekla sa se ona igra kockicama, crtka i boji, iako to nema nikakvog smisla, ali joj prekraćuje dan.

Margareta pokusavam i ja sa mamom da odgledam neki film ali....:roll:
Posle mi se to obije o glavu jer ona film shvata i tumaci kao javu...Tj. kao da se to stvarno desilo...Elem pre neko vece je ostao upaljen tv.kod nje u sobi ja se popela do brata da popijem kafu kad dolazi moj bratanac koji ima zasebnu sobu u suturenu(garsonjricu)i kaze kako se baba zakljucala kod njega u sobu...Kada sam sisla i pokusala da razgovaram sa njom ona je bila u takvom strahu i paranoji da je to bilo strasno...Nisam mogla nikako da je razuverim da nas nece niko klati itd...Na kraju sam zvala i oca pa smo je jedva doveli u kucu...A izasla je u pidzami i u papucama bosa na -8...Tako da joj od tada pustam samo muziku...U toku dana p o nekoliko sati ili danima ne zna ni ko sam ja...Samo me u trenu pozove cero i tih par min je sve ok ali posle nema pojmaVeceras nije znala ni sta je Badnje Vece niti sta se desava oko nje...I cija je slava ili svadba i kada ce ona svojoj kuciz:cry:
A predhodnu noc sam se sa tatom dokacila najstrasnije...
Toliko da mi je rekao ili-ili...Ili po njegovom ili iz kucez:mrgreen:
Rekla sam mu da cu biti u kuci dokle god je mama ziva a posle neka se snalazi:rida:
Jednostavno covek je non-stop oran za svadju ili neku raspravu...i vecito je u nekoj paranoji da mu svi rade iza ledja....
Ma bice sve ok....:znamiguje:

HRISTOS SE RODI i neka je svima srecan bozic:zpozdrav::vatromet::vatromet:

moja baka posle 2 godine borbe sa demencijom polako odlazi..odavno je zaboravila da guta, sad su u pitanju dani..:([/QUOT
Kako zaboravila da guta:eek:
Zar to nije urodjena navika a ne stecena...
Boze koliko se bojim svega sta me ceka...
I ovako sam sokirana sta se sa mamom desava jos bi mi samo jos to faliloz:cry:

krajnja faza..oboleli ne moze vise da guta, i to je otprilike kraj..baku odrzava u zivotu jos infuzija..i po neki dan uspe cale da je nahrani..al ona se gusi, a 5 min jednom proguta..
uzas..

krajnja faza..oboleli ne moze vise da guta, i to je otprilike kraj..baku odrzava u zivotu jos infuzija..i po neki dan uspe cale da je nahrani..al ona se gusi, a 5 min jednom proguta..
uzas..

Supruga moga deke nije htela infuziju a taj vid produžavanja života kod ove bolesti je ustvari produžavanje agonije.Nije htela da se on toliko muči.Inače i lekari su protiv infuzije u situacijama gde nema pomoći.Deka je izgubio moć gutanja tek poslednjih nekoliko dana.Problem je bio što je odbijao čvrstu hranu i strahovitom brzinom gubio težinu.
:zpozdrav2:

uzas..
ovako je bilo kod mog dede,pao je ne znamo ni mi sami kako,od tad je ostao u krevetu i gasio se polako,i zadnjih dana nista nije hteo da jede,i tako se zavrsilo :(.

A koja je to faza kada prica nepovezano,zanosi se dok hoda,satima ne zna ko sam,ima halucinacije u po bela dana,izmislja dogadjaje i i likove...
Non- stop prica o pokojnima kao da su zivi i td....
Da ne davim vise...jer kada bih ponovo pisala sta sve radi :zroll:
Samo me interesuje kroz koje jos faze moram da prodjem...
Tj. da znam sta me jos ceka i kojim redosledom...
Veliki pozdrav svima:zpozdrav:z:gs:

ovako je bilo kod mog dede,pao je ne znamo ni mi sami kako,od tad je ostao u krevetu i gasio se polako,i zadnjih dana nista nije hteo da jede,i tako se zavrsilo :(.

Isto je bilo sa mojom mamom. Sve više je slabila a onda je jednog dana izgubila refleks gutanja. Bila je žedna i tražila da pije a nije mogla i vrlo je teško govorila, i zato smo je smestili na neurologiju. Rado bih je ostavila da umre kod kuće ali nisam mogla da gledam kako na moje oči umire od gladi i žeđi. Doktorka koja ju je primila rekla je da je to još jedan mali šlog. Sutradan kada smo došli u posetu mama je već bila kao biljka, nije ni na šta reagovala. Smestili su je na intenzivnu negu i tu je izdržala još nedelju dana. Rečeno mi je da je u bolnici imala novi šlog i organizam je izdržao još tih par dana.
Po vašim i mojim iskustvima, i po rečima moje sestričine koja je bolničarka - kada pacijent izgubi refleks gutanja uskoro sledi koma a ona traje oko nedelju dana. Ko to pregrmi može se izvući, ali to je retkost.

Back