Demencija

Imaš pravo Margareta,ponekad trebamo biti sebični i krasti malo vremena za sebe.Nema teorije da dedu podignemo u sedeći položaj, mada bi mogao,ali neće:mrgreen:Zadnjih dana, baš ništa, ama baš ništa nije jeo.Prosto se suši njegovo telo.Deka je veoma žilav starac i još ima snage da se svađa sa bakom.:dash:
Za svadju su uvek spremni:per:
A kada nemaju razlog onda ga zacas izmisle...
Nikada nesto pozitivno od njih da cujes:mrgreen:
Kao da u njihovim zivotima nema vise mesta za smeh ili radost:confused:

Moju pokojnu majku su odbili. Dr je pitala samo jedno pitanje: da li možete sami da jedete? A i vid joj je jako oslabio i kretanje ali na osnovu njenog odgovora da jede sama, oni su odbili zahtev. Posle samo par dana pala je sa kreveta, polomila kuku, operisana zapala posle anestezije u totalni haos. Posle par dana se pribrala malo, čekala me je da dođem u bolnicu i rekla mi da hoće u gerontološki. Tamo je kratko biloa dobro i onda se preselila u neki njen svet i ponovo je pala i polomila i drugi kuk. Živela je kao biljka, uvek je znala moje ime a ostala priča je bila bez veze.Posle kraćeg vremena je umrla.
Zao mi je zbog tvojih muka jer znam kroz sta si prolazila:zag:
Hvala ti na lepim recima i svetima...Svoje si oduzila i sada gledaj da sto vise uzivas u zivotu..:andjeo::heart::aha:
I moju mamu su odbili ...mada su je i sada posle zalbe odbili a da je niko nije ni pogledao:eek:Mene je doktrorka izbacila iz ambulante dok je ispitivala moju mamu...
Kao da nije opste poznato da ljudi u takvom stanju lazu i nisu svesni svojih odgovora...
Ovu sam kroz vrata cula kako pita mamu da li kuva:roll:
Na sta je mama uredno odgovorila -- Nego sta..Ko ce drugi da mi skuva...:eek:
I ako ni kafu nije skuvala zadnjih 1.5god.dana

Zaista ne razumem te subjektivne ocene komisije.Kod nas je išlo prilično glatko.Veći problem je bio, staviti deku u auto, otoći do Su i vratiti se.Deku nismo ni vodili do njihove kancelarije nego su dva Dr.sišla do auta i na licu mesta uz dijagnozu neuropsihijatra saopštili da pripada naknada za tuđu negu.I posle mesec ipo dana,retroaktivno, u dva dela je isplaćen novčani iznos.
Jutros,sredih deku,stavih ga u čisto, a on mi se osmehnu.Izgledao je kao "mala" velika beba,onako bez zuba i sa antenicama na glavi.:lol:Juče smo se "rvali" u krevetu pa "pekli rakiju od šljiva" a danas je pre podne bio miran.Do skora je samnom pričao na mađarskom jeziku a u poslednje vreme isključivo on insistira na srpskom.Pitam se kako oseti da mi baš mađarski ne ide glatko?:eek:I ćerke kažu da on nije puno govorio srpski.
Ne smem da razmišljam o kraju..........,bar da mu ugodim pred kraj .:sad2::huh:
Sada su problem,pelene na teret soc.Pita lekar da li deda mrda nogama:eek:.Samo onda može dobiti ako ne mrda.Bože,šta ću sve doživeti.:evil:
Dobio deda danas posle podne inekciju koja će ga držati mesec dana u nekoj vrsti mira a on se pomamio pa hoće da ustane iz kreveta.A toliko je mršav,sama kost i koža.:sad2:

Poslednja izmena:
Znam ko dobije tudju negu i pomoc ima pravo na pelene:mrgreen:
I ne placa participaciju ni za jedan lek...
Ne znam za vase socijalno ali ovi nasi su surovi...
Kao da iz svoga dzepa daju...Lepo imaju dijagnozu i sve po ps-u.
Ali ne oni bi radije da se igraju Boga i da se prave pametni:besna:

a ti bi da zivis od dedine pomoci,,,:evil:

Ja i živim od dedine pomoći.Zato je i dobija jer nije sposoban živeti bez tuđe pomoći. Negovateljica sam i živim od tog "veoma dobrog,lakog i čistog posla".Preporučila bi i tebi da pohađaš kurs za negovateljice i da se pridružiš našoj družini.:zper:Inače med.radnici kažu da je sve više mlađih osoba sa dijagnozom ALCHAJMER pa požuri sa obukom,imaćeš posla do penzije,ako ostaneš čitav.:malav::zper: Javi šta si odlučio.:zper::zcepanje:

Da,.... i skloni svoju sliku,ne pristaje ovoj temi,prošetaj do "ljubavi i sexa".Tamo će te je vi muški izbalaviti.:zper:

Poslednja izmena:
Na moju veliku zalost i strah...
Alchajmer je nasledan:sad2:
E sada ko ce iz porodice da ga zakaci to je pitanje:think:
Mozda svi mozda neko iz drugog kolena ...ali ostaje taj gen koji se prenosi sa kolena na koleno...
Tek sam nedavno saznala da je to imao moj deda i njegov brat:dash:
Iz porodice dalje dobila ga je moja mama i moj brat od tetke koji ima tek56 god.
Toliko o tome da sam zabrinuta samo za mamu:mrgreen:
Valjda ce uskoro naci neki lek i za to:worth:

Moja mama kaže da se to sprječava treniranjem mozga.Naime ne čudim se što ga je moja baka dobila pošto nije mislila.Za druge slučajeve u familiji ne znam.

Poslednja izmena:
Draga Astrice!
Evo opet nešto o ovoj bolesti tek da se potsetimo: Dobro bi bilo da pročita i gosn.pametni DjVlada.

ОБЈАШЊЕЊЕ ДЕМЕНЦИЈЕ
Деменција настаје као последица процеса болести. Када лекар постави некоме
дијагнозу деменције - Алцхајмерове болести или сличног поремећаја - то је зато што
таква особа показује јасне знаке поремећаја памћења, мишљења и понашања.
Први знаци које могу да виде чланови породице су проблеми присећања скорашњих
догађаја и тешкоће обављања рутинских (свакодневних), познатих задатака. Особа
такође може да показује збуњеност, промене личности, понашања, расуђивања, тешкоће
налажења речи, завршавања мисли или извршавања налога. Алцхајмерова болест је
најчешћи узрок деменције.
Такође је уобичајена васкулна деменција. У даљем тексту су дате детаљније
информације како о АБ тако и о васкулној деменцији.

ОБЈАШЊЕЊЕ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ
Алцхајмерова болест (АБ) напада делове мозга који контролишу мишљење, памћење
и говор. Почетак болести је постепен и погоршање је обично споро. У садашњем
тренутку узрок болести није познат и није могуће излечење.
Назив Алцхајмерова болест потиче од Др Алојза Алцхајмера који је 1906 године
описао промене у можданом ткиву жене која је умрла од необичне менталне болести,
како се тада сматрало. Ове промене су данас препознате као карактеристични
патолошки налаз мозга у Алцхајмеровој болести.
АБ погађа све друштвене слојеве и није везана са друштвеним статусом, полом,
етничком групацијом или географским положајем. Мада је АБ уобичајенија међу
старим особама и млађи људи могу да оболе од ње.

КОЈИ СУ СИМПТОМИ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ?
АБ погађа сваку особу на различит начин. Њен утицај зависи углавном од тога каква
је особа била пре почетка болести односно каква је била личност и какви су јој били
физичка кондиција и животни стил. Симптоми АБ могу да се разумеју у оквиру три
стадијума њеног развоја - то су рани, средњи и касни стадијум.
Неће све особе са АБ да испоље све могуће симптоме ове деменције и клиничка
слика (манифестација болести) се разликује од особе до особе. Стадијуми АБ који су
наведени служе само као приближни водич особама које негују болеснике, да би током
напредовања болести били свесни могућих проблема и да би се омогућило планирање
будућих потреба у вези неге дементног болесника. Ни код једне оболеле особе болест
неће да напредује на исти начин као код друге.
Неке од доле побројаних појава (симптома) АБ могу да се испоље у било ком
стадијуму, на пример измене понашања наведене у касном стадијуму могу да се јаве већ
у средњем стадијуму. Такође, особе које негују ове болеснике треба да буду свесне да у
свим стадијумима могу да постоје кратки луцидни тренутци (када су менталне
способности оболелог боље него иначе, што не значи стварно побољшање болести већ
само уобичајене осцилације стања).

РАНИ СТADIЈУМ
Рани стадијум се често не уочава и погрешно се окарактерише и од стране
професионалаца, а такође и рођака и пријатеља као "старост" или као нормалан део
процеса старења. Пошто је почетак болести постепен тешко је да се одреди тачно
тренутак када је она настала. Особа може да:
 Показује сметње говора
 Доживи значајан губитак памћења, нарочито краткорочног
 Буде неоријентисана у времену
 Изгуби се у познатој околини
 Показује тешкоће у доношењу одлука
 Нема иницијативу и мотивацију
 Показује знаке депресије и агресије
 Показује губитак интересовања за хобије и активности
СРЕДЊИ СТADIЈУМ
Како болест напредује проблеми постају све очигледнији и ограничавају оболелог у
његовим активностима. Особа са АБ има тешкоће у свакодневном животу и:
 Може да постане веома заборавна - нарочито када су у питању скорији
догађаји и имена људи
 Не може више да живи сама без проблема
 Не може да кува, чисти и иде у набавке
 Може да постане веома зависна
 Потребна јој је помоћ у одржавању личне хигијене то јест за тоалет (вршење
нужде), купање и облачење
 Има сва више тешкоћа у говору
 Показује измењено понашање као што је лутање и друго
 Почиње да се губи у кући и познатој околини
 Може да има халуцинације
КАСНИ СТADIЈУМ
У овом стадијуму настаје потпуна зависност и неактивност. Сметње памћења су
веома озбиљне и и физичка страна болести постаје све очигледнија. Особа може да има:
 Тешкоће у храњењу
 Немогућност да препознаје рођаке, пријатеље и познате предмете
 Tешкоће да разуме и тумачи догађаје
 Тешкоће да нађе пут у сопственом дому
 Сметње хода
 Поремећај контроле мокрења и столице
 Неприлично понашање у друштву
 Немогућност кретања и везаност за инвалидска колица или кревет

ШТА ИЗАЗИВА АЛЦХАЈМЕРОВУ БОЛЕСТ?
У садашњем тренутку узрок АБ није познат. Међутим, зна се шта је не изазива. АБ
није узрокована:
 Задебљањем артерија
 Превеликом или премалом употребом мозга
 Сексуално преносивим болестима
 Инфекцијом
 Старошћу; она није део нормалног процеса старења
 Изложеношћу алуминијуму или другим металима
ЗАШТО ЈЕ ВАЖНА ДИЈАГНОЗА?
Рана дијагноза АБ помаже да особа која се стара о болеснику буде спремнија да се
носи са болешћу и да зна шта да очекује у даљем току болести. Дијагноза је први корак
у планирању будућности.
Не постоји једноставан тест за утврђивање дијагнозе. Дијагноза АБ се поставља
пажљивим узимањем података о сметњама оболеле особе које дају блиски рођаци или
пријатељи као и испитивањем болесниковог телесног и менталног стања. Важно је да
се искључе друге болести које могу да доведу до губитка памћења.
Дијагноза АБ може дефинитивно да се потврди тек испитивањем мозга после смрти.

ДА ЛИ ПОСТОЈИ ЛЕЧЕЊЕ?
Не. У овом тренутку нема ефикасног лечења АБ. Међутим, може много да се учини
за особе са АБ као и да се олакша вама који их негујете. Питајте свога лекара,
социјалног радника или другог здравственог радника да вам пружи више информација.
Сада постоје лекови за особе са благом до умереном АБ. Ови лекови не могу да
излече али могу да помогну неким људима за неке од симптома болести. Особе које
негују болеснике треба да ступе у везу са најближим Друштвом за АБ или лекарем како
би се боље информисали.

ВАСКУЛНА ДЕМЕНЦИЈА
АБ је најчешћи узрок деменције. Такође је честа васкулна деменција која настаје
када је снабдевање крвљу појединих области мозга недовољно и ћелије у овим
деловима умиру.
УЗРОК
Више можданих удара (инфаркта, шлогова) може да буде изазвано повишеним
крвним притиском што доводи или до прскања крвних судова у мозгу или се крв
згрушава и доводи до зачепљења крвних судова тако да крв не може даље да протиче и
да исхрани мозак.

ДРУГИ УЗРОЦИ ДЕМЕНЦИЈЕ
Постоје и други ређи узроци деменције, као што су деменција са Левијевим телима,
фронто-темпоралне деменције (трећа и четврта по учесталости) као и Паркинсонова
болест, Хантингтонова болест, разна запаљења мозга, Кројцфелд-Јакобова болест,
нормотензивни хидроцефалус, неки тумори и тако даље. За информације контактирајте
Друштво за Алцхајмерову болест у вашој земљи или Међународно удружење за
Алцхајмерову болест (адреса на последњој страни).

ЖИВОТ СА ОСОБОМ ОБОЛЕЛОМ ОД АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ И
БРИГА О ЊОЈ
Нега болесника може некад да буде врло тешка. Међутим, постоје начини да се реше
овакве ситуације. У овој брошури су дати неки савети који су помогли другим особама
које су неговале оболеле од деменције.

НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА СТЕ ВИ ВАЖНИ
Ви сте важни сами себи. Ви сте и важна особа у животу особе са АБ. Без вас би
оболела особа била изгубљена. Ово је још један разлог зашто је од суштинске важности
да бринете о себи.(Vlado pročitaj ovo pa će ti biti sve jasno).

Inače jutros se umalo nisam :bljak:.Deda se do grla uneredio.Jedva sam ga oprala i presvukla.Još uvek osećam miris u nozdrvama.Ne znam u kakvom stanju ću ga zateći posle podne!:sad2:

Daco ne znam sta da ti kazem na ovoj iscrpnoj informaciji:zag:
Do sada se sve nesto iznosilo u nekim crticama ili nejasno barem za mene...
I dok sam citala kako pocinje da se razaznaje shvatila sam da je moja mama imala dosta stresova u zivotu i da je vecito bila nesto depresivna:(
A onda sam sagledala sebe i svoj zivot i :eek:
Pa ja se vec godinama lecim od depresije:besna:
Jos koliko sutra zakazujem pregled kod mojeg lekara:think:
Samo bi mi jos to trebalo...:mrgreen:
Zao mi je tebe a i deke kojeg je verovatno sramota:sad2:
Da li svi prolaze kroz tu fazu kao deka:roll:
Koliko pitanja imam a nikako da ih postavim kako treba da bi me razumeli:(:huh:

Pade mi onaj fazon na pamet kada su Muju priveli zbog sverca(valjda)pa poceli da ga mlate da prizna...Posle par dana provire u celiju da vide sta Mujo radi... A on udara glavom u zid i vice --- Set se Mujo Bog te j*** ubice te:udriglavu:

Ja baš i na znam puno pošto je baku preuzela tetka pa sam dolazila samo u posjete.Odnosno znam samo početak.Uglavnom moja baka je završila u bolnici i tamo umrla,a s Alcmajherom je progurala 10 godina.Nda deda je govorio da će ga ona u grob stjerat i ispade tako.

Pade mi onaj fazon na pamet kada su Muju priveli zbog sverca(valjda)pa poceli da ga mlate da prizna...Posle par dana provire u celiju da vide sta Mujo radi... A on udara glavom u zid i vice --- Set se Mujo Bog te j*** ubice te:udriglavu:[/QUOTE]

E,i pored sve moje muke baš si me nasmejala !:zcepanje::rotf:

I dok sam citala kako pocinje da se razaznaje shvatila sam da je moja mama imala dosta stresova u zivotu i da je vecito bila nesto depresivna:(

Pade mi onaj fazon na pamet kada su Muju priveli zbog sverca(valjda)pa poceli da ga mlate da prizna...Posle par dana provire u celiju da vide sta Mujo radi... A on udara glavom u zid i vice --- Set se Mujo Bog te j*** ubice te:udriglavu:

Flory, ne bi trebalo da se opterećuješ takvim sumnjama.Svakako će ti dobro doći saveti lekara.Ipak su oni najmerodavniji za sve odgovore.
Ako ima ovu bolest,ne mora da znači da će od nje umreti.Moguć uzrok je upala pluća,embolija,dijabetes.
Deka je bio fizički zdrava osoba.Ovo što se sada dešava je otkazivanje organa zbog umiranja moždanih ćelija.Da je strašno,strašno je.Meni je ovo prva osoba o kojoj brinem kao negovateljica.Teško podnosim njegove poslednje dane.Trudim se maksimalno da ne utiče ovo stanje na mene,ali NE IDE,jednostavno ne ide.Gledam ga kako se suši,sav mi se nekako smanjio, zgrčio,dođem kući,ta slika mi je uvek u glavi,ne mogu zalogaj da stavim u usta.:sad2:Izvinite zbog moga tugovanja.
Da nemam vas,ne znam šta bi!!!:sad2: Nemam kome da se izjadam.:rida:

Poslednja izmena:
Daco moja naj bolja drugarica radi na koronarnom odelenju...
Dugo joj je trebalo da se navikne na umiranja ljudi oko nje...
Tako bar kaze ali je ovih dana posle28 god.staza najzad dobila da radi na salteru ..
Kaze ne moze vise --- Previse je to za nju...
Moras da se postavis profesionalno jer ti nije rod...
Znam da ti nije sve jedno ali vodi racuna o sebi tek treba da radis ali i da sacuvas zivca za svoju porodicu.
Cuvaj se :heart:...deka je svoje proziveo
:zag::zpozdrav:

Flory,ovo pitaj svoju sestru med.radnika .Danas sam saznala odgovor na tvoje pitanje.:sad2:Ne bih o tome na forumu.

Svaka vama cast.,ja sam povremeno pomagala svekrvi dok je dvorila svoju majku..i bilo mi je strasno zao obe. Nisam znala kome je gore: babi ili svekrvi! Samo se nadam da se moja svekrva nece tako muciti kad ostari,a ni ja.
Nadam se da cu imati brzu smrt..

Vec duze vreme imam problem sa ocem koji nikako ne moze da prihvati maminu bolest...Pri tom je jako ljubomoran na paznju koju posvecujem njoj...
Posvadjao se sa mamom tako da vise ne komuniciraju...jer nije mogao da joj objasni da nije Bozic nego Sveti Nikola...Inije joj dao da vecera ribu jer je to za sutra:zroll:
Sada je poceo da se svadja sa svima i uleteo je u neku paranoju da ga na placu svi podkradaju...Zvao me komsija da malo porazgovaram sa njim....Ali kako kada je on toliko otisao daleko da je otisao u sup i podneo krivicnu prijavu...Znam da je do nekle u pravu ali poceo je da preteruje...Jos pri tom hoce da trazi dozvolu za oruzje:zroll:
Pri tom ne cuje,invalid je (nema prste na desnoj nozi)i star je...Odjednom je nesto otupeo ...Moras da mu crtas da bi mu nesto objasnio...
A bio je dominantan i tvrdoglav covek....A tek sadaz:mrgreen:
Sta im je odjednom....Sta sa njim - koji mu je djavoz:mrgreen:

Back