Gotika
Ističe se
- Poruka
- 2.476
Konačno deda je dobio rešenje za tuđu negu i pomoć i ona iznosi oko 13.400,00 din.Biće mu plaćeno od datuma kada je podnet zahtev.![]()
Dobra vest, opet koliko toliko..ako se može reći.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Konačno deda je dobio rešenje za tuđu negu i pomoć i ona iznosi oko 13.400,00 din.Biće mu plaćeno od datuma kada je podnet zahtev.![]()
Zahtev je podnet 12.03.2010.Dedu smo nosili na komisiju 27.05 i evo rezultata.Možda će u Bgd-u procedura ići malo brže. Za participaciju ne znam.Uostalom videćemo.Koliko je proslo od kada ste podneli zahtev.
Bolje ista nego nista .Bar da se pokriju troskovi lekova.
A cula sam da su posle tog resenja oslobodjeni svih participacija.
Bravo za dedu![]()
Zahtev je podnet 12.03.2010.Dedu smo nosili na komisiju 27.05 i evo rezultata.Možda će u Bgd-u procedura ići malo brže. Za participaciju ne znam.Uostalom videćemo.
Hvala ti Goti za ove dragocene informacijeImaće besplatno skoro sve medicinske usluge, na knjižici će pisati. ...tuđa nega.. i mislim šifra 511, ne mogu sada da proveravam, ali to je to....uglavnom dobiće deka i za zadnjih nekoliko meseci od 12.03 pa do kraja juna..koliko vidim..veću sumu novca, zbirno za te mesece i onda kreće redovna naknada..samo da bude lakše, a biće.
Florena,nasao je juce svoj novcanik!!!Sakrio ga je ispod onog tapacirunga od stolice!Ni na kraj pameti mi ne bi bilo tu da trazim!Iznenadjuje me i nerazumljiv nacin funkcionisanja njegovog mozga!Neke proste stvari ne razume,a ipak je smislio da novcanik treba sakriti!
![]()
Да није тужноFlorena,nasao je juce svoj novcanik!!!Sakrio ga je ispod onog tapacirunga od stolice!Ni na kraj pameti mi ne bi bilo tu da trazim!Iznenadjuje me i nerazumljiv nacin funkcionisanja njegovog mozga!Neke proste stvari ne razume,a ipak je smislio da novcanik treba sakriti!
![]()
Ne mislim da je Dacaada mislila išta drugo osim da kaže da članovi porodice koji nisu prepoznali bolest u samom početku ne treba da imaju osećaj krivice, ali je sve to rečeno krajnje nesrećno. Deo rečenice u kom kaže da osoba koja ima duševnih problema nije svesna da je bolesna i ne prihvata tu činjenicu nikako se ne može odnositi na demenciju i ona bi kao neko ko namerava da neguje bolesnika sa Alchajmerovom demenciju to bi morala da zna. Ako je baš mrzi da gugla, ovo je citat iz stručnog članka o demenciji, koji je objavio profesor neurologije na Medicinskom fakultetu.
„Definicija: Demencija je sindrom globalnog i progresivnog oštecenja stecenih kognitivnih sposobnosti,
prouzrocen organskom bolešcu središnjeg živcanog sustava, pri ocuvanoj svijesti, u kojem su posebno
oštecene sposobnosti pamcenja, ucenja, apstraktnog mišljenja, orijentacije i poimanja vidno-prostornih
odnosa.
Samo naziv demencija dolazi od latinskog dementia, što u doslovnom prijevodu znaci “bezumnost,
ludilo”. Taj je termin – demencija – prvi uporabio Celsus oko 10-e godine n.e., no vrlo vjerovatno u drugom
kontekstu. Prema rasploživom opisu klinicke slike, radilo se o maniji.
Tablica 1. Moguci uzroci demencije
Degenerativne bolesti SŽS-a
Demencija Alzheimerovog tipa (DAT)
Frontotemporalna demencija (ukljucujuci Pickovu bolest)
«Lewy body» demencija
Parkinsonova bolest s demencijom
Progresivna supranuklearna paraliza
Olivopontocerebelarna atrofija
Huntigtonova bolest
Cerebrovaskularne bolesti
Multi-infarktna demencija
Binswangerova bolest (“leukoarioza”)
Lakunarna demencija (“status lacunaris cerebri”)
Vaskulitis
Oštecenja mozga
Poslijetraumatska demencija
Dementia pugilistica (“punch-drunk”)
Produljena anoksija
Trovanje ugljicnim monoksidom
Posljedice upalnih i zaraznih bolesti
AIDS-demencija kompleks
Creutzfeld-Jacobova bolest i njene varijante (prionske bolesti)
Neurolues
Kronicni meningitis
Encefalitisi
Toksicni uzroci
Alkohol
Organska otapala
Intrakranijska ekspanzija
Primarni ili metatstatski intrakranijski tumori
Kronicni subduralni hematom
Metabolicki i endokrinološki uzroci
Hipotiroidizam (miksedem)
Hepaticna encefalopatija
Hiper/hipokalcemija
Hipoglikemija
Manjak tiamina ili vitamina B12
Ostalo
Normotenzivni hidrocefalus
Sarkoidoza mozga
Sistemni lupus eritematodes“
Pa sad, ako 35 odsto starije populacije može da bude duševno obolelo, onda dobro.
Moj savet ti je-bar sam ja tako sebi organizovala da je non-stopposmatram iz prikrajka.Florena,nasao je juce svoj novcanik!!!Sakrio ga je ispod onog tapacirunga od stolice!Ni na kraj pameti mi ne bi bilo tu da trazim!Iznenadjuje me i nerazumljiv nacin funkcionisanja njegovog mozga!Neke proste stvari ne razume,a ipak je smislio da novcanik treba sakriti!
![]()