Demencija

Florenin tata nikako ne prihvata činjenicu da je mama teško bolesna,možda je hteo da je odobrovolji i malo okuraži da nešto uradi sama, a draga nam Florena po mom utisku nasela.Dom jeste najbolje rešenje,ali su i predrasude ogromne ,A da ne govorimo koliko to košta ,i nisu nam domovi specijalizovani za ovakve slučajeve.Valjda će tata shvatiti posle ove situacije da ne treba da se meša i ako je imao najbolje namere.

Za dom terba imati para:eek:
Sto se da videti iz prilozenih postova:rtfm:
Ali nisi primetio da imam veliki problem sa tatom koji to ne dozvoljava.
I bolnica je za njega strasna :dash:
A trbalo bi da je negde smestimo ne bi li joj odredili dobru terapiju.
Ovako idemo na mesec dana pa kako joj bude:sad2:

Mojoj deci sam rekla da ni jednog trenutka ne razmisljaju :zper:
Nego kad ja dodjem na red pravac dom:zag:
Ne razumem otkuda takav tabu kod nasih matoraca:think:
Mada i kad bi hteli ne bih imala para ni za jednog a ne za oboje:heart:
:bye:

Pa onda tata neka je cuva.

Stariji ljudi se tesko prilagodjavaju promenama, ni ja sama nisam za staracki dom,izuzev kad su ovakve stvari u pitanju. Ti ces da propadnes cuvajuci je, a njoj od toga nece nista da bude bolje.

Uostalonm, mozda je jos i rano razmisljati o tome, ali obicno je za staracki dom dovoljna neka prosecna penzija ako se ne varam.:idea:

Stariji ljudi se tesko prilagodjavaju promenama, ni ja sama nisam za staracki dom,izuzev kad su ovakve stvari u pitanju. Ti ces da propadnes cuvajuci je, a njoj od toga nece nista da bude bolje.

Uostalonm, mozda je jos i rano razmisljati o tome, ali obicno je za staracki dom dovoljna neka prosecna penzija ako se ne varam.:idea:

Moj tata nikada nije dao mami da radi:rumenko:
Tako da sada zivimo od njegove radnicke penzije koja je 20000
I od stana koji je meni napravio i to izdajemo 10000
Za njega bolest ne postoji bez temperature,kijavice,kaslja...???:roll:
Ali ima tako neke ispade.Kad god primi penziju ili kao nekada platu.
On je uvek kupovao nama cokoladu(i mami).:super:
Sada je mama dijabeticar i ne sme da jede cokoladu ali to njemu ne mozes da dokazes.
A njene radosti kad vidi cokoladu:dash:
A da je ostavim samu sa njim-ne mogu.
Sve vise razmisljam da i njemu fali nesto u glavi.
Najvise volim kad se ujutru pokupi i ode na plac.
Tamo ima svoje pcele i basticu pa ga nema ceo dan:klap:
A kad dodje vec je gotov dan pa ne moze mnogo stete da napravi:think:

Florenin tata nikako ne prihvata činjenicu da je mama teško bolesna,možda je hteo da je odobrovolji i malo okuraži da nešto uradi sama, a draga nam Florena po mom utisku nasela.Dom jeste najbolje rešenje,ali su i predrasude ogromne ,A da ne govorimo koliko to košta ,i nisu nam domovi specijalizovani za ovakve slučajeve.Valjda će tata shvatiti posle ove situacije da ne treba da se meša i ako je imao najbolje namere.
Tata je bio odusevljen sto je ustala iz kreveta:eek:
A tek sto je sama otisla na pijac.Njegov nacin razmisljanja je;
Samo vi pricate gluposti jel vidite da moze kad hoce:sad2:
Tek sad sam na...ala.:rtfm:

Prosečna cena za dom je negde oko 30000 din,ali nisam sigurna da je tolika prosečna penzija.Picololeone tvoje ideje su dobro namerne i ok.,ali su procedure oko smeštaja komplikovane i socijalni rad traži i zalog imovine i svašta nešto bolje da ne znaš,ali je jako lepo što donekle razumeš i hoćeš da daš savet nama koji imamo taj problem.:bye:

Moj tata nikada nije dao mami da radi:rumenko:
Tako da sada zivimo od njegove radnicke penzije koja je 20000
I od stana koji je meni napravio i to izdajemo 10000
Za njega bolest ne postoji bez temperature,kijavice,kaslja...???:roll:
Ali ima tako neke ispade.Kad god primi penziju ili kao nekada platu.
On je uvek kupovao nama cokoladu(i mami).:super:
Sada je mama dijabeticar i ne sme da jede cokoladu ali to njemu ne mozes da dokazes.
A njene radosti kad vidi cokoladu:dash:
A da je ostavim samu sa njim-ne mogu.
Sve vise razmisljam da i njemu fali nesto u glavi.
Najvise volim kad se ujutru pokupi i ode na plac.
Tamo ima svoje pcele i basticu pa ga nema ceo dan:klap:
A kad dodje vec je gotov dan pa ne moze mnogo stete da napravi:think:

Pa nije, nije ni on bas....najfleksibilniji.:confused::(

Neka zive tako, pusti ih , jedno vreme, pa posle ako se pogorsa, oboje u dom!

Jeste li tražili dodatak na tuđu negu?
Pokušajte ako niste, nije mnogo ali ipak je nešto. Moja mama sada prima 13.500 na negu i mislim da je za sve korisnike isto.

Idem sutra sa sestrom da se raspitam za proceduru:roll:
Sestra mi kaze da je prosle god bilo lakse za to.
Ali kad je mama trbala da ide zakljucala se u sobu:eek:
Nisam bila pored nje jer jedino meni veruje.:)
Uplasila se da je ne ostave negde:sad2:
Danas smo joj izmerili secer 17.3:eek:
Ako predje na insulin nema mi mrdanja od nje ni trenutka:dash:

:eek:a ja se ljutim na mog tatu sto ne pazi sta jede,jer ima 8.3
Mogu ja da vodim racuna :rumenko:
Ali noc je duga.Kad ustaje nemam pojma.
Samo ujutru vidim da je terorisala po kuhinji.:eek:
Uhvatila sam je jednom kako umace secer i hleb.
E tada kad JA nisam dobila batine.Jer sam reagovala uhvatila sam je na delu:rtfm:
A ona uooou ;:azdaja:
Ja sam gladna!!! Ne date mi ni hleba da jedem.:sad2:
Samo pipni da mi uzmes - probaj ako smes:eek:
Sada joj punim frizider SAMO kiselim mlekom.
Pa kad otvori nema nista drugo.Kuvam samo sto sme da jede:think:
Iz prodavnice donesem samo dan za dan sta mi treba:rtfm:
A kako je tako visok nemam pojma.
Mada mi sestra kaze da je to zato sto se ne krece.
A pije dosta lekova:dontunderstand:

Idem sutra sa sestrom da se raspitam za proceduru:roll:
Od sve papirologije najvažnije je da joj neki specijalista (psihijatar, neurolog... ne znam ko je nadležan za njeno stanje) ispiše sasvim jasno da nije u stanju da se brine sama o sebi. Tek sa tim ćete ići na komisiju koja će da je pita kojekakve gluposti i odluči da li baka stvarno ne može sama.

Od sve papirologije najvažnije je da joj neki specijalista (psihijatar, neurolog... ne znam ko je nadležan za njeno stanje) ispiše sasvim jasno da nije u stanju da se brine sama o sebi. Tek sa tim ćete ići na komisiju koja će da je pita kojekakve gluposti i odluči da li baka stvarno ne može sama.
Ma napisala doktorka nps.jos pre mesec dana ali ja nikako da nadjem vremena da odem.
Vise imam obaveza sada nego dok sam radila.:think:
Svi misle ne ides na posao pa si slobodna a onda te razvlace ko zvaku na sve strane:dash:
A ne znam ni kako ce ona reagovati.Jer kad vidi lekara toliko se trudi da pokaze sebe u lepom svetlu:whistling:Kao mala devojcica koja gleda da se dopadne svima.:eek:
Ma sta bude bice.:roll:
Sita sam vise tih komisija.Ja ne mogu da dobijem lekarsko za posao a invalidsku komisiju ne mogu da prodjem:besna:

Šta da ti kažem, stari su mnogo gori nego mala deca. Klincima objasniš, ako ne slušaju podvikneš i bude O.K., ali ovi su navikli da mogu sve samo zaboravljaju da nisu u stanju, pa mi moramo da dežuramo 24 sata.
Što se tiče komisija i prenemaganja - i to sam prošla. Kad smo išli prvi put doktorka je pita da li može normalno ujutru da ustane i spremi se a ona kaže DA (iako ne zna ni koje je doba, i stalno je u pidžami u krevetu), pita je da li pazi na ishranu a ona kaže "aaaa, mi sve na masti kuvamo" iako sam joj već 2 godine kuvala samo ja, a u mojoj kući masti ni nema. I naravno odbili su nas.
Sledeći put kad smo bili kod neurologa napravila je haos po čekaonici, htela je da malo prilegne a tamo su stolice sa rukohvatom i nije imala gde pa je počela da lupa glavom o zid i pokazala kakva je, i tako smo najzad dobili realnu dijagnozu pa i dodatak.

E toga se bojim kad se bude pojavila na komisiji:rumenko:
Jer kad je vodim kod lekara sva je ono samo sto ne poleti.
Njen lekar je zna i zna kako sa njom da prica .Ali ova nova doktorka nps prosli put me je samo gledala ko sta klimam i odmahujem glavom.:eek:
Poslednji put kad smo bili odmah joj je promenila terapiju
.Da se ne ponavljam obukla se kao kreten i jos se zalila doktorki kako ima neke stvari koje nisu njene a pun ih je ormar.Kako ce se ponasati na komisiji..????

E toga se bojim kad se bude pojavila na komisiji:rumenko:
Jer kad je vodim kod lekara sva je ono samo sto ne poleti.
Njen lekar je zna i zna kako sa njom da prica .Ali ova nova doktorka nps prosli put me je samo gledala ko sta klimam i odmahujem glavom.:eek:
Poslednji put kad smo bili odmah joj je promenila terapiju
.Da se ne ponavljam obukla se kao kreten i jos se zalila doktorki kako ima neke stvari koje nisu njene a pun ih je ormar.Kako ce se ponasati na komisiji..????

Ako mama ima dijagnozu demencija, to pokazati komisiji. Moja mama ima tuđu negu i pomoć, ona je to dobila zbog teškog hoda i drugih združenih bolesti na predlog neurologa koji joj je radio nekakav MG donjih ekstremiteta. Koloko se ja sećam, mora da postoji predlog nekog lekara. Recimo,neuropsihijatar njegov predlog, endokrinolog takođe njegov predlog (jer kao dijabetičar vremenom motorika slabi, a i sama kažešda je bole noge i da joj je slaba cirkulacija). Međutim nalaz neuropsihijatra dobro upućenog i dobrog dijagnostičara bi trebalo da bude ubedljivo najači argument. Po nekom pravilu oni odbijaju jednom ili dva puta pa se kasnije dobije. Ti ne moraš ništa da govoriš sem svojih iskustava, a može isestra da pođe sa tobom i da na stručan način objasni situaciju. Ovo kao nešto ukratko ako se setim još nečeg javljam.:super:

Goti hvala:heart:
Danas smo ja i sestra o tome pricale.O njenom ponasanju kad vidi lekara.
Nekad je sama isla i kad je trebalo i kad nije.A sada ih se boji ko da su djavoli:zcepanje:
Do komisije moracu da cutim jer nece hteti da ide:whistling:
A kad stignemo tamo moracu dajoj kazem da nece dobiti vise lekove:zper:
I da mora da udje:rumenko:Ako ne udje da tata nece finansirati vise lekove.
A na to je slaba.Kad joj on nesto ne da ponasa se kao dete:roll:

Nekad je sama isla i kad je trebalo i kad nije.A sada ih se boji ko da su djavoli:zcepanje:

Moraš dobro da se organizuješ, proći će i taj dan kao i svaki drugi.A da ti je frka od majke to mi je poznato.Uzgred, u mom gradu, u komisiji je bio i prvi i drugi put, socijalni radnik, a ne lekar ili ono 3 lekara.To mi je bilo čudno, ali ipak je dobila tu tuđu pomoć.Ja to onako čisto informativno.Mada mislim da je bolje da su lekari u komisiji.:)

Jel ima ona skrbnika? Trebala bi.

Danas nije bio moj dan:sad2:
Takve mi je scene pravila da je u jednom momentu posla da me udari:eek:
Znam da sutra nece imati pojma ali da tata nije bio tu ....
Tako me izbaci iz takta da ne mogu da se smirim:besna:

Danas nije bio moj dan:sad2:
Takve mi je scene pravila da je u jednom momentu posla da me udari:eek:
Znam da sutra nece imati pojma ali da tata nije bio tu ....
Tako me izbaci iz takta da ne mogu da se smirim:besna:

Ako je bilo u kući i niko nije video, pa i nije neka sramota, al' kad te zvekne u KBC(bolnica kod nas),pred 300 ljudi, e to je težak blam i to se meni desilo,al' prživeh.Da li bre postoje neki lekovi da im agresija malo splasne,mene to živo zanima?Skoro sam razgovarala sa jednom gerijatriskom sestrom i reče mi, da iz njenog iskustva ponekad treba podviknuti i biti strog i dosledan, a moja majka je neumoljiva, i ja moram da popustim. Moja majka je pametnica svačiju bolnu tačku zna, a njene reči ubijaju, mrtvog čoveka bi iz groba bacila u histeriju. Ajde pa da te bes prođe i ako znam naićiće opet.:aha:

Još kako vredi podviknuti. :mafijas:
Meni je jednom toliko digla tenziju da sam na sav glas vrištala šta god mi je palo na pamet. Od tada neke stvari ne spominje (recimo kako neće da živi kod nas nego u svojoj kući, ili da treba da kupimo sopstvenu kuću).
A od mog muža cvika kao dete, on sa njom provodi malo vremena pa nije sigurna koliko će on bezobrazluka trpeti. Čim pretera on joj odbrusi, pa kad ja nisam kod kuće baba je fina kao bubica. :andjeo::flert:

Ako je bilo u kući i niko nije video, pa i nije neka sramota, al' kad te zvekne u KBC(bolnica kod nas),pred 300 ljudi, e to je težak blam i to se meni desilo,al' prživeh.Da li bre postoje neki lekovi da im agresija malo splasne,mene to živo zanima?Skoro sam razgovarala sa jednom gerijatriskom sestrom i reče mi, da iz njenog iskustva ponekad treba podviknuti i biti strog i dosledan, a moja majka je neumoljiva, i ja moram da popustim. Moja majka je pametnica svačiju bolnu tačku zna, a njene reči ubijaju, mrtvog čoveka bi iz groba bacila u histeriju. Ajde pa da te bes prođe i ako znam naićiće opet.:aha:

E tu si u pravu kako to ne zaborave:eek:
Svaciju bolnu tacku zna i stalno bocka.Ne moze niko da prodje bez toga:roll:
Ja sam resila da joj ne popustam vise i da ja preuzmem dominaciju:rtfm:
Kad sam stala ispred nje i rekla :"ajde udari me"stala je i pogubila se jer nije to ocekivala.
A jos tata bio tu i kad je on reagovao odmah je pocela da njanjavi:eek:
Danas je druga prica:zper:
Pere sudove non stop.Odmah jutros ustala i obukla se:zcepanje:
Vidim da joj nije dobro ali cuti i nutka kafu(mada je posolila)ali nije vazno.
Zna da je zbog necega kriva ali ne moze da se seti.
Ja skuvala rucak- ona postavila:zper:Ali ...pita da li mi se svidja kako mama kuva:eek:

Još kako vredi podviknuti. :mafijas:
Meni je jednom toliko digla tenziju da sam na sav glas vrištala šta god mi je palo na pamet. Od tada neke stvari ne spominje (recimo kako neće da živi kod nas nego u svojoj kući, ili da treba da kupimo sopstvenu kuću).
A od mog muža cvika kao dete, on sa njom provodi malo vremena pa nije sigurna koliko će on bezobrazluka trpeti. Čim pretera on joj odbrusi, pa kad ja nisam kod kuće baba je fina kao bubica. :andjeo::flert:
Dok nisam dosla kod njih da zivim bojala se mene:eek:
Ali kako sam tu svaki dan ...:sad2:
Pocela je malo po malo da dominira i da zanoveta.
Od juce je drugacija.I ne dam vise da me gazi ko kako hoce.
Meni je bilo zao .Pa ja fina svaka zelja joj ispunjena:rtfm:
Sto ja bolja ona je gora.Neko rece da se ponasaju kao mala deca:dash:
E kad je tako onda cu se i ponasati kao prema detetu.
Ne moze sve kako ona hoce .:rumenko:

Verovatno da nekada moramo jasnije da iznesemo stvari, jer ono neke stvari itekako razumeju.Naravno zavisi o kokoj fazi bolesti se radi. Kada se kaže blaga dmencija ,ne znači da su i takvi slučajevi laki ili blagi.Čarobna formula ne postoji.Ponekad trebamo raditi više na sebi i zbog njih samih.

Back