Demencija

Ma ne pojavljuju se:eek:
Dodju jednom u mesec dana.
Jedino tata koji ode ujutu a vrati se tek uvece.
Onog momenta kad se pojavi ja tada gledam da zapalim.
Ona ne spava do 2-3 ujutru.Ali zato odvali do 12.
I ako pije neke lekove za spavanje???
To mi je ovih dana odgovaralo jer sam morala da cuvam unuku.:zag:
Koja mi je baterija za punjenje:heart:
Kod nje sam u 8 cuvam je do 11i30
Uspavam nju pa trcim kuci.Ali sutra polazi ponovo u vrtic .
Nadam se da ce biti ok.
Ma vidis sve sam isplanirala da se samo malo odmorim:besna:

Draga Florena na tebi je da ih upregnesh u njegu sa rasporedom i u takvim situacijama (iako sam zadobila osjecaj da nisi takav tip) najprije se lupi shakom o stolic sa uzvikom "dosta vise"

:heart:

Da, potrebno je ponekad imati odmenu. Zapravo, to je neophodno. Iako tvoja sestra s mamom nije u najboljim odnosima. Pokušaj da se dogovoriš sa njom da dodje makar na dva-tri sata u danima kada ne radi, jer je i njoj majka, a ti sama to ne možeš. I fiksirajte vreme, jer ćeš tako moži nešto da planiraš. Uostalom, ona ne mora da sedi uz nju, ali da bude u kući ako pritreba. Majci, naravno, nema potrebe ništa da govoriš. I otac bi mogao da uskoči u odredjeno vreme i s odredjenim obavezama.
Ako ti inače ne odgovara vreme kada mama ide na spavanje, postoji lek za uvodjenje u san. Na to sam u stvari i mislila kada govorim o leku za spavanje. Nama ga je propisao njen psihijatar, a znam da se koristi i u domovima kod osoba koje imaju taj poremecaj zaspivanja.

I još nešto. Svim snagama pokušavala sam da održim život što sličniji onom koji sam imala pre njene bolesti. Nisam u potpunosti uspela u tome, ali veliki broj nekadašnjih prijateljstava uspela sam da očuvam. Sve moje bliske drugarice znale su šta mi se sa mamom dešava. Samo veoma malom broju njih bila je neprihvatljiva moja odluka da ne ide u dom. Sa njima se vidjam kad mogu, izvan kuće. Ostale dolaze kod nas i sve faze njene bolesti za njih su normalne. To mi mnogo znači.
Drugari moga deteta dolaze svakodnevno. On od početka zna da svim novim ljudima koji dolaze kod njega treba da kaže da živi sa teško bolesnom bakom, da ne bi bilo neprijatnih iznenadjenja. Uglavnom se i ne obaziru na nju, ali bilo je i situacija kada su je „čuvali“. Naravno, tako što su sedeli za kompom i igrali igrice, a ona bila u istoj sobi. Iako sam uvek strepela, nikada nije bilo neprijatnih iznenadjenja. I uvek sam ga nagradila nekom kintom za takvu uslugu, jer nije njegov posao da čuva baku.
Da nisam koliko-toliko očuvala privid normalnog života, mislim da bi odlepila, jer je ona već veoma dugo bolesna.

Zaista jedan čovek ne može baš sam da čuva takvu osobu. Ja nemam brata ni sestru, njeni su pomrli, pa kad moram recimo kod lekara gledam da to bude po podne, kad je suprug kod kuće. Ako moram ujutru, onda zamolim svekrvu (žive sprat ispod nas) da je povremeno pogleda. Sada se spremam za ležanje u bolnici i organizovaću da je svekrva pazi pre podne, suprug posle, a moja prijateljica da dođe da je kupa. Ustvari, njoj i ne treba nešto posebno, ionako stalno visi u svojoj sobi, ali kada zna da negde idem onda se boji. Neće da bude sama.

Pokusala sam na sve nacine da ih privolim .Ali ne ide.:sad2:
Sestra vecito ima neke seminare ili predavanja.
A bratu ne pada na pamet jer sa njom ne razgovara vec 4 god.
Jedna cera mi je udata i radi ima dete od 3 god.
Mala ima zdravstvenih problema pa nije isla u vrtic do juce.
.A druga je u inostranstvu kod decka.
Doci ce za koji dan,ali tada mora da spremi ispite
.Ostala joj je jos ova god na tom drugom faksu.
A i boji se da ostane nasamo sa njom:rumenko:
Jedino ko mi otvara vrata je moj bratanac koji ima 20 god.
Ali je vrlo neprijatan sa mamom.:besna:
Znam da ga ona provocira i proziva .Vrlo je neprijatna sa njim.
Boze sta mu sve ne kaze jer je ljubomorna a on je vezan za mene:dash:
Tako da mi nekad bude lakse i da ne dodje.
E tata kad dodje onda ih ostavim pa nek se svdjaju do mile volje.
On pola od toga ne cuje jer je gluv ko top.
Tad pobegnem negde na kafu:manikir:Ili u setnju tek da napravim krug.
Hvala na savetima:zag::heart:
U ponedeljak je vodim na kontrolu kod nps.jer ovo sto joj je dala za spavanje ne deluje.

Zaista jedan čovek ne može baš sam da čuva takvu osobu. Ja nemam brata ni sestru, njeni su pomrli, pa kad moram recimo kod lekara gledam da to bude po podne, kad je suprug kod kuće. Ako moram ujutru, onda zamolim svekrvu (žive sprat ispod nas) da je povremeno pogleda. Sada se spremam za ležanje u bolnici i organizovaću da je svekrva pazi pre podne, suprug posle, a moja prijateljica da dođe da je kupa. Ustvari, njoj i ne treba nešto posebno, ionako stalno visi u svojoj sobi, ali kada zna da negde idem onda se boji. Neće da bude sama.
Da je srece da je moj suprug sa mnom bilo bi mi lakse .
Ovako on vodi svoj zivot posle 30 god. A ja se vratila kod mojih.
Bilo je ranije drugacije .Namirim mamu on dodje po mene pa sam bar nocu bila mirna.
Ovako sam mobilna 24h.:histericna:

Treba svuda stići i uteći i na pravom mestu se naći,ti si izgleda tako morala i mogla oduvek ,pa tvoji najbliži misle da uvek moraš i možeš tako.Tačno znam kako je kada neko ne želi da pomogne,hajde da ne budem surova možda i nisu u stanju da pomognu.Neko je slabiji, neko jači ,a nekoga pa baš i briga mnogo.Uopšte nisam u stanju da dam neki savet osim da savršeno razumem Lorena ,ako je to od neke pomoći.

Kajo ,želim ti da se što brže oporaviš i ozdraviš.:bye:

Treba svuda stići i uteći i na pravom mestu se naći,ti si izgleda tako morala i mogla oduvek ,pa tvoji najbliži misle da uvek moraš i možeš tako.Tačno znam kako je kada neko ne želi da pomogne,hajde da ne budem surova možda i nisu u stanju da pomognu.Neko je slabiji, neko jači ,a nekoga pa baš i briga mnogo.Uopšte nisam u stanju da dam neki savet osim da savršeno razumem Lorena ,ako je to od neke pomoći.
Dovoljno je sto me razumes:heart:
Ja sam naj starija i od mene se uvek ocekivalo sve :dontunderstand:
Razmisljam koliko su se promenili od kad sam dosla:eek:
Kao da sam mala pa poceli i sa grdnjom i tipa nemoj sada da dobijes batine(mama).
E posto su preterali :roll:kad sam pokazala zube ponovo su se smirili.
Poceli sebi da daju za pravo kad cu da izadjem,kad se vracam ,s kim izlazim,kod koga cu na kafu i td...Kad sam malo podviknula odmah joj je lose ,moli da ne idem i tako to.
Zato mi je i skembala pasos:dash:
Znam dajoj nije dobro ali 24 sata sa njom a posle i sa tatom sa kojim se dovikujem.
Ne mogu.:sad2:Izadjem 2-3 puta nedeljno i to tu u kraju i panika:bye:

Dobra si ti, Florena. Samo plivaj. Nauči da ne slušaš i ne primaš k srcu njene reči. Videćeš, kad to u sebi prihvatiš, a savest ti je mirna jer za nju činiš sve što se može, postaćeš nekako smirenija i jača. Jeste sve ovo što nam se dogadja jako teško, ali uz njih čovek nauči mnoge stvari koje su važne u životu, odvajanje bitnog od nebitnog, značaj nežnosti i lepe reči upućene bližnjem, kako sačuvati mir u teškom trenutku. Istina, sve dok su povremeno jasne svesti i besni to je prilično teško, ali kako vreme prolazi.... I čuvaj svoje ventile.
Ja još uvek ponekad razmišljam kako bih rado zapalila od svega ovoga, ali iskreno, mnogo su mi komplikovaniji ostali članovi porodice od nje. Ona je tako krhka i nemoćna i tako je tužno što joj je život namesti ovu priču. Ovo pišem samo da bi videla kako se tvoja osećanja prema svemu menjaju, od osećaja teskobe, povremene ljutnje, do potpune pomirenosti.
Srećno, Kajo.

Dobra si ti, Florena. Samo plivaj. Nauči da ne slušaš i ne primaš k srcu njene reči. Videćeš, kad to u sebi prihvatiš, a savest ti je mirna jer za nju činiš sve što se može, postaćeš nekako smirenija i jača. Jeste sve ovo što nam se dogadja jako teško, ali uz njih čovek nauči mnoge stvari koje su važne u životu, odvajanje bitnog od nebitnog, značaj nežnosti i lepe reči upućene bližnjem, kako sačuvati mir u teškom trenutku. Istina, sve dok su povremeno jasne svesti i besni to je prilično teško, ali kako vreme prolazi.... I čuvaj svoje ventile.
Ja još uvek ponekad razmišljam kako bih rado zapalila od svega ovoga, ali iskreno, mnogo su mi komplikovaniji ostali članovi porodice od nje. Ona je tako krhka i nemoćna i tako je tužno što joj je život namesti ovu priču. Ovo pišem samo da bi videla kako se tvoja osećanja prema svemu menjaju, od osećaja teskobe, povremene ljutnje, do potpune pomirenosti.
Srećno, Kajo.

Mnogo lepo pišeš i imaš moć da svaku misao lepo sročiš.Tvoji saveti su super i moram da primetim da u tvojom izlaganjima ima velike istine,ja sam počela da ih koristim,mada sam i pre osećala da treba tako postupati,ali nisam uvek imala snage.I sada je teško,ne mogu uvek da se kontrolišem ,ali da se treba sa nekim stvarima pomiriti ,treba.

Tu smo sve jer nas ista muka muči i dobro je ako možemo da pomognemo jedna drugoj. Starost i nemoć su svakako teške i onima koji ih neguju i onima kojima se to dogadja. Zapravo, red je obrnut.Na nekoj od prethodnih strana Gljiva je napisala odličan post o svemu što ta bolest znači i o svetu oko nas.
Moja situacija se razlikuje od vaših samo po tome što je moja mama duže u tome i što sam neke faze u kojima ste vi sada prošla. Nekih se gotovo i ne sećam. Razlika je i u tome što je moje dete moralo da raste u tome, pa sam i zbog njega morala da vidim kako da amortizujem stres, da bi i on mogao tako.
I inače, svaka stvar se može posmatrati sa više strana. Možete li da zamislite Floreninu majku koja mora da smisli način kako da je spreči da ode. Zar ona ne liči na devojčicu koja sakriva mamine cipele da ode na posao, premešta ih sa mesto na mesto dok i sama ne zaboravi gde ih je stavila, samo da je ne bi ostavila. Moj sin je tako jednom ubacio ključeve od stana u WC šolju i povukao vodu. Svakako ga nisam zbog toga umlatila jer je bio preplašen, što zbog toga što treba da idem, što zbog onoga što je uradio.

Davno davno mamin psihijatar mi je rekao da ova bolest znači vraćanje u nazad, u srednje godine, pa mladost, pa detnjstvo, sve dok ne postanu bebe i ne stignu do položaja fetusa... I psihički i fizički. Tada mi je izgledalo to nemogućim jer je bila i snažna i agresivna i i i .... Sada na žalost vidim da je to tako.

Davno davno mamin psihijatar mi je rekao da ova bolest znači vraćanje u nazad, u srednje godine, pa mladost, pa detnjstvo, sve dok ne postanu bebe i ne stignu do položaja fetusa... I psihički i fizički. Tada mi je izgledalo to nemogućim jer je bila i snažna i agresivna i i i .... Sada na žalost vidim da je to tako.
Joooj Margareta kako li si samo to pregurala i kako li ti je sada:eek:
Stavarno lepo pises sto rece Goti:heart:
Ali kad bi samo znala koliko me je strah tih faza:rumenko:
Stvarno ima trenutaka kad se ponasa ko neki devojcurak ali ja mislila da se ona zeza:eek:
Ali ima trenutaka kad mi izgleda malo bolje tj.da savrseno razume.
I ne shvatam zasto pamti samo lose stvari.
Zasto prisvaja tudji rad kao svoj kad na pr. nije prstom mrdnula.
Dosta je negativna i stalno trazi zrtvu za svadju.
A kad dodje noc onda potpuno nije svoja :sad2:
Trazi da spavam sa njom u sobi ,sto puta me nudi da jedem i tako u krug dok ne legne ili ja ne pobegnem u krevet i ugasim svetlo .Onda se ona mukica seta i ceprka neesto.
Ujutru kad ustanem ceka me pakao :think:
Sve sto moze izvadi ,rasturi,puna sudopera,vesa za pranje koliko hoces......
Kad to ona vileni kad ja stvarno legnem da spavam kad vidim da se ona uspavala.
Inace kad legnem da bi se ona smirila ja igram igrice na mobilnom tel.da ne vidi svetlo.
Jednostavno nema sanse da zaspim dok ona ne zaspe.
A ko koga tu folira e toje sad pitanje:zper:

Margareta ,ja se ubacih ,saveti i podrška koje si uputila Floreni i meni mnogo znače,jer je situacija sličn,.a nadam se i drugima.

Hej Goti svi smo mi u ovome zajedno :heart:
Cemu onda to:eek:
.Tu smo da pomognemo jadna drugoj:zag:
Ko god ima dobre savete,ideje tu je sa nama.
Pa mozda i nase muke nekome pomazu da malo vise obrati paznju na svoje najblize.
Da sam slusala sestru kad je govorila da sa mamom nesto nije u redu
i da bi trebalo da je vodimo do nps-a.Ja sam stitila mamu i verovala vise njoj.
Dok bolest nije uzela maha a sestra se odselila.
Zato ja ne krivim moju sestru :heart:
Videla je ona to na vreme ali ja nisam htela to da cujem:dash:

Hej Goti svi smo mi u ovome zajedno :heart:
Cemu onda to:eek:
.Tu smo da pomognemo jadna drugoj:zag:
Ko god ima dobre savete,ideje tu je sa nama.
Pa mozda i nase muke nekome pomazu da malo vise obrati paznju na svoje najblize.
Da sam slusala sestru kad je govorila da sa mamom nesto nije u redu
i da bi trebalo da je vodimo do nps-a.Ja sam stitila mamu i verovala vise njoj.
Dok bolest nije uzela maha a sestra se odselila.
Zato ja ne krivim moju sestru :heart:
Videla je ona to na vreme ali ja nisam htela to da cujem:dash:
Ma ne ,ja to onako bez veze,tebe nije bilo na forumu,a ja baš htela da nešto napišem,osetila sam potrebu.Neverovatno i dok su meni drugi govorili ,da sa mojom majkom nije baš sve kako treba ,ja sam uvek nju štitila ,čak se i raspravljala i sa lekarima i ocem i sa svima ,njena reč je za mene bila, ali stvarno zakon.Dok nisam osetila na svojoj koži ,i ne mogu kada se ocu požalim, da od njega zahtevam puno.Ali makar da je pozove,pita je nešto ,a on je njena rana teška.Toliko mi je ponekad žao,baš imam osećaj da joj je njegova ljubav i pažnja uvek falila.Ubeđena je oduvek i pre bolesti ,da sve žene ovoga sveta koje su udate su bolje prošle nego ona i to je strašno boli.Uvek je bila opsednuta brakom i drugim muževim ,i naravno svi su bolji nego njen.Znam da neke žene vole da pričaju o muževima na ovaj ili onaj način,ali nju specifično to što se nije slagala sa mojim ocem,bukvalno ubi,i od kako je on otišao od kuće ima tome 4 do 5 godina ona je baš i fizički ,a i mentlano pala.A nadam se da će naša iskustva i drugima pomoći.:lol:

Pa i ja pisem iz potrebe da se nekome izjadam:rumenko:
Moja je bila mene zeljna tako da ja nisam do sada iskusila na svojoj kozi.
Ali brat i sestra jesu i to zestoko.
Da smo znali da je bolesna mozda bi sve bilo drugacije.
Ali moj brat i dan danas ne prihvata tu cinjenicui ne zeli sa njom da prica.
A ona mnogo pati zbog toga i uopste se ne seca sta mu je sve rekla.
A to sto ga je oplela ni rodjena majka joj ne bi oprostila a ne sin:sad2:
Sada sam ja pored nje i ne zeli nikoga da vidi da sa mnom prica.
Danas me je terala da se pomirim sa muzem iako zna da on sada ima drugu zenu:eek:
A sutra ce pricati nesto drugo samo da me izbaci iz takta:dash:
Zna moje slabosti i vesto ih koristi.A da je pitas sta je doruckovala nema pojma:think:

To što se ne seća šta je danas jela je normalno.
Ali zato sigurno super pamti sve događaje iz mladosti?
Tako moj tata kad je bio šlogiran (4 godine!): dođu sestre iz Bačke da ga obiđu, a on se raspriča o nekom čiči koji ga je mnogo voleo kad je bio mali - a ove se jadne raspamete pa plaču, misle da se on tako priseća i prebira po svom životu a njemu je u stvari ostatak pamćenja potpuno oštećen. Posle ih ladno istera iz svoje sobe, kaže "ajde u kuhinju - šta ćete tu da mi pričate" a ove ne znaju šta da misle - kud nestade onaj tugaljivi brat...:eek:
Objašnjavao mi je lekar da njihov mozak još čuva podatke iz perioda kada je bio snažan a sve što se događalo bliže sadašnjosti se polako briše. Zato dobro pamte šta je bilo pre 30 godina a ne znaju da su danas popili lek pa ga traže po 10 puta.
Oslabila memorija, trebala bi im nadogradnja kao na kompu.:mrgreen:

To što se ne seća šta je danas jela je normalno.
Ali zato sigurno super pamti sve događaje iz mladosti?
Tako moj tata kad je bio šlogiran (4 godine!): dođu sestre iz Bačke da ga obiđu, a on se raspriča o nekom čiči koji ga je mnogo voleo kad je bio mali - a ove se jadne raspamete pa plaču, misle da se on tako priseća i prebira po svom životu a njemu je u stvari ostatak pamćenja potpuno oštećen. Posle ih ladno istera iz svoje sobe, kaže "ajde u kuhinju - šta ćete tu da mi pričate" a ove ne znaju šta da misle - kud nestade onaj tugaljivi brat...:eek:
Objašnjavao mi je lekar da njihov mozak još čuva podatke iz perioda kada je bio snažan a sve što se događalo bliže sadašnjosti se polako briše. Zato dobro pamte šta je bilo pre 30 godina a ne znaju da su danas popili lek pa ga traže po 10 puta.
Oslabila memorija, trebala bi im nadogradnja kao na kompu.:mrgreen:

To sam primetila i kod moje mame:eek:
Ali i to pamcenje iz mladosti vec ima neku iskrivljenu verziju.
Svuda sebe stavlja u prvi plan i dosta menja cinjenice:rtfm:
I samo prica price iz proslosti.Kao da ih uci na pamet.
Svakoga dana isto.I ako je ne slusam u stanju je da prica satima.
Ali "pamti" samo negativne stvari:besna:

Vodila sam je danas na kontrolu.
I doktorka joj je povecala terapiju.
Boze koliko se boji da je ne ostavim negde u neku bolnicu.
Danas nista od garderobe nije bilo njeno:eek:
Na kraju sam je odvela u nekoj otrcanoj trenerci i kosulji od ko zna kada:rumenko:
Samo je to htela da obuce to je poznavala a za ostalo je vikala cije su to krpe.
Kaze da smo to pokupili sa nekog pokojnika pa njoj doneli:rtfm:
A sve njeno JA joj kupovala:think:

Vodila sam je danas na kontrolu.
I doktorka joj je povecala terapiju.
Boze koliko se boji da je ne ostavim negde u neku bolnicu.
Danas nista od garderobe nije bilo njeno:eek:
Na kraju sam je odvela u nekoj otrcanoj trenerci i kosulji od ko zna kada:rumenko:
Samo je to htela da obuce to je poznavala a za ostalo je vikala cije su to krpe.
Kaze da smo to pokupili sa nekog pokojnika pa njoj doneli:rtfm:
A sve njeno JA joj kupovala:think:

Piši kako mama podnosi terapiju,mada je još rano i ako nam možeš reći šta joj je doktorka propisala .:lol:

Biser od juče:
Radim po kuhinji i čujem babu kako nešto gunđa. Odem kod nje, ona sedi na krevetu i pita gde sam do sad. Nešto zbrkano mrmlja i jedva sam razumela da me zove da se popnemo u zaprežna kola i vozimo pasulj kući :confused:.Kažem joj da je to sanjala, da već mnogo godina ne radi na njivi i da je sve O.K. Malo se smirila i pita:
- A gde treba da idem?
- Pa kuda si pošla? Možda u kupatilo?
- Ne, piškila sam.
- Ma GDE si piškila?!
- Tu!
I ladno mi pokaže baricu pored kreveta (na debelom tepisonu)...:dash:
Posle 15 minuta dolazi u dnevnu sobu, sasvim lepo priča ali neće da govori o onome šta je uradila, kao da ništa nije ni bilo.

Biser od juče:
Radim po kuhinji i čujem babu kako nešto gunđa. Odem kod nje, ona sedi na krevetu i pita gde sam do sad. Nešto zbrkano mrmlja i jedva sam razumela da me zove da se popnemo u zaprežna kola i vozimo pasulj kući :confused:.Kažem joj da je to sanjala, da već mnogo godina ne radi na njivi i da je sve O.K. Malo se smirila i pita:
- A gde treba da idem?
- Pa kuda si pošla? Možda u kupatilo?
- Ne, piškila sam.
- Ma GDE si piškila?!
- Tu!
I ladno mi pokaže baricu pored kreveta (na debelom tepisonu)...:dash:
Posle 15 minuta dolazi u dnevnu sobu, sasvim lepo priča ali neće da govori o onome šta je uradila, kao da ništa nije ni bilo.

uvedi redovan odlazak do toaleta, podsjeti je cesce puta mozda uspjesh da izbjegnesh "barice":)

Back