Demencija

Kanarinka potpuno si u pravu i sa razlogom se ljutis.Pustiti coveka u takvom stanju kuci,a ne obavestiti njegove negovatelje zaista nije u redu.I koja im je to glupa izjava,NE SARADJUJE...pa i da je tako,oni su obrazovani,ucili su psihologiju,imaju predmet u skoli"Nega Bolesnika" i treba da znaju kako da se ophode sa bolesnikom...sta bi bilo kad bi takvi pacijenti odbili da saradjuju,doktori i bolnice nam onda ne bi ni trebali! Imam utisak kao da su pacijente sa demencijom otpisali i ne trude se oko njih.To sam primetila kad je moja majka bila u bolnici.Ali sta cemo,zivimo u takvoj drzavi gde je sve ostalo mnogo,mnogo bitnije od zdravstva.Sam dokaz je to da sem Novog Sada nema ni jednog drzavnog centra za obolele od Alchajmerove bolesti..stvarno sramota.Dovijamo se na svakave nacine,raspitujemo,hvala Bogu imamo Florenu koja je otvorila ovu temu,pa nesto i saznamo i razmenjujemo iskustva.U sali imam obicaj da kazem da mogu da doktoriram ovu bolest i to zahvaljujuci internetu i Google..Hiljadu puta sam se pitala sta rade oni ne obrazovani koji ne znaju ni kako se kompjuter ukljucuje ili oni siromasni koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i za koje je komjuter pojam.Kanarinka ,ne vredi da se nerviras,moras da prihvatis da je to tako ....znam da njihov stav izaziva revolt,ali ne mozes tu nista promeniti. Tako nam je,kako nam je i nek nam je Bog u pomoc!!!

Osećam se glupo, kao neka babetina koja tura nos gde joj nije mesto i sve ona zna!
He ej Margareta:zper:
Svi smo ovde po malo babetine;)
Pa kako bi znali bilo sta o nasim mukama da se ne posavetujemo jedni sa drugima...
Ja kao laik kad su mi tresnuli insulin u ruke i rekli ovde izvrti na 26 obrisi alkoholo m i ubodi ...I to ti je to ...Ja sam tada bila u tolikoj panici -- Pa gde majku rodjenu da bodem..
A nisam znala ni kada,koliko pre jela sta posle....:eek:
Ovde sam dobila svaki odgovor...Ovde sam dobila svaku utehu i pomoc...
Ja sam inace depresivac koji je na lekovima...Posle svih ovih strahota i borbi ja sam naprotiv smanjila lekove i osecam se mnogo jace...
Kazu ljudi da ono sto vas ne ubije onda vas ojaca...
I u pravu su...Sada znam sta hocu i sta necu...
I ne dozvoljavam vise nikome da me povredi...
Sve ovo me je nekako nateralo da razmisljam na drugaciji nacin i da postavim prioritete:think:
Kanarinka moju majku su hteli da posalju kuci ...
A da ne pricam da smo je odveli u 13 i 30h a na odelenje je primljena tek oko 20h.
A za svo to vreme je povracala,imala bolove i nije dobila nikakvu terapiju:mrgreen:
I svi su tako nesto bili usporeni i bezvoljni kao da nismo doveli pacijenta ...
Pa prema zivotinjama se veterinari bolje ophode...
Alchajmer je tabu tema gde god da smo je vodili...I kad god bi zavrsila u urgentnom cak i sa secerom30 samo bi je stabilizovali i vracali kuci:evil:
Niko nije hteo da se pozabavi i da joj oderedi terapiju prema njenoj bolesti...
I ako sam ja uvek naglasavala da ima problema sa crevima i da nema stolicu po desetak dana.. Na kraju to joj je i presudilo...
Mada mi nije jasno kako kada je 3 dana ranije imala stolicu:sad2:
Sada nije vazno jer nismo hteli da damo da joj rade obdukciju...
Cemu to da je seckaju kada je kraj...kome je vise vazno kako ,zasto i zbog cega...
I taj stres je trebalo pregrmeti jer ko zna kada bi stigla na red i ko zna kada bi je sahranili i sta bi od nje sahranili...Imali su 48 h.da utvrede sta joj je...Gasna analiza je pokazala da je doslo do gangrene ...sadrzaj onoga sto je povratila je pokazao da je fekalnog porekla...Sa takvim dijagnozama niko ne izvuce zivu glavu...
Posle su se ponasali kao radoznali lesinari:sad2:E tek tada su hteli da vide sta je to bilo i sta to ona ima unutra ...Pa ne moze...Cini mi se da mi je to palo najteze od svega...I jos uvek ne mogu da se saberem od stresa sta su hteli da joj urade iz radoznalosti...
Za ove detalje sam tek sada stekla snage da pisem jer je toliko po meni bilo surovo njihovo ponasanje da sam mislila da cu umreti od bola, straha i soka...
I sada se tresem ali sam morala to da izdeklamujem i da izbacim iz sebe..

Poslednja izmena:
Misti tvoja mama na zalost trazi vasu paznju na naj suroviji nacin...
Dok ona zna da promeni svoje ponasanje ona je jos uvek sposobna da rasudjuje i nije u onoj fazi kada vise nista ne zna..Mada imaju oni te ispade kada znaju da se kontrolisu ali to vremenom sve krace traje.
Cuvaj decu i ako mozes skloni ih da ne gledaju bas te mucne scene...
A mami dodaj bromazepam u takvim trenutcima...Za pola sata je" bromic" smiri i posle bude sve ok...
Povedi racuna i o sebi...Pocela si da ispadas iz koloseka...
Vidim da te je sve mnogo potreslo...
Cuvaj se :heart:trebaces jos svojoj deci i unucicima:zag:

Poslednja izmena:
Za ovih malo više od godinu dana kako imam internet, nijednom se nije desilo da sam ga otvorila, a da nisam prvo došla da tako kažem na ovu temu...ponekad samo pročitam i ne napišim ništa, jednostavno znam šta se dešava i ne mali broj puta sam rekla da mi je neviđeno pomolga i sama tema i ljudi koji učestvuju na njoj.....Stvarno smo zemlja ne daj bože....mi nismo ni svesni koliko porodica strada zbog ovakvih bolesnika, sve je spalo na kućno lečenje i porodicu...nemaš kome da se obratiš za stručnu pomoć...ne mogu da zaboravim kada je moja majka ležala prošle godine na fizijatriji i kada je lekar sestri, preko koje je moja majka došla na odeljenje (sestru ne poznajem samo mi je ljudski izašla u susret, bez nekog naročitog povoda...stara priča da ti najpre pomogne onaj od koga najmanje očekuješ)..koji su ti ovo ludaci, i za mene i za moju majku...a on profesor, pa gde ti je iskustvo elementarno, u bolnicu dolaze i organski bolesnici i oni sa psihičkim tegobama...pozzz za sve:bye:

kako imam internet, nijednom se nije desilo da sam ga otvorila, a da nisam prvo došla da tako kažem na ovu temu..:
takodje.
iako Bogu hvala za sada nemam ni blizeg ni daljeg dodira sa ovakvom vrstom bolesti,uvek prvo dodjem ovde i iscitam vase muke.opcinjavate me (pogotovu florena) koliko je iskrenosti,realnosti pa i neke duhovitosti u vama.
tema je kako jednom rekoh najbolja na forumu.definitivno.prosto,odisete covecnoscu,odisete zivotom.
i,u zivotu se ne zna sta koga ceka,zahvaljujuci vama sa iskustvom,informisemo se svi koji ovo pratimo-za ne daj Boze

Florena draga, :heart: neznam cime se bavis,ali mislim da si u svakom slucaju pogresila profesiju.Ti si draga trebala biti psiholog.Bila bi savrsena u tom poslu.Ti znas jako dobro da citas izmedju redova.Tacno si me procitala :klap:.Da... pocela sam da ispadam iz koloseka,ali se polako da vracam :D.Shvatila sam da se zivot moze promeniti u sekundi.Sad gledam sasvim drugacijim ocima na sve.Disem punim plucima i polako se oporavljam.Hvala vam drage moje sto ste bile uz mene.Mnogo mi je znacilo.Kad se desilo sve ovo sa mojim detetom,pokazalo se u mom realnom zivotu ko su mi pravi prijatelji,kome moja porodica i ja nesto znacimo.Shvatila sam da da je tacno to kada kazu "da se bogatstvo meri po broju pravih prijatelja". Mogu da kazem da sam ja zaista bogata zena.I ako smo u nekom virtualnom svetu i vi ste tu da me dizete, hvala vam od srca :hvala:.

Meni je majka ponovo u bolnici na internoj klinici...smestili su je na reumatologiju, jer nema mesta, desna noga i leva ruka su joj otečene ne daj bože...lekar kaže nije pila dijuretike...videćemo..pre mesec dana bila je na endokrinologiji i besna je na doktorku koja je lečila...dok su je primali u bolnicu obećala je da će joj *ebati sve po spisku....rekla sam joj da ćuti i ne pravi haos....čisto sumnjam da će me poslušati...dragi bože pomagaj

Ne bila u kozi te doktorke:zper:
Kako nije pila diuretike..zar joj je ta doktorka ukinula ili nije prepisala...
90 posto starih ljdi pije diuretike i tako je to normalno da piju svaki drugi ili treci dan..
Goti vidi da joj stavljas vlazne i hladne peskire na otoke...
Mada mi to ne mirise na dobro..
A ti gledaj dok je u bolnici da se malo odmoris i sakupis snagu...
Trebace ti:heart::zag:

Ne bila u kozi te doktorke:zper:
Kako nije pila diuretike..zar joj je ta doktorka ukinula ili nije prepisala...
90 posto starih ljdi pije diuretike i tako je to normalno da piju svaki drugi ili treci dan..
Goti vidi da joj stavljas vlazne i hladne peskire na otoke...
Mada mi to ne mirise na dobro..
A ti gledaj dok je u bolnici da se malo odmoris i sakupis snagu...
Trebace ti:heart::zag:
Dobila je ona dijuretike, ali lekar sumnja da ih je pila redovno..i to Lasix...koristim priliki krečim stan...njenu sobu sam okrečila zimus kada je bila u bolnici, sada ovo drugo, Flory hvala na podršci:heart:

Prebačena je na kardiologiju....polako spadaju otoci, ali se meni čini da nešto slabo ide...srećom pa mi je bolnica preko puta, videćemo, nervozna je i orna za svađu, komšinica sa prvog sprata je preko puta nje, prvo su izogovarale celu zgradu, pa se je moja mama iskukala na mog oca, brata i mene...ova mi to sve prenela sa malom dozom likovanja, e danas joj je moja mama, svašta ispričala za njenu ćerku....mama mi je navlakuša samo takva...žena je u šoku:eek:

Poslednja izmena:
:zcepanje:Goti mama ti je lik :zcepanje:
I moja se zalila na mene a ovamo nije mogla ni tren bez mene...
Njima svi smetaju i niko im nije dobar:zper:
Kako se osecas i umesto da se odmaras bacila si se na jos tezi rad....
Odmori se malo jer nece jos dugo da je trpe ...
Eto nje za koji dan a ti mrtva umorna...:heart:
Izadji malo prosetaj ...iskoristi sto nije tu da napunis baterije jer ko zna kada ce ti se pruziti ponovo prilika...
I sama znas da kada su tu onda nema ni spavanja a ne da se prosetas ili odes negde na kafu:zag:

Drago mi je da se tvoja mama oporavlja, i da joj nije dosadno u bolnici. Tako će lakše podneti boravak tamo.
A ti si baš mogla i malo da se odmoriš i zabaviš dok je ona tamo, da prikupiš snagu. Ovako, s posla na posao. Valjda čovek, živeći zatvoren i u obavezama, zaboravi kako da se opusti. Nadam se da će ti ostati malo vremena za sebe!

E Margareta kako isto razmisljamo i u isto vreme joj isto savetujemo...
Koliko smo se zblizili da tacno znamo koliko je sve ovo oko nas sto nam se desava tesko:think:
Evo mame nema vise od dve nedelje a ja jos uvek skacem na svaki sum i gledam na sat za terapiju...:besna:
Jos uvek ne mogu da se opustim i spavam normalno bez budjenja i osluskivanja..
Margareta pokusavam da se snadjem ali mi nesto ne ide...
Jos mi i mladja cera dobila radnu vizu za Oman pa putuje sledece nedelje i necu je videti godinu dana...:sad2:
Treba sve to izgurati ali kako :roll:
Sigurno opet ovde sa vama:sad2::zag:

Stišaće se ta muka Flori. Bol je nešto drugo, on vremenom ko da raste. Mesecima posto mi je otac umro čula sam ga kako tiho ječi, a to je u stvarnosti trajalo samo dva dana. Podvsest čudno briše događaje. Dugo mi se od nekih ljudi u gradu činilo da se on približava... Mnogo je to gadno kad postoji prevelika vezanost.
A ćeri neka je sa srećom put i život tamo. Koliko god da ti je teško, kad znaš da je njoj dobro srećna si. I znaš, možda je to za našu decu sreća da budu što dalje od nas. Ko zna kako će mo mi stariti a sigurna sam da nijedna koja je prošla kroz priču kao naše ne želi da se deca o njoj staraju.
Uživaj, evo lepo će vreme. A ko zna šta sve lepo može ovaj topal vetar da nanese!

Pokušaću da se odmorim kada sve završim...ne vredi moralo je da se to prokleto krečenje sprovede...sada mi je prilika, a i počela sam i dok je nisu odveli u bolnicu....hvala svima na podršci.....

PS...kaže se diuretik...a ja dijuretik...

Poslednja izmena:
E Goti pregledvam stavku po stavku koga ipravljas:eek:
I ne procitam tekst kako treba nego trazim zrtvu...
A ti ispravljas sebe:zcepanje::zcepanje:
Kao da je vazno kako je napisano;)
E jesi cudo...sve mora da bude kod tebe na svom mestu i ispravno:heart:
Obozavam te takvu sasavu:zag:

Margareta sve je to u teoriji lepo i lako ali ja je videti necu godinu dana...
Sad je dobila radnu vizu i nema napustanja zemlje do 12.3 2012...
Do sada je imala turisticku,porodicnu i sta ti ja znam kakvu vizu...
I mogla sam da je ocekujem svakog meseca ili dana...
A ovako je zakucano do tada i tacka:sad2:
Ne drezdim ja ni kod starije cere i ako mi je tu na 20 min od mene ..
Ali znam da je tu kada se zazelim da je vidim:zag:
Moram nekako da nadjem pare za kameru i mikrofon ...i da naucim taj skajp:roll:
I jos tata je poceo da spava na placu :mrgreen:
A ljudi sujeverni i niko ne dolazi dok ne prodje 40 dana:eek:
A ja jos uvek iscekujem mamu da se pojavi i mnogo mi nedostaje makar da sa nekim popijem kafu:sad2:
Sestra mi na Zlatiboru ima seminar...brat radi od jutra do mraka:dash:
Nigde nikoga ...sto kaze narod - gluva kuca:sad2:

Eh, citam i cudim se! Kako nas spoji ista muka, pa pocesmo isto i da razmisljamo? A ti Florena kazes da si depresivac, a toliko duha u tebi (valjda ti ne smeta ovo moje TI - cini mi se kao da te dugo poznajem), kakva li bi bila da nisi? Kad bismo se negde sastale (a znam da je to malo verovatno) bile bismo kao stare drugarice! :klap: Neka pricaju sta hoce, te internet otudji ljude, te internet ovo i ono, a mi smo se, naprotiv, zblizile! :aha: Kad je jednoj izuzetno tesko, sve ostale dobro znamo kako je to, sve smo prosle isto ili malo drugacije. To je retko, da toliko ljudi oseca isto ili slicno, da su u istoj "tesnoj" kozi. I to zbog grozne bolesti! Ej zivote, bolest i muka nas je zblizila! Ne znam da li da placem, ili da se smejem...:sad2: :bye:

Primetila sam da se haydi vise ne javlja. Sta li je sa njenom majkom? :think:

Poslednja izmena:
Misti kako ti je cera????:heart:
I jesi li ti dobro:zag:

Hvala Flory na pitanju.Dobro je hvala Bogu.Poslusala sam te i sklonila je malo od kuce na par dana dok se ne oporavi.Decko joj studira u BG,uskoro zavrsava studije, pa je iskoristila priliku da ode jos malo kod njega.Znala sam da ce joj tamo biti lepo,nece joj faliti ni ljubavi ni paznje,a i ljubav cini cudo :) i zaista jeste...vratila se preporodjena.Iskoristili su lepo vreme,isli setali,odlazili u pozoriste na predstave,bioskop.....juce se vratila ,srecna i puna utisaka.Zaista mi deluje da joj je bolje.Jedino sto mi je jos uvek jako bleda,ali nadam se da ce i to brzo proci.

Back