Demencija

Zdravo svima:bye:
Ova tema je namenjena svima nama koji ne umemo da se snadjemo u svom strahu i ocaju zbog svojih bliznjih.
Kako da im pomognemo a da i sami ne potonemo jer smo vezani za njih non stop...
Ovde treba da podrzimo i razumemo jedni druge :heart:
Usamljeni smo u brizi i ubolesti nasih bliznjih...
a pored njih i mi patimo,razboljevamo se,gybimo porodice pa cak i nas privatan zivot zbog ne razumevanja nasih bliznjih,rodbine prijatelja i td...
Pa gde onda da nadjemo tracak svetlosti,razumevanja i nade nego ovde
Uvek sa vama i uz vas vasa Florena:zag:

Poslednja izmena:
Не треба дозволити да ти дементна особа сјебе живот. Таман посла да изгубиш здравље и властиту породицу због ње, ајде бежи...Колико можеш да учиниш - можеш, после тога ајд здра'о.

Не треба дозволити да ти дементна особа сјебе живот. Таман посла да изгубиш здравље и властиту породицу због ње, ајде бежи...Колико можеш да учиниш - можеш, после тога ајд здра'о.

Ja sam dve godine svog zivota posvetila svom ocu,i nisam bila vise tako puna neznosti i saosecanja jer sam bila iscrpljena od lekara,pelena,smrada mokrace,kucnog zatvora itd.Trpela je i moja primarna porodic KOJOJ SAM DALEKO POTREBNIJA,tako da je moj otac u Domu vec godinu i jace,a da je svo to vreme proveo kod mene,ili bi zavrsila u Kovinu ili na Novom groblju!

Ja sam dve godine svog zivota posvetila svom ocu,i nisam bila vise tako puna neznosti i saosecanja jer sam bila iscrpljena od lekara,pelena,smrada mokrace,kucnog zatvora itd.Trpela je i moja primarna porodic KOJOJ SAM DALEKO POTREBNIJA,tako da je moj otac u Domu vec godinu i jace,a da je svo to vreme proveo kod mene,ili bi zavrsila u Kovinu ili na Novom groblju!

Ма јасно, муж и његова сестра кажу да су задњих пар месеци осећали само бес и ништа више. Која црна љубав, тај човек је био празна љуска а не њихов отац. Он их уопште није препознавао.

Ма јасно, муж и његова сестра кажу да су задњих пар месеци осећали само бес и ништа више. Која црна љубав, тај човек је био празна љуска а не њихов отац. Он их уопште није препознавао.

Ma osecala sam samo sto ti kazes bes,pa onda grizu savesti,pa sazaljenje,pa u krug tako.

žene inače imaju neki višak hormona u određenom stadijumu, a zna se da to - uz određen manjak empatije - može da bude prvi simptom za pojavu demencije...

Samo ti ondak neguj svoju"empatiju"makar i oni umisljenu i tesi se da je to znak da ce te zaobici demencija.
O kakvoj ti empatiji govoris?Psiholozi kazu da je najispravnije reci kako se ZAISTA osecas,a ne onako kako bi svet ocekivao,jer upravo oni koji potiskuju i sminkaju svoja osecanja neretko puknu sa zivcima.
I da dodam,meni su moje troje dece i muz oni kojima ja zaista trebam,kao i oni meni.Oni koji nemaju primarniju porodicu od roditelja,mogu gajiti empatiiiiiiijuuuuuu do besvesti!

dobro je što neki ljudi zapažaju svaku sitnicu i svaku promenu u ponašanju, jer to može da bude signal kako će se stvari dalje odvijati, a ako se mnogo čeka, onda više neće biti mnogo vremena za pronalaženje stručne pomoći i adekvatnog smeštaja -

Beket je ovim recima rekla sustinu. Osim toga, povremeno nam se pridruzuju novi clanovi i ne vidim razloga da ih ne prihvatimo i posavetujemo. Svakome je u tom haosu vazno da prica sa nekim ko je u istom problemu i ima iskustva. A i svi mi dozivljavamo nove momente i plasimo ih se i treba nam misljenje i podrska. Kada o tome pricam nekom ko nije imao dementnog u svom okruzenju, gleda me zacudjeno i ne zna sta da mi kaze. Florena je izgubila mamu, sada ima problem sa ocem i opet se javlja. I opet daje reci podrske, iznosi svoje probleme, unosi pozitivnu energiju, pokazuje ljutnju na okolnosti, obraca nam se... Sahranila sam i ja svekrvu, presvlacila sam je i hranila... nisam pomislila nijednog trenutka da svekrva treba da umre sto pre. Jeste se namucila sa kancerom, ali sta uraditi kada smrt ne dolazi a svi vapimo za pomoci? Tako je bilo i sa mojim ocem obolelim od kancera. Da ih zakljucamo u supe i kroz prozorcic doturamo hranu? Ili imate neko drugo resenje? besna sam i ja, besna je verovatno i Beket i svi drugi,a problem i dalje postoji i mora se hvatati u kostac s njim. Sta znaci "Колико можеш да учиниш - можеш, после тога ајд здра'о."? Elektrika draga, objasni mi molim te kada je momenat da kazem ajd' zdravo? Sta si ucinila licno ti da pomognes ocu tvog muza i dedi tvoje dece da se resi svojih muka? Kako si pomogla ocu svoje dece da resava svoj problem? Nauci nas na konkretnom primeru. Bila bih srecna da znam kako to moze da se izvede. Ali konkretno!!! Sto se tice Kanarinke... vec je pokazala u nekim svojim postovima dozu histericnosti. Ako se dobro secam ... nesto oko novca je bilo problematicno... tada sam delimicno stala na tvoju stranu, Kanarinka. Sada nisam sigurna.

dobro je što neki ljudi zapažaju svaku sitnicu i svaku promenu u ponašanju, jer to može da bude signal kako će se stvari dalje odvijati, a ako se mnogo čeka, onda više neće biti mnogo vremena za pronalaženje stručne pomoći i adekvatnog smeštaja -

Beket je ovim recima rekla sustinu. Osim toga, povremeno nam se pridruzuju novi clanovi i ne vidim razloga da ih ne prihvatimo i posavetujemo. Svakome je u tom haosu vazno da prica sa nekim ko je u istom problemu i ima iskustva. A i svi mi dozivljavamo nove momente i plasimo ih se i treba nam misljenje i podrska. Kada o tome pricam nekom ko nije imao dementnog u svom okruzenju, gleda me zacudjeno i ne zna sta da mi kaze. Florena je izgubila mamu, sada ima problem sa ocem i opet se javlja. I opet daje reci podrske, iznosi svoje probleme, unosi pozitivnu energiju, pokazuje ljutnju na okolnosti, obraca nam se... Sahranila sam i ja svekrvu, presvlacila sam je i hranila... nisam pomislila nijednog trenutka da svekrva treba da umre sto pre. Jeste se namucila sa kancerom, ali sta uraditi kada smrt ne dolazi a svi vapimo za pomoci? Tako je bilo i sa mojim ocem obolelim od kancera. Da ih zakljucamo u supe i kroz prozorcic doturamo hranu? Ili imate neko drugo resenje? besna sam i ja, besna je verovatno i Beket i svi drugi,a problem i dalje postoji i mora se hvatati u kostac s njim. Sta znaci "Колико можеш да учиниш - можеш, после тога ајд здра'о."? Elektrika draga, objasni mi molim te kada je momenat da kazem ajd' zdravo? Sta si ucinila licno ti da pomognes ocu tvog muza i dedi tvoje dece da se resi svojih muka? Kako si pomogla ocu svoje dece da resava svoj problem? Nauci nas na konkretnom primeru. Bila bih srecna da znam kako to moze da se izvede. Ali konkretno!!! Sto se tice Kanarinke... vec je pokazala u nekim svojim postovima dozu histericnosti. Ako se dobro secam ... nesto oko novca je bilo problematicno... tada sam delimicno stala na tvoju stranu, Kanarinka. Sada nisam sigurna.

Biti kolerik i histerican nije isto!
Drugo,problem"novca" sam iznela upravo zbog drugih da se ne nadaju nikakvoj pomoci drzave i kada je zakon na njihovoj strani,a ne zbog razumevanja i podrske.Skoro sam razgovarala sa zenom ciji je muz u istom Domu gde i moj otac,koji je u poodmakloj fazi Alchajmera,takodje nije dobio pomoc za tudju negu,jednostavno su joj rekli da nije dovoljno bolestan.Dakle,ne trebate trositi energiju po tom pitanju,sem ako vam ta osoba nije potpuno nepokretna i jos"bolje"slepa!
Ispade da tema treba da lici na okicenu neznost i razumevanje!?U realnom zivotu to bas i nije tako,samo ja ga ne kitim,vec otvoreno kazem kako se u datom trenutku osecam! I moj deda je umro od kancera u grlu,imala sam tada oko 14-15godina,i molila sam boga da ga sto pre uzme,jer ga nisam mogla gledati u mukama! Tako da kad neko izjavi da zeli dug zivot onom ko je oboleo od bolne neizlecive bolesti,meni bas i nije u vinklu! Dok,demencija za razliku od kancera ne boli pacijenta vec bliznje,onda je uporedba te dve bolesti ko kad sabiras babe i zabe!
Da,tema treba da da pravi savet,koji moze a i ne mora pomoci,ali ako je ista pretvorena u sapunicu,a to je postala od kad nema Florene,meni je prosto bljak!

Шта значи? Управо то како сам рекла - учиниш све што је у твојој моћи и онда живиш свој живот. Најбоље да смо све подредили дементном деди...:roll:

И шта ја имам да те научим? Како се мењају пелене човеку од осамдесет кила? Па ја то желим да заборавим!

Ljudi moji, sta vi pricate?! Problem postoji, prisutan je, komplikuje se... razmenjujemo iskustva... ponekad je dovoljno i da vas neko saslusa... Nije tacno da niko nije dobio novcanu pomoc. Jedan nas sagovornik - ne mogu sada da se setim da li je Mika ili tako nesto - uspeo je nakon vise pokusaja i odvodjenja majke u Beograd na komisiju. Zato ne mogu reci nekome da nema sanse, vec da su sanse jako male. Ovde sam procitala mnogo toga sto mi je pomoglo u ophodjenju sa majkom. Bila sam totalno pogubljena, uplasena, prenosila nervozu i na mamu, ulazila u raspravu s njom, pokusavala da joj nesto naredim da mora tako... Sasvim drugaciji pristup imam sada otkako sam cula vasa iskustva. A opet postoji izvesna kolicina straha kako cu se snaci u novim momentima. Ako vec potencirate pricu da li se necija mama frizirala... pa i to je vazno. Postavlja se pitanje da li im udovoljiti ili ne, na koji nacin to obaviti, koliko to njima znaci u toj bolesti... koliko to njima znaci u toj bolesti i nama pomaze u ophodjenju, ponavljam! Elektrika, ne mozes ziveti svoj zivot kako hoces kada ti je roditelj dementan. Bilo da je u kuci ili u Domu ili gde vec... problem postoji i moramo se mi - njihova deca - boriti zajedno sa njima sve vreme. Demetan kada ga boli zub nece prepoznati zubobolju, a prestace da jede. Da li treba da ih pustimo da umru od gladi? Da li treba da primecujemo da su strasno uznemireni za stolom, a da ne proverimo razlog? Kada se pogledaju u ogledalu desava se da ne prepoznaju sebe u kasnim fazama. Neki insistiraju na urednoj odeci i frizuri, jer osecaju i sami da gube sebe... to su nase mame i tate, pobogu! Pogledajte unazad i videcete da su se javljali i oni kojima su roditelji preminuli. Elektrika, znam ja kako se menjaju pelene. A recimo nisam znala da postoje i pampers gacice, sto mnogo olaksava presvlacenje. Nisam znala ni da postoje tecnosti koje sprecavaju dekubite... sve sam to slucajno saznala i kada sam se i ja i bolesnik namucili. Tako i sada gledam da u ovoj prepisci saznam nesto sto ce mi olaksati, a svakako i da uputim druge da ne grese tam ogde sam ja. Bitno mi je da budem uz Beket sada kada joj je mama u tezem stanju i da cujem njeno iskustvo u dozivljavanju te promene, kao i ponasanje njene mame u novim okolnostima. Svakako mi je bitno i sta je sa ostalima i odgovoaram kad god se jave. Naravno i sa novim clanovima, koji su u panici... Pre svega ovde pisemo o ophodjenju sa dementnima. Ako vi mislite da vas to zamara, prekinite da se logujete na ovom forumu. Bilo je ovde i ranije polemike i razlicitih misljenja, ali niko nije izgovarao ovakve recenice. Jedna misli da je odvodjenjem oca u|Dom zavrsila pricu - nisam zaboravila one ostre reci kada je bila borba oko novca za coveka koji ima deviznu penziju - sigurno i Beket nije to zaboravila, jer joj je onda zamereno sto otvoreno kaze da ne treba da neki traze hleba preko pogace dok drugi nemaju nista (opet su upetljana deca u tom kontekstu-oni koji nemaju decu i mi sto ih imamo), a druga se namucila i umorila gledajuci muza i zaovu kako se bore... strasnooooo.
Dragi moji, javljacu se na ovaj forum dok god ima ljudi sa ovim problemom i kojima je potreban razgovor na ovu temu i vezano za sve sitnice koje zagorcavaju zivot i nama i nasim rodtieljima. Mislim na sve vas.

Niko nije rekao da tema ne treba da postoji,naprotiv,ali vas dve ste je pretvorile u licnu prepisku iz koje se ne dobijaju ama bas nikakve informacije,sem reci-razumem te!Referat ko se cuo sa mamom telefonom dva sata,nikom pomoci nece.
O svom problemu oko dodele tudje nege sam govorila u smislu neazurnosti drzave koja sprovodi zakon kako njoj odgovara.a cik neko od gradjana tako da se ponasa!To sto moj otac ima deviznu penziju je potpuno nebitna cinjenica jer tudja nega i pomoc u zakonu i nije socijalna kategorija,vec se dobija na osnovu dijagnoze!Da mi soc.radnica nije savetovala da imam prava na to,ne bih se ni upustala u to jer oceve potrebe pokriva njegova penzija,ali ako se kaze da imas pravo,onda bi valjda trebalo i ostvariti isto!Ne bitna je tvoja procena da li nekom treba ili ne,ako je zakon,onda je zakon!

Drago mi je da cujem bilo koga od vas,makar mi rekao samo jednu recenicu. U medjuvremenu se javi i neko nov ili se jave novi momenti kod nekoga... svakako mi je drago ako je sve u redu, a uvek sam tu da pomognem nekome ko je u nedoumici. To sto smo smestile roditelje u Dom ne znaci da mozemo sada da *Uzivamo u zivotu*. Boricu se sa tom odvratnom bolescu, dokle god mogu i svim sredstvima...

Skoro sam razgovarala sa zenom ciji je muz u istom Domu gde i moj otac,koji je u poodmakloj fazi Alchajmera,takodje nije dobio pomoc za tudju negu,jednostavno su joj rekli da nije dovoljno bolestan.Dakle,ne trebate trositi energiju po tom pitanju,sem ako vam ta osoba nije potpuno nepokretna i jos"bolje"slepa!

Pozdrav Kanarinka i svima ostalima
Ovo sto si napisala nije bas tacno, jer dosta dementnih prima tu pomoc a nisu nepokretni.Jedan od primera je i moja majka koju je prvostepena komisija odbila, pa smo posle zalbe i "ogromnog trosenja energije" ipak uspeli da dobijemo i evo vec godinu dana ona prima tu pomoc a nije nepokretna ni slepa.I ja sam hteo da odustanem posle odbijanja prvostepene komisije, pogotovu sto sam trebao da predjem put od 600km na -25 kada je bilo vanredno stanje prosle godine ali sam odlagao 2 puta i na nagovor doktorke ipak otisao i isplatilo se. Problem je sto postoje ljudi koji bi morali da primaju tu pomoc ali drzava gleda da ih na svaki nacin sputa da to ostvare, a negovatelji su i onako umorni od ove bolestine i lako odustaju a moze da se desi i da se trud ne isplati kao sto se tebi desilo.

Poslednja izmena:
Skoro sam razgovarala sa zenom ciji je muz u istom Domu gde i moj otac,koji je u poodmakloj fazi Alchajmera,takodje nije dobio pomoc za tudju negu,jednostavno su joj rekli da nije dovoljno bolestan.Dakle,ne trebate trositi energiju po tom pitanju,sem ako vam ta osoba nije potpuno nepokretna i jos"bolje"slepa!

Pozdrav Kanarinka i svima ostalima
Ovo sto si napisala nije bas tacno, jer dosta dementnih prima tu pomoc a nisu nepokretni.Jedan od primera je i moja majka koju je prvostepena komisija odbila, pa smo posle zalbe i "ogromnog trosenja energije" ipak uspeli da dobijemo i evo vec godinu dana ona prima tu pomoc a nije nepokretna ni slepa.I ja sam hteo da odustanem posle odbijanja prvostepene komisije, pogotovu sto sam trebao da predjem put od 600km na -25 kada je bilo vanredno stanje prosle godine ali sam odlagao 2 puta i na nagovor doktorke ipak otisao i isplatilo se. Problem je sto postoje ljudi koji bi morali da primaju tu pomoc ali drzava gleda da ih na svaki nacin sputa da to ostvare, a negovatelji su i onako umorni od ove bolestine i lako odustaju a moze da se desi i da se trud ne isplati kao sto se tebi desilo.

Taj bezobrazluk drzave je mene vise razljutio nego li ista drugo,i o tome i jesam govorila.Na kraju krajeva ta komisija i ne pita da li pacijent ima ikakva primanja.Uglavnom mog oca je odbila i drugostepena komisija,sa obrazlozenjem da nije dovoljno bolestan,i lekarka iz komisije mi je upravo to i rekla kada pitah ko dobije tu pomoc da je uglavnom dobiju slepi i nepokretni.I da li je normalno da ti 5-6 puta sa bolesnom majkom prelazis put od 600km?Pa o tome sam i ja govorila,samo sto su pojedini na forumu od cele moje price jedino :zbalavi: uocili da moj otac ima deviznu penziju.Ispade tad da je lekarska komisija iznad Suda koji je oduzeo poslovnu sposobnost,jer ako moj otac nije dovoljno bolestan kako rece ta dr,onda je sud bezrazlozno oduzeo poslovnu sposobnost!

[/B]
Taj bezobrazluk drzave je mene vise razljutio nego li ista drugo,i o tome i jesam govorila.Na kraju krajeva ta komisija i ne pita da li pacijent ima ikakva primanja.Uglavnom mog oca je odbila i drugostepena komisija,sa obrazlozenjem da nije dovoljno bolestan,i lekarka iz komisije mi je upravo to i rekla kada pitah ko dobije tu pomoc da je uglavnom dobiju slepi i nepokretni.I da li je normalno da ti 5-6 puta sa bolesnom majkom prelazis put od 600km?Pa o tome sam i ja govorila,samo sto su pojedini na forumu od cele moje price jedino :zbalavi: uocili da moj otac ima deviznu penziju.Ispade tad da je lekarska komisija iznad Suda koji je oduzeo poslovnu sposobnost,jer ako moj otac nije dovoljno bolestan kako rece ta dr,onda je sud bezrazlozno oduzeo poslovnu sposobnost!
Tako je, trebalo bi da postoje tacno odredjeni kriterijumi kod dementnih npr. dementna osoba od tog i tog stadijuma ima pravo na pomoc, osobe pocetnog stadijuma nemaju pravo i onda bi lekar koji leci osobu trebalo da odredi u kom je stadijumu oboleli.Komisija bi trebalo posle toga da bude samo formalnost, a negovatelji bi znali da li uopste da podnose zahtev. Mozda i postoje ti kriterijumi ali ne vredi pricati o tome , zato smo i ovde gde smo-dno dna

I to odredjivanje kriterijuma moze biti diskutabilno. Vec smo pricali o tome. Pogleda ih komisija, vidi da su pristojno obuceni (a to sto ja moram da sugerisem presvlacenje i godisnje doba i kupanje i vreme za rucak...to ne vide i ne cuju), znaju svoje ime (a ponekad gleda u mene i pita gde joj je kcerka, pomesa sestre i decu... to ne vide), mirno usetaju u prostoriju gde ih je dovela bolnicarka ili njihovo dete (a ne smemo da ih ostavimo same u kuci a pogotovo da izadju negde ... to ne vide) ... Kad sam dovela mamu kod lekara dobila je dijagnozu i napomenu - srednje tezak stadijum. Sta onda znaci pocetni, ako retko ko poveze demenciju sa povremenim zaboravljanjem, jer ne zna nista u tom trenutku o demenciji? Mozda bi jedini nacin bio obracanje udruzenju ili Ministarstvu zdravlja , ali pojedinacno svako od nas, da bi se nesto pokrenulo.
Blaise, da li si uspela nesto o tome da saznas u udruzenju Alzhajmer?
Beket, ti imas dosta informacija uvek, mozda imas neku ideju?
U Domu u kojem je moja mama prosle godine su 3 puta povecavali cenu smestaja, a proslog meseca ponovo. Nisu to veliki iznosi, ali... Da ne pricam o ceni lekova, kojih nije bilo u apotekama ili ne idu na recept.
Evo i konkretnog pitanaj: Kako da privolim mamu da koristi bar higijenske uloske, jer se desava da nekad ne stigne na vreme do WC-a ili se nakaslje i malo pokvasi ves? Nece ni da cuje za uloske, sva usplahirena da nema menstruaciju. Bojim se prehlade ili infekcije, a ne znam kako da joj pomognem.

Meni u udruženju ništa na tu temu nisu rekli, ali su mi sugerisali da možda neću dobiti novac iz prvog puta. Inače, danas kad sam vodila tatu, saopštio mi je da se njemu tamo ne ide, bezveze mu je da sedi i crta (iako ni kod kuće ne bi ništa radio, nego sedeo i gledao u zid, jer ga ništa ne interesuje, već jedno 30 godina unazad). Videću kad ga pokupim kakva će biti reakcija, ali ako mu se ne ide, me mogu ga terati, a onda ne znam šta ću, ovo mi je baš dobro došlo. Zvala sam sad dom u Molu, tamo nije tako duga lista čekanja, oko mesec i po, dva, i cena bi bila oko 30.000 za sada, dok je on još na nogama i u većoj meri samostalan (mislim da oblačenje, jelo, odlazak u kupatilo). Jedino što mi treba iskustvo nekog od vas, ako ima, sa tim domom, od Knjaževca sam odustala. Ima neka varijanta i u Subotici, privatan je dom, s tim što bi cena bila oko 360 evra, ako se dobro sećam.

danas kad sam vodila tatu, saopštio mi je da se njemu tamo ne ide, bezveze mu je da sedi i crta (iako ni kod kuće ne bi ništa radio, nego sedeo i gledao u zid, jer ga ništa ne interesuje, već jedno 30 godina unazad). Videću kad ga pokupim kakva će biti reakcija, ali ako mu se ne ide, me mogu ga terati, a onda ne znam šta ću, ovo mi je baš dobro došlo.

Dementni za mnoge stvari kažu da su "bezveze", ali to ne treba shvatiti bukvalno. Nemoj skroz da odustaješ. Vodi ga povremeno ili probaj da ga prebaciš u neku drugu grupu, u skladu s onim što mu prija: može i tamo da sedi i gleda u zid... (ali ti ćeš bar tih par sati biti mirna i imaćeš vremena za druge stvari)
Kao što sam već ranije pomenula, te radno-okupacione terapije ne smeju biti svakodnevne i naporne, nego više podsticajne za njih. To rade u svim boljim staračkim domovima, ali naravno - nikog na to ne primoravaju, nego ih animiraju, nagovaraju, privoljavaju itd.

U Domu u kojem je moja mama prosle godine su 3 puta povecavali cenu smestaja, a proslog meseca ponovo. Nisu to veliki iznosi, ali... Da ne pricam o ceni lekova, kojih nije bilo u apotekama ili ne idu na recept.
Evo i konkretnog pitanaj: Kako da privolim mamu da koristi bar higijenske uloske, jer se desava da nekad ne stigne na vreme do WC-a ili se nakaslje i malo pokvasi ves? Nece ni da cuje za uloske, sva usplahirena da nema menstruaciju. Bojim se prehlade ili infekcije, a ne znam kako da joj pomognem.

A da li su povećali cenu svima ili samo tebi?

Za ovo drugo ne znam šta da ti kažem, jer sam ja svoju majku pre dve godine baš zbog takvih stvari i odvela pod hitno u dom, sa sve uloškama, ali nije to ništa vredelo, gledala ih je belo kao da su zalutali. A sad je ova moja već totalno u pampersu (juče imala novi epileptički napad, dolazila hitna u pola noći, nisu je nigde odveli, nego je domski lekari stalno obilaze, ali tu verovatno nema šta mnogo da se uradi) - sutra idem da vidim kakvo je stanje...

Ali ako sumnjaš na neke prehlade i infekcije, što je sasvim moguće, pomeni tamo gde treba, nek nose uzorke u laboratoriju, to je bar lako za analizu... (sprečiti se ne može, može se samo zalečiti)

Blaise, reci tati da mora da bude u Dispanzeru zbog analiza dejstva lekova... ili nesto tako. Proveri sa osobljem da li mu nesto smeta i da li bi mogli na drugi nacin da ga animiraju. Mozda bi mu bilo prijatno i samo da sedi i posmatra sta drugi rade. Moja mama je odbijala slicne aktivnosti iz straha da nece umeti da uradi dobro. Svesna je toliko da se stidi kada nesto pogresi i nije na visini zadatka. Tako da sam u dogovoru sa psihologom odustala od te ideje.
Beket, da li je epilepticni napad jedna od pojava kod demencije? Da li ste uradili skener... ? Mozda je prisutan tromb ili nesto slicno. Nisam kompetentna da pricam o tome, a ne znam da li se javlja epi napad kod demencije. Da li su joj menjali nesto od lekova?
Mojoj mami su prekontrolisali urin i sve je u redu. Ona kaze da joj se to desava kada se nakaslje i da nekada ne stigne na vreme u toalet jer drzi papir u ormanu sakriven:roll:
Za povecanje cene smestaja pitala sam racunovodju i ona mi je objasnila da se i drugi bune, ali da je to tako. Pitala sam sta su sticenici dobili kao poboljsanje nakon povecanja cene. Racunovodja me uputila na direktora Doma i da svakako treba da se zalim za sve cime sam nezadovoljna, kao i da direktor to ocekuje. Vidim ja da tu ima i starih koji nemaju penziju, a pokretni su... ali, ne mogu da se ljutim na te ljude. Sigurno ih je neka muka naterala da budu tu. Verovarno nemaju kuce ili im je smanjena radna sposobnost... Trazili su mi prosek plate, kada sam smestala mamu u Dom. Nije moja plata velika, cak je i manja od prosecne plate u Srbiji... ali, sta ja tu mogu. Moram da obezbedim sve sto je mami potrebno.

Poslednja izmena:
Danas je ipak išao, rekla sam mu upravo to - da ne mora ništa da radi, ako mu to deluje dosadno, neka traži od njih da mu daju da čita novine ili nešto drugo, ali vidim da je ipak bojio. Rekao mi je: ja neću da idem tamo ako nema napretka, na šta sam mu, naravno, rekla da ne može da očekuje napredak posle samo 4 dana i da to ionako nije svaki dan ceo dan, da toliko vremena može da izdvoji. Sutra idemo da sređujemo neke papire, pa nećemo stići da idemo, ali ću ga odvesti u četvrtak ponovo. Da li ja, kao nezaposlena, imam možda neku prednost pri odlučivanju o njegovom smeštanju u dom? To još nikog nisam pitala, danas sam razmišljala o tome?

Back