Милунка Савић
Buduća legenda
- Poruka
- 35.890
Ne znam tocno jesam li sanjar ili ne. Jos kao djevojcica stvari gledam vise optimisticno nego realno. Svaka odluka je zapravo kockica za Covjece ne ljuti se. Mada kod mene igra ima malo drugaciju postavu. Jedna strana kockice je crna, ostalih 5 bijelo. Ima li izlaza ili ne? Bacam pa sta cesce ispadne, crno ili bijelo. A svi znamo da se kockica baca tri puta.
Najvaznije zivotne odluke donijela sam tako reci u trenutku. Ono kako sam osjecala tada bilo je presudno. Nikada ne idem protiv intuicije. Bacim pa sta bude. Nema nekog velikog cekanja ili razmisljanja. Jer hej, imaju i drugi igraci svoj red za bacanje.
Po ovome zvuci da sam dosta nepromisljena. Tko zna koliko dobrih stvari sam mogla bolje izvesti da sam bar stala na trenutak. Ali cemu to? Koliko god da je razum logican taj samo vodi brigu koliko o tjelesnim toliko o ekonomskim dobrima. Pa kakav je onda to zivot? Nesto te iznutra gusi mada izvana blistas.
Zbog takvih stvari uvijek sam se radije oslanjala na osjecaje i trenutke. Lijepo je planirati, ali to zna dosta zakomplicirati samu stvar. A i zivot prolazi. Baci kockicu i skaci.
Kroz takav tunel vodila sam svoj zivot. Nekada iskakala iz vagona, nekada se jedva drzala za precku. Bilo je i onih postaja koje sam mirno prespavala. Ali takvih nije mnogo. Jer uvijek nesto poremeti san. Bile to svjetloste lampe ili tek kvar u nekom djelu vlaka.
Ovako objektivno mogu pricati samo o svoj proslosti. O sadasnjosti dosta malo i sama znam. Donosim odluke koje ce me poslije sustici. Bilo dobro bilo lose. Svejedno, mislim da necu pozaliti. Jer zivot je tek dio trenutka. Ono sto radim sada smatram najboljim. Sutra ako i ne bude kako sam ocekivala, ne mogu kriviti niti sebe niti druge. Jer niti sam mogla znati ja niti drugi. Vlak svejedno juri.
1.
Mozda je vrijeme da se prestavim. Zovem se Nika i kci sam jedinica. Kronoloskim redom mozda bi trebala sada pricati o svojoj obitelji. Mogu reci da smo dosta razliciti i ne bas toliko povezani. Svejedno zivimo skupa i nekako se razumjemo. Bar onoliko koliko je potrebno za zivot u velikoj kuci.
Kucne ljubimce nemam. Iskreno ne volim bas pretjerano zivotinje. Ustvari, volim samo konje. Svoj zivot u buducnosti zamisljam u maloj kucici slicnoj onoj na Aljasci i muzem koji me voli i postuje. A kojeg ja obozavam. Za sada zivim u malom gradicu i dosta velikoj kuci. I nemam momka. Ali to nema veze. Kazu da si ustvari ono sto zelis da budes. Prijatelj mi je bas neki dan rekao jedan citat. Ne znam tocno radi li se o filmu ili knjizi. Citat zvuci upriliku ovako: ' Da si mi jos kao djetetu pokazao bilo koje mjesto na mapi i rekao ''Tu neces nikada otici'' imao bi
dojam da si mi nesto oduzeo'. Ono sto zelimo smatramo da nam na neki nacin i pripada. Ali, tako je to valjda kod nas ljudi. Zanima me bas sta konji o tome misle.
...
Molim vas komentar. Ovo bi trebao biti uvod i pocetak prvog dijela.
Po mom misljenju ne zvuci bas zaokruzeno, nije povezano kako treba.
Imate li neki savjet?
Koja je vasa kritika?
На први преглед, занимљиво, и "вуче" на читање.
Али, обавезно избаци ствари типа "малој кућици", "доста мало", "малом градићу".
А и сама си већ уочила неке ствари.
Само настави у том правцу.
Генерално, што више "шишања" текста, избацивања сувишних речи, и реченица.
Опет - већ ћеш ти то сама, новим и новим ишчитавањима, сама најбоље уочити.
Је л' ово почетак романа?
@ Ratko Pocesta
Мислим да није битно у ствари да ли је аутобиографски.
Све што пишемо је, мање или више, или на ова ј или онај начин аутобиографски.
Чак и наизглед апстрактна поезија, на пример.