dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
208.334
Del Boj pisao malim Novosađankama i Novosađanima iz Avalona
Britanski glumac Dejvid Džejson, srpskoj javnosti poznatiji kao Del Boj, pisao je malim Novosađankama i Novosađanima iz Edukativnog centra "Avalon".
Iako su se "Mućke" u našoj zemlji prikazivale davnih devedesetih godina, mnogi i dan danas rado gledaju reprize, znaju svaku epizodu napamet, a ako ne baš svaku, onda bar većinu legendarnih fora Del Boja, Rodnija, Alberta i Deke Trotera. Međutim, ono što je neobično je da Del Boj i ekipa imaju fanove i među generacijama koje su rođene decenijama nakon premijernog prikazivanja serije. Zbog toga je bilo zanimljivo i neobično da su đaci koji pohađaju Edukativni centar Avalon, u okviru projekta Avalon Writers Club, od svih poznatih ličnosti kojima su mogli da se obrate, odabrali da pišu baš Dejvidu Džejsonu, ocenjuje profesor Dejvid Entoni Kičing iz Avalona.
"Projekat je trajao jedan semestar, a u njemu su učestvovale dve grupe dece sa kojima sam radio kao redovan predavač. Naši đaci su tada bili uzrasta od deset do 12 godina godina. Mnogi od njih nikada nisu napisali pismo u svom životu, s obzirom na sveprisutnost tehnologije, koja potiskuje veštine pisanja olovkom na papiru", kaže za 021 profesor Kičing.
Kako dalje kaže, izabrao je da đacima predstavi važne i zanimljive ličnosti iz različitih oblasti kao što su istorija, književnost, film i muzika, kao i članove kreljevske porodice.
"Deca su sama odlučivala o sadržaju pisama, a na času pre toga samo smo radili strukturu pisma. Nisam im čak ni ispravljao slovne i gramatičke greške, jer sam želeo da pisma budu autentična, originalna i smatram da je Dejvid Džonson to prepoznao, pa se zbog toga potrudio da odgovori na svako pismo pojedinačno u znak zahvalnosti", objašnjava ovaj profesor.
Šta je Dejvid poručio malim Novosađanima?
Mesec dana nakon što su pisali Dejvidu, članovima spisateljskog kluba Aleksi, Antoniji, Mili, Dunji i Zoji stigao je odgovor...
"Deca su bila u šoku, nisu znala kako da odreaguju, oduševili su se kao da je u pitanju poklon ispod jelke", opisuje Entoni Kičing.
Džejson je pohvalio njihovo znanje engleskog jezika i izrazio radost što su "Mućke" toliko popularne u Srbiji. On do sada to, kako sam kaže, nije znao. Kao svaki pravi vitez, Džejson je odgovorio svakome ponaosob, uz izvinjenje što zbog brojnih obaveza odgovor malo kasni.
Iz njegovih pisama deca su saznala da u privatnom životu Dejvid voli konje, da ima nekoliko domaćih ljubimaca, među kojima su dva psa i tri pileta, kao i da je jedan od njegovih omiljenih glumaca Tom Henks.
Saznali su, takođe, da svaki napor vredi truda i da svaki san može da postane stvarnost ako u njega istinski verujete i potrudite se da ga i ostvarite.
Ima još koga zanima na ovom linku, nego me zanima - da li ste i vi gledali ovu seriju? Ja sam je obožavao. Malo me je čudilo to što su sadašnja novosadska deca uopšte čula za to, ali eto. :D
Baš lep događaj i lepo je što im je i on posvetio malo pažnje. :D
 
Pošto Del Boj misli na našu decu mislimo i mi na njega:

Del Boj slavi 83. rođendan​


Engleski glumac Dejvid Džejson, koji je svetsku popularnost stekao ulogom Del Boja u kultnoj seriji "Mućke", slavi 83. rođendan.
Dejvid_Dzejson_Del_Boj_bbc.jpg


Rođen je 2. februara 1940. godine u Edmontonu kod Londona. Pravo ime mu je Dejvid Džon Vajt, ali je kao umetničko ime izabrao Dejvid Džejson. Njegov stariji brat je glumac Artur Vajt. Glumačku karijeru je započeo 1963. godine, dok je televizijsku karijeru počeo godinu dana kasnije, u sapunici "Crossroads".
Najznačajnije uloge tokom karijere koja traje već 60 godina je, osim u Mućkama, ostvario kao detektiv Džek Frost u seriji "A Touch of Frost", kao i u sitkomu "Open All Hours" i "Still Open All Hours".

Kao Del Boj u legendarnim Mućkama se pojavio u 64 epizode.

Osvojio je brojne nagrade, kao što su BAFTA, čiji je dobitnik bio četiri puta (1988, 1991, 1997. i 2003), zatim četiri Nacionalne britanske komičarske nagrade (1990, 1992, 1997. i 2001) i sedam Nacionalnih televizijskih nagrada (dve 1996 i 2002. i po jednu 1997, 2001. i 2011).

Odlikovan je titulom sera (viteza) 2005. godine, za zasluge u oblasti glume i komedije.

https://www.021.rs/story/Zabava/Poz...ge.me&pv=e5f7cd35-0b6b-4b9d-821f-26436d4ea963

E pa srećan ti rođendan Del Boje! :D
Ono jes' da je ustvari bio juče, ali ovde u Srbiji sve malo kasni. Ponešto i mnogo.
 

Back
Top