Bivši Grobovlasnik i njegova drama

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
231.731
Nikola Pejaković Kolja postavljen je za novog direktora Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Nakon ove odluke uprave najstarijeg pozorišta u Srbiji pristigle su i burne reakcije javnosti. Pejakovićeva višedecenijska karijera obeležena je ulogama u kultnim filmovima i serijama, ali i izuzetno kontroverznim izjavama i stavovima koji su takođe obeležili njegov rad i delo. Komentari se protežu od toga da mu je to omogućeno nakon javne podrške Srpskoj naprednoj stranci krajem prošle godine, ali je javnost podeljena i zbog Pejakovićevih prethodnih izjava o "mešovitim brakovima" i smatraju ironičnim da se sada nalazi na čelu ustanove u Vojvodini, koja je sama po sebi multietnička.

Najveća bura digla se nakon njegovog autorskog teksta "Mešano meso" 2012. godine, u pisanom izdanju novina Glas Srpske.

U ovoj kolumni, autor piše o "mešanim brakovima", u smislu mešanja nacije i vere. On je decu rođenu u ovakvim brakovima prozvao nacističkim proizvodom komunizma, a cele porodice deo plana komunističke vlasti u bivšoj Jugoslaviji da stvori novu naciju bez vere.

Na kraju teksta poziva sve one koji su iz mešovitih brakova da mu oproste, jer tekst nije uperen protiv njih, nego "protiv komunista i njihovog pronacističkog plana".

Ovaj tekst je nakon burnih reakcija javnosti uklonjen sa sajta Glas Srpske i sada se može pronaći samo na drugim sajtovima koji su isti preneli u celosti ili delovima. Pejaković se nakon brojnih kritika izvinio i istakao da nije želeo nikoga da uvredi.

Oni koji su se usprotivili njegovom imenovanju u SNP-u koristili su ovaj tekst kao argument u svoju korist. Nasuprot tome, Pejakovićeve predstave izvodile su se i prethodnih godina u SNP-a u okviru "Sterijinog pozorja", pa prigovora nije bilo.

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/390939/Ko-je-Nikola-Pejakovic-Kolja-Zivot-kao-drama.html

Eto ti ga sad. Vojvodina je cela sva izmešana i mnogo je mešanih brakova, tako da su takve izjave svakako neprimerene, posebno za nekoga ko misli da rukovodi nečim što ima veze sa kulturom. Inače poslednjih godina sam najviše slušao o njemu kao muzičaru u grupi Kolja i grobovlasnici. Međutim, krajem prošle godine se i ta priča završila jer je on podržao vladajuću stranku dok mu drugari iz grupe nisu baš bili raspoloženi za to i tako kolja ostade bez benda. Valjda će se utešiti sad kad je dobio novu funkciju.

Inače ako je neko slučajno zaboravio to je ovaj čovek:

1729716444848.png

Poslednja izmena:
Iskusni narkomani znaju sve, i tacno znaju koju dozu da uzimaju, da bi mogli da decenijama i decenijama jbu sve oko sebe, a posebno najblizu porodicu.

To samo ovi neiskusni se predoziraju.

Bukvalno je bolje da ti clan porodice ima rak, nego da je taj iskusni narkoman.
On kaže da se skinuo s toga. E sad, koliko mu je za verovati?

Zanimljivo je kako jedno primitivno bosansko go.vno može da pomoću uvlačenja u anus precednika tako dobro da napreduje. Od svih bivših narkomana najviše mi se gade ovi što su otkrili veru (Cane, Kolja itd). Povraća mi se od istih.
Nemam ja problem što je on pronašao "veru". Bilo koju. Drago mi je ako mu je pomoglo. Nego što sad ubeđuju sve druge da moraju da se "vrate veri", pljuje po drugim verama, tj. postao je klasična definicija fanatika. Što verskog, što nacionalnog.

Pa dobro, ipak je bolje da veruju nego da se drogiraju.
Šta je bilo s Canetom?
Da su normalni ne bi ni počinjali da se drogiraju, za početak.
Njihova stvar u svakom slučaju, ja sam napisao da mi se gade sa tom hrišćanskom filozofijom kako su oni sad spoznali šta je prava stvar i kako svi treba da ih slušamo i da verujemo isto kao i oni. Uništavali su se 30 godinama drogom i alkoholom, živeli kao najgori ološ, uništavali telo i moždane ćelije, sve kao neki "slobodni umetnici".

Sad se postavljaju kao da su popili sve znanje ovog sveta. I sad ja koji u životu nisam koristio drogu i manje-više sam običan, normalan čovek sa konkretnim zanimanjem, radnim navikama, etikom i zdravim razumom moram da im se divim do imbecilnosti i da me takvi likovi savetuju i podučavaju. Mene neće sigurno :)

Šteta što se više ne drogira...
Pa... Maltene sam hteo isto reći

Sveti Pavle kaže "u Hristi nema ni Jelina i Jevreja", ljudi su ljudi.

Ne znam da li je Nikola upućen u intimu svakog mešanog braka na planeti, pa zato sebi daje pravo da ovako sudi (ako je zaista tako nešto izgovorio).

Ljubav je ono što čini porodicu srećnom i u taj mir ne treba niko da dira. A vera je dar, a ne zasluga. I nema razloga da se nekome nameće.

Njegova energija mi se ne sviđa, ni njegova ostrašćenost. To mi je mnogo odbojnije od "članske karte" koju je odabrao.

Pa... Maltene sam hteo isto reći

Sveti Pavle kaže "u Hristi nema ni Jelina i Jevreja", ljudi su ljudi.

Ne znam da li je Nikola upućen u intimu svakog mešanog braka na planeti, pa zato sebi daje pravo da ovako sudi (ako je zaista tako nešto izgovorio).
Jeste, on se sam posle izvinjavao, nije demantovao. Valjda mu je neko očigledno pametniji od njega ponešto objasnio.

Back