Dejan Vuk Stanković: Plata u prosveti da se izjednači sa prosečnom, 114 hiljada dinara ove godine

ima lirazlike uplati preofesora koji redi na odredjeno ili na odredjeno? pitam za 7. stepen ss

ChatGPT said:​

Razumem da pitaš za profesora sa 7. stepenom stručne spreme (fakultet/master) i da li se plata razlikuje u zavisnosti od toga da li radi na određeno ili na neodređeno vreme.

U prosveti u Srbiji (osnovne, srednje škole), osnovna plata se obračunava po stepenu stručne spreme i koeficijentu radnog mesta i ona je ista bez obzira na to da li je ugovor na određeno ili neodređeno.

onaj o kome mario prica moze jedino da bude neki lozac, ili tetkica. a ni oni ne dobijaju ispod minimalca. tkd OPET SE GNUSNO LAZE
Chat gpt se peca na vaše laži o prosečnim zaradama koje piskarate po internetu. Ja sam ubo suštinu problema a da je tako govori i blokada škola i univerziteta. Ne možete ništa da uradite jbg.

Prosvetari nisu budale da uzimaju vaše lihvarske kredite.

Jeste nakaradan, pun fond bi trebalo da bude 150% odnosno 30 casova nedeljno koliko imaju i djaci.
Једно одељење је 5% фонда. Ко има 100% плату има 20 часова недељно. У плату се рачуна и рад код куће - припрема часова, решавање контролних и писмених радова итд. Разредно старешинство је много петљања а додатак на плату је мали. Плус вођење педагошке свеске и више папирологије, родитељски састанци + отворена врата + вајбер групе за рад са родитељима. Додај ту и обавезу за све наставнике а то су седнице на којима повремено разредне старешине раде "пресек" одељења (успех, проблематична деца и сл).
И два дежурства - пробни пријемни испит и прави пријемни. И треће дежурство - ношење клупа и попис инвентара.
Наставници су обавезни да пре и после својих часова дежурају на ходнику као и у дворишту на великом одмору.

Једно одељење је 5% фонда. Ко има 100% плату има 20 часова недељно. У плату се рачуна и рад код куће - припрема часова, решавање контролних и писмених радова итд. Разредно старешинство је много петљања а додатак на плату је мали. Плус вођење педагошке свеске и више папирологије, родитељски састанци + отворена врата + вајбер групе за рад са родитељима. Додај ту и обавезу за све наставнике а то су седнице на којима повремено разредне старешине раде "пресек" одељења (успех, проблематична деца и сл).
И два дежурства - пробни пријемни испит и прави пријемни. И треће дежурство - ношење клупа и попис инвентара.
Наставници су обавезни да пре и после својих часова дежурају на ходнику као и у дворишту на великом одмору.
I kad sam ja bio đak, nastavnici su dežurali. Ne znam da li sad ima toliko potrebe kad je sve pokriveno kamerama.

I kad sam ja bio đak, nastavnici su dežurali.
Сад је мало другачије. У неким (не свим) школама ко држи последњи час испраћа децу тј. дочекује родитеље. То траје две године (први и други разред ош).
Раније се није дешавало да ђак пљуне учитељицу, или да ђаци долазе под утицајем психоактивних супстанци. Данас се дешава на жалост.
Данас дете првог разреда пукне песницом учитељицу. На жалост овакви изгреди првака нису усамљени.
Додај и децу по ИОП-у 1 + 2 + децу са дисграфијом, здравственим ИОП-ом, дијабетичаре, гојазну децу и сл.
Ne znam da li sad ima toliko potrebe kad je sve pokriveno kamerama.
Наравно да има. Кад се ђаци побију родитељи ће питати где су наставници. Камере никог не занимају.

Сад је мало другачије. У неким (не свим) школама ко држи последњи час испраћа децу тј. дочекује родитеље. То траје две године (први и други разред ош).
Раније се није дешавало да ђак пљуне учитељицу, или да ђаци долазе под утицајем психоактивних супстанци. Данас се дешава на жалост.
Данас дете првог разреда пукне песницом учитељицу. На жалост овакви изгреди првака нису усамљени.
Додај и децу по ИОП-у 1 + 2 + децу са дисграфијом, здравственим ИОП-ом, дијабетичаре, гојазну децу и сл.

Наравно да има. Кад се ђаци побију родитељи ће питати где су наставници. Камере никог не занимају.
Doduše, preselio sam na selo pre sedam godina i verujem da je drugačije nego u gradovima.

Doduše, preselio sam na selo pre sedam godina i verujem da je drugačije nego u gradovima.
Разлике су огромне.
Кад смо ми ишли у школу није било персоналних асистената.
Знало се шта су права а шта су обавезе.
Деца нису улазила у пубертет у трећем разреду основне школе.
Све се данас променило.
Деца од трећег гледају јутјубере и слушају свакакву бесмислену музику. Све то доста утиче на децу.
Кад дође девојчица из проблематичне породице, онда да видиш кад она крене да упропаштава дисциплину и ред на часу.
Све се променило од времена када смо ми ишли у школу.
Иде се на тотално урушавање државних школа, и онако млади неће да раде у школи без обзира на плату.
Може да се повећава али то не интересује реално никог.

Dejan Vuk Stanković: Plata u prosveti da se izjednači sa prosečnom, 114 hiljada dinara ove godine​

Betadanas 10:39
Dejan Vuk Stanković: Plata u prosveti da se izjednači sa prosečnom, 114 hiljada dinara ove godine 1
foto FoNet Milica Vučković

Ministar prosvete Dejan Vuk Stanković izjavio je danas da je projekcija za ovu godinu da početna plata u prosveti bude 114.000 dinara i da se izjednači sa prosečnom platom u Srbiji.

„Mi smo na putu da sa reprezentativnim sindikatima postignemo ono što je cilj bio svih dosadašnjih ministarstava, da početna plata u prosveti bude identična sa prosečnom platom u Srbiji“, rekao je Stanković za televiziju Pink.

Ocenio je da nije za potcenjivanje inicijativa o dovođenju franšiza stranih fakulteta u Srbiju.

„Došlo bi do konkurencije na tržištu visokog obrazovanja koja bi bila još veća nego što je sada, sa dolaskom stranaca sa otvaranjem vrata za transnacionalno obrazovanje, dobili biste veću konkurenciju koja može da proizvede bolju uslugu“, izjavio je Stanković.

Naveo je da je cilj nacionalnih udžbenika da kroz određene predmete bude „uspostavljena kontrola sadržaja“ onoga što će biti plasirano deci.

„Želeli smo da stvorimo knjige koji će imati nacionalni značaj, komplet od šest knjiga, startovaćemo taj projekat nakon što budu usvojene izmene i dopune Zakona o udžbenicima“, kazao je Stanković.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...i-sa-prosecnom-114-hiljada-dinara-ove-godine/

Nemojte u blokade, evo para. :deda2:
Je l to izjavio pre nego što je zakopčao šlic il posle? :D

Odakle ta pretpostavka. Kriterijum postavlja nastavnik. Zašto bi poklanjao ocene? Mene više brine premalo zalaganja pojedinaca tokom nastave koji otaljavaju posao, a njegov čas jednako vredi kao i čas vrednog nastavbika. Država treba da poradi na uspostavljanju kontrole kvaliteta nastave, a ubskladu s tim i plaćanja nastavnika. Mora se uzeti u obzir i ulazni kvalitet znanja jer se pita ne pravi od govana.
Koliko ti zaradiš kao privatnik sa kamionima? Motivisan si, je l da? A tvoji radnici? Je l se i oni ubijaju od posla za plate koje im daješ?

Немам ја централу, нисам ја СНС-овац. Питај неког ко је радио у школи, твој предлог је да наставник добије испод минималца што је противзаконито.
Ни један пријављени радник у Србији не може добити испод минималца. По закону.
Нешто ти математика не иде од руке, минималац је скоро 60.000 динара.

@Lagerta Koлика је почетна плата просветног радника са пуним стажом ?
Oko 84 000 je plata početnika sa 7. stepenom stručne spreme.

Разлике су огромне.
Кад смо ми ишли у школу није било персоналних асистената.
Знало се шта су права а шта су обавезе.
Деца нису улазила у пубертет у трећем разреду основне школе.
Све се данас променило.
Деца од трећег гледају јутјубере и слушају свакакву бесмислену музику. Све то доста утиче на децу.
Кад дође девојчица из проблематичне породице, онда да видиш кад она крене да упропаштава дисциплину и ред на часу.
Све се променило од времена када смо ми ишли у школу.
Иде се на тотално урушавање државних школа, и онако млади неће да раде у школи без обзира на плату.
Може да се повећава али то не интересује реално никог.
Ovde kod mene nastavnici su uglavnom iz sele ili susednih sela. Prosek staža 25 +... Selu je stalo do škole i kad god nešto treba, školski odbor lako prikupi pare da se nešto odradi. Ne leka se država ili opština jer škola treba našoj deci, a i deca nekako znaju pa nema mnogo vandalskog ponašanja. Retkost je da se namerno nešto pokvari. Više su nam probleme pravili odrasli kojibsu se okupljali na igralištu, lomili koševe. Sad je osvetljeno, ograđeno i tu su i kamere pa poslednje 2-3 godine nema ništa. Napravljeno
Koliko ti zaradiš kao privatnik sa kamionima? Motivisan si, je l da? A tvoji radnici? Je l se i oni ubijaju od posla za plate koje im daješ?
Imam dve hladnjače ld 5t. Moji radnici imaju početnu platu od 1000 e. Majstor na održavanju koji sve zna da popravi ima 1800e, nekad i više. Motivisan sam, naravno jer smo kao porodica u posao uložili 17 godina gasarbajterskog života da bismo obezbedili deci ono što mi bismo imali. Moji radnici imaju vikend, ali ja nemam, nemam godišnji odmor. Pokušaj!

Samo sa stažom preko 10 godina.
znaci chatgpt opet laze?

kada nema prethodnog staža (znači nema dodatak za minuli rad od 0,4 % po godini), sada u avgustu 2025. plata nastavnika sa VII stepenom, 100 % norme, bez ikakvih dodataka, iznosi oko:

≈ 106.100 dinara neto

Dakle, isti iznos koji sam naveo ranije, jer minuli rad u ovom slučaju ne utiče — pošto je 0 %.

Oko 84 000 je plata početnika sa 7. stepenom stručne spreme.
Значи болоња без мастера око 79.000. Хвала на разјашњењу
Pocetna plata je preko 100 hiljada i dodaje se 0,4% na svaku godinu staza, ne lupaj tj. ne lazi
Неко те слагао. Не брукај се.

kako se samo ucutala. kao i onaj aleks i rvat mario

a bacakali su se brojevima od 45,55,80 iljada
Jeste li vi svesni svog lupetanja? Pa i da je plata preko 100000 kao što kažete, vama je normalno da neko završi fakultet, radi tako odgovoran posao za taj novac??? Vidim, sve ste decu upisali na Učiteljske i na profesorske fakultete? Ups, zaboravih, vi ne upisujete, vi kupujete diplome
:mrgreen:

Pa i da je plata preko 100000 kao što kažete, vama je normalno da neko završi fakultet, radi tako odgovoran posao za taj novac???
negde oko 160 000 je realno da bude za Srbiju

Ups, zaboravih, vi ne upisujete, vi kupujete diplome
mom prosvetaru je diploma vec pozutela.
to iz doba pre mastera i kupovine :cool:

Ovde kod mene nastavnici su uglavnom iz sele ili susednih sela. Prosek staža 25 +... Selu je stalo do škole i kad god nešto treba, školski odbor lako prikupi pare da se nešto odradi. Ne leka se država ili opština jer škola treba našoj deci, a i deca nekako znaju pa nema mnogo vandalskog ponašanja. Retkost je da se namerno nešto pokvari. Više su nam probleme pravili odrasli kojibsu se okupljali na igralištu, lomili koševe. Sad je osvetljeno, ograđeno i tu su i kamere pa poslednje 2-3 godine nema ništa. Napravljeno

Imam dve hladnjače ld 5t. Moji radnici imaju početnu platu od 1000 e. Majstor na održavanju koji sve zna da popravi ima 1800e, nekad i više. Motivisan sam, naravno jer smo kao porodica u posao uložili 17 godina gasarbajterskog života da bismo obezbedili deci ono što mi bismo imali. Moji radnici imaju vikend, ali ja nemam, nemam godišnji odmor. Pokušaj!
Imaš neko obrazovanje čim te razumem, mučio si se preko i opet si za ove lopove i ubice radikale?

Pa i da je plata preko 100000 kao što kažete, vama je normalno da neko završi fakultet, radi tako odgovoran posao za taj novac???
U Nemackoj rade u gimnazijama sa zavrsenim kursom za predavaca. Plate su im iste kao programerske.
Posao pocetnika nije odgovoran i ekstremno je lak, vise hobi.

Back