Degu

treba mi savet ako je neko upucen.....planiram da kupim zenkicu a imam dva muzjaka a negde sam cuo da ne valja ta kombinacija jer se zbog dominacije muzjaci tuku i za usi vuku :P
malo me nervira kad vidim da skacu jedan na drugog u pokusaju da prosire porodicu hehehe
pa sad ako neko zna da li je i koliko je pametno da uradim to molim vas da mi kazete
zivi bili vi i vasi degui ;)

ja sam iz razloga koji si naveo kupila drugu zenku (nakon sto je muzjak uginuo)..jer su nam rekli da se, po pravilu, zenke najbolje slazu. ali ne slazu se nimalo. tako da...jeste logicno to sto si cuo..ali msm da nema pravila.
hvala, i tvoji takodje!

Jaooo... :(( .Molim vas pomozite mi nekako , imam 4 degua (pre toga sam imao 2 ) i sad ova trojica tuku jednog , ugrizli su ga kod vrata..:(
Ja sam ga premestio u drugi kavez , i tamo se sada oporavlja . Sada su druga dvojica krenula da tuku i nazalost su ubili jednog malisana :OO
Ne znam sta da radim....

ne stavljaj malisane sa velikima u kavez!
ja ih drzim odvojeno iz istog razloga. kada vidis da se ne slazu, odma' ih odvajaj!

ova godina je izgleda godina agresivnih degua...ja sam svakako kupio zenku iako imam vec dva muzjaka i bilo je sve super malo su se svadjali oko nje ali posle extra vec skoro mesec dana su zajedno i sinoc su njih dvojica poceli da se ubijaju ali bukvalno,odvojio sam ih i sad malo po malo ih pustam zajedno ali i dalje se nesto ne gotive....
inace Deguic i moji su se povredili jedan ima ogrebanu njuskicu a drugi ogrebana usta.....moj savet svakako ako imas prostora odvoj ih jer ce se poubijati ni ja ne znam sta da radim ali mislim da ce vremenom malo iskulirati,moji su poceli da se oporavljaju tj.vidim da sad nisu tako crveni od ugriza i ogrebotina po ustima i njusci,tako da samo ih razdvoj i cekaj....jbga ne znam sta drugo da kazem :(

Jedan malisan je dobar sa tim jednim velikim . Njih dvojica su sada u velikom kavezu a malisan kog su izujedali je sam u jednom malom kavezu........z:( Ne znam vise sta da radim

Svi su muzjaci , ali prva 2 su starija za mozda 1 godinu a ova druga 2 sam kupio kad su imali 2 meseca
uuuf mozda nije trebalo da uzimas toliko mlade a vec imas odrasle,trebalo je postepeno da ih upoznajes nikako odmah zajedno u isti kavez,mada nema pravila moji su bili extra mesec dana,muzjaci i zenka a sad se tuku uzas...ne znam ali probaj da ih drzis odvojeno ali sto blize kavez do kaveza ako imas uslove,tako sam ja sa cincilom kad sam kupio je kupio i sad zive zajedno bitno je da se naviknu na miris,iako ni to mozda nece pomoci.Malopre sam pustio degue da se istrckaraju i kad su se muzjaci sreli odmah poceli da se tuku tako da sam ja odlucio daih drzim odvojene za stalno :(:(:(:(

Gde god da sam pročitala, više ženki + jedan mužjak = DA, više mužjaka + jedna ženka = NIKAKO!! Ne kažem da ne može da se desi, ali su se u većini slučajeva poubijali... Ja sam moje iz Mađarske dobila, tamo se češće drže kao ljubimci nego kod nas, i dosta sam pretragala što se njih tiče.. Ovi moji đavolčići su živi i zdravi, samo što unište sve u šta im dajem vodu, više mi je ponestalo ideja, sad im svakodnevno dajem u činijici, ali ne stavljam u kavez jer se okupaju i prehladiće se... :neutral:

kad je zenka skotna da li postaje razdrazljiva...npr.imam muzjaka i zenku i cincilu slazu se super i zive u istom kavezu i to vec vise od dva meseca primetio sam da je zenka skotna jer se skoro duplo ugojila i mislim da ce uskoro da se okoti pre par dana su ona i muzjak poceli da napadaju cincilu i to bez razloga iz cista mira...pa me zanima da li to moze biti samo zato sto je pred porodjaj ili moze da bude stalno tako.hvala lepo ziveli

Moj ljubimac je dečak degua star oko 3 meseca. Kod mene je mesec i po dana. Prethodnog vikenda je prvi put ostao sam preko vikenda (naravno uz dosta hrane, vode i igračaka). Omiljena zanimacija mu je grickanje kaveza, ali je to postalo mnogo učestalije od kada je ostao sam. Sada me čak budi i noću. Da li je neko imao sličan problem? Hvala unapred.

Konacno smo dobili bebice nasa Dara je okotila 3 mladunceta,interesuje me posle koliko mozemo da ih uzmemo u ruku jer sam negde procitao da ne bi trebalo da ih diramo neko vreme pa ako neko zna nesto o tome znacilo bi nam :):)

Ja sam svoja dva degua preselila iz kaveza u terarijum, i nesto im se bas to i ne dopada. Stalno zele napolje. Imaju dovoljno vazduha, cak smo im i poklopce razmaknuli, ocekli coskove, ali ne vredi.

Moj ljubimac je dečak degua star oko 3 meseca. Kod mene je mesec i po dana. Prethodnog vikenda je prvi put ostao sam preko vikenda (naravno uz dosta hrane, vode i igračaka). Omiljena zanimacija mu je grickanje kaveza, ali je to postalo mnogo učestalije od kada je ostao sam. Sada me čak budi i noću. Da li je neko imao sličan problem? Hvala unapred.

Imam dugua, muzjaka, Gileta. Sada ima oko godinu dana, a kod mene je dosao kada je imao cetiri meseca. U pocetku je bio dobar, mali, razigrani veverak. Pustali samo ga da se seta po stanu, dok nije poceo da grize namestaj, cipele, kablove... Od tada je vecim delom dana u kavezu. Bilo mu je dosadno i poceo je da gricka zice. U glavnom je to radio preko dana, vremenom je poceo da nas budi nocu. Mislili smo ako mu kupimo zenku da ce da prestane. Kada je dosla zenka prvih nekoliko dana bio je opcinjen njom, tako da nije vise grickao zice. Zenka se odomacila, pa su oboje poceli da sviraju po zicama. I na kraju smo ih stavili u terarijum. Izgleda da nisu bas sretni zbog toga.

Poklanjam par mladih degua, starih godinu dana i njihova cetiri mladunca. Muzijak i zenka idu u paru. Mladunci mogu pojedinacno, bice spremni za preuzimanje krajem decembra, posto jos uvek sisaju. NE DAJEM IH KAO HRANU ZA ZMIJE I SLICNE ZIVOTINJE!!!!

Pozdrav svima prvo sam citao 90% ovo teme onda sam se registrovao i resio da se upustim u caskanje.kao sto vidite po nadimku sam iz obrenovca inace sam pre 10 dana kupio vilija..ja bi reko da je musko visi mu sora XD inace je star oko 2 meseca tako da se jos uvek navikavmo jedan na drugoga.akvarijum mi je mali ali nameravam da ga zamenim i napravim mnogo veci.Sto se tice hrane sipao sam u u posudicu malu da jede kad hoce i ubacio sam mu koje drvo da trosi zubice...e sad hrana je ona za hrcke ali cim pomandza ovo uzecu pravu 9 mislim da cu je naci) Sto se tice poslusnosti jos uvek uci da mi stane na dlan nekad hoce nekad nece..povremeno se mazi ali danas je sav nesto na tri coska :P

cao!! :)

kupi hranu za degue, naci ces je u nekoj opremljenijoj radnji...ovde u bg ih ima dosta...

sto se tice poslusnosti mojih...nemaju je :D

ova jedna obozava da se mazi..ali samo dok je u kavezu..namesta se gde joj prija..ali kad je pustimo nece ni da nas pogleda... :D

evo ovo mi je prva ljubav :heart: stara je tri i po godinice... ona tako voli da se ususka negde gde joj je toplo i da bleji :D

Videcu ovih dana da banem tu do pet centra da uzmem hranu za njih...inace sam citao isto ovde da bese jedu i ovsene pahulje pa sam mu kupio i to...e sad sta bese za zelenu salatu i sargarepu jel sme ili ne sme? kupio sam mu i pesak ali jos nije usao da se opere...samo trci u tockicu

Back