Definisanje pojma "Natprirodne pojave"

Sve što nije u skladu sa shvacenim prirodnim zakonima.

Ako si nasao vezu uzroka i posledice i na osnovu nje indukcijom izveo tkz. "prirodni zakon" tj. pretpostavio da ce zapazna veza funkcionisati na isti nacin i u budunnosti... mislis da si time shvatio prirodni zakon?
Gresis.
Evo, recimo zakon koji je olicenje naucnog metoda zaklucivanja.. Sila gravitacije. Verujem da ti mislis da si to shvatio. U redu.. Onda mozes odgvoriti i na prosto pitanje:

Zasto sila gravitacije privlaci a ne odbija ? :think:

ko kaze da ne odbija?Ti na osnovu opazanja?Tvrdis da ne odbija?
A da probas ti to...onaj test sa tvojim skokom sa vrha solitera i mojom predlozenom opkladom?

Salu na stranu: Gravitacju opazamo kao pojavu po njenim posledicama...sto ne znaci, buduci da je najslabija od svih sila i da joj jacina raste proporcionalno masi, a opada sa kvadratom udaljenosti, da ne postoji njen antipod. Mi samo nemamo trenutno mogucnosti da nadjemo objekat i ispitamo mogucnost odbijanja.
To sledi iz prostog razloga: planeta koju nastanjujemo, stara je oko 5.000 milijardi godina...dovoljno da svi elementi koje gravitacija odbija, odavno odu na neku ogromnu udaljenost od izvora gravitacije.
Poznato ti ja , nadam se, da je svemir ogromno prostranstvo u kojem se nalaze zvezde, planete, galaksije i citav niz drugih kosmickih tela?E, pa metodom posmatranja, naucnici su ustanovili da se neki objekti, tacnije vecina njih, udaljuje jedna od drugih...da li je razlog tome ubrzanje nastalo Velikim praskom, ili je posredi neka sila odbijanja...ostaje da se utvrdi...

• Podržavam
Reactions: 27E
Ok, ali namerno zaobilazis pitanje.
Da dodamo istom onda jos nesto.

Zasto sila gravitacije privlaci i odbija predmete? :)

Ako se nadjes zbunjen pred ovim onda ti moze biti jasno da empiriski mozemo doci samo do odgovora na pitanje "kako" ili odgvoriti "ovako" pa pokazati prstom na smenu uzroka i posledice..ili eksperiment. Ali na pitanje "zasto" tim metodom ne mozes doci do odgovora. Zato i postoji filozofija.

Ako se nadjes zbunjen pred ovim onda ti moze biti jasno da empiriski mozemo doci samo do odgovora na pitanje "kako" ili odgvoriti "ovako" pa pokazati prstom na smenu uzroka i posledice..ili eksperiment. Ali na pitanje "zasto" tim metodom ne mozes doci do odgovora. Zato i postoji filozofija.
Poenta?
Mi ne zivimo od filozofije...mozemo saznati i spoznati sve odgovore na sva pitanja, ali ujutru moramo kupiti hleb i mleko...treba odvojiti filozofiju kao razbibrigu i realan zivot gde padas ako skocis sa zgrade...

Poenta?
Mi ne zivimo od filozofije...mozemo saznati i spoznati sve odgovore na sva pitanja, ali ujutru moramo kupiti hleb i mleko...treba odvojiti filozofiju kao razbibrigu i realan zivot gde padas ako skocis sa zgrade...

a ne, za njega ne postoji ni zgrada ni ulica, to mi... znas... tripujemo. ja mu par puta predlagala da skoci, cisto eksperimenta radi, al nije hteo... :mrgreen:

Poenta?

Zato je i filozofija uzvisena oblast ljudskog misljenja jer prevazilazi banalne stvari ovoga sveta koje nastaju i nestaju a bavi se onim sto uvek jeste .

Kao sto je govorio Sopenhauer..parafraziram.
Filozof je kao covek sa durbinom koji moze videti zvezde ali durbinom ne moze videti nista ispred sebe.

Ako je cilj pravljenje kula od karata i opstajanje u tom poslu par decenija dok smo u zivotu, onda naucni metod jeste koristan. Ali ako je cilj spoznaja sustine sveta i zivota , spoznaja ideja, dodir transcedentnog. izbavljenje i spasenje..onda je filozofija ta koja to moze dati.
Sta je cilj filozofije mozda sam najbolje opisao u ovom blogu:.
Svedenborg i svadbeno ruho
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=10735

Baš me zanima šta kaže filozofija na ovo pitanje.

Kao sto vec napisah, samo sto mi je post netragom nestao, bavljenje filozofijom i pronicanjem u sustinu stvari, ne obezbedjuje hleb na stolu.Osim ako nisi predavac na nekom faksu.

Smisao izrecenog je da su prizemne, svakodnevne stvari, u koje spadaju i osnovni zakoni prirode, veoma vazne za nastavak zivota....filozofija mozda i daje odgovor na "zasto", ali nije ni bitna ni nuzna za odvijanje osnovnih zakona na kojima pociva univerzum.

Poslednja izmena:
Baš me zanima šta kaže filozofija na ovo pitanje.

Na ovoj temi na filozofiji (i blogu) izneo sam neka znanja o tome. Ispalo je komplikovanije nego sto sam zeleo...:think: ali ako te zanima, izvoli? Ovde mozes da naslutis odgovore "zasto sile deluju tako kako deluju.. Najopstiji zakljucak glasio bi: Zato sto je to ispoljavanje u pojavi "empiriskog karaktera" koji je samo pojava "inteligibilnog".

http://forum.krstarica.com/threads/394578

za mene je ovo natprirodno :neutral:

Šta je tu čudno nepostoji ništa što je jače od boga i prirode od sveprožimajućeg univerzuma
jedino što mi manifestacije viših i suptilnijih oblika svesti sve do božanskih, vidimo i opisujemo kao natprirodne videći ih kakve želimo da ih vidimo a ne kakve u biti jesu
i neshvatajući njihovu suštinu i pouku :mrgreen:

Šta je tu čudno nepostoji ništa što je jače od boga i prirode od sveprožimajućeg univerzuma
jedino što mi manifestacije viših i suptilnijih oblika svesti sve do božanskih, vidimo i opisujemo kao natprirodne videći ih kakve želimo da ih vidimo a ne kakve u biti jesu
i neshvatajući njihovu suštinu i pouku :mrgreen:

A ti sa manifestacijama viših i suptilnijih oblika piješ kafu svako jutro, pa ih vidiš kakvi zapravo jesu i divaniš sa njima o suštini i poukama, da li je to slučaj? ili si ti spoznao njihovu pravu suštinu i pouku? pa ako jesi, daj nas prosvetli svojim znanjem, pa da se ne zamajavamo sa ovim forumom :)

, daj nas prosvetli svojim znanjem, pa da se ne zamajavamo sa ovim forumom
Ovo ja zovem ućutkati forum
Čoveče, od 22. 09 ni slova
Je li ti to nešto bacaš ili je to samo 'glavologija' (Prečet)
Ajde tema i nije neka. Šta je natprirodno a šta nije, mislim ništa nije natprirodno, dušu dalo za mudrice/onje
Ej biće da su počela predavanja?
Skoro sam zaboravio, stari se izgleda
Ipak mišljah da je ovde manje brucoša
Do svidanija!

Dakle, kao što i sam naziv govori, svrha teme je definisanje natprirodnih pojava.

Iznesite svoje shvatanje ovog pojma, naravno uz uvažavanje tuđeg mišljenja :D.

Izvolite :).

Draga Valeria i svi ostali,
posećujem rado ovaj pf i zaista mislim da je sjajan!
Želim samo da Vam kažem, da teme ne spamujem....ja sam agnostik i skeptik (moje mšljenje je da agnostici mogu biti najveći "vernici")...
Zato Vas Sve molim da moje komentare, ne prihvatate kao sabotažu, već kao poziv za raspravu...
Razumete me...
U svakom slučaju, sjajan pf!
Pozdrav od samouke

Back