Dečja imena

Ма, мени су сасвим лепа имена Лазар и Војислава, али, колико се разликују од Дејана, Зорана, Драгана...?
Прво, сад је сваки други дечак Лазар (поред Милоша, Огњена, Давида и Данила) :) Постаје модерно име и Војислава.
Али су то све стара имена, и српска су (ајд', Давид није српско). И што је сељачкије Зоран од Лазара, да ми је знати? :dontunderstand:

Ма, мени су сасвим лепа имена Лазар и Војислава, али, колико се разликују од Дејана, Зорана, Драгана...?
Прво, сад је сваки други дечак Лазар (поред Милоша, Огњена, Давида и Данила) :) Постаје модерно име и Војислава.
Али су то све стара имена, и српска су (ајд', Давид није српско). И што је сељачкије Зоран од Лазара, да ми је знати? :dontunderstand:

Bas tako Vanda...
Imena uopste nisu seljacka, mada ne znam sta se bas podrazumeva pod tim "seljacka"? Nose ih ljudi koji zive na selu? :)

Кад сам ја била мала, онда су Весне и Гордане биле популарне. И Драгане и Зоране. И Снежане.
Мени било жао што се нико не зове као ја.
Сад је моје име толико ,,испрано'', јер се пар година после мог рођења силне девојчице тако почеше звати...Али сам у својој генерацији још увек једина, и једина сам учитељица у граду са таквим именом. :)

Кад сам ја била мала, онда су Весне и Гордане биле популарне. И Драгане и Зоране. И Снежане.
Сад је моје име толико ,,испрано'', јер се пар година после мог рођења силне девојчице тако почеше звати...Али сам у својој генерацији још увек једина, и једина сам учитељица у граду са таквим именом. :)

pa daj nam reci koje je to ime:D

A kako se ti zoves? :flert:

Ne razumem zasto moraju biti originalna? Truditi se da budes inventivan po svaku cenu, pa kako god ispalo? Moja sestra radi u jaslicama pa cujem svasta.

Vid, Lav, Lea. Tea. Mia. Masa Stela.........Brrrrr........Nićifor je vrh. Jos mama insistira da ga nikako ne skracuju, pa moraju da ga zovu Nićiforeeee :roll:

Ruzna imena su retka, ali se licno jezim od bilo kog imena koje je trenutno u trendu, samo zato sto je u trendu.

Kada sam ja bila dete bilo je (u razredu) Maja x4, Aleksandar (nadimak obavezno Sasa) x4, Marko x3 i Danijela x2.

Kada se moja cerka rodila svaka druga devojcica se zvala Andjela ili Jovana.

Kod nas je bilo tajno glasanje dece iz obe blize familije (ubacivali su papirice u kutiju) i pobedila je Marija :D Oberucke prihvaceno, univerzalno, ne zastareva, jednostavno, lepo i kratko.;) I moja cera je bila jako ponosna sto je isla u obdaniste "Kraljica Marija":D

Da da...;)

Ako bude muško biće nasledno... po deveru... i lepo je ime...;)
Ako bude devojčica, ja bih volela da bude Elena... a i Lana, Lena i Maša dolaze u obzir...

P.S. Mada, pošto muž želi da prvom da ime, možda bude i to nasledno, od svekija...(nije ni njeno ružno)...;)

Da li se ti pitas tu nesto? Ili samo radjas a on daje imena. Izvini..Zamisli da se brat zove Radojica a svekrva Milojka..Ne razumem.

Ако се каже Инесина, то значи да се девојчица зова Инеса. :confused:

У српском језику сва женска имена завршавају се на -а, и тако се деклинирају, а за ово име не постоји деклинација и зато звучи накарадно.

Ja mislim da uopšte ne bi bilo zabune oko "Inesina" zbog akcenta... moje jezičko osećanje kaže da bi Inesina bilo akcentovano kao Ines (slaba sam s akcentima ali mislim da je ovo kratkosilazni), a ako bi bilo od Inesa, da bi bilo akcenat pao na drugi slog i da bi bio kratkouzlazni. Bar tamo odakle sam ja :p

A s obzirom na to da ime nije baš novo, kako se ovo rešava u praksi? Predlozima ili pomenutim nadimcima poput Ina?

Vojislava. :S Meni je ruzno.
Inace, Danilo je skoro pa cudno - u zivotu sam upoznala jednu osobu sa tim imenom. :) Milos je vec cesto, Ognjen takodje retko... Davida ni nema... Lazara umereno, ni blizu kao Milosa, Stefana, Nikole, Marka... Govorim o mojoj generaciji, koja sada ima 20 godina. :)
Sto se tice seljackosti :D verovatno se Zoran smatra seljackijim imenom jer nije bas bilo popularno medju visim slojevima. Dok su Lazar, Uros, Stefan, Dusan itd. bili nasi vladari, pa imena iako cesta, bas i nisu seljacka. Moje misljenje. :)

Ja mislim da uopšte ne bi bilo zabune oko "Inesina" zbog akcenta... moje jezičko osećanje kaže da bi Inesina bilo akcentovano kao Ines (slaba sam s akcentima ali mislim da je ovo kratkosilazni), a ako bi bilo od Inesa, da bi bilo akcenat pao na drugi slog i da bi bio kratkouzlazni. Bar tamo odakle sam ja :p

A s obzirom na to da ime nije baš novo, kako se ovo rešava u praksi? Predlozima ili pomenutim nadimcima poput Ina?
Ja znam jednu Ines, i meni je skroz bzvz kad se menja. Iako je samo ime jako lepo.
Meni se dopada i Lenka, kao Lenka Dundjerski... :) To je jedino ime na -nka koje mi se svidja.

Vojislava. :S Meni je ruzno.
Inace, Danilo je skoro pa cudno - u zivotu sam upoznala jednu osobu sa tim imenom. :) Milos je vec cesto, Ognjen takodje retko... Davida ni nema... Lazara umereno, ni blizu kao Milosa, Stefana, Nikole, Marka... Govorim o mojoj generaciji, koja sada ima 20 godina. :)
Sto se tice seljackosti :D verovatno se Zoran smatra seljackijim imenom jer nije bas bilo popularno medju visim slojevima. Dok su Lazar, Uros, Stefan, Dusan itd. bili nasi vladari, pa imena iako cesta, bas i nisu seljacka. Moje misljenje. :)

Лазарев отац је био пехарник, није баш имао аристоратско порекло.:)
Нисмо имали владаре са именом Лазар. ;)

Наши су се владари звали:Милутин, Драгутин, Радослав, Предислав, Владислав, Милан,Михајло, Милош,Угљеша, Петар, Александар...

Неко сада за већину тих имена каже да су ,,сељачка''.

Замислите родитеље који би дали детету име Предислав. ;) Смејали бисмо им се, зар не?

Back