Dečja imena

kod nas su jako popularna kratka imena...mislim da kad mi malena krene u školu za cca 4g da če u razreedu imati bar 10 klinaca koji se zovu Luka ili Matej.
Tin,Luka ili posebno Lucas,Dino,Rino....pa Jakov,Ivor,Leo...
a curica je svaka druga Lea ili Lana
al što neko reče,malo su popustile Ivane....

Pre par dana, u jednom poznatom beogradskom tržnom centru, mlada mama plaća na kasi. Oko nje se vrti dečak od oko 3-4 godine. Ona se okreće i obraća maleckom:
Aramise, nemoj bla bla bla
Ja: :eek:

prvi put čujem da je neko detetu dao ime Aramis, pa se upitah gde li su Atos, Portos i Dartanjan :D

Isti tržni centar, koji minut kasnije

Mama: Auroraaaaaaaa, nemoj da trčiš!
Ja: :eek:

Pitam ja vas... jel to neka nova moda, dati detetu što "neobičnije" ime i kako se dete kasnije nosi s tim?
Moj brat ima relativno neobično ime za ove prostore, i uvek je govorio da se kao dete, zbog tako zvučnog i retkog imena (kod nas), osećao kao da se od njega nešto očekuje...

Pa bolje je da daju neobicna imena nego ona sto se na svakom drugom koraku cuju!Jelena, Marija, Milica... A u novija vremena - Mina, Jovana (:roll:) ... Ili za muska jos gore, muka mi je kad cujem imena - Ognjen, Strahinja, Stefan... A ranije - Nemanja, Milos, Nikola...misliiiiim... Meni je to uzasno...S druge strane, ne kazem da su mi ova imena ruzna, uopste ne ali toliko isfurana da mi se sve manje svidjaju...
E sad, ko sto rekoh, Aurora mi je bas lepo, a i neobicno sto je savrseno!Ovaj Aramis malo jes diskutabilno ... mozda je romsko dete :think:, onda mi ne bi bilo cudno.Ali svako ima svoj ukus, bolje i da su takva pa opet drugacija.

Имала сам до сада у одељењу имена као Елвис Петровић, Џени Маринковић, Анамариа Говедарица, Шерон Јовановић, Сталоне Николић, Нирвана Куљић, Ричард Парауснић, Енџи Попивода, Џенифер Костић, Жан Пјер Тркуља...

(Наравно, презимена нису та....али су слична...;))

:zcepanje::rotf: Jel ovo postoji u zemlji Srbiji?! :eek:

Moj brat od tetke se zove Kamenko...Moja drugarica nikako nije mogla da zapamti dal je Kamenko il Kremenko pa ga zvala malo ovako malo onako...:lol: Mladji sin od buducih kumova, sa momkove strane se zove Vlad i moj momak nikako ali nikako ne moze da zapamti pa ono, ej kako ti je...mali?:rumenko:

Blago tebi...:D
Ne verujem da bi kod mm to upalilo... on kad reši, to je amin...:roll:

A mi se dogovorili da on prvom detetu da ime a ja drugom...
I sad ja molim Boga da prvo bude muško...:worth:

A kakvo ime ti se svidja?Zanima me zanima!Bas! Ma idi, ti si zena, nema tu dva zeca, tri zeca kad nesto bas hoces kako moze da on nece?:dontunderstand: :mrgreen: I ovaj moj je imao favorita, jedno jedino ime koje mu se svidja, i njegov roditeljima je to ime favorit, sto je jos gore...Al eto, opet je po mom :lol:

Vezano za Lanu, zaista je lepo ime - nije sto se i ja tako zovem :D
Mada sam par puta dozivela provokacije na isto..Lana pa citano odnazad.
^ ^
Videla sam da je neko od forumasa naveo Lana Djokic kao primer gde ime nikako ne ide uz prezime - a i pruza sasvim dobru osnovu za glupava dobacivanja):D

Inace volim neobicna imena - mada sve ima svoje granice.
Recimo u poslednje vreme sam u vise navrata upoznala devojcice sa imenom Tonja - nekom to mozda nije neobicno ali ja nikako da se naviknem.
Prosto mi je disharmonicno ime:)

A definitivno najneobicnije - vec sam navela na jednoj temi - jedna malecna koja ide kod moje mame u razred i zove se , ni manje ni vise , Ezoterija ^^
Dok se jedan moj pra pra prakoznastamidodje zvao Dionizije :D :D

:zcepanje:
Vrh tema!

..jednom prilikom su na TV-u gostovala dva brata, muzichari, koji se zovu Svemir i Dijamant...Peric, npr..
:)
..a recenzent jedne moje fakultetske knjige je Svemir Gnjidic, nesrecnik je vec bio obelezen prezimenom,
ali ime ga je zakopalo.. :lol:

..oko imena i uzrasta - meni je ime Vera jako lepo, za zenu, baku, chak i devojku,
ali ne mogu da zamislim malu devojchicu od 2-3-4 godine koja se zove Vera.. :think:

:rotf::rotf: Znaci umirem!!!!!!!

Cula sam za ime Kiša ,izgovara se sa dugim i.Navodno je majka htela da joj da ime Zora.
Ali posto je uobicajeno da se to ime izgovara sa dugim o,majka je smislila Kiša.

Meni se bas bas dopada!

I meni je Kisha lepo, ali nesto ne verujem da bi ga kod nas pravilno akcentovali, dugo i :think: , bilo bi kisha, ono kao padavina i to...U inostranstvu bi to bilo divno ime...

od mm se baka zvala Pela i tako smo nazvali našu curicu.Ne tolko radi bake,nismo pristalice da se MORA ime prenosit,al to nam je zbilja lijepo ime,rijetko i znači LIJEPA.to je i grad u grčkoj,al sve smo to tek kasnije saznali.
a da je bio dečko nazvala bih ga Pavel

:lol: E pa jeste, to stoji ... Al zato kazem, napolju bi bilo predivno, i zbog akcenta a i prezimena...Kod nas da je neko drugacije prezime u pitanju mozda bi islo...opet, bilo bi problema sa akcentovanjem, stalno bi morala da se drnda, da ispravlja, kao ono Mileeena i Milena...
Моја другарица полуиндонежанка, одрасла овде - удата у Индонезији и тамо живи, дала је своме сину, малом Индонежанину, име Јадран.
Могу мислити како то њима тамо звучи...:D

A kakvo ime ti se svidja?Zanima me zanima!Bas! Ma idi, ti si zena, nema tu dva zeca, tri zeca kad nesto bas hoces kako moze da on nece?:dontunderstand: :mrgreen: I ovaj moj je imao favorita, jedno jedino ime koje mu se svidja, i njegov roditeljima je to ime favorit, sto je jos gore...Al eto, opet je po mom :lol:

Za devojčicu: Elena, Lena i Lana... i Maša mi nije loše...;)
Za dečaka mi je svejedno... a i to koje bi on odabrao mi se sviđa...;)

E super mi ova tema.Mislim,ja sam musko,valjda smem da se ubacim medju vas zenske :roll:

Supruga mi je trudna drugi put i sad kao nesto razmisljamo o imenima.Jos ne znamo sta je jer je trudnoca dosta mala,oko 11 nedelja.

Oko zenskog smo se,da kazem generalno slozili,zvala bi se Luna,dok kod muskog je malo diskutabilno,zena bi htela Relja,ja Leon ili Minja...

Mada,citacu ja i vase predloge,ko zna,mozda mi se nesto i vise svidi :klap:

Моја другарица има тетку која се зове Пера. Каже, то је женско име, да је мушко, био би Перо.
Код нас у Банату Пера је мушко име...
(Али нам је и Неда мушко такође! :))

Моја другарица има тетку која се зове Пера. Каже, то је женско име, да је мушко, био би Перо.
Код нас у Банату Пера је мушко име...
(Али нам је и Неда мушко такође! :))

A tu si i nadimci... moja supruga nije mogla čudom da se načudi kad je čula da u mom (valjevskom) kraju žene imaju nadimke kao što su Žika (od Živka), Bane (od Branka)....

Back