Decentralizacija?

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sad mi je jasnije, znas nisu problem cinjenice, nego govor mrznje. To su ovi sto hoce da Nis bude samostalna drzava, pa truju naokolo gde god stignu.
Jadna ti je Srbija sa ovakvim Srbima.

Tekstovi imaju dozu cinizma i oporosti, ali to uopšte ne znači da bilo ko hoće nezavisnost ili bilo šta slično. Nije bitan komentar, bitne su činjenice...
Ja bih na primer mnogo voleo kada bi na nacionalnoj televiziji išla emisija koja bi organizovala prikupljanje novca za nešto što se gradi van Beograda na primer... dajte da napravimo neki simbol Kragujevca, Kruševca, Niša...
U Nišu se trenutno grade ja mislim 3 crkve - i nijedna nije gotova... a gde mi da skupljamo sredstva?

Kurt2:
Hajde malo da budemo konkretni:

"Nacionalnim investicionim planom za kulturu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 50 miliona evra (50.000.000). Od toga 40.444.500 dinara biće utrošeno za investicije u Beogradu, odnosno 80.88% od ukupnog iznosa na nivou republike. Za područje Niša sa južnom Srbijom obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.184.840 evra, odnosno 2.36% od ukupnog fonda za Srbiju. "

Da li se radi o evrima ili dinarima, mislim meni ove cifre ne znace ama bas nista u smislu da ne znam koliko je to novca. Ne razumem se ni u objektivne potrebe gradova po Srbiji itd..Koliko novca treba za izgradnju te jedne crkve npr? Jel' znas gde i kako odlazi ovaj milion i kusur za Nis, na sta se rasporedjuje?
Drugo koncentracija industrije i biznisa jeste BG, u kome ce se najvise para i uzeti.
Te pare sto se rasporedjuju, prvo se uzmu od gradjana. Verovatno da nije proporcionalno i da sve to stoji.
ALI HRAM NIJE SIMBOL BEOGRADA, NEGO SRBIJE I PREVOSLAVLJA!!!!

e, ljudi, ovo je kao onda sa kraja 80-ih kad su slovenci pričali da sve pare koje zarade idu u srbiju....tj. na kosovo....sad je lokalitet izvora takvih priča pomeren...nema nam spasa, baš smo retardirani. pusta zemlja, dece nema, kuće zapustele, svi se nabili u beogradske čatrlje po malom mokrom lugu (samo da bi se reklo da žive u bgd), a onda...qq leleeee. što reče neko, svoje pare sama zaradim i to vrlo mukotrpno i ne znam ko to živi na tuđ račun. kad bih imala nešto zemlje (sem ove u saksiji), živela bih od toga i ne bih se mlatila po forumima...hranila kokoške, ćurke i ostalu živinu i bila carica u svom malom selu. ali, videla žaba.... pa zamera nama koji smo ovde poprilično dugo.

divlja:
ALI HRAM NIJE SIMBOL BEOGRADA, NEGO SRBIJE I PREVOSLAVLJA!!!!

Hram je simbol i Beograda i Srbije i Pravoslavlja. I to je, da kažemo, ok.
Problem je taj, što se ništa "najveće" i "najbolje" ne gradi u nekom drugom gradu, već sve ide Beogradu. OK, za neke stvari postoji logično objašnjenje - šta će "Arena" Nišu kada tu ne bi mogla nikad da se napuni, to stoji, ali ipak bi mogao malo fokus da se prebaci na unutrašnjost Srbije.
Sad mi pade na pamet i sport i cela priča oko fudbala na primer. Prva liga je postala "tramvaj liga" - skoro svi klubovi iz Beograda! Niški Radnički tavori po nekakvim srpskim drugim ligama... zašto? Jer nema para!

Inače jaaako bitna stvar - ko je kriv - nisu krivi Beograđani, daleko bilo. Kriva je vlast koja je gradila ovu zemlju. Komunizam se kao društveni sistem bazira na centralizmu, odnosno kontroli moći iz jednog centra. U našem slučaju to je bio Beograd, i odatle silna centralizacija zemlje.
Problem u sadašnje vreme je i sa strankama. Većina njih se zalaže za decentralizaciju, ali samo deklarativno, jer zašto bi oni to radili kada im je najveći deo biračkog tela u Beogradu? Samo bi izgubili svoje glasače...
Priča je, kao što vidite, jako komplikovana...

Moram da se umesam...
Kao prvo hram Svetog Save nije simbol samo Beograda vec cele Srbije,sobzirom da je to najveci hram sazidan na podruciju Balkana pa i sire.Ne vidim u cemu je tvoj problem.....
Narvano da treba ulagati najvise u Bg pa to je glavni grad nase drzave,ne kazem treba i u ostale gradove ali to je vec pitanje VLADE,POLITICARA ne BEOGRADJANA!!
Sta ste se svi navrzli na nas?
I jos nesto,ti nemas pojma koliko je Bg skup...npr. tokom leta sam bila u Kragujevcu kod drugarice sa faksa i recimo tamo je taksi 100 dinara i to da te vozi po celom gradu uzduz i popreko,dok u Bg molim boga da mi ne uzme vise od 800 dinara od centra do nbg...
U prevodu treba ti oko 1000 do 2000 din da bi se proveo kad izadjes,dok u Sapcu za te pare mozes da izlazis dve veceri(uzela sam za primer Sabac jer mi sestra zivi tamo pa cesto idem)

Pa ne znam da li treba da se ponavljam: niko se nije "navrzao" na bilo koga...
Inače, najskuplji taksi je u Beogradu i u Nišu. Kod nas je start na primer 65 dinara...
Treba najviše ulagati u Beograd samo ako ćemo i dalje da razmišljamo u kontekstu da Beograd ima prednost nad ostalim gradovima samo zato što je prestonica. Ja mislim da nema smisla voditi se tim principom jer je Beograd daleko ispred ostalih srpskih gradova u svakom pogledu i vreme je da se malo više pažnje posveti provinciji.

P. S. podebljao sam deo svog prethodnog posta, da se ne ponavljaju optužbe o "navrzavanju"...

E sada tu postoji i malo kompleksa niže vrednosti, pogotovo između gradova koji su nekada bili glavni.Ja imam drugaricu oja je iz Niša i koja o svom gradu priča kao da je Rim.Ako!Ali ona koja kaže da joj ništa viče ne treba od onoga što ima u Nišu i koja ide recimo u Italiju samo da se sunča.Kaže da u Nišu nikada nije videla traktor i tako neke opaske.Ipak mislim da u svemu tome ima i globalnog mišljenje jednog grada prema drugom.Sve u svemu ovo je vrzino kolo i mi ništa ne možemo da uradimo.Možemo samo da naklapamo i trošimo živce, čak i da se pobunimo ali ništa.

okata:
E sada tu postoji i malo kompleksa niže vrednosti, pogotovo između gradova koji su nekada bili glavni.Ja imam drugaricu oja je iz Niša i koja o svom gradu priča kao da je Rim.Ako!Ali ona koja kaže da joj ništa viče ne treba od onoga što ima u Nišu i koja ide recimo u Italiju samo da se sunča.Kaže da u Nišu nikada nije videla traktor i tako neke opaske.

Niš je daleko od savršenog, čak i kada stavimo sa strane problem sa (de)centralizacijom. Nedostaju mu mnoge stvari, najviše kvalitetni ljudi po mom mišljenju.

Sve u svemu ovo je vrzino kolo i mi ništa ne možemo da uradimo.Možemo samo da naklapamo i trošimo živce, čak i da se pobunimo ali ništa.

Slažem se. I to je možda najveći problem - što teško da bilo šta konkretno može da se uradi...

Hajde malo da budemo konkretni:

Koliko god da ovo ne može ništa konkretno da promeni, bolje da komentarišemo konkretne stvari nego da pišemo i slušamo "himne Beogradu"...

Nacionalni investicioni plan:
Ovo je sigurno neproporcionalno, iako je tačno ono što je divlja rekla, da se potrebe različitih gradova razlikuju. Komentar za Leskovac je stvarno sa pravom ciničan. Hoće li pomoći ako ja kao Beograđanka javno kažem da to nije u redu?

Hram Sv.Save:
Malo je nezahvalno komentarisati ovaj objekat...Obzirom da je počeo da se gradi pre, koliko? 150godina? postavljati sada pitanja zašto tu i zašto toliki, mislim da je gubljenje vremena. Istina, onaj potez sa markicama je i po meni malo :roll: ali ne zbog geografije, već zbog namentnutosti (kao pretplata za RTS).

Toranj na Avali:
Iskreno, meni je ovo oduvek bio ubedljivo najidiotskiji projekat! I mislim da ima puno ljudi (u i van Beograda) koji bi se sa ovim složili.
Toranj bez upotrebne vrednosti, kao, spomenik našem otporu, pobedi, šta li već, nad NATO-om, mislim van svake pameti je! Spomenik koji nema ni umetničku vrednost, a košta 5 miliona jura, kao da smo sve probleme rešili. A ljudi još od istog tog bombardovanja nemaju krov nad glavom!

Nego, vezano za ovo, a možda i za sve ostalo - ova priča da gradonačelnik Niša donira izgradnju tornja...Valjda, i ono malo sredstava koja se dobiju iz budžeta da "vrati nazad" u toranj. Pa onaj komentar za Aranđelovac...Ako lokalna samouprava nema želju i potrebu da razvija svoj grad u bilo kojem pogledu, kako nekome može za to da bude kriv Beograd i beogradska vlast? Ovakvim potezima se podstiče ona neproporcionalnost sa početka priče. Beogradska vlast, voleli je mi ili ne, radi nešto za ovaj grad. Mislim da je u Novom Sadu slična situacija. Evo, opština Inđija organizuje koncert RHCP, samostalno i po principu ko-vas-hebe-sve-ostale! Grebu ljudi, rade... A iz ovih primera mogu da zaključim da se neke lokalne samouprave samo trude da se dodvore strankama, vladi i ne znam kome još, a za građane ih boli ono. Pa je najlakše odbraniti se onim mi-nismo-dovoljno-zastupljeni-u-budžetu-sve-ide-u-BG. Sumnjam da je Inđija nešto privilegovana...

medved_bg:
... kako nekome može za to da bude kriv Beograd i beogradska vlast?

Namerno sam boldirao tekst kada sam pisao, da bi videli ljudi, da se ovakva pitanja više ne bi postavljala. Evo, ponavljam svoj komentar:

Kurt2:
... Inače jaaako bitna stvar - ko je kriv - nisu krivi Beograđani, daleko bilo. Kriva je vlast koja je gradila ovu zemlju. Komunizam se kao društveni sistem bazira na centralizmu, odnosno kontroli moći iz jednog centra. U našem slučaju to je bio Beograd, i odatle silna centralizacija zemlje.

Kurt2:
Namerno sam boldirao tekst kada sam pisao, da bi videli ljudi, da se ovakva pitanja više ne bi postavljala. Evo, ponavljam svoj komentar:
Skapirala sam ja tebe, nisam to ni napisala kao isključivo tebi upućeno.
Ti si razmislio o tome čija je odgovornost i/ili krivica za ovakvo stanje stvari. Moj utisak je da masa ljudi se uopšte ne trudi da uključi mozak, već onako zalepi "ua BG!" kao npr. ovi likovi sa spota.

Jeste, u stvarnosti situacija zna takva da bude... ako ćemo raspravljati zašto je to tako, onda bismo ulazili u ozbiljniju diskusiju; ja ću pokušati samo da kažem suštinu, kako ja to vidim: problem je što je naš narod neobrazovan, guta bez razmišljanja sve što mu se servira, nema ni trunke kritičkog mišljenja. Lako je onda demagozima da plasiraju svakakve priče narodu. Između ostalog, mogu da kažu i to da Beograd "usisava" sav novac cele republike. Prosečni građanin Srbije će iz prethodne rečenice odmah izvesti pogrešan zaključak da su Beograđani, odnosno Beograd krivi... Eto, to je problematika u osnovi...

Što se tiče likova iz spota... pa ni meni se ne sviđaju... ne volim rep, a u onom spotu stvarno svakakvih ima, između ostalih i nekoliko apsolutnih propalica iz Niša. Ono što je bitno u vezi sa spotom je pre svega ideja, to je jedino u njemu što vredi...

hmmmmm...beograd je centar. to je axiom. sve ostalo je van centra. i to je opšte potvrđeno. i šta sad...? nismo, bre, ljudi amerika, pa da se delimo na 50 država...a i tamo se zna koliko je skluplji vašington od nekog osrednjeg gradića u oklahomi.

Meni je, pravo da ti kažem, nelogčno da Vašington, koji ima oko 570 hiljada stanovnika, bude skup grad... ima smisla da na primer Njujork bude skuplji, ali Vašington ne... decentralizacija na delu... Sve bitne svetske institucije koje se u Americi, nisu u glavnom gradu, već u Njujorku...

Josip Ambroz Tito : '' Srbin ni posle 100 godina nakon moje smrti nece znati sta ga je snaslo ''

U ovoj njegovoj javno iskazanoj recenici leze gotovo svi odgovori srpske politike ... Znace o cemu pricam onaj ko se ilole bavio istorijom ... tako da necu pocinjati raspravu tim smerom jer tu vise nema sta da se raspravlja - sve je kristalno jasno .

Znate li sta je najveci problem u celoj stvari ? Najveci problem je sto vise nema povratka ! Ono sto se dogodilo sa Kosovom to ce se isto dogoditi i sa juznim delom centralne Srbije !!! Ko je prvi pokrenuo industriju i poceo da iseljava seljake iz sela u gradove ? Sta mislite sta je bilo sa tim selima ? Mislite da su prazna ? Ne , nego je cika Tito doselio muslimane ! Dalje se sve samo od sebe odvija ...

"Svako carstvo koje se razdeli samo po sebi, opustece; i svaki grad ili dom koji se razdeli sam po sebi, propasce. "

flower4youxx2.gif

Jeste. Slazem se.

Sta mislite o kantonima? Zar to nije sjajna fora? Mi smo vec izdeljeni na regione, samo da se svako od njih osamostali i decentralizacija moze da nastupi.

Inace...
Odem ja u Ljubljanu, njihov medicinski fakultet nas pozvao u goste. Strava super, oni slatki, smese se, mi malo defanzivni mislimo da nas za*ebavaju, ali sve ide ok. Odemo na neko predavanje, i kompjuter preko koga se pusta prezentacija nesto ne radi. Dekan se izvinjava sledecim recima:

"Izvinite, ovaj kompjuter jos uvek nije povezan najbolje sa nasim sistemom, znate, mi smo ga instalirali vise na svoju ruku jer smo ga kupili pre dve nedelje, i poslali smo Briselu dopis da smo ga kupili i da treba da ga koristimo u nastavi, ali jos uvek cekamo njihovo odobrenje za to. Pa smo, eto, malo krishom, nadam se da se ne ljutite."

Zakljucak: Mi bi da se decentralizujemo, oni se centralizuju, Amerika se mesa gde joj nije posao, najplaceniji golfer je crnac... Lud svet, sve nesto naopako.

Ma crnjak je što je ova priča o (de)centralizaciji samo posledica nečeg drugog.
Narod nema leba da jede, pa da se to ne primeti, poturaju se plemenski sukobi. Pa se još jednom primimo na podelu na "naše" i "njihove", "ove" i "one"...
Kraće rečeno: da običan čovek iz npr. Bora može normalno da živi od svog rada, bolelo bi ga uvo za koliko para se asfaltira ulica u Beogradu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back