Decenija Hrvatske u EU

Nije Hrvatska danas ništa manje suverena nego s kunom. To su zastarjela razmišljanja o novčanom suveritetu kad si jednom ušao u tijesni ekonomski savez sa najnaprednijim državama kontinenta koje većina koristi zajedničku valutu, a ostatak koji ne koristi je toliko povezan sa njima da im monetarnu politiku praktično kroji ECB.
Tko si od njih može priuštiti slabljenje ili jačanje valute preko mjere ili igranje sa tiskarom novca da bi ispeglao neke ekonomske nedostatke?
Монетарна и фискална политика, спољна политика као и војска су одувек били ознаке суверености. Онда треба поштено рећи, одрекли смо се суверености добровољно због тога и тога, а не ми смо суверени. У чему?

Pa za razliku od NDH zije, mi smo poprilično suvereni, naftne derivate nabavljamo od najpovoljnijih dobavljača, dok vi na primer morate rusku naftu kupovati preko Indije, pa zatim američke rafinerije u Italiji pa tek otuda vam stiže u Rijeku. Nafta ruska, posrednici, Indija i SAD . Vaši američki "prijatelji" lepo zarađuju na vašem "suverenitetu". :think:
I onda vam mi kažemo ova nafta može da ide kroz cevku, ova nafta ne može da ide kroz cevku. Ova što može kroz cevku kupujemo po istoj cijeni kao i Srbija, a ova koja ne može kroz cevku nijedna država ne da provoz te nafte. Baš ste suvereni

Pa u Bihaću ste četiri godine napadali, sa desetinama tisuća vojnika, na pravcu koji je branio bihaćki HVO, a na sjeveru bihaćke enklave čak su Muslimani ratovali za vas...
Rezultat - početkom 1995. bihaćki HVO pokreće kontraudar, iz opkoljenja, i potiskuje Srbe iz osvojenih područja...
Bihać je jedan veliki poraz Srba u ratu...
Na kraju je Oluja zarobila velik dio od 50 000 srbijanskih vojnika iz Srbije, oko Bihaća, što u Oluji, što nakon Oluje u daljnijim operacijama...

.
ti si neki ratnik koji je znanje skupljao u kafani,pripovedacki? Ae ne tupi glupane o stvarima o kojima nista ne znas

Pisma iz Hrvatske.

Android verzija:

Hrvatska demokracija.jpg

Све је то ништавно према срећи коју изазива витлање усташком заставом, извикивања ЗДС и уби (Ј) Србина. То су мале ствари које Хрвату живот чине подношљивим. Ој Ирско/Њемачко/Шведска/Норвешко-хрватска мати, немој туговати, зови, само зови... :maramica:

Hrvatska džinovskim koracima hita ka budućnosti;

Doduše rugala se šerpa loncu a i ona bušna. To je nama zajednička borba dala; takozvana evrointegrala.

U Srbiji bar donekle postoji svest o pogubnom uticaju te strategije dok Hrvati uzdignuta čela koračaju naprijed u prošlost.
Malo je nezahvalno uspoređivati državu od 4 miliona i od 100 miliona stanovnika.

Uglavnom relativno često dolazim u HR i stanje na terenu je takvo (iz priče sa ljudima), da se standard od ulaska u EU subjektivni nije uopšte promenio zato što su cene divljački narasle, a HR je zauzvrat prodala svoj monetarni i spoljnopolitički suverenitet radi Brisela.
Ovo jednostavno nije točno. Standard je porastao u tih deset godina. Samo je problem što svi gledaju zadnje godinu, dve, pa se čini da nije ništa bolje, nego da je lošije. Naravno, nekom je lošije, pogotovo je lošije onome tko je pred 10 godina radio, a sad je otišao u mirovinu, njemu je sigurno lošije. Ali to nema veze ni sa EU, ni sa eurom. Bilo bi mu lošije i bez ulaska u EU, vjerojatno lošije nego što je sad.
Tko imalo hoće objektivno razmišljati može vidjeti kako nam stvari stoje.

Prosječna plaća 2013: 5515kn
Prosječna plaća: 2023: 8453kn (1122€)
Minimalna plaća 2013: 2387kn
Minimalna plaća 2023: 4174kn (554€)

Gorivo (18.09.2013)
Benzin: 10.53kn, Dizel: 10.13kn
Gorivo (cijene od sutra 04.07.2023)
Benzin: 10.85kn (1.44€), dizel 10.10€ (1.34€)

Evo ti katalozi iz 2013
https://issuu.com/catalog.hr/docs/konzum_katalog_47-2013
https://issuu.com/katalozi.net/docs/plodine_katalog_f635f16b085e03/4
Evo sadašnji katalog od Konzuma
https://katalozi.net/konzum-katalog/konzum-katalog-do-5-7

Režije su otišle gore za nekih 20-25%, ali i neke usluge su se promijenile.
Struja 2013: 1kWh je 0.82kn
Struja 2023: 1kWh je 1.15kn (0.152€)
Toplinarstvo 2013: 1kWh - 0.18kn + PDV
Toplinarstvo 2023: 1kWh - 0.31kn + PDV
2013 smo plaćali po kvadratu, sad po potrošnji
Telefon 2013: oko 220kn
Telefon 2023: oko 189kn
Voda je skuplja, ali kod mene imaju pročistači, pa se i to plaća. Gospodarenje otpadom je skuplje, ali imamo nove polupodzemne spremnike i plaćamo po količini otpada i broju članova kućanstva, a ne po kvadratu stana...

Ono što je možda najveće poskupljenje, to je kruh koji je 2013 bio mislim oko 4.99kn, a sad je 9.72kn (1.29€). Ali s tim da ovaj kruh je narezan, u vrećici i traje 4 dana, a pred 10 godina kad sam ga kupio već sutradan se mrvio jako i nije bilo više ništa od njega.

Sveukupno gledano bolje je sad nego pred 10 godina i bolja kvaliteta života.

Braco Hrvati,da li ste zadovoljni posle uvodjenje Eura?Nas domaci izdajnici guraju u euro zonu,iako narod ne zeli uvodjenje euro.
E moj Bugarine nasao si koga ces da pitas.Ovo na forumu su sve hrvatske placene nato i eu botine placeni da pisu bajke o eu i hvalospjeve
Citao sam komentare na hrvatskim portalima kad je uvodjen evro 80% Hrvata je bilo protiv
Hrvati su generalno vecinom protiv EU jer im je samo donjela jos vecu bijedu i raseljavnje
Hrvate vadi sto im je Broz i Kardelj dao skoro citavu jadransku obalu avnojevskim granicama preko koje ostvare znacajne prihode od turizma inace bi bili najveca bijeda u Evropi

E moj Bugarine nasao si koga ces da pitas.Ovo na forumu su sve hrvatske placene nato i eu botine placeni da pisu bajke o eu i hvalospjeve
Citao sam komentare na hrvatskim portalima kad je uvodjen evro 80% Hrvata je bilo protiv
Hrvati su generalno vecinom protiv EU jer im je samo donjela jos vecu bijedu i raseljavnje
Hrvate vadi sto im je Broz i Kardelj dao skoro citavu jadransku obalu avnojevskim granicama preko koje ostvare znacajne prihode od turizma inace bi bili najveca bijeda u Evropi
Ma da, pitati će vas Srbe kakvo je stanje u Hrvatskoj, to sigurno. 😁😂
Ta vremena su na svu sreću zauvijek prošla kad se vas pitalo o nama.
Eto dao sam ti gore stvarno stanje stvari u Hrvatskoj, pa čitaj.

Iseljavanje?

postotak hrvata srba i muslimana.png

Ako usporedim Sloveniju i Hrvatsku 1990 te danas sa Italijom, moram vam priznati, da Slovenija polako sustiže sever Italije a Hrvatska jug (Italija se imaginarno deli na "sever" i "jug" po crti La Spezia - Rimini) a tada ste bili daleko...doduše Italija već dugo vremena stagnira...
Ne lupaj. Članica Šengen zone Hrvatska je danas tako uređena da nema na oko vidljive razlike između uređenosti Hrvatske i Slovenije kada se voziš kroz te dve prelepe zemlje.

Ako usporedim Sloveniju i Hrvatsku 1990 te danas sa Italijom, moram vam priznati, da Slovenija polako sustiže sever Italije a Hrvatska jug (Italija se imaginarno deli na "sever" i "jug" po crti La Spezia - Rimini) a tada ste bili daleko...doduše Italija već dugo vremena stagnira...
Pa evo za Italiju ne znam, ali za Sloveniju sam nedavno saznao nekakve podatke i mogu reći da mi se čini da je razlika manja nego je bila prije. Plaće jesu veće, ali i troškovi života su veći, tako da je razlika ipak manja nego samo razlika u plaćama.

Pa ne odlaze ni Srbi jer "nemaju šta jesti". Odlaze mahom zbog veće plate ili jer su nezadovoljni ovim režimom i korumpiranim sistemom. Lako je u Srbiji naći posao, osnovati biznis. Cene nekretnina su povoljne van većih gradova itd.
Jes qrtz.

Ko hoce da pokrene neku konkretnu proizvodnju i da zaposli makar 10-ak ljudi, taj mora da placa ne samo ono po zakonu, vec i razne fiskalne i parafiskalne namete te plus i rekete mafiji. Radikali nastavljaju po tom pitanju isti kurs dinkica i miki maus djelica.

Sa druge strane, turski carapari, svapski kabladzije, kineski trovaci i zabarski trtom*di dobijaju 10000 evra po radniku, a radnici rade ko u Bangladesu.

Back