Deca u Srbiji odrastaju na mesnim preradjevinama i brzoj hrani !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma nisi svestan koje su to kolicine grisina i smokija. Pa mi onda neko prica o stetnosti sarme.

Nisu svesni oni koji ih ne gledaju svaki dan. Gledam ih u školi, na svakom odmoru jedu ili industrijske grickalice ili onaj otpad iz pekare. I obavezno zalivaju koka-kolom. Jadne tetkice, ne mogu da se načiste praznih kesa i plastičnih flaša.
Što je najgore, ništa od grickalica nema ni mesa, ni mesnih prerađevina. I to, po nekim veganima i vegetarijancima, može da se jede.

Daleko je veća šteta jesti tako nešto, nego da su pojeli sendvič sa šunkom ili parče proje.

Nisu svesni oni koji ih ne gledaju svaki dan. Gledam ih u školi, na svakom odmoru jedu ili industrijske grickalice ili onaj otpad iz pekare. I obavezno zalivaju koka-kolom. Jadne tetkice, ne mogu da se načiste praznih kesa i plastičnih flaša.
Što je najgore, ništa od grickalica nema ni mesa, ni mesnih prerađevina. I to, po nekim veganima i vegetarijancima, može da se jede.

Daleko je veća šteta jesti tako nešto, nego da su pojeli sendvič sa šunkom ili parče proje.

Tako i ovi kod mene u skoli. Samo neki smokiji il grisine. Neki lisnati stapici, probala sam jednom, ni za sta nije, ne znam kako uopste sazvacu ono.

Tako i ovi kod mene u skoli. Samo neki smokiji il grisine. Neki lisnati stapici, probala sam jednom, ni za sta nije, ne znam kako uopste sazvacu ono.

Kod nas u zgradi škole ima pekara, drži je neko ko ima još nekoliko pekara po gradu (ova mu je jedina u školi). Pitam se šta radi sa pecivom koje mu ostane neprodato prethodnog dana u tim pekarama, a znam dobro odgovor. Podgreje ga pa donese u školu.
Sve sama lisnata testa, odvratno. Mažu ih ko zna kakvim masnoćama, pa kada se malo prohlade, sva se ukoče i lepe za zube. Stalno grdim moje đake, ali slaba vajda. Mada, ima nekoliko njih koji su me poslušali, pa donose sendviče ili nešto slično pripremljeno kod kuće.

Koje kada se otvori može da stoji u frižideru desetak dana, a mleveno seme se užegne dok kažeš keks. Pride, u lanenom ulju ga ima manje nego u ribi. Nemoj samo da mi još nabrojiš i koje kakve tablete i kapsule iz apoteke, molim te.
Nemam ništa protiv, hrani se ti kako hoćeš, ali nemoj drugima da namećeš svoj izbor.
Ja te ni u jednom trenutku nisam kritikovala što ne jedeš meso.

Koje kada se otvori može da stoji u frižideru desetak dana, a mleveno seme se užegne dok kažeš keks. Pride, u lanenom ulju ga ima manje nego u ribi. Nemoj samo da mi još nabrojiš i koje kakve tablete i kapsule iz apoteke, molim te.
Nemam ništa protiv, hrani se ti kako hoćeš, ali nemoj drugima da namećeš svoj izbor.
Ja te ni u jednom trenutku nisam kritikovala što ne jedeš meso.

Odgovorio sam na postavljen link gde se vegetarijanska ishrana navodi kao razlog za deficit materija u organizmu.
Kakve tablete i kapsule? Zasto bi to nabrajao? Da nije to jos jedna od predrasuda koje se vezuju za nejedenje mesa?

Odgovorio sam na postavljen link gde se vegetarijanska ishrana navodi kao razlog za deficit materija u organizmu.
Kakve tablete i kapsule? Zasto bi to nabrajao? Da nije to jos jedna od predrasuda koje se vezuju za nejedenje mesa?
Ja nemam predrasude sa nejedenjem mesa - tvoja stvar. Pre će biti da ti imaš predrasude, pa zbog njih ne jedeš meso.
Ima ljudi koji se, po svom mišljnju, hrane zdravo i piju kapsule omega 3, šumeći vitamin C+Fe, šumeći Ca.... I onda dođu ovde i prosipaju pamet o ishrani, a da pri tome nemaju pokma koliko su šumće tablete štetne.

Ja ih imam jer sam konzumirao meso. Jel si ti probala da ga ne konzumiras?

Ja sam probala jer sam par godina postila sve postove redom. I onda mi je u jednom trenutku pozlilo dok sam vozila. Mogla sam da naudim i drugima i sebi. Tada mi je internista rekao da sednem i da se najedem, ali mleka, mesa, jaja. Poslušala sam i bilo mi je dobro posle par dana. Inače, postila sam na maslinovom ulju i jednom nedeljno jela ribu (skoro veganska ishrana). Iscrpela sam sve moguće rezerve iz organizma. Od tada sam uvela ribu bar 3 puta nedeljno kada postim.

http://www.veganhealth.org/articles/omega3
(veganski sajt)

..za one koji ne otvaraju linkove ili im nije jasno i kada otvore:

..omega 3 kiseline obuhvataju grupu jedinjenja od kojih su ljudima neophodne tri:
ALA - alfa-linolenska kiselina, koje ima u mnogim namirnicama shto biljnog shto zivotinjskog porekla
EPA - eikozapentaenonska kiselina, koje ima samo u ribi
DHA - dokozaheksaenonska kisleina koje ima samo u ribi i algama

..ljudi mogu da konvertuju ALA u EPA i DHA, ali je potrebna jako velika kolichina ALA da bi telo stvorilo optimalnu kolicchinu drugih, narochito DHA..
..tokom deuzeg perioda, velike kolichine ALA u ishrani uzrokuju oshtecenja ochiju, poremecaje koagulacije koji dovode do krvarenja unutrashnjih organa,
kao i lakog nastajanja i sporog prolazenja hematoma (modrica)..
..svako uvodjenje dodatnih kolichina omega 3 u ishranu treba da bude u konsultaciji sa lekarima..

..samo trpaj laneno ulje puno ALA u hranu i bez brige.. :roll:

Da otvorim i pitam te nedostatak cega? Gvozdja,proteina,omega 3? To se sve moze dobiti unosenjem biljne hrane i mleka i jaja.

Nisam citao temu unazad, ali samo sam hteo da nagovestim da preko lanenog ulja ne mozes da uneses omegu 3, zato sto je manje od 5% rastvorljivo. Cink a posebno gvozdje koje zene gube svaki mesec je veoma bitan za vegetarijanca, jer su veoma slabo rastvorljivi u organizmu...Ima vegetarijanci koji jednom mesecno pojedu piletinu, ili crveno meso bez masti, i opet se posle vrate vegetarijanstvu. Ako mozes da priustis belo ili crveno meso, i ribu bar jednom, dva put mesecno bilo bi super...

http://www.veganhealth.org/articles/omega3
(veganski sajt)

..za one koji ne otvaraju linkove ili im nije jasno i kada otvore:

..omega 3 kiseline obuhvataju grupu jedinjenja od kojih su ljudima neophodne tri:
ALA - alfa-linolenska kiselina, koje ima u mnogim namirnicama shto biljnog shto zivotinjskog porekla
EPA - eikozapentaenonska kiselina, koje ima samo u ribi
DHA - dokozaheksaenonska kisleina koje ima samo u ribi i algama

..ljudi mogu da konvertuju ALA u EPA i DHA, ali je potrebna jako velika kolichina ALA da bi telo stvorilo optimalnu kolicchinu drugih, narochito DHA..
..tokom deuzeg perioda, velike kolichine ALA u ishrani uzrokuju oshtecenja ochiju, poremecaje koagulacije koji dovode do krvarenja unutrashnjih organa,
kao i lakog nastajanja i sporog prolazenja hematoma (modrica)..
..svako uvodjenje dodatnih kolichina omega 3 u ishranu treba da bude u konsultaciji sa lekarima..

..samo trpaj laneno ulje puno ALA u hranu i bez brige.. :roll:

5% je rastvorljivost za DHA, a oko 10-15 % za EPA, ne vidim problem zasto ne uzimati riblje ulje u kapsulama kad ocito preko lanenog ulja to ne postizes...

Kolega je vegetarijanac od skora.
Uskoro će rezerve koje ima u organizmu da presahnu i suočiće se s posledicama svoje pomodarske odluke.

Najverovatnije će početi da jede meso do kraja godine.

Važno je ponovo reći da se sa dečijim zdravljem ipak ne bi smeo zezati.

Dosta njih koji su vegetarijanaci posle nekoliko godina se opet vraca ishrani sa mesom, evo bas juce na jednom forumu za ishranu u Americi jedan vegetarijanac posle mnogo godina pita koje je najbolji odrezak da se proba, kaze jedva ceka opet parce mesa da pojede...Isto tako dosta njih kazu da su vegetarijanci, ali u stvari jednom nedeljno pojedu neko meso, i posle opet nastave sa vegetarijanstvom. Mada to nije vegetarijanstvo po meni, ali dobro, nema veze, sta njima odgovara.

Dosta njih koji su vegetarijanaci posle nekoliko godina se opet vraca ishrani sa mesom, evo bas juce na jednom forumu za ishranu u Americi jedan vegetarijanac posle mnogo godina pita koje je najbolji odrezak da se proba, kaze jedva ceka opet parce mesa da pojede...Isto tako dosta njih kazu da su vegetarijanci, ali u stvari jednom nedeljno pojedu neko meso, i posle opet nastave sa vegetarijanstvom. Mada to nije vegetarijanstvo po meni, ali dobro, nema veze, sta njima odgovara.

Naravno.
Svako ima pravo da bira sebi hranu.
Ovo je tema koja je po naslovu trebalo da se bavi ukazivanjem na propuste roditelja u vezi sa ishranom dece, ali očigledno je samo poslužila postavljaču da propagira veganske stavove

Ja nemam predrasude sa nejedenjem mesa - tvoja stvar. Pre će biti da ti imaš predrasude, pa zbog njih ne jedeš meso.
Ima ljudi koji se, po svom mišljnju, hrane zdravo i piju kapsule omega 3, šumeći vitamin C+Fe, šumeći Ca.... I onda dođu ovde i prosipaju pamet o ishrani, a da pri tome nemaju pokma koliko su šumće tablete štetne.

Ne jedem meso iz etickih razloga. Naravno da se vecina ovde sprda sa time,ali to govori o njima.
Delom i iz postovanja prema tradiciji jer su moji preci postili svaki post.

Ja sam probala jer sam par godina postila sve postove redom. I onda mi je u jednom trenutku pozlilo dok sam vozila. Mogla sam da naudim i drugima i sebi. Tada mi je internista rekao da sednem i da se najedem, ali mleka, mesa, jaja. Poslušala sam i bilo mi je dobro posle par dana. Inače, postila sam na maslinovom ulju i jednom nedeljno jela ribu (skoro veganska ishrana). Iscrpela sam sve moguće rezerve iz organizma. Od tada sam uvela ribu bar 3 puta nedeljno kada postim.

Eto vidis,a meni je obrnuto. Postio sam ne sve ali cesto i isao u teretanu,plivao,setao,vozio bicikl i trcao. Evo i sad uskrsnji post postim i redovno upraznjavam sve te aktivnosti.
Ranije sam postio na ribi a sad bez ribe.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back